Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
imations | 1.jūlijs 2015, 23:32 | 123 komentāri | 9652 skatījumi

Kā mūsu vietējie hoholi rakstīja vēstuli turku sultānam.....

Pēdējā laikā CopesLietās aktualizējusies diskusija par makšķerēšanas noteikumiem (MN), to saturu un ietekmi uz makšķerēšanas hobiju. Pati par sevi šī tēma uz esošo brīdi ir apspriesta, pārspriesta un vairākumam no interesentiem apnikusi, bet arvien aktuāla jo tas skar ne tikai tos saucamos „makšķerniekus", bet gan plaša profesiju klāsta cilvēkus, kuri nodarbojas ar makšķerēšanas hobiju.

Uz šo brīdi ir izstrādāts MN projekts, kam pat īsti nevajadzētu pievērst uzmanību, jo nekas revolucionārs šajos MN nav veikts nemaz nerunājot par to, ka šim MN nebūs nekādas ietekmes uz zivsaimniecības politiku kopumā.

Protams, šajos MN ir iestrādātas tādas jaunas pozitīvas lietas, kā aizliegums cemmerēt, aizliegums atstāt zivis uz ledus pēc makšķerēšanas pabeigšanas, atļautais loma lielums makšķerēšanā noteikts diennaktī, aizliegti kukani u.c.

Ir arī iestrādātas lietas, kas pēc savas būtības ir neloģiskas un juridiski nekorektas, kā aizliegums slēpt zivju un vēžu ieguves rīkus un lomu, vai aizliegums sadalīt zivis, izņemot to zivju ķidāšanu, kurām nav noteikts svara ierobežojums lomā.

Slēpšanas gadījumā tikai lohs inspektoram pateiktu, ka viņš slēpj zivis un rīkus, bet normāls makšķernieks paskaidrotu, ka rīku noliek „tur kaut kur", jo tas maisa makšķerēt tāpat, kā „paslēptā" zivtiņa. Šeit vajadzētu saprast to, ka nav MN noteikta konkrētas darbības beigas (makšķerēšanas), lai varētu noteikt „slēpšanas momentu", jo tāpat atskaites punkts ir loms, nevis izpratne par paslēptu zivi vai rīku.

Attiecībā uz ķidāšanu būtībā ir atļauts ķidāt visas zivis, kuras neuzskaita pēc svara, bet īsti nav skaidrs, kāpēc papildus MN projektā tiek norādīts, ka nedrīkst ķidāt: "Makšķerēšanas laikā nav atļauta asaru, plekstu un salaku ķidāšana.", jo tās MN uzskaita tieši pēc svara. Turklāt vairākumam makšķernieku, kam makšķerēšana ir hobijs ar šādu ķēmošanos pat prātā nenāktu nodarboties, līdz ar to sanāk, ka dažu „ķidāšanas" precedentu dēļ tiek apgrūtināta visa makšķernieku saime ar nevajadzīgām normām.

Tādu sīku juridisku kļūdu, kas izsauks kolīzijas vai pārpratumus MN ir daudz, bet tā ir likumdevēja problēma.

Galvenās problēmas MN projektā ir divas, tas ka samazināts to zivju skaits (līdakas, zandarti), kuras atļauts paturēt lomā un ka pašvaldība ar saistošajiem noteikumiem ir tiesīga noteikt no MN atšķirīgu makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību kārtību.

Attiecībā uz pašvaldībām tagad jau ir redzams risks, kad ūdeņiem var tikt uzspiesti nevajadzīgi apgrūtinājumi pēc vietējo darboņu saprašanas par pasaules uzbūvi. Šiem apgrūtinājumiem nevajadzētu izsaukt globālas problēmas kopumā, bet radīs MN normu sadrumstalotību Latvijas teritorijā kopumā.

Saistībā ar plēsēju ierobežojumiem MOSP, gan lien no ādas ārā, lai izbīdītu savu redzējumu un parastam makšķerniekam, kam makšķerēšana ir hobijs, liegtu šo plēsēju ķeršanu.

Jautājums kādēļ - atbilde ir fragmentā no MOSP vēstules Valsts sekretāru sanāksmei: „MIG veidošanā un darbā piedalījās makšķerēšanas sporta pārstāvji, kuri ir pārstāvējuši Latvijas izlasi pasaules čempionātos - Pēteris Lideris, Māris Olte, Jānis Blūms, Egils Draudiņš. Latvijas makšķerēšanas čempionātu dalībnieki un godalgoto vietu ieguvēji - Krišjānis Krasovskis, Kristiāns Godiņš, Mārtiņš Balodis.", jeb cilvēki, kuriem interesē plēsēji savam sportam un lielo puiku spēlītēm, kuri nevēlas dalīties ar tiem, kam makšķerēšana ir hobijs pāris reizes gadā.

Vēl vairāk MOSP vēršas pret velcētājiem jeb uzskata, ka vienīgais pareizais zivju ķeršanas veids ir raustīšana un tirināšana: „Daudzi no šo laivu īpašniekiem ir sākuši nodarboties ar velcēšanu - mānekļa vilkšanu aiz laivas, darbinot iekšdedzes vai elektrisko dzinēju, kas ir ļoti efektīvs plēsīgo zivju ķeršanas veids, īpaši efektīvs uz lielām trofejzivīm, kuras ir makšķernieku mērķis. Vienkāršākā metode, iemet vizuli un bubini pa ezeru... Ja neķeras, tad vainīgi zvejnieki vai kāds cits."

Tad kāds ir šo kungu patiesais mērķis ? Arī tur ir atbilde:" Balstoties uz mūsu rīcībā esošo informāciju, esam pārliecināti, ka kopējais zivju resursu kvalitatīvais stāvoklis Latvijas ūdeņos pasliktinās, proti, lielo zivju kļūst mazāk." Protams, ka padarīt visu Latviju par savu zivju spēļu vietu ar LIELĀM trofejzivīm, bet to var sasniegt tikai un vienīgi ierobežojot pārējos svētdienas makšķerniekus, kuri atļaujās nosmelt krējumu šiem kungiem.

Ar šo vēstuli un fragmentiem kontekstā var iepazīties MOSP mājaslapā, bet tās saturs atgādina - Sociālisma darbaļaužu vēstuli, valsts varas pārstāvjiem, kur ir emocijas un lirika nekādu juridisku vai zinātnisku pamatojumu.

Patiesībā, šis MN projekts zināmā mērā ir piemērs, tam kas notiek ar normatīvo aktu ja to nodod sabiedriskai apspriešanai, katrs no apspriedējiem grib būt gudrāks par visiem un uzspiest citiem savas vēlmes, kā arī tas ir spilgts piemērs tam, kad cilvēki bez attiecīgas izglītības sāk stūrēt zivsaimniecības kuģi.

Paradoksāli, bet gan LMA un MOSP kantoros ir „mākslinieki", kas domā, ka orientējas zivsaimniecībā un dabas procesos, bet tas zināšanu līmenis ko viņi piedāvā varētu būt analogs tam, ja „Vilcienu vai mašīnu nokrāsos ar pareizām krāsām transports, brauks ātrāk." Tad ieteikums šiem kungiem, būtu pamācīties fiziku nevis tēlot krāsotājus.

Kopumā vērtējot sauso atlikumu no MN, kā arī izdalot tos ar lielo bļaušanu un kliegšanu no dažu darboņu puses, ko tie radījuši publiskā telpā „dzemdējot" MN, tie ir sanākuši pavāji, bet makšķerēšanas hobijam vidēji draudzīgi. Galvenais, lai Valsts sekretāri neietekmētos ne no MOSP, ne no LMA bļaustīšanās īsteno „makšķernieku" vārdā un novērstu tajos stulbības un vienkāršā makšķernieka diskrimināciju.

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 2.875 no 5
(8 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[123] Komentāri | dilst | aug
 
urmaas

Imi. Beidzot kautko sakarīgu uzrakstiji. :)

02.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
Zvaigzne

Gribēju to pašu uzrakstīt, bet bailes, ka labs vārds var palikt nesodīts ar kārtējiem "saimniekiem".

02.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

Taisni neticami, ka ko tādu ir rakstījis imītis. Lai gan arī šeit ir veiksmīgi apgājis resursu saglabāšanas un palielināšanas jautājumu.

Kas attiecas uz krējuma smelšanu, atšķirībā no piena. kuru nokrejot iespējams tikai vienreiz, zivīm jau var smelt un smelt, tikai tas krējums paliek plānāks un plānāks, un, agrāk vai vēlāk, vājpiens vien būs.

Bet, kā imis pats atzinies, tad 40 kg zivju vienam vakaram - tas ir tā - tikai pagaršošanai. Tad kam ticēt - šim rakstam, vai paša komentos izklāstītajam? Vai kārtējā demagoģija?

02.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
imations

Protams pagaršošanai, cik tad ir to zivju un kādas tajos nieka 40 kg, ko var dabūt jūras piekrastē? Tikai un vienīgi karpveidīgās - brekši, plauži un raudas, kas dažu skatījumā ir visa ļaunums ko vajag nīdēt ārā. Pat MN priekš makšķerniekiem šim ļaunumam nav noteikta norma vai ierobežojuma, tādēļ krumjanci vari vaidēt , tāpat, kā MOSP darboņi par resursu saglabāšanu un taupīšanu, un izskaust makšķerēšanas hobiju, jo tādi kā Tu ir ļoti ieinteresēti neļaut ķert zivis citiem.

02.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
eerglis

Man liekās, ka lielākā nelaime, ka makšķerēšanas noteikumos nav ierakstīts definīcija vārdam "aizliegts", un "noteikumi".

02.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

Ja kāds par kaut ko vaid - tad tas esi pats!

Man nav par ko vaidēt, zivis, tik cik man vajag un vēl vairāk, ja iegribas, noķeru pats un esmu pārliecināts, ka noķeršu arī turpmāk. Tā ka nepiedēvē savus trūkumus citiem

Taču tas nenozīmē ka neesmu zinājis cik šo zivju bija pirms 10 -15 gadiem un cik to ir tagad. Un mani nekas nepārliecinās par to, ka šobrīd gan valsts, gan pilsoņi pret sev pieejamo resursu saprātīgu izmantošau un saudzēšanu izturas nenopietni, vai pat nolaidīgi. Tā nu būtu tā pirmā lieta, kas ir jāizmaina domāšanā. Tas ir apmēram tas pats, kā uz ceļa - daži braucēji 10 minūšu relatīvu laika ieguvumu braucienā, kas faktiski neko dzīvē nemaina, ir gatavi mainīt pret veselības vai dzīvības cenu, taču viedokļi netā ir kategoriski, tā vajag, un viss!

02.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
akmens

Ceļu satiksmes noteikumos arī nav definīcija vārdam "aizliegts" un ko tagad.

02.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
eerglis

akmens, papildināt, protams. Un precizēt, kas ir "pa kreisi" arī.

02.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
BrunoL

Janci un Imi,beidzat rīvēties! Jūsu funktieris pareizā un loģiskā virzienā.Tikamā literārā valodā lasāmi komenti līdz brīdim,kad sākat viens par otru.

Par rakstu 5+(pēc veco stagnātu stila)

02.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
Tonis

Lapsa ādu maina,tikumus nē...:)

02.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

Taisnība Tonim. Jautājums tikai, kāpēc imītis vēlas tagad un pēkšņi piesmērēties makšķerniekiem, tomēr cieši paturot domu, ka lūk viņš ar 40 un vairāk kg zivju ir apdalīts.

Bet domu gājiens interesants.

02.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
Alcans

Priekš imīša tas tiešām ir netipiski ko tādu uzrakstīt. Gan jau no kaut kurienes pārkopējis. Intersanti būs vēlāk pavērot kāpēc.

02.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
imations

Kādiem makšķerniekiem, te smērēties 100.000 vai? Varbūt kādi pāris desmiti pa visu Latviju pa šo tēmu ņemas un pārējiem dziļi POH? Viena vieta var nodilt tādam, skaitam smērējoties, un piesmērējoties. Jautājums - vai 40 Kg karpveidīgo būtu daudz, man gan šķiet, ka tas ir tika normāli, vienīgi čakars ir ar to ķidāšanu. Vispār vadoties pēc dažu darboņu zinātniskiem prātiem, ja visiem 100.000 makšķerniekiem būtu mani lomi, plēsēji paši laivā lēktu, un nevajadzētu MOSP kantorim tā nopūlēties ar vispārēju prātu čakarēšanu, gluži kā to darīja LMA.

Pēc dažu uzskatiem laikam ir aizliegts zvejot un makšķerēt vienlaicīgi, un mani, kā makšķernieku ir pat ļoti apdalījuši. Es saprastu, ja tas būtu pamatoti vai tā būtu galēja nepieciešamība ierobežot plēsēju ķeršanu, bet šobrīd no MOSP puses tiek bīdīta lēta demagoģija. MOSP ir aizmirsis galveno – pārstāvēt „makšķerniekus”, jeb to pilsoņu intereses, kam ir tāds hobijs, nevis tāda profesija – „makšķernieks”.

Nākošais MOSP solis laikam, būs makšķernieku kodekss, bet uzreiz varu pateikt - ja viņiem tas ir tik ļoti vajadzīgs viņi droši to var bāzt viens otram kur vēlas, bet nevajag ar šo murgu uzbāzties citiem. Šajā kodeksā ir vien punkts: „Makšķernieks ciena citus makšķerniekus, neatkarīgi no makšķerēšanas veida.”, jeb vienkārši sakot tad kad MOSP klauni cienīs velcētājus un respektēs zemūdens medniekus, tad varbūt viņiem būtu nelielas morālas tiesības ieminēties par „Makšķernieku kodeksu”.

Bet Tev krumujanci jeb Saimniek opi, laikam nebūtu jāatgādina, kādu kaitējumu LMA nodarījis makšķerniekiem, tādēļ Tev ir divi ceļi vēstures aizmirstībai pirmais ar godu, otrs caur Getliņiem.

02.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

Imīt, nebūsi jau tas, kurš man norādīs iet caur Getliņiem, vai ap tiem. Tas, ka imītim patīk komandēt nav noslēpjams - tad komandē nu savu sievu vai brūti, ja sievas nav, un nebāzies ar savu dziesmu grāmatu svešā baznīcā. Pats droši vien jau zini , ka dažkārt tādos gadījumos kādreiz, iespējams, notiek neparedzētais.

Laikam jau pats esi no tiem, kuri sēž spožā konservu kārbā uz ceļa un iztēlojas sevi par pasaules nabu. Bet arī tie visbiežāk un visātrāk aiziet Dieva nospriesto ceļu, - agri vai vēlu, kā nu kuram paveicas. Esi nu pieticīgs un neesi pārgudrs.

02.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
martins_riga

Par to velceesanu kautkads murgs. Kapec aizliegt?

Un kaa tagad atceros, ka viena raidijumaa Burtniekaa pie gaazes ruchkas bija pats Lideris. Ja nemaldos tas bija Oltes raidiijums. Tad gan tur neviens nekautreejaas celt laivaa uz velci kjertaas liidakas. :)

Divkoshi! Kauns!

03.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
baiter

Redz, kā...

Zaļais kļūst arvien drošāks. Te runāt nav ko. Šim ir nospļauties gan par makšķerēšanu kā hobiju, gan zivju resursiem. Noķērāt domu...40 kilogrami zivju esot okei:) Vājprāts kaut kāds:) Iepriekšējā blogā šis vēl atļāvās paziņot, ka zivis netirgojot un nepelnot uz to naudu. Viņš tos 40 kg, noteikti, marinē, skābē un citādi noglabā nebaltai dienai.

Kamēr šādus nesavāks, zivju nav un nebūs. Viņam neinteresē nekas, izņemot gaļas kilogramu ieguvi, vēlams, no publiskiem ūdeņiem un maksājot simbolisku maksu:) Viņam, redz, pienākas:) Šausmīga suga. Drīz jau skābeklīti tādiem "reliktiem" piegriezīs:)

03.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
imations

Ja kāds nav pamanījis, tad pilnīgi visi maksā simbolisku maksu par zivju ķeršanu publiskos ūdeņos gan makšķernieki, gan zvejnieki, pārējais, kā arī loma lielums ir tikai un vienīgi paša meistarība.

1 kg, 10 kg, 100 kg., vai 1000 kg. karpveidīgo izcelt pēc valdošiem uzskatiem ir svēta lieta un vadoties no MOSP darboņu nostājas to vajag darīt, jo tas risinās plēsēju problēmu – būs mazāk karpveidīgo, būs vairāk plēsēju un vienkāršais makšķernieks varēs atkal ķert pilnu plēsēju normu.

Baiter - tāds jautājums, apaļos jūras grunduļus arī nevar ķert gaļai kilogramiem, arī tas ir slikti? Zini, kas tā par zivtiņu vispār ir ? Laikam tik tiešām tie C&R fani ir ar deformētām smadzenēm.

03.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
baiter

Klau, apaļais jūras grunduli:) Pats rakstīji par karpveidīgajiem:) Tev jauna kļička tagad būs

03.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
baiter

Meistarība? Divsimt metru tīkla izvilkšanai vajag to meistarību? Vai varbūt Tu laivā met dubulto salto to darot? Smiekli nāk:) Apaļais jūras grundulis...pameklē kādu tīklinieku forumu, nebāzies pie makšķerniekiem.

03.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
CopesLietas.lv

Atgādinu par foruma noteikumiem un izrietošajām sekām.

2.3. Ziņojumos ir aizliegts paust starpnacionālo naidu, rasu diskrimināciju un apvainot citus foruma dalībniekus vai lasītājus.

2.4. Ziņojumiem, kas satur informāciju par jebkuru personu prettiesiskām vai neētiskām darbībām, jābūt argumentētiem un pamatotiem ar pierādāmiem faktiem.

3.7. Foruma administrācija ir tiesīga bloķēt lietotāja profilus un liegt piekļūšanu CopesLietas.lv forumam un citām reģistrēto lietotāju iespējām, kas rupji pārkāpuši foruma noteikumus.

03.07.15 Atbildēt | Ziņot 0
 
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager