Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Anzage | 27.janvāris 2016, 10:38 | 14 komentāri | 9232 skatījumi

Ražošana akvakultūrā Latvijā novecojusi un neefektīva

Lai arī saražoto zivju apjoms pēdējos gados ir pieaudzis, Latvija joprojām ir pēdējā vietā Eiropā. Šobrīd 81,2% zivju Latvijā tiek audzētas dīķos un uz pasaules fona šāda saimniekošana ir novecojusi un neefektīva. Lai attīstītu nozari jāveicina caurplūdes baseinos un recirkulārajās sistēmās saražotie zivju apjomi, tādēļ latviešu uzņēmums izstrādājis inovatīvu produktu, kura mērķis ir efektivizēt zivju audzētavu darbību Latvijā.


SIA "Anzāģe" zivju audzēšanas nozari Latvijā un vadošās nozares tendences pasaulē iepazina vairāku gadu darba procesā, sākot ar baseinu pamatiem līdz pat pieaugušai zivij. Nozare Latvijā ir perspektīva, taču SIA "Anzāģe" projektu vadītājs Mārtiņš Bērziņš nebaidās to saukt par novecojušu un neefektīvu.


"Modernā zivju audzēšana ir intensīva audzēšana, kurā ir jānodrošina labvēlīgi augšanas apstākļi, t.i., ūdens tīrība, temperatūra, plūsmas ātrums u.c. Audzējot zivis dīķos kā vairumā Latvijas saimniecību, nav iespējams kontrolēt un iespaidot šos apstākļus. Tādēļ uzskatu, ka audzēšana noslēgtās ūdens recirkulācijas sistēmās sniedz iespēju kontrolēt nepieciešamās ūdens īpašības un „dabas" piesārņojuma un slimību riskus," pārliecināts M.Bērziņš.


Pašreizējie baseini paredz lielu ūdens caurplūsmu, jo nav efektīvas filtrēšanas sistēmas. Tāpēc, lai nodrošinātu labu mikroklimatu zivīm, sistēmā pievada līdz pat 25% svaiga ūdens, kas nepavisam nav lietderīga ūdens resursu izmantošana. SIA "Anzāģe", balstoties uz sadarbībā ar somu tehnoloģijas speciālistiem un praksē iegūto pieredzi zivju ražošanas biznesā, izstrādājusi inovatīvu biogranulu filtru efektīvākai ūdens resursu izmantošanai recirkulācijas sistēmās. Jaunais risinājums prasīs svaigā ūdens pievadīšanu tikai 5% - 10% apmērā. Bioloģiskā filtra sistēma ir solis efektīvai, uz biznesu tendētai ražošanai un ar to plānots uzrunāt zivju audzētavas Latvijā un Skandināvijā.
"Šāda bioloģiskā filtra sistēma būs inovācija arī Latvijas tirgū, jo Latvijā nav speciālistu, kas to varētu piedāvāt, augstākajā līmenī piemērojot risinājumu konkrētā reģiona īpašībām un saimniecības prasībām. Pilnībā nokomplektēts biogranulu filtrs nodrošina efektīvu zivju audzēšanu - dabisku procesu regulāciju, ūdens un elektrības ietaupījumus, zivju masas palielināšanu, operatīvu reakciju uz izmaiņām baseina temperatūrā vai ūdens sastāvā. Biogranulu filtrs nodrošina, ka ar to pašu ūdens resursu daudzumu sistēmā var palielināt ražošanas efektivitāti vismaz 2,5 reizes," skaidro M.Bērziņš.


Šobrīd produkts tiek attīstīts ar Zaļo tehnoloģiju inkubatora palīdzību. Pirmo filtru plānots uzstādīt zivju audzētavā Kuldīgā, lai ar testu palīdzību pārliecinātos par bioloģiskā filtra efektivitāti.


"Zaļo tehnoloģiju inkubators" darbojas sadarbībā ar Ekonomikas ministrijas, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras, Norvēģijas Inovāciju aģentūras un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas (SIVA) nodibinātā SIA "Green Industry Innovation Center" atbalstu, kas darbojas Latvijas Universitātes, Rīgas Tehniskās universitātes un Norvēģijas valsts industriālās attīstības korporācijas paspārnē.
"Projekts "Zaļo tehnoloģiju inkubators" (Līg.nr. DL-2014/9) tiek atbalstīts Norvēģijas finanšu instrumenta programmas "Inovācijas "zaļās" ražošanas jomā" ietvaros."

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 2 no 5
(4 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[14] Komentāri | dilst | aug
 
dolo
dolo :

Dīvaina izvēle projekta publicitātei :D

27.01.16 Atbildēt | Ziņot 0
RinaldsV

Nu,nu...

28.01.16 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas

Piekrītu dolo, ko jūs gribat no mums?

29.01.16 Atbildēt | Ziņot 0
VANEMS

Fufelis

29.01.16 Atbildēt | Ziņot 0
Akmens_Viesis

Kas ta nu - nemaksā ķepā, ka tāds sašutums, vai?

:)

Tīri teorētiski, nezinot projekta detaļas, domāju, ka tīklu pretiniekiem iekšējos ūdeņos (kas it kā ir lielākā daļa makšķernieku) vajadzētu priecāties, ka akvakultūra attīstās.

Bet nu jā, vēl jau ir arī vadlīnija, ka ierindas makšķerniekam jābūt niknam un nelaimīgam.

30.01.16 Atbildēt | Ziņot 0
VANEMS

paskaties cik Latvijā no par ES naudu realizētie akvakultūras projekti reāli darbojas. Nezini - negrabi.

30.01.16 Atbildēt | Ziņot 0
imations

Ja kāds nezina, tad ne akvakultūra, ne mākslinieki-pāķinieki, kas uzmetušies par makšķernieku pārstāvjiem, ne zaļie, kas saucas par GreenPipšiem, kopā nav izglābuši tik daudz zivju, kā parasts alkohols, ko makšķernieki regulāri lieto, kad atpūšas.

30.01.16 Atbildēt | Ziņot 0
Akmens_Viesis

Normālus cilvēkus, kas balstās zinātnē, no tādas iestādes kā BIOR paklausoties, var tiešām daudz uzzināt, arī par šāda veida projektiem. Pamēģiniet kādreiz.

30.01.16 Atbildēt | Ziņot 0
imations

Kas tad ir tie normālie cilvēki, kas balstās zinātnē, un kas tad ir šo cilvēku balstītais atskaites punkts – atzīti zinātniski grādi, publikācijas vai tā kā AKM tautas makšķerzintnieks, kas uzdodas par parazinātnes zinātāju it sevišķi 3 plēsēju teorijā un makšķerpūšļotāju.

Tas AKM&Co līmenis ir dzīvošana iedomu pasaulē un "Paranormālo parādību un Nāriņu Centra 2" dibināšana.

30.01.16 Atbildēt | Ziņot 0
gramanitis

Droši vien, kad ir nepieciešama publicitāte un informēšana par projektu.

01.02.16 Atbildēt | Ziņot 0
imations

Šajā gadījumā labāk šitādus projektus ir nereklamēt. Galvenā projekta ideja ir uztaisīt MEGA akvārija filtru aptuveni uz 130 kubiem (inetā ir sīkāks apraksts), jeb aptuveni 1,5 dzelzceļa cisternu lielumā, kurš piepildīts ar biogranulām.

BIOGRANULAS pašas par sevi ir dažādas formas plastmasas rimbuļi (arī 2X pārstrādes atkritumi), ar pēc iespējas lielāku virsmu un uz šis virmas ar laiku savairojas un dzīvo baktērijas, kas apēd ūdenī esošās barības vielas., bet ūdenim jābūt tekošam un pilnam ar skābekli, lai filtrs strādātu.

Tas, kas tiek piedāvāts ir ūdens ekonomija vismaz 15%, bet līdz ar to 100% viss ūdens jāpumpē caur krutām BIOGRANULĀM un vēl jāpūš iekšā gaiss. Kas mums ir lētāks ūdens vai elektrība?

Vienkārši šī projekta dziļākā jēga ir ezeru aprīkot ar MEGA akvārija filtru, jeb UniMinhauzenisms un no programmas piešķirtais finansējums ir 124.858 EUR. Vai tad tas viss nav FUFELIS?

01.02.16 Atbildēt | Ziņot 0
dolo
dolo :

Viņi ir tikuši GIIC otrajā kārtā? Tur jau dabū normālu piķi produkta attīstībai. Man šķiet ka viņi tikai pirmās kārtas finansējumu dabūja. Jāpavaicā Neimanim vai Oskaram.

Par to energo efektivitāti imations pareizi raksta un bēdīgāk ka tas filters kā mega inovācija pasniegta.

A.A. - Vanemam pie GIIC nav nekādas daļas, tas ka šis dīvainais projekts vispār kaut ko dabūjis ir brīnums vai arī raksturo esošo situāciju: GIIC trūkst labu ideju. Otra iespēja ka kāds lobijs, teiksim Juhna?

Pirmo postu ieliku, jo likās smieklīga izvēle sava mega inovatīvā produkta popularizēšanai... Būs jāaizbrauc uz Pulka ielu patērzēt par iespēju palīdzēt viņiem pareiza mārketinga stratēģijas izveidei, par attiecīgu samaksu:)

01.02.16 Atbildēt | Ziņot 0
martins_riga

nopietni? esmu tagad normali sarijies bruuno. dzheki, lai jums veicaas. nopietni :)

05.02.16 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager