Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
imations | 20.novembris 2015, 20:46 | 49 komentāri | 9494 skatījumi

Aizmugures rebes, jeb īsteno pārstāvju patiesās intereses

Jau kādu laiku notiek „Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību" noteikumu (MN) publiskā apspriešana, grozīšana un pārgrozīšana, galvenokārt tādēļ, ka paši "makšķernieku pārstāvji" nevar vienoties savās fantasmagorijās, nevis tādēļ, ka kādam interesē parastā makšķernieka viedoklis.

Bet visā šajā stāstā bez MN, kas ietekmē makšķernieku hobiju, ir arī "Licencētās makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību kārtība" (LM noteikumi), kuri ietekmē ne tikai makšķerēšanas hobiju, bet arī makšķernieku maciņus, bet pagaidām neviens no "makšķernieku bosiem" publisku šo noteikumu apspriešanu nav iniciējis, kā arī nav uzskatījis par vajadzīgu ar to iepazīstināt plašāku skaitu interesentu.

Lai neviens "malējais" neuzzinātu pa LM apspriešanu atbilstoši labākajiem konspirācijas principiem turpmāk LM apspriešanu nesauksim par LM, bet gan par projektu VSS-508, kura tuvākā apspriešana būs jau novembra beigās.

Diemžēl, lai arī kā parasts ierindas makšķernieks censtos atrast populārākajās makšķerēšanas WWW vietnēs atsauces uz šī SLEPENĀ projekta saturu un "makšķernieku pārstāvju" viedokļus - tādu NAV. Daudzi jautās, kādēļ tā notiek - atbilde ir vienkārša, tādēļ, ka tās ir naudas rebes un viedokļi no malas nav vajadzīgi, kad vīri dala naudu, jo kā MOSP, tā LMA un citu "makšķernieku pārstāvju" biedrības ir tieši vai pastarpināti saistītas ar licencēto makšķerēšanu un SLEPENAIS projekts VSS-508 tieši saistīts ar viņu personisko kabatu nākotnē.

Lai radītu priekšstatu, kādu likteni grib noteikt makšķernieku hobijam tikai viens no pašpasludinātajiem "makšķernieku pārstāvjiem" jeb LMA vērts apskatīt šī kantora būtiskākos iebildumus uz nākošo SLEPENĀ VSS-508 projekta apspriešanu.

  • Licencētās makšķerēšanas kārtību atļauts noteikt iekšējos ūdeņos vai to daļās un Baltijas jūras vai Rīgas jūras līča piekrastes ūdeņu daļās makšķerēšanas tiesību izmantošanai no krasta vai moliem. Jeb laipni lūgti bušu, vējzivju, mencu LM, kā arī LM no moliem, jeb maksāsim par makšķerēšanu jūrā.
  • Licencētās makšķerēšanas kārtību aizliegts noteikt ūdeņos vai to daļās, kur zivju ieguve aizliegta visu gadu, kā arī makšķerēšanas aizlieguma laikā kanālos un caurtecēs. Jeb aizmirstiet Salacu, makšķerēšanu pie HESiem, mazus un lielus kanālus vai arī vienkārši aizvācam nevēlamos citus LM konkurentus LR mērogā, jo šie nosacījumi neattiecas uz Bauskas pavasara vimbu slaktiņu Lielupē.
  • Publiskos ūdeņos un privātos ūdeņos, kuros zvejas tiesības pieder valstij, licencēto makšķerēšanu, vēžošanu vai zemūdens medības organizē vietējā pašvaldība vai tās pilnvarota persona. Jeb, ja nav galu pašvaldībā, vai nesi savējais pašvaldībai nekādas LM organizēšanas nebūs, LM organizēšana nākotnē būs tikai un vienīgi pašvaldības monopols savējiem pilnvarotajiem, nevis LM pašvaldības interesēm.

Var droši apgalvot, ka SLEPENAJĀ projektā VSS-508 no visu iesaistīto "makšķernieku pārstāvju puses" uz šo brīdi tiek noraktas konkrētas maitas un izveidoti zemūdens akmeņi, kas atļaus nākotnē transformēt ūdeņu resursus naudiņās kāda pilnvarotā personiskā kabatā, jeb LM kodētais nosaukums būs - mazais naftas urbumiņš.

Par to liecina LMA darboņu rakstītais, ka LMA neiebilst pret noteikumu projektā paredzēto, ka no 2017. gada tiks samazināts Zivju fonda dotācijas veidošanai pārskaitāmo līdzekļu apjoma samazinājums par licencēm no 40% līdz 20% publiskās upēs un no 30% līdz 20% publiskajos ezeros no licenču realizācijas, lai iegūtu papildu līdzekļus, kas veicinātu ūdeņu apsaimniekošanu un kontroli vietējo pašvaldību teritorijās.

Nākotne rādīs, vai būs jāmaksā, kad makšķerēsim no moliem, nākotne rādīs vai būs jāmaksā, stāvot jūras krastā, makšķerējot butes, un nākotne rādīs vai pietiks politiskās gribas ierēdņiem, lai kvalitatīvi mainītu LM nevis slēptos aiz SLEPENA projekta VSS-508 un ietu MOSP, LMA un citu pašpasludinātu "makšķernieku pārstāvju" pavadā.

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 0 no 5
(Nav balsu) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[49] Komentāri | dilst | aug
 
Malikis2011

Nu par to ka org. LM pašvaldības vai pilnvarota persona, ir pamatots iemesls, paskaidrošu sīkāk, ņemot vērā tieslietu ministrijas iebildumus par kontroli, (neieslīgšu sīkumos bet doma tāda) privātpersonai nav tiesību kontrolēt citus makšķerniekus, tad paliek, ka var kontrolēt valsts dienesti un pašvaldības un kāda jēga dot tiesības kādam vienkārši kas nav vienojies ar pašvaldību par kontroli ??? Paši makšķernieki bļaus ka naudu ņem bet nekontrolē, ja persona vienojas par kontroli, kā to veiks lūdzu pilnvara un uz priekšu, principā šitāda kārtība visu laiku ir.

21.11.15 Atbildēt | Ziņot 0
Zvaigzne

Imi, ierastā fuflomecīna vietā šoreiz esi uzražojis kaut ko, ka pats sevi esi pārspējis. Saprotu, ka nedrīkstēja uzrakstīt galveno, bet pievēršot uzmanību sīkumiem kārtējo reizi jāizpaužas jau ierastā manierē. Par visu uzreiz nerakstīšu, bet tā… Sāksim pa vienam no beigām.

Kas notiek zem lozunga samazinām likmes, lai vairāk līdzekļu būtu ūdeņu apsaimniekošanai un kontrolei. Skan labi ministrija aprēķinājusi plānots 24000 EUR plusā pašvaldību kabatā un 24 000 EUR mazāk no Zivju Fonda. Kā būs praksē? Ja par piemēru ņem 2014.gadu. 50 % no LM vietās ietaupīsies zem 10 EUR mēnesī. Attiecīgi ietaupītās summas vien liecina par plašu izvēršanos gan apsaimniekojot ūdeņus, gan kontrolējot tos šajās vietās. Principā 5 organizatori ar lielākiem ieņēmumiem saņems vairāk kā 50% kopējā ietaupītā, vai 10 saņems 74% no ietaupītā, šīm arī ar lielajiem ieņēmumiem būs reāls labums no % likmes samazināšanas, savukārt pārējiem , vienkārši zivju fondā pieejamais finansējums samazināsies par 24 000. Prieks, ka Imis lobē LM ieviesējus ar augstiem ienākumiem, kurus tiem nodrošina ūdeņu atrašanās vieta un nekas vairāk.

Attiecībā uz to, ka publiskos ūdeņos un privātos ūdeņos, kuros zvejas tiesības pieder valstij, licencēto makšķerēšanu, vēžošanu vai zemūdens medības organizē vietējā pašvaldība vai tās pilnvarota persona.

Iepriekš „Licencēto makšķerēšanu organizē vietējā pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā atrodas attiecīgā ūdenstilpe, vai šādas pašvaldības pilnvarota juridiskā persona, vai pilnvarots ūdenstilpes nomnieks.” Kādas šausmas … bet kas tad mainās? Pašvaldībām, kā līdz šim būs jāatbild par notiekošo un jādomā ko pilnvaro savā vārdā rīkoties!!! Pazudusi prasība par Juridisko personu. Imis, atkal biedē, ja nebūsi savējais - pilnvaru nedabūt … it kā tās pilnvaras līdz šim un tos ūdeņus nomā deva kam pagadās.

Tas pagaidām par pēdējiem diviem punktiem, vēlāk par pārējo.

Žēl, cerēju ka zaļais saņemsies un uzrakstīts, kas būtiski mainās, nevis pasakas un teikas rakstīs.

21.11.15 Atbildēt | Ziņot 0
imations

Nevajag jaukt LM organizēšanu ar makšķernieku kontroli tās ir divas dažādas lietas. Tāpat uz šo brīdi ir izveidojusies situācija, kad vairākumā gadījumu LM organizē juridiskas personas ar iekšējo naudas apriti, jeb reti kad LM organizētāji strādā ar peļņu vēl retāk maksā nodokļus, tad jēga no tās LM ja nu vienīgi pašu kabatai.

Ja jau LM ir tik izdevīga, tad pietiks, gan pašu kabatai, gan kontroles kabatai, bet pie tādām LM cenām, kad licence maksā 2-3X lētāk nekā paēst ceļmalas krogā nekas prātīgs ar to LM nebūs.

Ja ir vēlme kaut ko mainīt LM struktūrā, tad nevajadzētu bļaut “mums jau tā bija un tā arī turpināsim”, bet gan censties palielināt LM kapacitāti un optimizēt to likumdošanas līmenī.

21.11.15 Atbildēt | Ziņot 0
Zvaigzne

Lai rakstītu par pārējām divām lietām, jāuzraksta par sabiedrības iesaistīšanu un šis tas pa plauktiem jāsaliek. Ir ministrijai tāds padomdevējs Padome, attiecībā uz LM, darba grupa tika veiksmīgi likvidēta iepriekš, interešu grupās (no kurām divas veido MOSP biedri), atšķirībā no Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību noteikumiem (MVZN), ar LM viss bija vislabākā kārtībā un ar visu svītroto pienākumu ministrijai apkopot informāciju par LM vietām, ar padomes akceptu, Projekts tika bīdīts tālāk uz sabiedrisko apspriešanu. Tas ir ZM mājas lapā ir tāda vieta sabiedriskā līdzdalība un tur šad tad parādās noteikumu projekti, par kuriem tauta savu vārdu var teikt. Ja par Makšķerēšanas noteikumiem kaut cik tauta izteikties savācās, tad par LM … nekā. Man personīgi kaut ko rakstīt vairs nav vēlmes, jo ir kas tic MOSP aiz pārliecības. Lai viņi paši prasa kur palika saukļi, MOSP ir pret tādu LM kāda tā ir šodien un pirmais darbs Padomē būšot izvērtēt esošo LM, tajā pašā laikā uzsver, ka LM ir ūdeņu apsaimniekošana, LM nodrošina resursu pieskatīšanu un jau sen neredz, ka teiktais tiek pieskaņots pēc vajadzības, bet darbi ir vēl pavisam kas cits. Pie tam ko rakstīt, ka MOSP un Padome nevēlas pārmaiņas? Tie taču atkal būs meli.

Tā nu Projekts nokļuva līdz nākošai procedūrai, un iebildumi tiek saskaņoti ar iebildumu sniedzējiem. Pirmā sanāksme ar iebildumu sniedzējiem jau notika, nevis kā Imis apgalvo, ka notiks. Saskaņā Zemkopības ministrijas pieaicinātā jurista pausto, sanāksmēs nav liegts piedalīties arī citām personām. Neskatoties, ka informācija par šādām sanāksmēm ir pieejama tikai iebildumu sniedzējiem, pretēji makšķerniekiem uz sanāksmi bija ieradušies vairākas personas, kuras tieši vai pakārtoti pārstāv esošos LM organizatorus. Attiecīgi tā vietā, lai izskatītu vairākas lietas pēc būtības, daļa sanāksmes tika pārvērsta par balagānu. Visam tam pamats ir tas ko MRK ir rakstījis … nav izvērtēta esošā LM un ko tā ir devusi. Tā vietā no atsevišķu personu puses tiek skandināti skaisti saukļi, kuri neatbilst patiesībai un izskatās, ka tiks darīts viss lai pārmaiņas nenotiktu.

21.11.15 Atbildēt | Ziņot 0
imations

Zvaigzne, kur konkrēti es rakstu, ka pirmā sanāksme tikai notiks. Kā nekā pats raksti:” Pirmā sanāksme ar iebildumu sniedzējiem jau notika, nevis kā Imis apgalvo, ka notiks.”

Vari konkrēti citēt, kur ir, rakstīts par PIRMO sanāksmi, jeb būs kā vienmēr - ZVAIGZNE MELO.

21.11.15 Atbildēt | Ziņot 0
Zvaigzne

Par atlikušajām divām lietām kas pēc Imja domām liecina par sazvērestību VSS-508 ar koda nosaukumu mazais naftas urbumiņš.

Sākotnēji bija piedāvājums bija atļaut rīkot LM tikai iekšzemes ūdeņos. Pret to krasi iebilda Zemkopības ministrija un atbalstīja vēl daži. Attiecīgi minētais punkts izslēdz iespēju rīkot LM makšķerēšanai no laivām Jūra un līča ūdeņos, tas ir pagaidām maksimums ko var panākt tie, kas vēlas pārmaiņas.

Pēdējais neapskatītais Imja bubulis: „Licencētās makšķerēšanas kārtību aizliegts noteikt ūdeņos vai to daļās, kur zivju ieguve aizliegta visu gadu, kā arī makšķerēšanas aizlieguma laikā kanālos un caurtecēs.” Ceru, ka par pēdējo jautājumi tā kā lieki, ja kanālos, caurtecēs pavasarī aizliegts makšķerēt, tad kāda cemmerētāja vārdā būtu jāatļauj makšķerēt par maksu? Nevienam par laimi neienāk prasīt LM uz līdakām, zandartiem nārsta laikā. Liegumiem ir jābūt objektīviem, ja nevar, tad nevar un viss. Nevis kaut kas jāaizliedz, lai pēc tam par naudu to atļautu. Tā kā maziem lieliem kanāliem nekas nemainās, kā nevarēja nārsta laikā, tā nevarēs. Zem HES, ir piedāvājums MVZN Rīgas, Ķeguma un Pļaviņu HES norādīt aktuālo liegumu HES vajadzībām kas ir 200m, cauru gadu un viss. Salacai… nu tur neko nevar padarīt, ja visas puses uzskata, ka tur nevar, tad nu nevar … Ja var tad jāņem nost liegums.

Tā kā zaļais esi pamatīgu ziloni uzpūtis no mušas, vai nu neredzot vai nevēloties norādīt kur tas zilonis ir un kas tik būtiski var mainīties, ka par to tāds uztraukums.

21.11.15 Atbildēt | Ziņot 0
Akmens_Viesis

Un tā, naftas urbēju saujiņai virpinot vārdus, var pat nepamanīt, ka neiet loģiski kopā LM vietu zemie ienākumi ar ilgus gadus ģenerēto leģendu par iedzīvošanos uz makšķernieku rēķina.

21.11.15 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

imations -pastāsti kā iztēlojies LM bez kontrole, ņems naudu un visi kas gribēs, darīs uz ezera ko gribēs, manā skatījumā bez kontroles nav vērts vispār organizēt LM. Vai arī es rīkošu LM, bet lai valsts un pašvaldība kontrolē, nu neies tas cauri. Nu iztēlojies ka pašvaldība uz visiem ezeriem org. LM viena licence nav dārgāka uz gadu par makšķernieku karti un nodrošina divus inspektorus, vai tas nebūtu pieņemami no makšķernieku puses skatoties, peļņa tur pašvaldībai nesanāks, bet ūdeņi būs pieskatīti daudz vairāk. Ne visur vajag uzreiz LM org. tīri pelnīt ir netiešā peļņa.

21.11.15 Atbildēt | Ziņot 0
BrunoL

Nožēlojami.

21.11.15 Atbildēt | Ziņot 0
Zvaigzne

imi, tiešām raksti par tuvāko, kura būšot novembrī. Citāts: „Lai neviens "malējais" neuzzinātu pa LM apspriešanu atbilstoši labākajiem konspirācijas principiem turpmāk LM apspriešanu nesauksim par LM, bet gan par projektu VSS-508, kura tuvākā apspriešana būs jau novembra beigās.” Tā kā būšu kļūdījies ar to „pirmo”.

Tikai redzi kā sanāk. ZM mājas lapā visiem pieejamā vietā rakstīts, ka 23.11.2015 plānota VSS-508 apspriešana Padomē. Padomes sēdes atklātas, visi var izmantot iespēju tādā piedalīties. Nekādas konspirācijas. (Man gan pastāv aizdomas, ka pirmdien plānotā Padomes sēde tiks atlikta, jo saskaņā ar iepriekšējo pieredzi vienas interešu grupas vadītājs nevar uzņemties apspriest citu organizāciju priekšlikumus iepriekš ar tiem neiepazīstinot un tos neapspriežot interešu grupā, kam parasti vismaz mēnesis un vairākas sanāksmes vajadzīgas. Vai no šodienas tuvākā VSS-508 apspriešana bija vakar varēsim uzzināt tikai no sanāksmes protokola, ja tāds sekos.) Katrā ziņā pēc visām šim padomes iekšējām izskatīšanām, neviens neliedz padomi uzaicināt uz interešu grupas vai padomes sēdi, interešu grupā un/vai padomē neietilpstošās personas, ar kurām vēlēsies apspriest šos jautājumus.

Bez Padomes aktivitātēm jāņem vērā, ka saskaņā ar likumdošanu, notiek Projekta saskaņošana ar iebildumu sniedzējiem. Piecu dienu elektroniskā saskaņošana ar iebildumu sniedzējiem tika uzsākta 12.novembrī, ņemot vērā, ka projekts netika saskaņots, attiecīgi būs projekta virzītāja nākamā sanāksme ar iebildumu sniedzējiem.

21.11.15 Atbildēt | Ziņot 0
imations

Maliķi Tavs LM modelis stipri atgādina filmas “The Human Centipede” ideju, pameklē Google.

Jeb, vienkārši sakot, lai varētu kontrolēti iegūt zivju resursus vajag ieviest LM par ko makšķerniekiem jāmaksā, lai LM jēga strādātu vajadzīga kontrole, par ko no LM jāmaksā kontrolētājiem. Respektīvi, LM jēga reducējas uz to, ka kādiem diviem čiburātoriem maksās par to ka, kāds cits varēs makšķerēt zivis - nu izcils biznesa plāns.

21.11.15 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

imations-saprotu Tavu sāpi, nevarēs nekontrolēti zvejot, nu kaut kā izdzīvosi;D Bet ja nopietni tad ko metam visam ar roku, lai plaukst maliķi, pašvaldības nepieteiksies zivju laišanai, kāda jēga, nekontrolēs un kur būsim?

21.11.15 Atbildēt | Ziņot 0
guntarskl

Čau Maliķi....nesen bija uzsaukums kvalificēties sabiedriskajos inspektoros, kuriem kā zināms nav nekādu tiesību(represīvās tiesības pieder tikai valstij). Kāda jēga palielināt sabiedriskos(nulle rezultāts), ja mēs jau gadiem pārliecinamies, ka valsts inspektoru skaitu neviens palielināt netaisās!?

Zin, ja es būtu valsts, Tu man ar diez vai iestāstītu, ka inspektoru skaitu vajag palielināt:))))(par to varam parunāt, ne šeit)

21.11.15 Atbildēt | Ziņot 0
Zvaigzne

imi, tev taču iedoti LMA priekšlikumi, uzraksti tautai par ko lielais cepiens?

21.11.15 Atbildēt | Ziņot 0
imations

Maliķi, ja Tev izpratne par LM ir tāda, ka LM vajag organizēt, lai kontrolētu makšķerniekus, jeb ir iespēja kādiem diviem čiburātoriem kontroles piesegā dabūt papildus naudiņu, nu tā sīkumaini tas ir – planktona skatījums peļķes ietvaros.

Diemžēl ne MOSP, ne LMA, ne ierēdniecība nav spējusi uz šo brīdi pārskatīt un pārstrukturēt šo pastāvošo tiesisko zivju ieguves sistēmu, gan makšķerniekiem, gan zvejniekiem, līdz ar to nekas savādāk nebūs, būs tikai nedaudz sliktāk, vai nedaudz labāk. Tā arī nav skaidrs, kāda ir jauno MN pievienotā vērtība makšķerniekiem vai zivju resursiem un attiecībā uz jauniem LM būs tas pats, vienīgais varbūt kāda personīgai kabatai būs skanošāks labums.

21.11.15 Atbildēt | Ziņot 0
guntarskl

"būs tikai nedaudz labāk, vai nedaudz sliktāk" :)))

21.11.15 Atbildēt | Ziņot 0
micuks

Lai uz ūdeņiem būtu kārtība ir jāizdara 2 lietas. Pirmā, jāuzliek, VVD uz pašfinansēšanos. Otrā, paredzētie budžeta ieņēmumi no sodiem par zvejas un makšķerēšanas noteikumu pārkāpumiem jāpalielina 10 reizes. Un viss. Būs gan kontrole, gan kārtība. Un nevajadzēs nekāds LM.

21.11.15 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

micuks- kur Tu dzīvo????? Pie mums ja cilvēks pārtiek no pabalstiem, sodus vari likt kaut tūkstošreiz lielāku no personas nevar neko piedzīt, iekasētie sodi nenosegs kontroles izmaksas, būs vēl viss sliktāk.

21.11.15 Atbildēt | Ziņot 0
guntarskl

Maliķi, es savam čomam visu laiku atgādinu....nepieņem, ka visi ir tādi kā tu.....ne visi maliķi ir nabagi, gan jau katram skapī ir kāds skelets:)))

21.11.15 Atbildēt | Ziņot 0
micuks

Tad jādomā par alternatīviem soda veidiem. Piespiedu darbs. Kam nav naudas lai tirgo nost nieri, acu radzenes utt :D. Arī labs variants.

Sodu apmērs nav jāpalielina, pietiek ar šo. Bet soda neizbēgamībai gan ir jābūt. Savādāk tā ļoti jocīgi. Sargā tikai lašus. Nav gan īsti skaidrs ar kādu mērķi. Vai arī tas ir vieglākais veids kā nopelnīt gan sev naudu, gan arī paredzētos budžeta ieņēmumus no sodiem. Jo ir starpība, noķert 1 lašu ķērāju ar lasi, vai kādus 10 līdaku slaktētājus.

21.11.15 Atbildēt | Ziņot 0
 
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager