Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
MOSP | 11.septembris 2014, 21:47 | 17 komentāri | 6936 skatījumi

Kā makšķernieki var palīdzēt Latvijas upēm. Zināma pirmā tēma seminārā MOSP makšķernieku sadarbības kausā VALLĒ.

Kā zināms, 11.-12. oktobrī Vallē, „Makšķernieku paradīzē” notiks MOSP kauss spiningošanā (pieteikšanās un nolikums mājas lapā – www.mosp.lv).

Sacensības apvienosim ar projekta „Mums rūp!” atbalstītu semināru par makšķerēšanas tēmām, un ir noskaidrojusies pirmā nopietnā tēma, kuru piekritusi vadīt Loreta Urtāne, ūdens kvalitātes un ekoloģiskā stāvokļa novērtēšanas speciāliste ar vairāk nekā 20 gadu darba pieredzi.

Runa ir par upju novērtēšanu, kas Latvijai jāveic 2015. gadā, saskaņā ar EK Ūdens struktūrdirektīvas (2000/60/EK; 23.10.2000) noteiktajām prasībām un procedūru.

Šis ir gadījums, kad Eiropas Savienības direktīva var palīdzēt mums labāk parūpēties par savām upēm, un seminārā uzzināsim – kādā veidā to izdarīt. Latvijā ir izstrādāti tādi dokumenti kā «Upju baseinu apgabalu apsaimniekošanas plāni», kuros ir novērtēts upju ekoloģiskais stāvoklis, un noteikti pasākumi, kādi veicami, lai to uzlabotu. Šobrīd spēkā esošie plāni ir izstrādāti laika periodam no 2009.-2015.gadam. Nākamais plānošanas periods paredzēts 2015-2021.gadam. Tāpēc nākamgad tos ir jāpārskata un jāpapildina. Ja mēs gribam, lai plānā parādītos pasākumi, kādi veicami mūs interesējošās upēs, varam pieteikties palīgā savākt informāciju par tām - uzskaitīt smilšu izskalojumus, koku sagāzumus, kuri vairs nav tikai zivju slēptuves, bet ir kļuvuši par upes aizdambētājiem, novērtēt krastu aizaugumu, bebru un cilvēku saimnieciskās darbības ietekmi.

Upju stāvokļa kopaina ļaus precīzāk aptvert upju problēmas un pieņemt lēmumus šajā jomā. Runa nav tikai par foreļupēm, novērtēšanai tiks atlasītas visu tipu un izmēru upes. Varbūt ar mūsu atbalstu varam novērtēt vairāk upes, nekā to spētu valsts ar saviem cilvēku resursiem?

Ar šobrīd spēkā esošajiem „Upju baseinu apgabalu apsaimniekošanas plāniem” var iepazīties Latvijas Vides, Ģeoloģijas un Meteoroloģijas centra mājas lapā.
http://meteo.lv/lapas/vide/udens/udens-apsaimniekosana-/upju-baseinu-apgabalu-apsaimniekosanas-plani-/upju-baseinu-apgabalu-apsaimniekosanas-plani?id=1107&nid=424

Semināra laikā L. Urtāne mūs iepazīstinās ar „Upju baseinu apgabalu apsaimniekošanas plānu” izstrādes procedūras populāro versiju, izstāstīs ko un kā mēs varam palīdzēt, atbildēs uz jautājumiem. Šobrīd upju apsekošanas pasākums ir brīvprātīgs, bet situācijā, ja sarosāmies un esam gatavi iesaistīties, varam domāt kā piesaistīt tam naudu. Makšķernieki vienmēr ir apsekojuši upes, tikai nekad agrāk šajā darbā nav pastāvējusi finansējuma iespēja. Par to vēl jāpacīnās!

MOSP uzskata, ka šī sabiedriskā aktivitāte ir unikāla un spēj apvienot jebkādu uzskatu makšķerniekus un makšķernieku organizācijas. Jo vairāk un kvalitatīvāk apsekosim upes, jo skaidrāki būs risinājumi un tālākie soļi.

Interesanti, ka iepriekšējais novērtējums tika veikts 2004. gadā. Tolaik tika mērīta ūdens kvalitāte, un ir dzirdēts neoficiāls viedoklis, ka no vērtējuma darba gaitā esot nozudusi informācija par mazo HES ietekmi. Tātad, pastāv intriga – kā būs šoreiz? Makšķerniekiem ir iespēja ne tikai dzesēt mēles diskusijās, bet praktiski palīdzēt un dokumentēt stāvokli upēs.

Izglītījošo semināru MOSP makšķernieku sadarbības kausā finansē projekts „Mums rūp!”, ko atbalsta Īslande, Lihtenšteina un Norvēģija.

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 3.6666666666667 no 5
(3 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[17] Komentāri | dilst | aug
 
Zvaigzne

Plānošanas paraugs. Aicināt uz sacensībām + semināru un pēc tam domāt ko tajā seminārā darīt :)

12.09.14 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

Izcils pasākums! Iesaistīt VISUS makšķerniekus "zinātniskā darbā". Man žēl tā teikt, taču šeit jau atkal darbojas īstie "idiņi un ar iniciatīvu".

Taču tas, ka kaut ko pastāsta arī par to, ko varas vīri dara, un kādas naudas grozās, tas tomēr ir novērtējams pozitīvi. Jo "valsts noslēpumu" mums jau tā ir daudz, arī makšķerēšanā.

13.09.14 Atbildēt | Ziņot 0
Tonis

Tā viņš ir ,par finansējuma piesaisti ir vērts pacīnīties...:D

13.09.14 Atbildēt | Ziņot 0
Brize

Veidojot MOSP,pirmajā sanāksmē,tika nolemts-MOSP ar finansēm nebūs nekādu saistību.Uz šodienu varam secināt-MOSP "makšķernieku virsaitis" MELO no pirmās dienas.

13.09.14 Atbildēt | Ziņot 0
poppers

Labāk ir sēdēt maliņā un pārgudri kritizēt tos, kam rūp, kas dara un ,varbūt, ja dara arī kļūdās? Uz ko esat spējīgi Jūs, kritizētāji? Vai piedalīsieties? Tas vairs nebūs anonīms iznāciens! :D

17.09.14 Atbildēt | Ziņot 0
imations

Te jau standarta kritizētāju kompaška pats Zvaigzne, Zvaigznes „tumšā puse”, Saimnieks un sadzēries emigrants.

17.09.14 Atbildēt | Ziņot 0
Zvaigzne

Standarts ir imations komentārs, par to kāds kurš ir. Imations, skatos esi atguvies, dabūji pa dibenu ar vai tikai ar pirkstu pakratīja?

Poppers, ceru ka aizbrauksi uz semināru un tiksi līdz darīšanai, īpaši ja tev rūp. Sākt rūpēties nekad nav par vēlu :)

17.09.14 Atbildēt | Ziņot 0
Tonis

Kurkuļveidīgais atkal zaļu žulti ārā vemj,laikam švaki ar tiem lašiem tagadiņ....

17.09.14 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

Daudzreiz esmu domājis par to darīšanu. Taču palasot kādi lēmumi tiek vairākumā pieņemti un īstenoti, pilnīgi pāriet jebkura vēlēšanās piedalīties absurdā. Pie tam skaidri apzinoties, ka, teiksim, mana balss neko lēmumā izmainīt nav spējīga. Tad ko šādā kompānijā darīt? Par peramzēnu palikt? Vai kā?

Līdz ar to nav jēgas lauzīt galvu kā un ko darīt labāk, ja tas viss kaķiem. Tāpēc mierīgi copēju un viss, lai jau lemj tie pārgudrie, tāpat dabūs izbaudīt savu lēmumu sekas paši uz savas ādas.

17.09.14 Atbildēt | Ziņot 0
Akmens_Viesis

Daugavieti, ar prātīgiem ierakstiem neesi izcēlies nekad, bet nepārmetu, varbūt Tavas vainas tur nav :)

Plānošanas periodi šajā un visās ES valstīs pastāv neatkarīgi no makšķernieku organizācijām. Tā to dēvē, varbūt padomju laika piecgade Tev ko izsaka vairāk.

No upes un mana viedokļa ir pilnīgi vienalga, caur ko virzīties, es dodu ziņu, ka 2015. gadā ir lielāka cerība pievērst sev tuvas upes problēmām uzmanību.

Kaut vai līdz pašvaldībai aizsoļot - "lūk, tur kādreiz brangi sapali ķērās, bet tagad viss aizaudzis un aizd***, varam dabūt cauri, ka novērtē, kāds tajā upē stāvoklis".

2016. gadā atkal varēs pinķšķēt līdz 2021. gadam.

20.09.14 Atbildēt | Ziņot 0
Tonis

Krumjancis,

gluži manas domas,it sevišķi abzinoties, ka viss jau pārsvarā tiek darīts ar vienu domu...:D

Lai kā man gribētos maldīties....

26.09.14 Atbildēt | Ziņot 0
Tonis

Bet vispār, lai jau to JEVROPAS piķi kāds arī savāc,kaut kāds labums tāpat mūsu ūdeņiem atleks...

26.09.14 Atbildēt | Ziņot 0
V.S.O.P.

Toni, atkal sērīgs vakars? Tu var vienkārši atbraukt un piedalīties. Viedoklis būs objektīvāks, nebūs pa tukšo spriedelēšana.

27.09.14 Atbildēt | Ziņot 0
Tonis

Mārtiņ,'doļā' ņemsi? :))

27.09.14 Atbildēt | Ziņot 0
V.S.O.P.

Gribi strādāt? Ar tukšu muldēšanu cauri netiksi.

27.09.14 Atbildēt | Ziņot 0
Tonis

Gribu gan, uz kādiem procentiem?

A ko,vairs parunāt nevar?... :D

27.09.14 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

to Tonis

Iespējams, ka doma par doļu nav tā sliktākā, jo tiks pieņemts tāds vai cits lēmums, vismaz kaut kāda jēga no darbošanās. A tā, pastrādāji, padevi ideju - paldies, vari iet.

28.09.14 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager