Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
poppers | 19.februāris 2015, 16:51 | 3 komentāri | 2498 skatījumi

Ginesa rekorda cienīgs fakts - makšķernieku sacensībai četrdesmit piektais gads!

Pirmsākums. 1970. gadā satikās divi kaislīgi copmaņi- Talsu raj, kolh. Draudzība'vadošie speciālisti Ernests Krontāls un mežzinis Jānis Smilga. Abi viena gadagājuma copmaņi nolēma izveidot makšernieku entuziastu klubiņu, pieaicinot trešo dalībnieku, arī vienaudzi un hidromeloriatoru Daini Mandelbergu. Tika izstrādāts sacensību nolikums. Grupa tajā laikā saucās - ''Trīs vīri''. Lai sacensība būtu interesantāka, tika pieaicināti līdzjutēji. Vēl šogad no pašiem pirmsākumiem par līdzjutēju darbojās Jānis Rutkops. Dalībniekiem un līdzjutējiem tika izstrādātas arī prognožu spēles noteikumi un izveidotas tabulas. Protams, ka šajās sacensībās viss balstās uz godprātības principa.Tāpēc, nolasot gada rezultātus, dalībnieki dod zvērestu, paspiežot viens otram roku. Tā, kā idejas autors bija Ernests, viņam uzticēja sekretariāta pienākumus. Tika iekārtots speciāls albūms, kurā atspoguļoja dalībnieku organizētos kopīgos izbraukumus uz copes vietām un makšķerēšanas sacensībām. Izbraukumi un sacensības, bieži vien notika kopā ar ģimenēm. Katram dalībniekam bija jāorganizē savs izbraukums. Pirmās vietas ieguvējs nākošajā gadā ved visus dalībniekus uz to vietu, tajā pat laikā ( plus, mīnus viena nedēļa), kur viņš saķēris vissmagāko lomu dalot ar pavadīto stundu skaitu, otrās vietas ieguvējs ved tur, kur viņš nekad nav makšķerējis, trešās vietas ieguvējs organizē spiningošanas sacensības, ceturtās vietas ieguvējs ved tur, kur neko nav noķēris, vai kur vismazākais loms. Albūmi pildījās ar interesantām bildēm, kodolīgiem aprakstiem un zobgalīgām piezīmēm. Pirmo gadu rādītāji bija 5, vai 6, bet to skaits pieauga, jo katru gadu uzvarētājs izdomāja un pievienoja jaunu sacensības vērtēšanas rādītāju. Lieki piebilst, ka gada uzvarētājs pievienoja sev izdevīgākus rādītājus un viņš arī aizpildīja albūmu. Tā, sacensību rādītāji pieauga līdz skaitlim 40. Tad neveiksmīgākie tika atmesti, lidz palika pie 32. rādītājiem visa gada garumā.Prognožu uzvarētājus un pēdējās vietas ieguvējus - līdzjutējus apbalvoja ar dalībnieku sarūpētām balvām. Pēdējās vietas ieguvējs nākošā gada sacensībās veic obera pienākumus. Gadi ritēja un sacensīna turpinājās.
Sakarā ar dēla nāvi no sacensībām atteicās Dainis Mandelbergs - spiningotājs, līņu un brekšu makšķernieks.
Viņa vietā tika pieaicināts kolhoza Draudzība speciālists Laimonis Benga, zušu un asaru makšķernieks.
Mani, Romaldu Ribuzulu, uzaicināja pievienoties par līdzjutēju jau otrajā gadā, kopš aizgāju uz minēto kolhozu strādāt, šķiet, tas bija 1983. gadā, jo tajā laikā ļoti aktīvi piedalījos makšķerēšanas sacensībās, gan kolhoza, gan rajona, gan Kurzemes zonas, gan republikas mērogā. Par līdzjutēju biju piecpadsmit gadus, līdz 1998. gadā mani uzaicināja pievienoties dalībniekiem. "Perestroikas" laikā kolhozs beidza pastāvēt. Es aizgāju strādāt Talsu Tehnikā, Laimonis LAC servisā, taču sacensība turpinājās!
Tad Liepājā 2006.g, no mola traģiski bojā aizgāja Laimonis Benga.
2007. gadā par dalībnieku uzaicināja manu darbabiedru- kokapstrādes ceha vadītāju un īpašnieku Verneru Darbinieku.
Gadiem ejot, 2010. g. mūsu rindas atstāja Jānis Smilga.
2012. gadā par dalībniekiem kļuva divi mani draugi- Aigars Rudziks un Igors Kude, jo 2011. gadu noslēdzot, veselības stāvokļa dēļ, no tālākām sacensībām atteicās Ernests, bet iesāktā sacensība nedrīkstēja apsīkt! Ernests tika Goda dalībnieka statusā.
Tā, kā vīru skaits mainījās, mēs nevarējām vairs būt "TRĪS VĪRI" un man radās priekšlikums, dot mūsu klubiņam nosaukumu. Izsludinājām vietēju konkursiņu, nosaukumam . 2012. g tika vienbalsīgi pieņemts manis ieteiktais nosaukums - "SPURAIŅI''. Pamatojums nosaukumam bija tāds, ka mēs visi esam ar savu raksturiņu (spuraini) un visiem ļoti patīk makšķerēt spurainās radības.
Šoziem traģiski gāja bojā Ernests Krontāls, šīs sacensības autors, dibinātājs, dalībnieks un Goda biedrs! Lai Ernestam, Dainim, Laimonim un Jānim vieglas smiltis baltajā kapu kalniņā! Viņu aizsāktā sacensība turpinās!
Katru gadu, janvāra sākumā mēs- dalībnieki un līdzjutēji- pulcējamies Pastendes ''Aldaros" uz gada noslēguma sacensības rezumēšanas pasākumu.
Šogad pirmoreiz uzvarētāja godā tika Igors Kude, atstājot aiz sevis iepriekšējo gadu uzvarētāju Romaldu Ribuzulu.Trešo vietu izcīnīja Aigars Rudziks, bet ceturto Verners Darbinieks. Līdzjutējos precīzāk prognozēja Gints Blumbahs, atstājot otrajā vietā pagājušā gada uzvarētāju Andri Gerķi. Trešajā- Mārtiņš Reks. Nākošgad obera lomā -Jānis Rutkops,

"Spuraiņu" sacensības vadītājs, Romalds Ribuzuls
 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(4 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[3] Komentāri | dilst | aug
 
mastrojani

Malači! Interesanta sākotnēja korporācija un tad jau draudzīga organizācija copes priekiem! Labs piemērs stabilai draudzībai, patīkamai līdzāspastāvēšanai saistībā ar šo hobiju! 'Cepuri nost'!!!

19.02.15 Atbildēt | Ziņot 0
poppers

Līdzīgs makšķernieku klubiņš , tiesa, ne ar tik senu vēsturi bija kuldīdzniekiem. diemžēl , gadiem ritot tas pajucis. Bija laiks, kad abi klubi sacentās gan ziemas, gan vasaras makšķerēšanā.

No šīm sacensībām radās R.Ribuzula rīkotais spiningošanas festivāls.

20.02.15 Atbildēt | Ziņot 0
BUKS
BUKS :

Tiešām interesanti!

03.03.15 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager