Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
CopesLietas.lv | 19.oktobris 2015, 15:23 | 13 komentāri | 6786 skatījumi

Sāk darboties VVD mobilā lietotne vides pārkāpumu ziņošanai „Vides SOS”

Valsts vides dienestā (VVD) notika mobilās lietotnes „Vides SOS” atklāšanas pasākums. Tajā tika demonstrēta lietotnes darbība un pārrunāti VVD ieguvumi, ieviešot centralizētu diennakts „Vides SOS” ziņojumu apkopšanu, tādējādi nodrošinot sabiedrības līdzdalību un atgriezenisko saiti vides problēmu risināšanā.

„Vides SOS” atvēršanas svētkos piedalījās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards, VVD ģenerāldirektore Inga Koļegova, aplikācijas idejas autors Viesturs Silenieks, biedrības „Vides Fakti” un projekta vadītājs Andis Mizišs, vides žurnāliste Anitra Tooma un aplikācijas izstrādātājs, uzņēmuma SIA „DOT45” vadītājs Aleksejs Voloviks. Kā arī Latvijas Valsts mežu akcijas „Nemēslo mežā!” galvenais varonis – Cūkmens.

Pasākuma ietvaros ministrs Kaspars Gerhards, Anitra Tooma un „Vides Faktu” komanda publiski izmēģināja „Vides SOS” darbībā, fotografējot un sūtot inscenētus vides pārkāpumu ziņojumus VVD ar viedtālruņu palīdzību. Uz saņemtajiem ziņojumiem reaģēja un vides pārkāpumu novēršanā iesaistījās VVD Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes resursu kontroles un Radiācijas drošības centra inspektori, kā arī Cūkmens.

Stāstot par mobilās lietotnes ideju, tās autors Viesturs Silenieks uzsvēra: ”Šis ir unikāls gadījums, kad vides aktīvisti izstrādā aplikāciju, kas ir ērti lietojama gan iedzīvotājiem, gan valsts iestādei un nodod to lietošanai VVD. Turklāt ikviens ziņotājs uzņemas atbildību, par ko ceļ trauksmi. Viņš nav anonīms, jo aplikāciju var lietot, izmantojot Facebook vai Draugiem.lv pasi.”

„Kopš 2012. gada esam domājuši par sūdzību sistēmas pilnveidošanu. Līdz šim ieviesti diennakts mobilie tālruņi inspektoriem reģionos, taču centralizēta pieeja vides pārkāpumu apkopošanai līdz šim netika veikta. Lietotne ir liels un mūsdienīgs solis vides pārkāpumu ziņojumu apstrādei, sabiedrības iesaistīšanai un izpratnes veicināšanai par valsts un pašvaldību kompetenci vides aizsardzības jomā. Vienuviet www.videssos.lv būs apkopota informācija par visiem „Vides SOS” ziņojumiem ar precīzām koordinātēm. Ietaupīts VVD inspektoru darba laiks meklējot pārkāpumu un vajadzības gadījumā būs iespējams sazināties ar ziņojumu autoriem. Kā arī ziņojuma sūtītājs savā e - pastā regulāri saņems informāciju par pārkāpuma novēršanas procesu.” VVD ieguvumus līdz ar mobilās lietotnes parādīšanos atklāja ģenerāldirektore Inga Koļegova.

Svinīgajā atklāšanas pasākumā ministrs K.Gerhards uzslavēja projekta autorus un novēlēja VVD veiksmi jaunā mobilā rīka un tīmekļa vietnes uzturēšanā. „Šī aplikācija ir pierādījums lieliskai vides neformāļu un valsts iestāžu sadarbībai. Esmu gandarīts, ka aplikācijas izstrādāšanai mums izdevās rast finansējumu no Latvijas Vides aizsardzības fonda. Līdz šim, ja kāds apzinīgs iedzīvotājs nolēma paziņot par vides pārkāpumiem, pagāja laiks, kamēr viņš atrada gan atbildīgo iestādi, gan arī izskaidroja pārkāpuma atrašanās vietu. Šī aplikācija sniedz iespēju ziņot par vides pārkāpumiem no jebkuras Latvijas vietas. Nepieciešama tikai iedzīvotāju līdzdalība. Taču tīra un zaļa Latvija sākas ar ikvienu no mums.”

Pērn VVD saņēmis 1168 ziņojumus par vides pārkāpumiem. Visbiežāk iedzīvotāji sūdzējušies par atkritumiem, nepatīkamu smaku un ūdenstilpju piesārņojumu. Aptuveni ceturtā daļa šo ziņojumu nav VVD kompetence, bet gan Dabas aizsardzības pārvaldes, Valsts mežu dienesta un pašvaldību pārziņā. Saņemtie „Vides SOS” ziņojumi arī turpmāk tiks pārsūtīti atbildīgajām valsts iestādēm un pašvaldībām. Nākotnē plānots attīstīt ciešāku sadarbību šo ziņojumu apstrādē starp iesaistītajām pusēm vides aizsardzības jomā.

Lai rosinātu sabiedrību lietot „Vides SOS” plašsaziņas līdzekļos risināsies mobilās lietotnes reklāmas kampaņa. Tās ietvaros izveidots mobilās lietotnes reklāmas klips.

Vides pārkāpumus fiksējošā mobilā lietotne „Vides SOS” izstrādāta ar mērķi veicināt sabiedrības atbildību pret vidi un izglītot par tās saudzēšanu, kā arī valsts, pašvaldību un nevalstisko organizāciju sadarbību vides aizsardzības jomā.

Kas ir „Vides SOS” ziņojums?

Ar „Vides SOS” VVD iespējams ziņot par augsnes, gaisa un ūdens piesārņojumu, kā arī par dažādām aizdomīgām darbībām un nozīmīgiem vides pārkāpumiem, piemēram, atkritumiem, zvejas un makšķerēšanas rīkiem, upju un ezeru aizsargjoslu pārkāpšanu un citiem vides riskiem.

Kā darbojas mobilā lietotne „Vides SOS”?

Vispirms mobilā lietotne „ Vides SOS” lejup jāielādē App Store (tuvākajā laikā) un Google Play.

„Vides SOS” darbojas ar mobilo datu un GPS signāla palīdzību. Konstatējot vides pārkāpumu, tas jānofotografē, jāapraksta un jānosūta VVD.

Visi ziņojumi nonāk pie VVD un pēc to apstrādes kļūst pieejami īpaši šim nolūkam radītas tīmekļa vietnes www.videssos.lv interaktīvajā kartē, kurā iespējams sekot līdzi iesūtīto ziņojumu statusa gaitai no informācijas iesūtīšanas brīža līdz pārkāpuma novēršanai. Kā arī ziņotāji saņem informāciju no VVD par iesūtītā ziņojuma virzību e-pastā.

Jāņem vērā, ka „Vides SOS” darbojas ar Facebook un Draugiem.lv pasi, ar iesūtītajiem ziņojumiem iespējams dalīties Facebook un Twitter.

VVD uzrauga normatīvo aktu ievērošanu vides aizsardzības, radiācijas un kodoldrošības, kā arī dabas resursu izmantošanas jomās. Tā kā piesārņojošo darbību un dabas resursu izmantošanas atļaujas uzņēmumiem izsniedz VVD, tas arī kontrolē, kā uzdotie nosacījumi tiek ievēroti. VVD inspektori katru gadu uzņēmumos veic plānotās pārbaudes, augsta riska objektos kontroles notiek biežāk, bet, ja tiek saņemtas sūdzības, inspektori ierodas bez brīdinājuma.

Projekts tapis ar Latvijas vides aizsardzības fonda (LVAF) finansiālu atbalstu.Infografika: Biežāk sastopamie pārkāpumi pret vidi

Valsts vides dienesta kompetencē nav:

* ziņojumi par retu sugu un īpaši aizsargājamu dabas teritoriju aizsardzību. Tie tiks pārsūtīti Dabas aizsardzības pārvaldei;

* ziņojumi par neatļautās vietās izbērtiem sadzīves atkritumiem. Tie tiks pārsūtīti pašvaldībām;

* ziņojumi par nelikumīgu koku ciršanu. Tie tiks pārsūtīti Valsts meža dienestam, Dabas aizsardzības pārvaldei vai pašvaldībām;

* ziņojumi par klaiņojošiem mājdzīvniekiem vai nelaimē nokļuvušiem savvaļas zvēriem. Tie tiks pārsūtīti pašvaldībām.

Papildu informācija:

Jūlija Ņikitina

Valsts vides dienesta sabiedrisko attiecību speciāliste

tālr. 67084311, 25780460

e – pasts: julija.nikitina@vvd.gov.lv

http://www.vvd.gov.lv/

@videsdienests

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(2 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[13] Komentāri | dilst | aug
 
urmaas

Ir apsveicami, ja kāds uzņemās kautko darīt. Bet, man nav saprotams KĀPĒC tiek veidots veidojums kurš nodarbosies ar pašvaldību neizdarību likvidāciju?

19.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
Brusis

DD Tauvas josla apkārt Baltezeram atbrīvota?

19.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
jopciks

kā šo appu lietot man? Man ir Windows Phone un soc. tīklus nelietoju :D

20.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas

Jopciks. No mājas datora aizsūti uz norādīto adresi googlē iekopēto linku "pašvaldību nelikumības". Tur šim pasākumam būs krietnam laiciņam ko iesvīst. :) Kā izskatās tad uz doto brīdi "lielās zivis" neķer, bet grib ķert mazos'"pīpmaņus" kuri aiz stūra "benīšus dzēš". :))

20.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

urmaas- kur Tu redzi pašvaldību nelikumības???? Vai domā ka pašvaldībām pēc makšķerniekiem atkritumi jāsavāc?????

20.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas

Malikis

Igoglē pašvaldības nelikumības un lasi uz nebēdu.

Runājot par atkritumiem. Atbrauc apskaties kas darās ap vasarnīcu rajoniem mežos. Tu gribi teikt, ka pašvaldības to nezin? Nesmīdini tautu. Pašvaldības vēl novāc esošos atkritumu konteinerus, nevis izvieto papildus. Ir saprotams, ka kādam par to jāmaksā. Bet tā jau pašvaldības problēma - dzīvot cūkukūtī, vai ari izvietot papildus atkritumu konteinerus.

Labs piemērs ir Carnikava. Tur ir lielais konteiners saimniecībai nederīgām lietām-ledusskapjiem, mēbelēm, uc tūdiem. Pat no garažas vari atvest vecās riepas un blakus kaudzē salikt. Tajā tik aizliegts izbērt pārtikas atkritumus.Un tas viss bez maksas.

20.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

urmaas- kur Tu dzīvo PSRS vai ????? Visām zemēm ir īpašnieki un īpašnieki atbild par savu zemi, jā pašvaldība var uzlikt sodu, bet pašvaldības pienākums nav sakopt visas mēslu bedres.

20.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

Pašvaldība neizvieto konteinerus, to dara atkritumu apsaimniekotājs, var jau katrā mežmalā izvietot konteineru , bet maksās visi pašvaldības iedzīvotāji, jo par velti šai valstī nenotiek.

20.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas

Viss notiek pašvaldību īpašumos. Tā kā nestreso. Konteineri nav jāizvieto mežmalās bet gan laukumos kur tie reiz bijuši. Līgumu par konteineriem slēdz pašvaldības un/vai dārzkopības kooperatīvi. Kā jau minēju-nekas mūsdienās nav par velti. Bet, ja patīkamāk ir stāties intīmās attiecībās ar kapeiku un dzīvot tūdos līdz aisīm, ka sakptā vidē, tad tā jau ir katra paša izvēle. Tai skaitā ari pašvaldības.

20.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

urmaas-pašvaldība par konteineriem varētu slēgt publiskās vietās, pārējie būs dārziņu īpašnieki vai kooperatīvs, nu un neticu ka no citurienes ved mēslus un pie dārziņiem gāž, ātrāk paši dārziņu īpašnieki to dara. Pie mums tas pats, dārziņu īpašnieki negrib slēgt atkritumu apsaimniekošanas līgumus, ar saukli mums dārziņos atkritumu nav mēs visus aizvedam uz autostāvvietu un izmetam.:D

20.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas

Protams, ka "vieglāk" ir rīkot sestdienas talkas pokazuhai un klapēt sev pa plecu- re kāds es malacītis, cik daudz mēslus savācu. :D

20.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
Akmens_Viesis

Viena talka gadā ir vismaz uz pusi cienījamāk par divdesmit bezjēdzīgiem komentāriem dienā, visu zinot labāk.

Bet nu jā, katrā vecumā savs :)

21.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

Kaut kā informācija neienāk tur, sākumā kāds par atkritumu izsviestu ziņo, drīz pat par tiem neziņos.Nu makšķernieki vispār klusē, kā partizāni ;D

21.10.15 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager