Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
imations | 8.oktobris 2015, 20:40 | 30 komentāri | 9073 skatījumi

Lomu zagļi

Kārtējo reizi iestājies ikgadējais 1. oktobris un neliela pauze tam, ko citi uzskata par hobiju veidu, citi par pārtikas iegūšanas veidu, jeb kārtējais aizliegums uz kāda no zivju ķeršanas veidiem. Protams ir arī tādi darboņi, kas vien viņiem zināmu iemeslu dēļ vēlas paplašināt ierobežojošos nosacījumus gan hobija iespējām, gan pārtikas iegūšanas veidam visiem Latvijas zivju ķērājiem.

Runa ir par Makšķerēšanas noteikumiem (MN) un to klaunādi, kas notiek pašreiz pie to tapšanas, tādēļ nedaudz vēstures par pašiem MN.

  • Visu MN pirmavots ir būtībā 1981. gada PSRS komunistu laika MN, kur makšķerniekiem bija jāizlasa ap 3530 vārdiem un ap 280 teikumiem, izlasīšanas laiks ap 13 minūtēm.
  • Tālāk nāk 1991. gada MN aptuveni ar 1900 vārdiem un ap 190 teikumiem, izlasīšanas laiks ap 7 minūtēm.
  • Nākošie ir 1997. gada MN aptuveni ar 1580 vārdiem un ap 160 teikumiem, izlasīšanas laiks ap 6 minūtēm.
  • Nepaiet pat pieci gadi, kad tiek radīti 2001. gada MN aptuveni ar 1680 vārdiem un ap 155 teikumiem, izlasīšanas laiks ap 7 minūtēm.
  • Sākas "zivju darboņu" laiks un 2006. gada MN aptuveni ar 2170 vārdiem un ap 175 teikumiem, izlasīšanas laiks ap 8 minūtēm.
  • Turpinās sabiedrisko zivju darboņu darbošanās ap MN grozīšanu un rodas 2009. gada MN aptuveni ar 3366 vārdiem un ap 240 teikumiem, izlasīšanas laiks ap 13 minūtēm. Bez pielikumiem !!! Ja ņemtu vērā pielikumus, tad būtu MN aptuveni ar 3850 vārdiem un ap 298 teikumiem, izlasīšanas laiks ap 15 minūtēm.

Pateicoties sabiedrisko darboņu aktivitātēm brīvas un neatkarīgas valsts MN, ir apjomīgāki par totalitārisma laika MN. Šobrīd šie darboņi turpina darboties un gudri spriest par tādām lietām, "kā pareizi zivij jāņem mutē", lai to neuzskatītu par cemmerēšanu vai kādu citu netiklu un morāli makšķerniekus aizskarošu darbību.

Apskatot jauno MN projektu, tas aptuveni satur ap 3020 vārdus un ap 265 teikumus, to izlasīšanas laiks ir ap 11 minūtēm, kas, protams, ir mazāks par iepriekšējiem MN, bet izrādās, ka ir vēl 6 pielikumi un kopējais rezultāts šādu darboņu aktivitātēm ir MN+6 pielikumi ar 5515 vārdiem un ap 700 teikumiem, izlasīšanas laiks ir ap 21 minūti.

Izbazūnētais MOSP darboņu citāts, ka "Makšķerēšanas Noteikumiem jābūt vienkāršiem, lai tos izlasot, saprot katrs makšķernieks, tai skaitā - arī pusaudži un sirmgalvji.", jau izskatās pēc lētas ņirgāšanās par pusaudžiem un sirmgalvjiem.

Visiem zināms, ka biedrība "Makšķernieku Organizāciju Sadarbības padome" no Zivju fonda dabūjusi 20.000 EUR par „Jauno makšķerēšanas noteikumu un makšķerēšanas kodeksa publicēšanu". Viennozīmīgi vajag un NOTEIKTI VAJAG publicēt un pārpublicēt visādus kodeksus un noteikumus priekš tiem, kas ir nedaudz iebremzēti, jo pat komunisti ar tādiem informācijas apjomiem makšķerniekiem nečakarēja smadzenes.

Diemžēl tas liecina par vienu, ka mums ir vāji ierēdņi, kas nav spējīgi šādus kaktu zivju pazinēju izdomājumus vienkārši ignorēt un neapgrūtināt makšķerniekus ar nu jau bezjēdzīgi uzpampušiem MN.

Kā piemēru ierēdņu nevarībai var minēt dažu personu tikai savtīgi vadīto interešu sludināto "trīs līdaku ierobežojumu", kad esošo piecu līdaku vietā makšķernieki varēs ķert tikai trīs.

Karpveidīgo ļaunums:

Makšķernieki un zvejnieki ar līdaku ieguvi izjauc dabisko līdzsvaru ūdenstilpēs, proti, savairojas mazās "baltās" zivis, kuras pārtiek tikai no zooplanktona, kurš savukārt vairs neizēd fitoplanktonu un tādējādi pastiprinās ūdenstilpju eitrofikācija, aizaugšana, sākas pastiprināta ūdens ziedēšana, zilaļģes. Rezultātā arī plēsīgo zivju mazuļiem trūkst barības bāzes pirmajos attīstības mēnešos, jo barības bāze zivju mazuļiem ir kopīga un ūdenstilpē parādās izteiktas sīku zivju populācijas ar zemu vērtību. Tālāk var sekot skābekļa bads ziemas periodos. Papildus vēl tiek minēts, ka dēļ duļķaina ūdens līdakas neredz ko ēst, jo speciāli to duļķo karpveidīgie un rada citas ar karpveidīgiem saistītās nelaimes.

MOSP darboņu risinājums šai problēmai ir formula 5-3=2!, jeb pasliktināt makšķernieku stāvokli aizliedzot ķert zivis. Tam par pamatu ir eksperimenti, ka, MĀKSLĪGI papildinot ūdenstilpnes, ar plēsējiem tik tiešām situācija uzlabojas. Jābūt dižam prātam, lai izdomātu, ka divas ekstra līdakas glābs ekoloģisko situāciju, jo paši MOSP darboņi raksta, ka: "arī plēsīgo zivju mazuļiem trūkst barības bāzes pirmajos attīstības mēnešos", kā rezultātā visi dabiski iznārstotie līdacēni nosprāgs.

Par šo faktu tika publiski norādīts "Copes lietu" žurnāla rakstā "Birzaka zivju impulss", bet MOSP darboņi ir kompetentāki attiecībā uz visām līdaku lietām.

Interesanti, ka jau 2011. gadā "Latvijas Zvejnieku federācija" BIOR rakstīja par "Karpveidīgo ļaunumu" tieši to pašu, ko MOSP, tikai piedāvāja ar ļaunumu cīnīties ar vadu zveju, nevis atņemt makšķerniekiem lomus.

Tad, kā būtu pareizāk - atņemt makšķerniekiem līdaku lomus, kuri ir nebūtiski reprodukcijai vai atļaut karpveidīgo vadu zveju?

Pārtikas faktors:

Virzība uz vienas ēdienreizes principu makšķerēšanā ir MOSP darboņu risinājums un šai problēmai ir formula 5-3=2!, jeb pasliktināt makšķernieku stāvokli aizliedzot ķert zivis, tādējādi virzoties uz lomu samazinājumu zivju resursa balansam svarīgās sugās, un cīnīties pret ieradumu paturēt zivis vairāk, kā ģimenei nepieciešams ēdienreizei, kas palīdzēs saglabāt ilgtspējību un mūsu ūdeņu bagātības.

Šajā risinājumā pat neietilpst ekoloģiskais risinājums, bet gan vienkārši sauklis: "Rijiet mazāk zivju." Gluži, kā komunistu laikos, kad bija kartiņas vai normas cietumniekiem. Bet cietumniekiem ir pat 5 uztura normas un garākiem par 195 cm ir piedevas 50% apmērā, bet makšķerniekiem tikai viena norma - trīs līdakas, bet ja nejēdz vēl kādu zivi noķert pats vainīgs, jeb neesi jau urka.

Cik tad vidēji sver atļautā līdaka - aptuveni 1,1 Kg. Lai paēstu zivi ar kartupeļu, dārzeņu vai citu piedevu, nevis otrādāk, uz cilvēku vajag aptuveni 1 kg neķidātu zivi un tā ir tikai viena ēdienreize vienam cilvēkam.

Cik katram tā ēdienreize ir liela un cik daudz ģimenes locekļu ir katram arī ir privāta lieta, bet komunistu laikos katrs varēja paturēt 5 kg + svars no pēdējās zivis, jeb vismaz mūsdienu 5 mēra līdakas, attiecīgi MOSP laikos tikai 3 gab. mēra līdaku.

Trofejzivis jeb apdalītie sportisti:

MOSP pārstāvji apgalvo, ka maču rezultātu tabulās stipri trūkst līdaku starp 55-90 cm, jeb trofeju zivtiņas un trofejzivis. Izrādās, ka pie tā ir vainīgi ir makšķernieki, it īpaši laivu īpašnieki, kas ir sākuši nodarboties ar velcēšanu - mānekļa vilkšanu aiz laivas, darbinot iekšdedzes vai elektrisko dzinēju, kas ir ļoti efektīvs plēsīgo zivju ķeršanas veids, īpaši efektīvs uz lielām trofejzivīm, kuras ir makšķernieku mērķis. Vienkāršākā metode, iemet vizuli un bubini pa ezeru... Ja neķeras, tad vainīgi zvejnieki vai kāds cits.

Jocīgi, bet MOSP darboņi sportistu gadījumā piemēro plaši izplatīto makšķernieku aksiomu..... Ja neķeras, tad vainīgi velcētāji, makšķernieki vai kāds cits.

Diemžēl jāatzīmē, ka vērsties pret makšķerēšanas paveidu "velcēšanu", pasliktināt makšķernieku stāvokli ierobežojot to lomus par labu, kaut kādiem sportistiem ir ārkārtīga nekaunība un cinisms.

Vai tik tiešām, lai sportistiem būtu biežāk izmērs no 55-90 cm un tie varētu pamērīties, būtu jāierobežo kaut viens Latvijas makšķernieks vai jāsamazina lomu apjoms par labu "mērniekiem"?

Komunistu laikā sportistu biedrību biedri drīkstēja ķert 5 kg zivju, parastie mirstīgie tikai 3 kg, MOSP laikos visi drīkstēs ķert tikai 3 līdakas, bet pārējais būs jāatstāj sportistiem.

Ieilgušais eksperiments:

Saistībā ar līdakām un trofejzivju audzēšanu VISĀ Latvijā sen jau notiek ilgstošs eksperiments. Uz šo brīdi notiek eksperimenta trešā stadija, bet tas viss ir SLEPENI, vai vienkāršāk sakot makšķernieku muļķošana ar solījumiem, par trofejzivīm un zivju leiputriju.

Eksperiments tieši saistīts ar MN un to izmaiņām sekojošās stadijās:

Pirmā stadija - Komunistu laikā un līdz 1997. gadam mēra līdakas limits bija 40 cm, jo zivis mērīja līdz astes pamatnei. Eksperimenta rezultātā tika iegūts līdakas astes izmērs un tas ir 5cm, kas izmantots eksperimenta otrajā stadijā.

Otrā stadija - no 1997. gadam līdz 2006. gadam, kad pamatojoties uz pētījumiem, mēra līdakas limits bija 45 cm un mērīja līdz astes spuras galam.

Trešā stadija - no 2006. gada līdz mūsdienām līdakas limits ir 50 cm un mēram līdz astes spuras galam. Pēc gudro solījumiem gandrīz pirms 10 gadiem trofejzivīm bija jābūt mūsdienas ikdienas parādībai. Diemžēl ikdienas parādība ir apdalīti sportisti, kuri vaino citus makšķerniekus trofejzivju izķeršanā.

Ceturtā stadija - laikam būs MOSP ģeniālā trofejlīdaku formula 5-3=2!, kas piemērojama vienam makšķerniekam (attiecīgi diviem makšķerniekiem 10-6=24, trijiem 15-9=720, utt.), jeb pasliktināt makšķernieku stāvokli aizliedzot ķert zivis.

Komunisti arī daudz ko solīja labākas dzīves labā un revolūciju taisīja, MOSP arī daudz ko sola trofejlīdaku labā un MN revolūciju taisa.

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 3.6666666666667 no 5
(9 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[30] Komentāri | dilst | aug
 
urmaas

Ko ta vēlējies sagaidīt kad dažus gadus apakaļām atbalstiji mospu? Lūk tev ari "raža".

08.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

Izbijuša žurnālista īpatnējs murgojums, tendenciozs raksts.

Patiesība ir vienīgi tajā apstāklī, ka pašreiz MOSP atbalstītie Makšķerēšanas noteikumi nekādi nevar tikt uzskatīti par nopietniem, ir viņi pieņemti vai nav, tik daudz muļķību vienkopus bieži nenākas lasīt.

Tikai jautājums autoram - kā tad ar murdiem, tīkliem intensīvās zivju migrācijas vietās, kā tas veicina resursu atjaunošanos, ne vārda nav par zivju aizsardzību un palīdzību slāpšanas gadījumos ziemās. Ar resursu atjaunošanu ielaižot ūdenstilpnē tikai zivju mazuļus ir par maz, jo izslāpst un aiziet bojā arī to barības bāze, bet to jau neredz, vai ne? Taču vissvarīgāk tomēr ir noķert 5 līdakas, nevis 3 - kā gan citādi, ja imītim arī ar 40 zivīm ir par maz.

09.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
Skabarga

Labi, katram savi tarakàni galvà, bet vienam gan gribas piekrist : pàràk bieži tiek piesaukts zinàtniskàs ,, pètniecîbas,, faktors un tà argumenti. Tikai dzîvè viss nav tik gludi un pat tuvu. Kaut par tiem ierobežojumiem un trofejzivju pieaugumu. Vieglàk tak ir jàt pràtu ar nepàrbaudîtiem izpètes ,, rezultàtiem,, / nepàrbaudàmiem / tà vietà lai normàli ierobežotu spiningošanu nàrsta laikà , tak tas tagad bûs vèl samazinàts ! :) Viss sportistu un forełotàju / elites / interesès. Lai dzîvo Banànu republika.

09.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
Ediitis

Kā pārskats par MN un to izmaiņām laika griežos, pat diezgan labs un koncentrēti parāda to ko visi zinām un redzam uz ūdeņiem, nevis "Izbijuša žurnālista īpatnējs murgojums, tendenciozs raksts."kā raksta Krūmujancis!

Protams varam pastrīdēties par apetīti rēķinot 1kg uz cilvēku, bet uzsvars jau pilnīgi pareizs- noteikumi nepārtraukti tiek čakarēti un sarežģīti aiz vien vairāk, nenesot labumu! Tiek piesaukts viss kas- gan pētījumi, gan statistika, gan ārvalstu pieredze (viss gan tikai miglaini populistiskā formā), bet nevērtējot reālo situāciju, kurā dzīvojam- saldūdens zivis ēdam atšķirībā no ārvalstīm kuras piesaucam, zivju benžu īpatsvars liels, ūdeņi un zivju ieguvēji (jebkādās izpausmēs) kontrolēti netiek, un likumdošana kontroles nodrošināšanai ir vāja, nerunājot par pašu kontroli!

Nevajadzētu pat noteikumus mainīt, pietiktu sakārtot kontroli, nārsta vietu un laika aizsardzību, un galvenais nodrošināt garantētu soda sistēmu strādājot pie likumdošanas, lai kontrolējošajiem darbiniekiem pārkāpums nebūtu jāpierāda nez cik veidos- redzēja (nerunājot par foto vai video)cemmerējot, redzēju ar tīklu, aizliegtiem rīkiem vai vietā- viss- nav nekādu atrunu atradu, paskatījos, kur rakstīts ka mans.....

Nez kāpēc Ceļu policijas sistēmā pietiek ar redzēšanu un fakta konstatāciju, ka esi zem zīmes pabraucis kaut ar svešu auto, copmanis aizliegtajā posmā vienkārši pastaigājies, paskatījies....nu nevainīgs jēriņš!

09.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
Karlis_K

Kā parasti totāls sviests, mēģinot kādu pārliecināt ka cope mūsdienās tomēr ir pārtikas ieguves nodarbe un nekas vairāk. Un cik tur teikumu MN un kaut kāds mistisks izlasīšanas konstants laiks, nu nez lai kam tādam pievērstu uzmanību jābūt riktigi ķertam grafomānam, kas ir tīklus lāpīt nevajag? Piši vēl zvejnieciņ, copmaņi tevī klausās atvērtu muti :)

10.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
Chalitis

Sulla. Žetons! :)

10.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

Nu to ka makšķerēšana lielākai daļai ir pārtikas ieguve nevienu nevajag pārliecināt, jo vēl no tiem visiem 50% ir tādi kas ķer ar cerību ja daudz noķeršu varēšu pārdot.

10.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

to maliķis 2011

Manuprāt daudz labāk, gan no ētikas viedokļa, gan no nomaksāto nodokļu un citu izdevumu posteņu viedokļa - ir makšķernieka darbs pat ar cerību: ja daudz noķeršu varēšu pārdot. nevis tiklinieka vai murdinieka ieguvums, kas pamatā jau tāpat tiek ķerts lielāko tiesu pārdošanai, iespējams, pat katru reizi - atšķirībā no makšķernieka neprognozējamā vai sliktāk prognozējamā loma.

Lai nu kā, tomēŗ uzskatu, ka tīkliem un murdiem nav vietas iekšējos sabiedriskajos ūdeņos un to likšana jāierobežo pēc iespējas nopietnāk, kas ļautu arī efektīvāk apkarot malu zvejniecību.

10.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

krumujancis- neviens aizliegums nav palīdzējis efektīvāk kontrolēt, tieši pretēji aizliegums palielina nelikumīgu darbību daudzumu un apjomu ( ja tas ir finansiāli izdevīgi vai tradicionāla nodarbe, kā piemērs, dzimtenes dzīšana). Tas kā un ko organizēt uz publiskiem ūdeņiem jāsēžas pie galda un jārunā, ir daudz un dažādu variantu, bet nostāja ka makšķerniekiem pienākas visi ūdeņi nav pareiza, varu salīdzināt tas ir kā sabrauks mums te migranti un paziņos ka viņi jāklausa, jo tagad viņu te ir vairāk , viņi strādā un maksā nodokļus tāpēc viņi vienīgie jāklausa un viņiem tiesības uz visu.

11.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
Alcans

Nu jā, kā tu alkoholiķim pierādīsi, ka šnabis ir slikts ?

Tāpat ar zvejniekiem iekšējos ūdeņos.

Jūt, ka sūdi briest šī netikuma dēļ, bet cenšas to noliegt un visiem pierādīt, ka arī ar to nemaz nav tik slikti.

Tas, ka narkologs ir alkoholiķis padara to visu vēl smieklīgāku.

11.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
imations

Intereses pēc izlasīju, ko LMA vēlas grozīt MN projektā, spilgtākā tupuma pērle uz šo brīdi būtu: “Ka var lieguma laikā ķert lasi - Rīgas jūras līča ūdeņu teritorijā no Vecāķiem līdz Vaivariem, kura atrodas starp perpendikuliem, kas vilkti no krasta punktu koordinātām 57° 05′ 10” N, 24° 07′ 03” O un 56° 57′ 70” N, 23° 40′ 40” O, līdz 20 metru dziļumam”, bet teksts jāpapildina ar vārdiem “ja lasim ir nogriezta taukspura”.

Šajā vietā laši koncentrējas pirms ienākšanas Daugavā, tad sanāk, ka jūrā lasis jāķer ar nogrieztu taukspuru, bet pēc ienākšanas Daugavā var ķert ar taukspuru. Nākošais būs kliegšana, ka visiem mākslīgiem lašiem pirms laišanas jāapgriež taukspura, un nākotnē varēs ķert lasi tikai ar apgrieztām taukspurām, jo pārējie esot it kā dabīgie iznīkstošie laši.

Protams LMA idejas par nebradāšanu ūdenī nārsta laikā ir ko vērtas – VAI VAI IKRIŅU SAMINA !!!

Interesanti ko tie mākslinieki no MOSP un LMA lieto, vienam 3 līdakas otram taukspuras......

11.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

Pamazām jau sāk piegriezties tā visur piekoptā neko neredzēšanas politika. Agri vai vēlu nāksies actiņas atvērt, un ja tā, tad labāk agrāk nekā par vēlu.

Tas, ka sabiedrisko zivju resursu apjoms samazinās, vismaz makšķernieku un arī tīklinieku aprindās nav nekāds jaunums, lai gan ir arī zināmi dīvaini BIOR ''pētījumi''. Par tiem gan var teikt, ka - kas maksā, tas pasūta mūziku, tā ka izbrīnai nav pamata.

Un, manuprāt, svarīgāk ir atbalstīt uz makšķerēšanas bāzes veidoto daudz ienesīgāko un daudzskaitlīgāko tūrisma biznesu, nevis atsevišķu , pietuvinātu cilvēku biznesu tirgojot it kā pašpatēriņam zvejotas zivis. Runas par to, ka šo tirdzniecības un malu zvejniecības biznesu nevarētu apturēt, manuprāt, mazliet nav nopietnas. Laikā, kad tik augsti ir attīstītas dažādu ierakstu un datu pārraides tehnoloģijas, visas runas par šādu mazspēju vienkārši ir nenopietnas.

Ja nu kaut ko nav jāizdara, vai jāizdara pa roku galam, tad tā jau ir cita lieta. Un tad jau notiek tas, ko praksē dzīvē redzam, nekāda izbrīna.

11.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

krumujancis- makšķerēšanas tūrismu var attīstīt, piemēram Pierīgā, vai vienīgā pļencka uz lielu attālumu, dabīgos ūdeņos neviens neatļaus gāzt tādu zivju blīvumu kā savā karjerā vai dīķī. Par to makšķerēšanas tūrismu vienkārši paņem cirkuli un uz kartes no peļķes apvelc 50km rādiusu, ja tur ir liela pilsēta iekšā tad var mēģināt ar noteikumu, ja apkārt nav daudz ūdeņu kur var par velti ķert un piekļūt.

11.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

Tā nu maliķi nebūs gluži patiesība. Pats daļēji izmantoju šī makšķerēšanas tūrisma, ja tā to var saukt, iespējas dažādos sabiedriskajos ezeros sākot no Engures beidzot ar Nirzas. Visur ir mājiņas nakšņošanai, laivas un citas iespējas, ja tādas vajadzīgas. Par visu maksā naudu, tātad tā apgrozās un, ja viņa ir - tas ir izdevīgi daudziem iesaistītajiem. Pajautā Tonim, viņš paskaidros labāk.

Var jau arī makšķerēt, kā krieviski saka ģikim sposobom, taču šobrīd jau var uzskatīt, ka ir pamatots risks, ka tevi var atrast kādreiz mazliet noslīkušu un bez inventāra kaut kur kādā ūdenī - tas man no paša piedzīvojumiem.

Ja kāds vēlas mest un tik vilkt - tad lūdzu, uz privātajiem dīķiem, lai gan arī tur ne vienmēr tā nu vilksi.

Tīkli un murdi lai nu paliek privātajās ūdenskrātuvēs, kur saimnieki paši audzē un paši arī zvejo - gan pašpatēriņam, gan tirgum. Izņēmums varētu būt jūra.

12.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

krumujancis-pasaki pamatojumu, kāpēc tikai makšķerniekiem, jo 90% interesē noķert plēsēju vai lielu citu sugu zivi, ko darīsim ar tām zivīm ko nekam nevajag, kā ķersim tās, jo tās vairumā. Teiksi laidīsim plēsējus un lai ēd un makšķerniekam būs ko ķert, tad tādā gadījumā atšķirība no privātā zivju dīķa, ka šeit subsidēs makšķernieku valsts un kāpēc pārējiem jāuztur kāda hobijs?

12.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

Maliķi, vajag vienmēr paturēt prātā, ka neviens cilvēks nav Dievs.

Tas ir tāpat, kā nevienā ūdenstilpnē, droši varu teikt, NEVIENAM nav izdevies ar tradicionālajām makšķerēšanas metodēm izķert visas līdakas un asarus.

To var izdarīt tikai ar tīkliem, un ūdām, par murdiem nezinu - taču domāju, ka līdaka murdā ir tikai tāds zivs nelaimes gadījums.

Varētu arī paskaidrot kāpēc, taču auditorija ir par plašu, lai mētātos ar tādu informāciju, kas zin - labi, kas nezin - lai nu paliek.

Un, ja tā, tad daba vai Dievs, sauciet kā gribiet, zināmā laika periodā visu saliks pa vietām, bet ja maisīsies cilvēki pa vidu ar savām ''gudrībām'' - process būs tikai ilgāks un rezultāts mazāk prognozējams.

Un makšķernieku hobiju jau neviens cits neuztur kā tikai paši makšķernieki uzturot savu preču veikalus, servisus, apģērbu veikalus, būdas pie ūdeņiem, licences, makšķernieku kartes, u.c.

Tie visi maksā nodokļus un ne jau mazos - tā ka makšķernieku hobija, tā saucamā, uzturēšana ir tikai propagandas pūslis, ko kādiem spēkiem ir izdevīgi uzturēt. To pašu gan nevar teikt par tīkliniekiem.

Protams, vēl jaukāk ir, ja var teikt, redziet, mēs jums ielaidām tajā ūdeni zivis par jūsu pašu naudu, vai par brīvu. Bet par brīvu tikai kaķi sprāgst.

Manuprāt, ir vienmēr jādomā par to, ko runājam, jo ne viss ir zelts, kas spīd.

12.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
Kirsis6666

Sorry ,ka iejaucos, bet malikjim ir taisniiba.Lielaakaa dalja copmanju neapmeklee tevis noraadiitaas vietas Krumjanci,vinji neko nav dzirdejusji par mk ,un dzlji pajaat ko un kad driikst kjert,galvenais lai ufimku vareetu piepuust.paslaik tikai skaisti runaa,vo

12.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

Vai te kāds apgalvo, ka viss notiks tūlīt vai rīt ap pusdienas laiku?

Var jau arī, protams, tā turpināt, kā notiek pašlaik uz ceļiem, kur visi, kuri ir likumpaklausīgi un brauc saskaņā ar Satiksmes noteikumiem - ir lohi. Bet vai ir? Kas tad ir tie, kuri tos CSN neievēro un sitās nost viens pēc otra, dodas uz Dieva valstību? Varbūt ka šie, ''pasaules nabas'', tomēr ir tie īstie lohi?

Tieši tāpat ir ar makšķerēšanu, ir bija un būs bomži, kuriem viss pie vienas vietas. Un no tiem neko arī paņemt nevar, ja nu vienīgi zem apsardzes tos likt smirdīgos palīgdarbos.

Un ir, bija un būs likumpaklausīgi, kuri tad arī sastādīs to kodolu, kas rūpēsies gan par MN ievērošanu, gan resursu saudzēšanu un atjaunošanu.

Tikai nevajag teikt, ka neko nevaram izkontrolēt. Ja nu pie tagadējām tehniskajām iespējām to nevar, tad par šādiem nevarīšiem ir kauns pat smieties. Tā jau ir apzināta nevarēšana vai īsāk - slinkums.

Varam jau gari un plaši debatēt, bet tikai no pašiem vien ir atkarīgs, kā un kur makšķerēsim un ko tur, kur makšķerēsim, varēs noķert.

Ja paši tēlosim nevarīšus, tad neviens uz paplātes neko nepienesīs.

12.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
imations

Nu jā vecums nenāk viens, es vēl saprotu “makšķernieku pārstāvju” idejas, kad ceļš tiek bruģēts pseido dabas aizsardzībai ar mērķi nākotnē slaukt valsts naudu, bet izdomāt, ka makšķernieku kontrolei un maliķu ķeršanai jāizmanto izmantot tagadējās tehniskās iespējas ir vienkārši kruta.

Vīzija: Spiegu un teroristu problēma vairs nav aktuāla, tiek aktualizēts jautājums par zivju aizsardzību, Krumjancis galvenais BOSS, tiek piesaistīti armijas vertopljoti vai autonomie droni ar nakts termovīzoriem, lai redzētu cik zivju ir makšķernieku laivā vai atrastu maliķu termopēdas, notiek tiešsaiste ar datubāzēm makšķernieku atpazīšanai pēc biometrijas, vienlaikus pārbaudīta sodāmība, paralēli notiek makšķernieku mobilo telefonu sarunu pārķeršana un kontaktu noskaidrošana, lai konstatētu potenciālos zivju uzpircējus, informāciju un GPS koordinātes paziņo mobilai grupai par potenciālo zivju tirgošanas faktu un tiek ierīkoti slēpņi.

Un galvenais kam NAH tāda ākstīšanās ar to zivju aizsardzību ir vajadzīga, ja nu vienīgi pašiem ākstiem, lai tērētu valsts miljonus tuftai. Visam jābūt ekonomiski pamatotam un loģiskam, nevis klauns no LMA tagad izdomās, kā citiem ir pareizi jādzīvo.

12.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
Kirsis6666

Zalais,par tiem droniem nepiekritisju,pac esmu copejis maksas diikjii un pielido taads,pagrozaas virs galvas un aizlido.Atliek tikai nospljauties pie sevis da nu zb b**ja.Krumjancis savukaart izvirza diezgan nacionaalsocialistskas idejas attieciibaa uz malikjiem.Varbuut nepareizi defineeju,krieviski tas laikam ir prizjatj vai otzjatj,te ir Latvija un tas nestradaas.Vai arii atspiedeeji peec tam atbildees.Nu kaut kaa taa.

13.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
 
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager