Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
CopesLietas.lv | 10.marts 2016, 11:57 | 2 komentāri | 3578 skatījumi

Atkost mānekli. Apskats. III daļa

Kolēģi, trešā daļa, lai arī ar nokavēšanos ir klāt! Kā jau minēju, šajā daļā runa būs par mānekļiem. Protams, nevaru pilnīgi visus pieminēt, tikai viena iemesla dēļ ka garos palagus tāpat nevienam nepatīk lasīt, bet gada laikā ir ļoti daudz un dažādi mānekļi testēti. Noteikti sākšu ar savu mīļāko mānekļu veidu - vobleriem.

Katru gadu tiek prezentēti ar vien jauni modeļi, kas viens par otru ir labāki, savādāki. Es teiktu ka ātrums, ar kādu katru gadu tiek ražoti jauni mānekļi, ir patiešām apskaužams. Gribu atzīmēt, ka lai kaut cik izprastu mānekli, saprastu domu kāda ir ielikta māneklī, no dizaineriem un inženieriem, nepietiek tikai ar vienu copes reizi. Bieži vien tas prasa gana ilgu laiku. Ir bijuši vobleri, kurus esmu mēģinājis atkost vairākus mēnešus. Toties kad ir atrasta atslēga, un ir saprasts veids, kādā māneklis strādā, tad lomi sev neliek gaidīt. Līdz ar ko mēģināšu īsumā izskriet cauri manuprāt labākajiem vobleriem, ko esmu testējis pagājušajā sezonā.

OneTen Racing
Laikam jāsāk ar Megabass zīmolu. Lieki piebilst ka šie vobleri ir nospiedošā vairākumā manās mānekļu kastēs. Nesen uzzināju faktu, ka pirms kāds no Megabass vobleriem nonāk ražošanā un secīgi veikalu plauktos, viņam ir jānoķer vismaz 1000 zivis! Jāsaka ka šāda koncepcija ir visnotaļ uzslavējama! Pirmais māneklis pie kā tiku bija OneTen saimes jaunā modifikācija Vision OneTen Racing. Faktiski šis ir salīdzinoši minimāli uzlabots māneklis. Leģendārais simt desmitais joprojām turpina mani priecēt. Racing modeļa atšķirība ir savādāks krāsojums, kas ir daudz noturīgāks, turklāt izteikti mazāk ietekmē mānekļa svaru. Pēdējais fakts gan ir visnotaļ skaļš apgalvojums. Reāli dzīvē Racing modelis sver tieši tikpat cik parastais OneTen. Arī Racing ir lēni uzpeldošais. Tiesa šī modifikācija lido labāk, par savu veco brāli. Animācija šim voblerim ir manis ierastā - salīdzinoši lēni rāvieni, kā arī paužu ieturēšana. Lai arī pats Megabass apzīmē šo maili ar vārdu jerkbait, kas nozīmē, ka būtu viņa jāanimē pilnīgi bez pauzēm, ar asiem rāvieniem. Bet viss nav tā kā rakstīts uz papīra :) Jāsaka ka arī šis OneTen man labāk strādā uz aktīvu plēsoņu. Salīdzinoši maz ir bijušas reizes, kad pasīva līdaka izrāda vēlmi uzbrukt OneTen. Jāpiebilst ka Racing modifikācijas ir skārušas arī OneTen Jr. un OneTen +1 versijas.


Shading-X Deep
Shading-X Deep. Šī mānekļa standarta versiju jau vairākus gadus izmantoju. Mazais šad tipa vobleris, ir lielisks ķerot asarus un līdakas. Un tas viss par spīti mazajam izmēram - 65 mm. Deep modifikācija, jau mums pasaka priekšā, ka šis vobleris ir ar dziļu iegrimi, precīzāk ar iegrimi ap 3 metriem. Pamatā Shading man strādā, kad ir pasīva plēsoņa. Izskaidrojums tam ir spēle, kura ir aktīva, bet bez lielām un plašām kustībām. Pēc informācijas no Megabass, šī spēle ir tieši domāta pasīvām plēsoņām. Vismaz pasīvs bass reaģējot pozitīvi. Uz negribīgu asari šis vobleris tiešām darbojas labvēlīgi. Pamatā ar viņu strādāju gan kanšu malām.


X-80 +1
X-80 +1. Principā gana zināma modeļa modifikācija. +1 nozīmē, to ka māneklim darba dziļums ir apmēram par 1 metru lielāks. Šis 80mm garais suspenders ir lielisks lai satracinātu plēsoņu. Voblerim ir salīdzinoši asa spēle. Uz rāvieniem māneklis veic straujas un asas kustības. Faktiski gan spēcīgi raustot šo vobleri, gan arī izmantojot stop&go tehniku, var panākt labus rezultātus. Nemaz nerunājot par lielisko rolling kustību, kura parādās paužu laikā.

Flap Slap
Šads ar plakaniem sāniem, un ļoti labi balansēšanas sistēmu. Faktiski 77 mm garais šads ir apveltīts ar lielisku sānu kustību. Turklāt pateicoties visiem gudrajiem izsvarojumiem māneklis lieliski lido. Pat arī metot pret vēju var redzēt ka plakanie sāni netraucē lidojumam, un māneklis sasniedz vajadzīgo metiena attālumu. Flap Slap darba dziļums ir līdz 1.5 metram. Lieki teikt ka man viņš pamatā strādā uz asariem un līdakām. Modifikācija Diving Flap Slap ir ar lielo mēlīti un darba dziļumu nedaudz pāri 2 metru atzīmei. Faktiski spēles ziņā maz ar ko atšķiras, bet attiecīgos apstākļos ir tikpat rezultatīva kā parastais modelis.

Jungle cat 140F
Tik tālu par Megabass. Nākošais vobleris ko gribu izcelt ir Fishycat Jungle cat 140F. Noteikti šis nav jauns modelis, un pieejams jau pāris gadus, veikalu plauktos. Es pie džungļu kaķa darbināšanas tiku iepriekšējā sezonā. Vobleris ir ar salīdzinoši klasisku formu, 140 mm garš, kas viņu ierindo big minnow lielākajā galā. 21 gramus smagais vobleris ir aprīkots ar tālmešanas sistēmu, līdz ar ko lido diezgan labi, pat neskatoties uz dimensijām. Es izvēlējos tieši peldošo versiju, lai varētu strādāt seklajos ezeros. Junglecat iegrime tvičojot ir nedaudz virs viena metra. Pie rāvieniem vobleris veic skaistas sāniskas kustības, smuki izslīd. Ja tīri agresīvi raustam, tad voblerim sāk zust spēle, paliek viņš tāds mākslīgs. Manā skatījuma ar Junglecat ir jāspēlējas, jāvariē ar rāvienu stiprumu un pauzēm. Starp citu šim ir pieejama arī suspedera versija. Krāsojumi ir gana labi, krāsa ir noturīga. Tuvāk rudenim šis noteikti ir ļoti perspektīvs vobleris.

Zoner Minnow
Major Craft Zoner. Šis zīmols mums ir pazīstams tieši pēc lieliskajiem spiningiem. Bet nu jau pāris gadus atpakaļ Major Craft izlaida savu pirmo vobleru sēriju - Zoner. No visiem trīs zoneriem, man vislabāk ir iepaticies tieši Zoner Minnow 110. 11 cm garš vobleris, kurš sver 20 gramus. Zoner ir diezgan masīvas formas maile. Darba dziļums ir pāri vienam metram. Māneklis ir izpildīts supendera versijā. Jāsaka ka tvičojot izmantoju divas animācijas - stop&go vai agresīvu tviču. Pirmajā gadījumā rāvieni ir daudz maigāki, kā arī bieži ieturu pauzes. Ar paužu ilgumu variēju. Agresīvā tviča gadījumā, praktiski vispār nepauzēju, līdz pašai laivai. Bieži var novērot kā līdaka seko māneklim, un pēc tam izšķiras par uzbrukumu. Lido vobleris ne visai. vismaz manā skatījumā metiena attālumam ir jābūt lielākam. Krāsojumi ir dažādi un gana interesanti. Man vislabāk strādā Zoner dabiskā asarā krāsojumā, kā arī zilās krāsas modelis.

Nākošie vobleri, par kuriem man vēl nav līdz galam formējies viedoklis ir amerikāņu Livingston. Kā paši ražotāji saka šie ir nākošās paaudzes vobleri. Principā kad lasīju katalogā informāciju, nedaudz man sejā parādījās smaids. Šo vobleru lielākā fīča ir skaņa, kas tiek izdota. Un tā nav lodīšu skaņa, bet gan reāla skaņo, ko it kā izdodot zivis. Voblerī iekšā ir speciāla skaņas kapsula, un tikko āķi saskaras ar ūdeni, tā tiek izdota attiecīgā skaņa. Dažiem modeļiem pat var mainīt intensitāti un skaņas veidu. Šis viss man atgādināja pirms daudziem gadiem, pa TV ekrāniem tirgotos komplektus ar vobleriem, kam bija gaisma, un kas it kā ļoti labi pievilināja zivis. Ar Livingston vobleriem esot gan savādāk, jo viņi ir veidoti kopā ar pētniekiem iesaistot lielus pūliņus :) Šobrīd manā rīcībā ir vairāk kā desmit dažādu formu, krāsu mānekļi. Ne uz visiem esmu dabūjis kādu zivi. Turklāt uz tiem kas jau ir veiksmīgi savu plēsoņu pievilinājuši, es neteiktu ka pateicoties skaņai šis fakts notika. Tai pat laikā atmetot šo skaņu, daudziem krankiem ir ļoti interesanta spēle, kas tiešām varētu pievilināt plēsoņu. Kā jau minēju man vēl par Livingston nav radies pilnīgs iespaids. Šosezon vēl viņus mocīšu, redzēs kas no tā visa sanāks. Zemāk links no Tackle Tour testa. www.tackletour.com

Varuna 110SP
O.S.P Varuna. Salīdzinoši ilgi gaidītais vobleris, šogad gana labi pastrādāja. Faktiski varētu teikt ka Varuna ir tiešā nozīmē samazināta Rudra. Plēsoņu māneklis pievilina labi. Tiesa šim es pielietoju tvičojot daudz agresīvākus rāvienus. Rudrai es pieturos tomēr pie lēnas spēles. Lido māneklis labi, izsvarojuma sistēma ir laba un precīzā. Māneklim dēļ visai augstā ķermeņa ir laba rolling kustība, tieši uz pauzēm. Starp citu Varuna nu ir pieejama gan floating, gan suspending gan sinking versijās, kā arī SPEC2, kas ir klusā versija.

Kosadaka zaļais ķīnietis

Kosadaka zaļais ķīnietis. Faktiski māneklis, kas man tomēr lika vilties. Dēļ attālas līdzības ar Megabass Vision 95 Q-go, biju prezumējis, ka vobleris varētu sevi labi atrādīt. Bet nekā. Faktiski pa visu sezonu uz šī voblera esmu ticis pie piecām līdakām, kas ir gaužām maz. Spēle māneklim ir, bet nekāda izteiksmīgā. Kad līdakas ir labā noskaņojumā, un ir aktīvas, tad viss notiek. Tikko zivs ir pasīvāka un prasa atrast sava veida pieeju, tā šo vobleri uzreiz var nolikt malā. Lido ķīnietis labi. Pat kad ir pretvējš vai sānu vējš, attālumi ir labi. Šo es noteikti pieskaitu vilšanās plauktam, un māneklis tiek pārvietots uz tālāko kastes stūri.

Orbit 90 DR

Zip Baits Orbit 90. Lielisks māneklis! Faktiski neko citu arī no šī voblera negaidīju. Ierindojās šis māneklis manā 90-to kastē turklāt ne pēdējā plauktiņā. Salīdzinoši viegli tvičojams vobleris. Droši var eksperimentēt gan ar pauzēm, gan ar rāvienu stiprumu un biežumu. Metiena attālums ir labs, jo arī šim Orbit ir magnētiskā tālmešanas sistēma. Sliktā ziņa ka ar šo Orbit neesmu izpildījis solījumu ko devu pirmajā postā, par šo mānekli - 5 kg līdaka vēl peld un gaida iespēju uzbrukt Orbit :)
Sanāca gana daudz rakstāmā :) Līdz ar to būs tomēr nākošā daļa, kur apskatīšu tieši dažādus silikona mānekļus!

Mārtiņš Babris. maituputns.blogspot.com

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 4.8333333333333 no 5
(6 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[2] Komentāri | dilst | aug
 
andris-gu

Kur palika Orbit foto?

13.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
CopesLietas.lv

Thx! Labots!

13.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager