Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Zvaigzne | 24.aprīlis 2015, 13:53 | 17 komentāri | 6589 skatījumi

Kas notiek ar noteikumiem?

Ir viena laba ziņa, sezonu atklāsim vadoties pēc Makšķerēšanas noteikumiem.

Otra laba ziņa - Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumi (Jaunie makšķerēšanas noteikumi) ir pavirzījušies uz priekšu. Otras ziņas ir labas, ne tāpēc, ka noteikumi būs labi, bet tāpēc, ka labāk sūdīga patiesība, nekā ilgstoša skaista neziņa.

Vakar 23.aprīlī Zemkopības ministrijā notika ministrijas rīkota sanāksme ar tiem, kuri sabiedriskās apspriešanas laikā iesniedza iebildumus, precizēšu ar tiem, kuri nosūtīja iebildumus ministrijai.

Uzreiz varu pateikt visus noteikumus neapsprieda, izsprieda 9 lietas, kas pēc ministrijas domām bija būtiskākās un sakrita vairākiem iebildumu sniedzējiem. Sanāksme ilga gandrīz 3 stundas, jāpasakās tiem, kuri varēja izbrīvēt laiku un bija ieradušies darba dienā, darba laikā lai iestātos par sev svarīgām lietām.

Pēc kārtas.

1. Velcēšana. Paliks kā ir. Kāti un dzinēji savās vietās.

2. Lielie vobleri, atļauti. Punkti mainīti un attiecas uz vairākžuburu āķu sistēmām.

3. Makšķerēšanas reizi aizstāj ar diennakti.

4. Trīs (3) Līdakas, Zandarti … BIOR viedoklis ir tāds, ka tas neko daudz nemainīs, bet saudzējošu normu ieviešanai neiebilst. Šķita, ka izdevās pārliecināt, lai paliek 5 un ja kaut kur situācija ir kritiska, tad dot pašvaldībām tiesības no 5 uz 3 noteikt, bet kaut kā visu sāka pārrunāt no sākuma. Nelīdzēja pat arguments, ka tur kur notiek rūpnieciskā zveja loms nav limitēts, tad kāpēc makšķerniekam jālimitē, un atstāja 3. (interesanti ja tas neko nedos, uz 5 atpakaļ tikpat viegli varēs pāriet?).

5. Loma glabāšana atsevišķi - nemainās, jāglabā atsevišķi kā līdz šim.

6. Loma nogalināšana – „kukani”, piesiešana utt. aizliegts, laid vaļā vai pa galvu, izņemot, ja uzglabā brīvi, tīkliņā.

7. Makšķerēšanas laikā zivis, kurām ir garuma izrobežojums varēs ķidāt, bet ne sadalīt, tām, kurām limits kg, nedrīkst ne ķidāt, ne graizīt. Ja ir gan garuma, gan svara limits …jāprecizē. Pabeidzi makšķerēt ēd zivi vesels.

8. Lieguma pagarināšana līdakām …priekšlikums no 1.februāra, tai skaitā makšķerēt ar ēsmas zivtiņu, neguva atbalstu un paliek pa vecam, izņemot ar ēsmas zivtiņu no 1.marta gan nevajadzētu.

9.Bija pamainītas pašas beigas, kas attiecās uz kontroli. Iepriekš uzrakstītais neatbilda citiem likumiem un normatīviem aktiem, un tāpēc pretenzijas izmaiņām nesekoja.

Kas notiks tālāk?

Ņemot vērā, ka pēc sabiedriskās apspriešanas ar noteikumiem bija strādājusi padome, Zemkopības ministrija, padomes darbu, apkopojot ar sapulcē panākto, nodos izvērtēšanai iesaistītajiem. Ja būs nebūtiski un mazi labojumi, dokumentu nodos tālāk - saskaņošanai ar citām ministrijām. Ja tomēr iebildumu būs daudz, un tie būs būtiski, tiks organizēta padomes sēde un tur izdiskutēti šie jautājumi, lai nonāktu pie kopsaucēja.

Tas tā, izlaižot demagoģiju, interpretācijas, kritiku neizturošus argumentus un farsu makšķerēšanas noteikumu virzīšanu uz vienu ēdienreizi. Bez MRK sēdē bija pietiekoši makšķernieku, kas varēja izvērtēt vai padomes makšķerēšanas interešu grupā esošie 5-7 lēmumu pieņēmēji, virzītāji un 12 atbalstītāji darbojas makšķernieku interesēs vai arī realizē savas ambīcijas izmantojot pārējo paļāvību uz godaprātu.

Katram savs rezumē, man prieks, ka sezonas sākumu atsevišķas personas nespēja sacūkot, jo sezonas sākums daudziem ir viena no tām dažām reizēm gadā, kad patur visu atļauto. Cienītai atstāstīju sanāksmi, tai skaitā interesantu informāciju, izrādās šajā februārī Ventas lejtecē esot „skaldīšanas” nedēļa, no Jūras nākot līdakas, vispirms esot viena, divas izlūku laivas, pēc tam 10-20 laivas, lieli lomi zemākais izmērs 6, lielākās 11-14kg. Cienītai bija viens jautājums - kāpēc mēs februārī ar laivu neesam Ventspilī?

Vēlreiz liels paldies tiem, kuri ieradās, paldies tam, kurš pateica, kas notiekošais ir pēc būtības un par to saņēma applausus.

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 4.5 no 5
(8 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[17] Komentāri | dilst | aug
 
urmaas

6. Loma nogalināšana – „kukani”, piesiešana utt. aizliegts, laid vaļā vai pa galvu, izņemot, ja uzglabā brīvi, tīkliņā.

Tātad, "kodeksnieku" kā, lai dabonu krastā?

Makšķernieku noteikumi:

III. Atļautais loma lielums un pieļaujamais zivju un vēžu garums

18.2. ālantus, salates (meža vimbas), samus, strauta foreles – trīs no katras sugas;

Pārējie iebildumi kā gaļinieks utt netiek uzklausīti. :)

24.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Tonis

Priekš LV ūdeņiem 3 paturamās līdakas ir pilnīgi normāls limits.

24.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
micuks

Urmaas, kādi vēl kodeksnieki. Tūlīt Tev izstrādās copmaņa kodeksu un par kodeksnieku, Tev kā īstenam copmanim, būs jāaizmirst :D

24.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas

Micuks

:D

Jautājums pēc būtības būtu šāds:

Ja nu gadijumā fortūna nav pagriezusies ar ķēķa pusi un tomēr tas kodeksnieks ieķerās un ir izstīvēts līdz laivai. Iedomājies, ka sēžu stiklšķiedras laivā. Dabūt šamo laivā ir gandrīz tas pats kas parakstīt peldēšanos, jo "''caumalu" apmest ripā kodeksniekam ir tas pats kas mums pret vēju rasinot ūziņas aprasināt. Tātad, ja ari es šamo negribu paturēt, bet fotoaparāts mab ir mašinkā. Bet iemūžināt šamo gribās, ka acīs cērtās. Tātad-kā, lai es šamo, ievērojot MN, nogādāju līdz krastam? Attālums līdz mašinkai var būt ari divi-trīs a to i pieci km! :)

24.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
micuks

Urmaas, žmiedz nost, liec laivā un brauc malā bildēties :D Lai gan kodeks neļaus žmiegt nost. Tā ka paliksi i bez bildes, i bez gaļas :D

24.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas

Micuks :)

Tādā gadijumā sauklis - privet komu vsjo PO.UI, ja svami - kļūs populārs! :)

24.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Akmens_Viesis

Smadzeņu pūderēšanas režīmā iegrimušais autors piemirsa piebilst, ka Noteikumiem nebija variantu tapt gataviem uz 1. maiju. 1. jūnijs? Arī diez vai.

Vakardienas pasākumam ar šo ziņu nebija īpaši sakara. Bet ja nav īsti ar ko palepoties, tad vienmēr var izdomāt.

Bet citādi ir ok. Te raksta katrs, ko vēlas.

24.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas

Andri. Nepūderē smadzenes. Jums bij pusotra gada laika, lai izstrādātu MN izmaiņas.

24.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Akmens_Viesis

Mums arī tagad ir. Diskusijas beigas :)

24.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
imations

Par ilgiem gadiem beidzot Zvaigzne tik tiešām uzrakstījis daudzmaz prātīgu un daudzmaz neitrālu tekstu.

Viennozīmīgi jaunos MN ir iestrādātas normas ar merkantilisma pazīmēm, kā arī daži realizē savas galvas ambīcijas, tās uzspiežot citiem caur MN.

Attiecībā par Kurzemes pusi, līdakām un laivām, tas ir viennozīmīgi ir fufelis, bet līdz liegumam Vidzemē roņu bija vairāk par zivīm - ja kas normāla lieta ja sagatavo kā bebru, it sevišķi piena roni. Tā kā daba pat mainās mūsu dzīves laikā, galvenais laikus to saprast.

24.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Kirsis6666

Nu re,beidzot sagaidiju:arii veselibas problemu maaktais ,pret savu gribu ieveeletais vpils indiaanis kaut ko komentos ir ieklabinaajis.Gan ne gluzji pa teemu,laikam savaadaak vairs neprot.

24.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Zvaigzne

Varbūt kāds no malas var uzrakstīt ar ko man vai MRK vajadzētu lepoties vai nevajadzētu lepoties?

Kad vajadzēja uzdoties par Latvijas makšķernieku vārdā runājošiem, savākt citu idejas tad CL bolgs sekoja blogam. Tad kad ikvienam bija iespēja izteikt savu viedokli, kurš nepazudīs visādās „šmigās”, pārliecināties par darba rezultātu - klusums, kad makšķernieki prasa kad un kas stāsies spēkā izmaiņas, atkal klusums? Kurš tad ir tas smadzeņu pūderētājs?

Tad godīgi pasakiet, ka makšķernieki Jums vajadzīgi izkārtnei, idejām, nevis viedoklim, un ko tie domā patiesībā Jums ir dziļi vienaldzīgi. 5-7 cilvēki ar balsu vairākumu, tas ir 3-4 personas beidzot centās apmierināt savas ambīcijas.

Ja nebūtu mosp, tad noteikumi stātos spēkā tā, kā paredzēts Zvejniecības likumā, tikai atsevišķām personām vajadzēja vispirms gaidīt padomi un pēc tam ākstīties, tāpēc arī nebija variantu tapt spēkā, to tad arī vajadzēja nepiemirst.

25.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Kirsis6666

Zvaigzne,piedod,bet tavu komentu nesapratu.kas tad tur iisti notiek?par noteikimiem runajot.

25.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Zvaigzne

Kirsis666, atvainojos par pārpratumu, rakstītais ir atbilde uz Grīnberga 24.apr, 19:14 komentāru šajā tēmā.

26.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
wischuks

Paldies Dievam,tam kungam,ka tā zemkopības mnstr.,kas vairāk par cūkkopību,neko drausmīgu nesatrādāja zivkopības mnstr. pasākumu sadaļā.

Ir tomēr gaišo spēku vairāk.

Tad jau labāk būtu ķērušies pie tīkliniekiem,kas Jums tur Rīgas pievārtē pa visiem ezeriem uz nebēdu šiverē,nemaz nerunājot par visiem upju krastos dzīvojošiem. Mazos HESus vajag novākt,lai beidzot māsa Gauja var elpot un attopas no tā smirdošajām dīķu kaskādēm.Šķērsbļitkas vajag aizliegt,nevis velcēšanu ar diviem kātiem.Ar tām sačakarē bezjēgā zivju sānus ,vederus utt.

Ehalotes visiem atņemt,lai neredz,kur kas ir ,bet iet uzčuju,kā tēvu,tēvi.

A velcēt var kaut ar pieciem kātiem trīs dienas no vietas un tikt pie kādiem pāris knapiem zemmēriem.

Labi ir,ka nebūs jāmocās ar airiem velcējot un rokā turot kātu,labi,ka vienu ,tad varbūt kas sanāk.

Jautājums,kas vairāk uz pannas sakrāmē-es velcējot,vai Oltes veidīgie ar štuku vērtībā esošu ehalotu atrod bedri un izskalda to sausu.

27.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
Alcans

Tīklinieki virza makšķerēšanas noteikumus, lai mazāk zivju ķer un vairāk paliek zvejniekiem. Galvenais, lai copmaņi viņiem mazāk traucē.

27.04.15 Atbildēt | Ziņot 0
pliksnis

Vispār vajag aizliegt visu. Atrastasties ar makšķeri pie ūdeņiem. Elpot upes gaisu aizliegt. Vispār tirgot makšķeres aizliet. Pat domāt par tām aizliet. Uz upi pat skatīties aizliegt. Blakus dzīvojošā uzdevums nostučīt ja to dara. Aizliegt. Aizliegt...............Ar tīkliem atļaut ķert, ar elektrību sist, ar cemmeri ķert, lūk to vajag atļaut, lai bizness plaukst uz zeļ..............

Vēmiens nāka no visiemm šitiem aizliegumiem.

Ko vajadzētu aizliegt - pirmkārt to "spečuku sportsmeņu" darbības kas ķer un atlaiž. Man neinteresē jūsu laši Salacā vai citā upē, kuri iepeld smišainā upē kurā nav citu zivju, iznārsto un aizpeld uz jūru, un upe paliek tukša. Runa iet par asariem. Ja tiek ņoķerts asaris, kurš ierijis mānekli līdz žaunām, tad lai cik to uzmanīgi atbrīvo, pēc kāda laika tas jau peld pa ūdens virsmu. Jo traumējot žunu bārkstis asaris nobeizdas. Un ja vēl paņem aiz žoķla un pozē fotoaparātam tad diezvai asaris turpmāk ir ēdājs. Tādu copmani vajadzētu pašu izraut aiz āķa no ūdens un paņemt aiz žokļa, tad redzēs kā būs ar ēšanu. Tas attiecas arī uz pārējām zivīm. Baigi gudri tiek rādīts vēdzeļu copē - noķer zemmēru kurš ierijis āķi līdz vēderam, bet laiž vaļā vēl ar auklas palieku kādi 10 cm. Šada vēdzele nav dzīvotāja. Ja neticat, tad paši iekabinat rīklei priekšā āķi, un pamēģinat izdzīvot līdz laikam kad āķis sarūsēs. Tas pats ir ar līdakām kas ierij āķu rīklē, ja kāds ar knaiblītēm to saaudzīgi arbrīvo - tad rūgti maldās, jo atbrīvojot tiek traumēta, kas noved pie zivs nobeigšanās. Nav vairāk nozīmes vai to atlaiž un tā nobeidzas pāec laika vai paņem.

VIELA PĀRDOMĀM.

25.05.15 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager