Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Naziss | 13.aprīlis 2015, 07:25 | 30 komentāri | 10297 skatījumi

Maluzvejniecība uzņem apgriezienus

Vakar 12.aprīlī, īsi pēc plkst.10.00 Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Licencēšanas un atļauju sistēmas biroja Nelikumīgu medību un zvejas apkarošanas vienības darbinieki, sadarbojoties ar vides aizsardzības jomā darbojošās sabiedriskās organizācijas “DORE V” pārstāvi, Valsts vides dienesta pilnvaroto personu, sabiedrisko inspektoru Juri Valaini, pēc Babītes ezera novērošanas, kas ilga visu nakti, aizturēja kārtējo maluzvejnieku, 1976.gadā dzimušo Babītes novada Piņķu iedzīvotāju, kurš nelikumīgi ar 45 tīkliem, kuru garums pārsniedza 2,2 kilometrus, bija nozvejojis vērienīgu zivju daudzumu– 5 līdakas, 119 līņus, 100 kg citu sugu zivis – brekšus, raudas un karūsas. Provizoriski zivju resursiem nodarītais zaudējums sasniedz gandrīz 6400 EUR. Bez tā, nespējot vienlaicīgi ievietot automašīnā gan laivu, gan visu nelikumīgi iegūto zivju daudzumu, aptuveni vēl 150-200 gab. līņus šī persona tos bija ievietojusi speciāli izgatavotos zivju uzglabājamajos tīkliņos un atstājusi ūdenī pie krasta. Visas šīs zivis atbrīvotas, nekavējoties pēc to atrašanas. Par nodarījumu, Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Olaines iecirknī uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 110.p. Šķiet, ka beidzamajā laikā par ironiju jau kļūst tādu maluzvejnieku aizturēšana upēs un ezeros, kuriem izsniegtas pašpatēriņa zvejas atļaujas Rīgas jūras līča piekrastē, jo arī šim aizturētajām tāda bija! Tā vien šķiet, ka pašpatēriņa zvejas atļauja jūrā šiem aktīvajiem zivju resursu iznīcinātājiem zivju pavasara nārsta aizsardzības laikā vajadzīga tādēļ vien, ka iekšējos ūdeņos no 01.marta līdz 15.jūnijam zveja ar tīkliem ir aizliegta, bet piekrastē šāds liegums ir no 16.aprīļa līdz 15.maijam, tādējādi, iespējams legalizēt nelikumīgi iegūto zivju produkciju, tostarp daudz drošāk to transportēt. Likumsakarīgs šķiet jautājums, kad atbildīgās vides aizsardzības institūcijas apzināsies tām uzlikto pienākumu nopietnību un sāks saskatīt problēmas cēloņus to drīzākai novēršanai - sakārtojot regulējumu normatīvajos aktos, lai nepieļautu nelikumīgās zvejas neatgriezenisku eskalāciju? Vienlaikus vēlos aicināt visu to kuplo sabiedrības daļu, kura zivju iegūšanu pašu vajadzībām, izvēlējusies saprātīgāko veidu - makšķerēšanu un tos, kuriem rūp mūsu zemes dabas krājumu ilgtspējība, nepalikt vienaldzīgiem un informēt par nelikumīgajiem maluzvejniekiem: Juris Valainis – tālr. 26116445, juris.valainis@inbox.lv

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(1 balss) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[30] Komentāri | dilst | aug
 
Copmann

Veiksmi cīņā!

13.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Naziss

paldies, ar Jūsu palīdzību. ;)

13.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
rcnext

Es visu nakti novēroju sabiedriskās organizācijas “DORE V” pārstāvi.

13.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Naziss

Un kā sanāca?

13.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Ediitis

Nazi&Co- paldies par Jūsu veikto darbu, lai arī turpmāk enerģija neapsīkst!

Žel tikai, ka, ja pieņems MN pēdējā redakcijā, ar atsaucību uz norādīto tel.nr.(un ne tikai to) būs švakāk :(, daudzi, kas līdz šim informēja, ieskaitot mani, par redzēto, paši noies piespiedu "pagrīdē"- maliķos...:(

Varbūt nemaz nav slikti- Jums būs vairāk un sarežģītāka darba ;)

13.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Naziss

Mans Nr figurē ļoti sen. Ir saņemta tik daudz info, pēc sejas arī zin. Noiešana pagrīdē nemaz nav slikta. Nevienam no pārkāpējiem netaisos dzīvi atvieglot. Vakar viens cilvēks uzdeva jautājumu, cik zivis esu atbrīvojis un izglābis pa savu darbības laiku? Nemāku teikt, pat cik brakarus esmu noķēris nepateikšu, bet cipars varētu būt iespaidīgs.

13.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Naziss

Ediits Tu iesaki par šo bardaku klusēt. Es netaisos, es to problēmu celšu augšā, Es nēsu teicis ka visi zvejnieki ir brakari. Bet negodīgo ir ļoti daudz. problēma ir tanī ka ir visatļautība. Un tad saka ka makšķernieki noķer vairāk nekā zvejnieki. Bet kāpēc neaizpilda zvejas žurnālu, kāpēc vispār nav kilogramu ierobežojuma. Labi, lai ir pašpatēriņa zveja (kaut esmu pret to) Bet pašpatēriņam uzliekam limitu- teiksim 100 kg mēnesī. Domāju ka zveijnieks kakās ar asakām. Tas taču pašpatēriņam!

13.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

Šeit visā pilnībā, uzskatāmi ir redzams likumdošanā nepadarītais darbs.

Tātad nav izdarīts tas, ka šādi nelikumīgi noķertas zivis, piemēram, tirgū nodot nebūtu vispār iespējams.

Vispareizāk būtu, ja noteiktu, ka iekšējos sabiedriskajos ūdeņos ar tīkliem NAV ko darīt.

Taču gaidi vien ar maisu!

Taču tomēr ir patīkami lasīt ziņas, ka arī inspektori godam dara savu darbu, un novēlēt tiem vēl vairāk veiksmes šajā ne vienmēr patīkamajā darbiņā.

Un, ja vēl tiesas strādātu nevis tikai pēc likuma burta, bet vairāk pēc likuma gara, domāju, tas būtu plats solis zivju resursu saglabāšanā.

Taču daudz kas darāms vēl arī makšķernieka vulgaris copes ētikas veidošanā, ko varētu izdarīt daļēji arī ar sakarīgi MN pieņemšanu, taču izskatās, ka noteikumu veidotāji vairāk aizņemti ar ko citu, nevis normālu noteikumu veidošanu.

13.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Naziss

Krūmujancis- Ja tas būtu mans darbs par kuru maksātu es laikam pie ūdeņiem vien dzīvotu, tagad tikai pildu savu sabiedrisko pienākumu. ;)

ļoti garš ceļš tiem noteikumiem jāmēro, ilgs.

13.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
imations

Sveiki, zaļais atkal klāt.

Šoreiz tik tiešām tīklu garums ir iespaidīgs virs 2 km, tas praktiski ir Babītes ezera platums, vienīgais zivju daudzums nu tā nekas izcils, kāds zivju kg uz 5-10 m. Vai tad arī dabas lieguma "Babītes ezers" ūdeņos zivis izķertas? Turklāt no kurienes vēl maliķim: „aptuveni vēl 150-200 gab. līņus šī persona tos bija ievietojusi speciāli izgatavotos zivju uzglabājamajos tīkliņos”, inspektori vēl kaut kādus tīklus nav pamanījuši vai kā? Un, ja ir pieejami „speciāli izgatavoti zivju uzglabājamie tīkliņi”, tad tā nav pirmā reize, kad tā tiek darīts.

Mani interesē, kā jūras zvejas atļauja rada iespēju:” iespējams legalizēt nelikumīgi iegūto zivju produkciju, tostarp daudz drošāk to transportēt”. Pašpatēriņa lomus nevar tirgot, tie tāpat jāieraksta žurnālā pirms izkraušanas vai pēc piestāšanas krastā, attiecībā uz transportēšanu zvejas licence neko nenosaka par transportēšanas drošumu un ja nav „ūdeņu tiešais tuvums” nav problēmas ar jebkura veida otmazkām.

Ja nu vienīgais ir inspektori, kuriem uzrādot jūras zvejas atļauju pie iekšējiem ūdeņiem var ieskaidrot, ka 2.2 KM (pašpatēriņa licencē ir 100m) tīkli un pilna mašīna ar zivīm ir OK, tad jā - maliķiem tāds papīrs un it sevišķi tādi inspektori ir noderīgi.

Tas ka maliķi mēģina iegūt pašpatēriņa licences ir tikai un vienīgi izskaidrojams ar mēģinājumu „legalizēties” jo situācija lēnām, bet tomēr uzlabojas un tieši no sabiedrības atbalsta puses, jūrā bez atļaujas tā neiebrauksi, bet tas jau cits stāsts, ko kā viņi tur dara.

13.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
aldenss

Eh Juri Valaini , tālu no savām bitēm esi aizklīdis, ja jau pie mūsu piesmietās Babītes vadi naktis!

13.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Karlis_K

brakariem nazi mugurā :) veiksmi darbā!

13.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Ediitis

Nazi- esam arī mēs vaigā tikušies- esi mani kontrolējis :)- gan kā copmani ne zvejnieku(ur jēmi ka zvejnieks!?)- cepuri nost tavam darbam! Un klusēt- nebiju domāju tevi, lai gan galvenais jau darba rezultāts- kas tev ir!!! :)

Bet es ar medībām ņemos (nu veselība neļauj badapātagu izmantot :( )- tāpēc ar rūgtumu minēju, ka, lai gan redzu daudz- stāšos klusētājos :( , lai gan līdz šim neklusēju(un ne tikai es)- zvanīju un pat ar pirkstu parādiju, kur rūtainā makšķere atrodas.

13.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Naziss

Imitetaj- labi uzrakstiji, licence un zvejas žurnāls dod tiesības lomu transportēt, ja nav aizpildīts žurnāls sods bija 30 eur tā ir atmiņā palicis. zivis bija sašķirotas pa sugām, tīkli atsevišķi. Licence ir, pārvadāt drīkst, loms Ķerts "jūrā".

Aldens- bites ir mans hobijs, un veselības krātuve. Kontrole ir sabiedriskais pienākums.

Ediitis- paldies par skaidrojumu, arī tas ka Tu esi parādijis brakaru rūtaino liecina par to ka esi krietns cilvēks. Paldies

13.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
imations

Vispār nav nekāda soda par zvejas žurnāla neaizpildīšanu, 30 EUR ir minimālā samaksa par APK 80.3 2d. pārkāpumiem. Tas ir labi, ka tagad maliķiem „zivis bija sašķirotas pa sugām, tīkli atsevišķi”, tādi kārtīgi un prātīgi palikuši inspektoriem vieglāk saskaitīt.

Tas ir konkrēts fufelis, ka ar jūras licencēm, tīkliem un zivīm var atrasties pie iekšējiem ūdeņiem, jā pie jūras ūdeņiem nav problēmu atrasties. Turklāt zivis nav akcīzes prece un nav noteikts daudzums, cik tās var vienlaicīgi transportēt un nekur nav aizliegts tās transportēt kopā ar tīkliem, jo tīkliem vajag licenci, lai tos iepirktu, bet ne glabātu vai transportētu.

Patīk man tie maliķi, kuri „zivis sašķiro pa sugām”, tādi kārtīgi puikas sanāk........

13.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

Tas norāda, ka viņi nekur nesteidzās un rīkojās kā parasti.

13.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
imations

Tas tikai norāda vienu, ka tajā pusē, maluzvejniecība ir norma, bet maluzvejnieku ķeršanai ir gadījuma vai ārkārtas raksturs, pat neskatoties uz to, ka pie pašas Babītes ir LM Varkalī, kur nez kāpēc „inspektoriem” ir laika regulāri LM licences pārbaudīt makšķerniekiem, bet neredzēt, kas notiek blakus esošā ezerā. Ir tādi mazie naftas urbumi te LV – daži saucas LM.

13.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Naziss

Kāds sakars Varkaļu kanālam ar Babītes ezeru. Aizsardzības ziņā? Tur LM ir Jūrmalas teritorijā, un pilnvarojums ir Jūrmalas teritorijas sargāšanai. Klāt visam Babītes ezers ir ļoti specifisks, nezinātājs gan naktī gan dienā apmaldīsies.

Imitētāj- zivis pirms transportē ir jāieraksta skaits, svars zvejas žurnālā. un kad tas izdarīts Tu vari transportēt. Nekur nav teikts ka piekrastes zvejnieks nedrīkst iebraukt lielupē izkrauties, ja nav aizliegts tātad var.

Lielāko daļu maluzvejnieku ķeršanas gadijumi ir gadijuma raksturs. Ieplānot var tikai tanī gadijumā ja zin ka ir vai liks tīklus iekšā.

14.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Naziss

Un vārdiņš pārvadāt ir domāts transportēt, arī ar laivu ir transportēšana. es nerunāju pa autoceļiem.

14.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
 
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager