Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Zvaigzne | 10.februāris 2016, 14:08 | 9 komentāri | 5335 skatījumi

Spilvenpūku noteikumiem sagatavoto garlaicīgumu beidzot

Žurnāla CopesLietas februāra numurā 60 lpp sākas viens raksts, rakstu esot sagatavojusi Makšķerēšanas organizāciju sadarbības padome jeb MOSP. Prieks, ka „Makšķernieku organizāciju sadarbības padome”, pamainījis nosaukumu, „Makšķernieku” aizstājot ar vārdu „Makšķerēšanas” ar to padarot biedrības nosaukumu mazāk maldinošu.

MOSP veido 19 biedrības, tad nu sanāk, ka pie šī raksta tapšanas arī visas gudrās galvas kopā liktas un radīts garlaicīgs ieskats noteikumos. Kāpēc tas bija jātaisa garlaicīgs, lai paliek 19 autoru ziņā, ja kāds tic, ka MOSP nevis viena vai pāris personas ir autors.

Vēl man nav skaidrs, ko autors domājis ar ievadu ... daži desmiti nolemj izkauties, pūkas, līdzīgas manieres runājot, pūkām jānolaižas zemē. Jeb tā ir vienīgā analīze uz ko autors ir bijis spējīgs, lai paskaidrotu lasītājiem kāpēc noteikumi ir tādi, kādi ir?

Matu skaldīšana, jeb var skaidrot kas mainījies, bet kāpēc tas jādara tendenciozi?

Attiecībā uz lomā paturamo zivju izmēriem, vienīgais lūgums no BIOR bija izmaiņas zutim, pārējās izmaiņas ir balstītas uz „argumentētu” būs labāk. Skaisti jau skan, salīdzinot ar kaimiņiem, tikai … cik daudz vietās sami Igaunijā dzīvo un ir noķerami? Autoram, piemēram, nav skaidrs vai 60cm sams būs paspējis nonārstot. Saprotu, ka internetu vakar izgudroja, attiecīgi grūti sameklēt, ka samiem dzimumgatavība iestājas 2-7 gadu vecumā, sasniedzot 35-108 cm garumu.

Līdzīgi ir ar loma skaita izmaiņām, arī vienīgais lūgums no BIOR bija skaita izmaiņas zutim, attiecīgi pārējās izmaiņas no kristāla bumbas. Kuriozi ir sanācis ar saudzēšanas laiku strauta forelēm, kurš ir ierosinājis izmaiņas noteikt aizliegt paturēt lomā no 1.septembra, tā arī nav izdevies noskaidrot. Vienam gan varu pievienoties, ja upes netiks koptas, drīz varēsim lomā paturamo foreļu skaitu samazināt līdz 1 nedēļā. Starp citu, tas attiecas arī uz pārējo ūdeņu stāvokli.

Priecē unikālā iespēja makšķerniekiem nārsta lieguma laikā Daugavas grīvā līča ūdeņos paturēt lomā vienu lasi, jo redz zvejniekiem tas atļauts. Par šo tika vilkta sarkanā līnija vēl šis tas notika, bet … ir… un uzvara. Bet tagad tā padomājam, esam 100 000, cik no makšķerniekiem ir iespējas vai cik izmantos iespējas makšķerēt tur? Savukārt taimiņus pieminot, zvejniekiem ar nav limita tos iegūt, tad kāpēc nesanāca MRK dabūt atbalstu no raksta autora, lai atļautu makšķerniekiem vienu taimiņu paturēt lomā neatkarīgi kur tas noķerts.

Īslaicīgie noteikumi

Raksta autors skaidro, ka noteikumi esot īslaicīgi – atbilstoši pārejas periodam, kamēr pašvaldības neizveidos savus ūdeņu apsaimniekošanas projektus. Lūk, te man tā paliek interesanti. Uz ko ir balstīts šāds 19 biedrību apgalvojums.

Izmeklējos izmaiņas Civillikumā, Zvejniecības likumā, Likumā Par pašvaldībām, Zemes pārvaldības likumu un ziniet neatradu uz kāda pamata ir izvirzīts šis apgalvojums. Vienīgās izmaiņas, kuras pašvaldības var veikt ar saistošajiem noteikumiem, ir aprakstītas Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību notikumos un tad arī tam visam jābūt pamatojumam un ne jau tāpēc, ka kādam kas ienāks prātā.

Bīstamās ilūzijas.

Te man tāds jautājums, kuram tad bija tās ilūzijas un kuram viņas turpinās. To, ka pašvaldībām ir dotas iespējas samazināt līdakām un zandartiem lomā paturamo skaitu, tā vietā lai dēļ MOSP iegribām to uzspiestu visai Latvijai, pamanīja, bet to, ka tiešu turpat, nevis vēsturē, ir aizgājis LMA priekšlikums pa

manīt jau ir grūtāk. Spēku, ministrijas pierunāšanu, varas spēļu instruments … autoram kaut kā

piemirsusies, ka ar spēku panāca, ka netika ievērota noteikumu pieņemšanas procedūra, tika iesaistīts ministrs, ignorēts Ministru kabineta komitejas lēmums … nerunājot par makšķerēšanas noteikumiem, Licencētās makšķerēšanas (MK Nr.799) noteikumu pieņemšana vispār ir visatļautības un elementāras ētikas ignorēšanas paraugs.

Ko no šī visa ir mācījies MOSP, MIG, Padome? Ņemot vērā notiekošo, neapgalvoju, bet man ir aizdomas, ka mācība ir tāda, ka var nerēķināties ar citiem, jo ar ministra palīdzību var izstumt jebko. Visi nākamie noteikumi ies precīzi pa tādu pašu ceļu. Izņemot to, ka pirms tam ne ar padomi, ne ar interešu grupām, ne departamentu, ar idejām un priekšlikumiem neviens vairs nedalīsies. Domāju, ka arī sabiedriskā apspriešana neko nerādīs, jo kuram ir laiks un vēlme sekot līdzi kad ZM mājas lapā, kaut kur tur tuvu aizmugurei kāda informācija parādīsies? Savukārt, kad dokuments tiek sūtīts uz VSS, informāciju atsūta uz e-pastu. Tā, kā… gan jau kādu dienu arī ministram apniks, ka pie viņa sūdzēties piestaigā un ar mazākuma balsu vairākumu piesegtā patvaļa reiz beigsies. Cik ilgi var muļķot cilvēkus ar makšķernieku nesaskaņām?

Kas tad neizdevās jaunajai padomei?

Katram savs redzējums. Neesmu lasījis nevienā padomes lēmumā, ka padomes uzdevums bija padarīt makšķerēšanas noteikumu sarakstīšanu literārā valodā vai vienkāršos nepaplašinātos teikumos. Vēl jo vairāk, neesmu redzējis pētījumu kāda ir makšķernieku domāšana? Pie iepriekšējiem noteikumiem visi bija pieraduši, tad kāpēc padome pieļāva, ka tos pārraksta pa savam? No mana ieskata padomei neizdevās elementāras lietas, pirmkārt darboties atbilstoši nolikumam, otrkārt sasniegt savu mērķi/uzdevumu – veicināt organizāciju sadarbību ar valsts pārvaldes un pašvaldību institūcijām. Savukārt iesaistīto privātie mērķi tika sasniegti ar uzviju.

Noslēgumā

Autors Jums apgalvo, ka iebrišanas liegums atrodoties kaut kādā ētikas kodeksa līmenī, tad man jautājums, cik no MOSP 19 biedrībām, visām ļoti aktīvām, šo rakstu un jaunos noteikumus ir izlasījušas? Tiešām neviena nav pamanījusi: MK nr. 800 „46.2.3. zivju un vēžu ieguves aizliegumu vai ierobežojumus atsevišķās ūdeņu daļās, kas nepieciešami zivju vai vēžu resursu saaudzēšanai, tostarp konkrētā laikposmā – aizliegumu makšķerēšanai ar iebrišanu ūdenī”?

Objektivitāte nulle, pašu apstiprināto noteikumu pārzināšana turpat, bet darbam šādā MIG pulciņā var pieteikties ikviens. Kas iepriekš tika lemts un par ko runāts, var iepazīties interešu grupas protokolos, kuru nav un cik liela iespēja neatkarīgai organizācijai ietekmēt lēmumus interešu grupās, kurās lielāko daļu grupas veido MOSP biedri un lēmumus pieņem ar balsu vairākumu variet paprasīt Pasaules Dabas fondam, ja nav skaidrs iepriekš. Pasakiet vienu iemeslu kāpēc neatkarīgai organizācijai būtu jāinteresē tur piedalīties?

Ceru, ka kādu dienu tiks izveidota Makšķernieku padome vai organizāciju apvienība, kura darbosies makšķernieku labumam, nevis makšķerēšanas, bet tieši makšķernieku labumam, ar mērķi uzklausīt makšķerniekus un panākt kopējus mērķus … nevis noslīcināt viņu balsi starp dažādiem biznesa projektiem, fondu tīkotājiem, licencētās rīkotājiem un ierēdņiem ieliktiem.

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 2 no 5
(4 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[9] Komentāri | dilst | aug
 
Akmens_Viesis

Ja runājam par maldināšanu, tad apgabalu starp Vecāķiem un Vaivariem saukt par "Daugavas grīvu" ir maldinoši.

Zvaigznes kungs runājot par abstraktiem "makšķernieku labumiem", nav pamanījis, ka bez maldināšanas makšķerēšanas noteikumu 10 blogos izticis tikai vienā - tajā pašā, kur pārpublicē ZM ZD rakstu. Pārējie ļoti precīzi atbilst publikācijā minētajām pūkām.

Traucē saskatīt kopainu.

10.02.16 Atbildēt | Ziņot 1
Zvaigzne

Vai tiešām lietot Daugavas jūras gals ir maldinošāks nekā apdzīvotu vietu saukšana pretēji pulksteņu rādītāju virzienam … un nepavisam nav pūka lai novērstu uzmanību no diletantiska, meliem caurvīta raksta, kuram autors MOSP, tas ir 19 biedrības, norādīts?

Andri, īpaši saskatīt kopainu traucē ja visā piedalies elektroniski, kaut ko sagrābsties no atstātiem, vadies no citu teiktā, kuru nevēlies pat analizēt, piedod, bet praktiski neesi spējīgs ne sajēgt, ne izprast notiekošo. Ko var gribēt no personas, kas no visas uzstāšanas atceras 1.vidusskolu, kaut gan uzstāšanās bija pavisam par kaut ko citu.

Tavs lietderīgums šajā visā procesā ir vērtējams pozitīvi, ja vajag „zicmakšķernieku”. Atļāvi ar sevi manipulēt un iebalsot kā MIG pārstāvi padomē, pēc tam visiem stāti ka to nemaz neesi vēlējies, pēc tam ka esi atteicies no amata, kaut gan protokolos vēl aizvien tevi atzīmē kā uz sēdēm neieradušos padomes locekli. Patiesam MIG lietu fīrētājam tāda mirusī dvēsele ir uz rokas, jo netraucēti var izmanto MIG savu ambīciju apmierināšanai, iebarojot vientiesīgajiem stāstu par skaistu nākotni.

Tieši tavs uzstādījums un vēlme, nevis kā rakstā minēts - padomes, bija padarīt noteikumus vienkāršus, nepainteresējoties iepriekš vai tas maz ir iespējams. Rakstā to mini kā padomei nesanākušu lietu, pēc tam kad tas nesanāca, tad kā ierasti sāki vainot visā citus.

Rakstu var tikai un vienīgi vērtēt kā literāru darbu „Pasaka par notikušo”, jo sarakstītais nav balstīts ne uz faktiem, ne dokumentiem un tā atrašanās sadaļā Likuma vārdā muļķo žurnāla CL lasītājus. Bez iepriekšējām norādēm uz neprecizitāti un manipulācijām. Rakstā ir rindas: Noteicošais skaits kāpēc plēsēju skaits palika nemainīgs, gan izrādījās BIOR viedoklis, ka ar zivju resursiem valstī viss ir kārtībā. Vari man atsūtīt dokumentu, kurā varu iepazīties ar šādu BIOR viedokli?

Papīrs pacieš visu, internets ar, tā kā vēlu veiksmi tavā apmelošanas – muļķošanas kampaņā.

p.s. Ja Tev kaut kas traucē saskatīt kopainu, tad padomā kur ir tava galva ... izvelc vienreiz viņu ārā no turienes kur esi iebāzis, ja esi spējīgs un vari to atļauties.

10.02.16 Atbildēt | Ziņot -1
Tonis

Puiķi,vai jums neliekas, ka jūs jau visus zaje-aļi visus ar šitām štellītēm? :)

10.02.16 Atbildēt | Ziņot 0
Akmens_Viesis

9 no 10 blogiem ar meliem un nedrīkst iebilst, Toni?

Lai kāda būtu makšķernieku "jumta" organizācija, Birkovs ar Zvaigzni to zāģēs. Ka pārējie esat lēts interneta darbaspēks, ar visām pamācībām, kā makšķerniekam izvairīties no sabiedriskā inspektora un visu citu, to laikam būsiet jau sapratuši.

Es jau tā iebilstu apmēram attiecībā 1 : 50, rūpēs par tavu veselo saprātu, Toni, saprotu, ka arī tas ir sen par daudz :)

11.02.16 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas

Izlasiju rakstu CL. Ir panākuši galīgi tizlu liegumu uz trīsžubura āķi-15mm no kātiņa līdz smailei. Tā ir kad citu neko nejēdz ķert kā asarēnus. Pie tā visa vēl pasniedz kā panākumu "makšķerēšanas reize". Kaut paši MOSP "aktīvisti" ar putām uz lūpām un varbūt ne tikai te bauroja par citiem variantiem. Kukana liegums ari ir marasms-visiem nav bas laivas ar "akvāriju" un gaisa kompresoriņu. Par to ari biju norādijis MN izstrādes laikā. Ir vēl daži punkti. Bet tie man personīgi nav īpaši saistoši. Es savu zivi paņemšu tāpat.

11.02.16 Atbildēt | Ziņot 0
Zvaigzne

Andri pažēlojies vēl Tonim, labi žēlosies paņems tevi uz Zviedriju copēt.

Ja Andris rakstītu iebildumus, būtu labi, bet par nelaimi viņš tādus neraksta. Patstāvīgi raksta apgalvojumus un frāzes, kas ir balstītas uz paša izdomājumiem. Sarunas (sarakste) netiek nobeigta uz jautājumiem neatbild. Es saprotu, ka Andra vienīgais mērķis ir panākt vienveidīgas, viņam tīkamas informācijas parādīšanos CL.

Andris apgalvo: „Lai kāda būtu makšķernieku "jumta" organizācija, Birkovs ar Zvaigzni to zāģēs.” Kāpēc, kādā veidā?

Andris raksta: „Ka pārējie esat lēts interneta darbaspēks, ar visām pamācībām, kā makšķerniekam izvairīties no sabiedriskā inspektora un visu citu, to laikam būsiet jau sapratuši.” Ko ar šo viņš domāja man tiešām nav skaidrs?

Tā vietā jauns blogs kurā MOSP aicina … aicina MOSP ne pirmo reizi, tie, kuri ir sūtījuši kaut ko uz MOSP – Jūs esat informēti par Jūsu sūtītā tālāko gaitu. Bonusa jautājums – Vai MOSP Jūs aicināja uz Makšķerēšanas noteikumu sabiedrisko apspriešanu?

11.02.16 Atbildēt | Ziņot 0
Zvaigzne

Urmaas …

15mm nebija MOSP priekšlikums + tas neattiecas uz Daugavas baseinu, principā šāds bardaks un šedevri radās jo MOSP gribēja viens lemt par to kādi būs noteikumi, jo viņiem tagad ir balsu vairākums. Spriežot kā turpina darboties Padome un MIG, nākotnē būs vēl jautrāka.

Priekšlikums atbrīvoties no „makšķerēšanas reizi” nebija MOSP, MOSP piedāvāja to aizstāt uz „diennakti”, kas neko nemainītu un ieviesa jaunu terminu „zivju ieguves beigas”, kas padara pašu priekšlikumu, kurā šis termins lietots, par bezjēdzīgu.

Kukana liegums ir no ministrijas un saistīts ar Dzīvnieku aizsardzības likumu, ministrija ir informēta, ka šis punkts skars un negatīvi ietekmēs ļoti daudz makšķernieku.

11.02.16 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas

Zvaigzne

Es atceros cepienu par šiem mm. Mana cope neaprobežojas tikai ar Daugavu-vienīgo samu upi iekš LV. Ir ari citas zivis, kurām prasās lielie trīsžubura āķi.

11.02.16 Atbildēt | Ziņot 0
Zvaigzne

Urmaas, vienkārši viss nav tik melns vai balts kā Grīnbergs cenšas iezīmēt, špricējot uz katra stūra. Vieglāk taču uzturēt Zvaigznes, kā ļauna tēla veidolu tautas literatūrā, nekā atdzīt, ka MOSP kļūda bija Padomes darba grupas likvidācija, un vēlāk noteikumu noraušana no saskaņošanas galda. Līdz ar to lietas līdz galam netika izskatītas un ir tādas, kādas ir.

Milimetri, centimetri … ... maluzvejnieks apzinās, ka viņš pārkāpj noteikumus un visi rīki viņam jau pielāgoti. Makšķernieki tagad ar revidē savas kastes lai negribot nepārkāptu noteikumus.

11.02.16 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager