Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Zvaigzne | 18.aprīlis 2015, 14:51 | 15 komentāri | 7651 skatījums

Zivju fonda „informatīvā kūka” sadalīta

Kā katru gadu, arī šogad Zivju fonda (ZF) padome vērtēja iesniegtos projektus pasākumam – „Sabiedrības informēšanas pasākumi par zivju resursu pētījumiem, to racionālu un saudzīgu izmantošanu, atražošanu un aizsardzību”. ZF sēde notika 9.aprīlī (projektus bija jāiesniedz līdz 15.martam).

Tas, ka dažādas biedrības piesaka projektus, nav nekas slikts. Jautājums ir - kā un kam izmanto piešķirtos līdzekļus. Ir taču atšķirība starp to, kurš iesniedz, lai tiktu pie līdzekļiem, tāpēc, ka ir reāla iespēja tikt klāt, un to, kurš patiesi kaut ko vēlas paveikt.

Pēc gabaliņiem no 120 naudiņu vērtās kūkas tīkoja 23 projekti – ar tīkotāju sarakstu, tīkotajām un piešķirtajām naudiņām un projektu nosaukumiem var iepazīties: šeit

ar protokolu: šeit

Vērtēšanas rezultātā četri no tīkotājiem, citiem vārdiem astoņi projekti, pie kūkas gabaliņa netika.

Ja apskatāmies uz projektu nosaukumiem, kuriem kūkas gabaliņus nepiešķīra, man no vairākiem apsvērumiem interesants šķiet biedrības “Makšķernieku klubs OSPREY” projekts (viens no) „Mazo upju kopšanas darbi un pētījumi Latvijā”. Žēl, būtu interesanti apskatīties filmu par šīs biedrības ilgtermiņa praktisko pieredzi mazo upju kopšanā un veiktajiem pētījumiem.

Par pārējo … man radās daži jautājumi.

Vai vienkārši pietiek tikai ar to, ka projekts atbilst ZF priekšrakstiem, bet par pašu iesniedzēju faktiski nekas nav zināms? Precīzāk, nevar būt zināms, jo, piemēram, biedrība, ar skaļu nosaukumu „Vides inspektoru apvienība”, piereģistrēta 23 dienas pirms projektu iesniegšanas beigu termiņa. Šīs 23 dienas senās biedrības projektam „Grāmatas „Bušu makšķerēšanas nacionālās īpatnības”” izdošanai” kūkas gabaliņš EUR 7000 vērtē tika piešķirts, tas gan sākotnējo apetīti samazinot par EUR 3370.

Interesanti vai attieksme būtu tāda pati, ja kūka būtu cepta par pašu, nevis makšķernieku naudu?

Žēl, ka nevaru iepazīties ar projektiem, līdzīgs jautājums attiecībā arī uz biedrības „Vidzemes inovāciju instruments” projektu „ Es PRET maluzvejniecību.” Ko „Vidzemes inovāciju instruments” ir veicis līdz šim un ko ar projektu bija cerēts panākt?

Nākamais jautājums man radās par biedrības „Makšķernieku organizāciju sadarbības padome”(MOSP) projektu „Jauno makšķerēšanas noteikumu un makšķerēšanas kodeksa publicēšana” EUR 20 000 vērtē (cik tīkoja, tik arī piešķīra). Kas tas tāds? Gribētos iepazīties ar projekta saturu... It sevišķi ar „makšķerēšanas kodeksu”, kurš labākajā gadījumā attiecas uz MOSP biedriem. Varbūt MOSP to iecerēja izdot iekšējai lietošana? Labi, bet kas ir Jaunie noteikumi? Ministru kabineta noteikumus ar šādu nosaukumu nezinu, jeb tie arī ir kādi MOSP iekšējie jaunie noteikumi? Nezināju, ka par iekšējo noteikumu izdošanu biedrība var saņemt finansējumu. Kaut gan ja jau par „Nacionālajām īpatnībām” piešķir līdzekļus, kāpēc lai neiedotu savu Jauno noteikumu publicēšanai.

Interesantas man šķira peripetijas ar video raidījumiem. Proti - biedrības „Ziemeļu puse” projektu „Informatīvi izglītojoši TV raidījumi „Makšķerē ar Olti” un „Jūrā ar Olti”” (cik tīkoja, tika piešķīra - EUR 6 468), biedrības „Makšķernieku klubs Osprey” projektu „TV raidījums „Makšķerē ar Olti sadarbībā ar Latvijas Valsts Vides dienestu” (cik tīkoja, tik piešķīra – EUR 12 965), un kūkas gabaliņu ( EUR 20 000 vērtē) nedabūjušo biedrības „Latvijas makšķernieku apvienības” interneta projektu ”Zivju resursu vienota un saliedēta izmantošana Latvijā”.

Piezīmei. Audio vizuālajiem guru bija paredzēti trīs gabaliņi. Viens gabaliņš tika Makšķerēšanas noslēpumiem , otru saņēma Makšķerē ar Olti, trešajam, vērtējot pēc punktiem, vajadzēja tikt E.Zvejas projektam. Kāpēc netika … tāpēc, ka Makšķerē ar Olti, Olte pieteica, gan kā Ziemeļu puse, gan kā Makšķernieku klubs Osprey. Kāpēc bija viens raidījums jāpiesaka divos projektos? Latvijas Makšķernieku apvienība ir kaut ko noziegusies? Varbūt lieta vienkāršāka, audio-vizuālie ar 3 projektiem varēja pretendēt uz pusi no tortes. Pārpalikušos Eur20 000 varēja padalīt literatūrai, piemēram, jaunajiem noteikumiem. Ja jau nauda pēc būtības paliek MOSP rokās, kāda atšķirības, kura kabatā ieripo. Ne mums spriest, gan jau MOSP biedriem labāk zināms par iemesliem un tā jau ir viņu iekšējā lieta.

Lai kā, par vienu no raidījumiem man ir pāris jautājumi. Viens, atpūtai … kas ir Latvijas Vides Valsts dienests? Tā ir jauna biedrība vai firma? Zinu, ka ir tāds „Valsts vides dienests”, bet Latvijas Vides... nav ne jausmas. Otrs ja LVVD un VVD ir viens un tas pats - vai „Osprey” pirms projekta iesniegšanas bija saskaņojis ar Latvijas Vides Valsts dienestu sadarbību? Ir kāds dokuments, kaut nodomu protokols? Kliedējiet manu pārliecību, ka VVD par šo projektu uzzināja pēc tā iesniegšanas ZF.

Rezumē, par makšķernieku naudu ceptā Kūka sadalīta. Labu apetīti! Cik atbildīgi, godīgi dalīts un cik godīgi bijuši paši pieteicēji, tas jau paliek viņu pašu ziņā.

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(4 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[15] Komentāri | dilst | aug
 
Naziss

Zvaigzne- Tev kā Latvijas iedzīvotājam ir iespēja apstrīdēt šos lēmumus un tad panesīsies.

18.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
imations

Zvaigzne ja Tu nebūtu apmāts tik paranoidāli ar MOSP un ar to darboņiem varētu uzrakstīt tik tiešām, kā tiek sadalīti ZF līdzekļi ar spalvainas rokas palīdzību.

Piemērs, kā vajadzēja to izdarīt vismaz ar vienu no lietām izskaidrojot to lasītājam:

1. Kur „Vides inspektoru apvienība” reģistrēta;

2. Kādas vēl firmas ir zem tās adreses;

3. Kādi ir doto firmu kontaktālruņi;

4. Kaut vai pēc Googles pārbaudīt dotos firmu kontaktālruņus;

5. Paskatīties VID amatpersonu deklarācijas.

Un secināt, ka santehniķi bratani rakstīs par „Bušu makšķerēšanas nacionālām īpatnībām”, vispār prikolīgs nosaukums.

18.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Zvaigzne

Zaļais, to, ka no 23 projektiem 8 pārstāv ar vienu biedrību saistīti cilvēki, kuri kopā saņem trešo daļu no visa finansējuma ir tiešām pavisam nemanāmi. Tāpat kā pavisam nemanāms ir tavs reakcijas laiks. Nevajag savas kaites pierakstīt man, veselāks no tā nepaliksi.

18.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
micuks

Zvaigzne, ieliec, lūdzu, kaut kur normālu bildi ar projektu sarakstu. Savādāk acis mežģās ārā mēģinot ko salasīt.

18.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
imations

Nebūtu Zvaigzne tik ļoti Zvaigžņojies, būtu klubiņā un daļā pat ar visu savu MRK kantori, un būtu pat pačotīgs biedrs, bet kādu savādāku rezultātu ilgtermiņā Tu gaidīji no savas Zvaigžņošanās, ka Saimnieks būs makšķernieku ķēniņš ?

Tu pat neesi izdomājis ko rakstīt, bet esmu jau uzrakstījis atbildi – tāds mans reakcijas laiks.

18.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Zvaigzne

Ja kādam ir vēlme saņemt pielikumu, atsūtiet PM.

18.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Zvaigzne

Raksts papildināts, ievietotas saites uz pielikumu un protokolu.

18.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
martins_riga

ieliec pirmaa linka augshpusee "Enter" citaadi nevar nokopeet to linku. vismaz uz chrome man linka gali ir "apgriezti"

18.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Zvaigzne

Ceru, šādi būs labāk.

18.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
mastrojani

Raksts ir analītisks, informatīvs. Paldies autoram! Parastam cilvēkam ir viela pārdomām. Citiem "parastajiem" ļaudīm ir par ko uzšūmēties. Bet amatpersonas lai reaģē un cenšas atbilstoši savām kompetencēm un Amatu aprakstiem.......DDD

20.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Zvaigzne

Norobežojoties no iesniedzēja un finansējuma saņēmēja. Tie, kuriem ir bijusi neliela darīšana ar tām lietām kas saucas drukas darbi, ir zināms, ka izmaksas veido vairāki parametri. Maketēšana, krāsas, formāts (A4, A2), papīrs, vāka materiāls, lpp. skaits, eksemplāru skaits.

Ir zināms viens fakts Makšķerēšanas Vēžošanas un zemūdens medību noteikumi vēl nav pieņemti. Pie tam nav skaidrs vai izdos visus MK noteikumi vai tikai to daļa, kuras attieksies uz makšķerniekiem? Attiecīgi lpp skaits nav zināms un tāmi darbiem sastādīt nevar.

Otrs pie noteikumiem, pievienos Makšķernieka kodeksu, kura apjoms uz projekta iesniegšanas brīdi ar nav zināms. Tas papildus apliecina, ka lpp skaits nav zināms un tāmi – projekta izmaksas aprēķināt nevar.

20.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
nomads

Zvaigzne,

Sākotnēji ir apmēram skaidrs ka MN atkarībā no formāta būs uz apmēram 5-10 lpp un kodeks būs apmēram 1-2lpp (skaitļi parauti no gaisa, tikai ilustrācijai)

Maketēšanā ja iet runa par tekstu tad lielas starpības nav lappušu skaitam, tur visu dara dators. Vāki tiek maketēti parasti custom made un tā izmaksa ir konstanta neatkarībā no lpp skaita.

Drukā, ja tu zini, dārgi maksā pilnkrāsu vāki, bet viss pārējais m/b teksts ir bez lielas starpības, 10 vai 15 lpp un te ir runa par mazajiem formātiem starpība uz 100 000 eksemplāriem būs salīdzinoši niecīga.

Kodekss- tāpat nevar būt garš lai to kāds lasītu un tam būtu jēga- ideālā variantā četri punkti, ne vairāk uz kā 2 A4 lpp normālā drukā ar atstarpēm un virsrakstiem. Pēc satura un domas tam vairāk ir dzīve kā A4 bukletam ar divkāršo vai vienkāršo locījumu. Tur ir pilnīgi skaidras maketēšanas un drukas izmaksas.

Pēc projekta apstiprināšanas, naudas saņēmējam ir jāiesniedz atskaite par iztērēto naudu par katru centu. Visi izdevumi jāpamato utt.

Tad arī varēsi kontrolēt, kas ko un cik. Visa informācija ir publiska.

Tikpat labi Zvaigzne, tu vari savākt ziedojumus drukas darbiem un noorganizēt druku par velti kas attiecīgi samazinās projekta izmaksas. Neizmantoto daļu varēs novirzīt kaut vai sabiedriskām talkām pie ūdeņiem mēslu novākšanai.

20.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Zvaigzne

Nomads, projektā minētais apjoms ir 21 000 eks.

Varbūt viss ir vienkāršāk, ja šī organizācija un tās biedri darbotos makšķernieku labā, tad nevienam neinterēstu, ne Buster, ne SIF, ne ZF projekti. Jo būtu pārliecība, ka nauda aizies kopējam labumam.

Šaubos kādu kratītu ka MOSP valdes priekšēdētājs izmantotjot amatu savu biznesu bīda.

Tomēr sākot ar ar vadu zvejas atbalstu, beidzot ar MN, dažādu projektu naudas tīkotāji cenšas uzspiest savu gribu, vīzijas kādam makšķerniekam jābūt, jāuzvedas, neaizstāvot makšķernieku intereses. Un tad ir brīnumi, ka kādam tas nepatīk.

20.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

Notērēju laiku un izlasīju visu piedāvāto. Neiedziļinoties sīkumos - ap 150 000 EUR būs nosviesti zemē. Tā kā Latvijas valstij naudas ir pietiekoši - tad tie lēmēji ir varējuši atļauties šādu greznību. Nav jēgas šādos apstākļos runāt par to kur vajadzēja šo naudu jēdzīgāk izlietot, katrs kas lasīs šo manu viedokli, pats novērtēs ir man taisnība vai nav.

Te ir tieši tāpat kā Ministru kabinetā - miljoni aiziet nezināmās tālēs, bet 300 EUR skolai jumtu ko salabot - to redz nav. Tā nu dzīvojam...

23.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
EZ1
EZ1 :

ZF ar N.Riekstiņu priekšgalā vienmēr ir uzskatījuši, ka sabiedrības informēšanai neko nevajag dot un nedod arī. Nebūs LV jaunu projektu copmaņiem, kamēŗ vecais politbirojs būs pie dalīšanas. Es vairs nevēlos šajā žļurgā piedalīties...

13.05.15 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager