Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
CopesLietas.lv | 17.marts 2016, 10:20 | 2 komentāri | 8551 skatījums

Kā makšķerniekam iepirkties internetā?

Makšķerniekiem, kuriem ledus urbšana nav pārāk tuva sirdij, ziemas periods paiet, uzkrājot izsalkumu uz pavasara trofejām un atjaunojot vai papildinot savu inventāru. Šis raksts būs tiem, kuriem ar Latvijā pieejamo sortimentu ir par maz.

Ārzemju interneta veikalos mēdzu iepirkties trīs gadījumos – 1) ja Latvijas veikalos noskatītā lieta nav, 2) Latvijas veikalos noskatītā prece ir krietni dārgāka, 3) nav laika braukāt pa mūsu veikaliem un meklēt attiecīgo preci. Zinu, ka nu jau visai prāva copmaņu daļa izmanto globalizācijas piedāvātas priekšrocības un viņiem te būs maz jaunas informācijas, tomēr krietni lielāka daļa ir to, kas to gribētu, bet dažādu iemeslu pēc nav izmēģinājuši. Pirms nodoties iepirkšanās priekiem, šis tas ir jāielāgo. Rakstā īsi ieskicēšu to, kas jāņem vērā, iepērkoties gan Eiropas savienības ietvaros, gan tālu ārpus tās robežām, kā arī to, kas jāņem vērā, izmantojot tādus starptautiskos monstrus kā ebay.com, amazon.com un līdzīgus veikalus.

Amazon.com galvenā priekšrocība – atsauksmes par precēm. Te lietotāji, kas konkrēto preci iegādājušies, visai precīzi apraksta savu pieredzi – gan plusus, gan mīnusus. Tas ļauj pieņemt labāku un izsvērtāku lēmumu – vai noskatītā prece jums derēs vai tomēr nē.

.

Amazon.com galvenā priekšrocība – atsauksmes par precēm. Te lietotāji, kas konkrēto preci iegādājušies, visai precīzi apraksta savu pieredzi – gan plusus, gan mīnusus. Tas ļauj pieņemt labāku un izsvērtāku lēmumu – vai noskatītā prece jums derēs vai tomēr nē.

Ko pirkt un ko nē?

Pirmkārt – nopirkt var visu. Otrkārt – ir tomēr lietas, kuras pirms apmaksas ir vēlams paturēt rokās, uzmērīt, izmēģināt, jo bildītes internetā vienmēr ir skaistas un apraksti vēl vilinošāki. Otrajā kategorijā, pirmkārt, ietilpst viss, kas attiecas uz apģērbu. Lai arī izmēru ceļveži ir teju visur, tomēr nekad nevajag paļauties, ka jūsu ikdienā valkātais XL izmērs arī Japānā ir XL. Tas, kas Japānā ir XL, ASV var izrādīties vien M, bet mūsu veikalā L. Tas pats attiecas uz apaviem, kur, neskatoties uz izmēru ciparu sakritību, zābaka galā var nākties stūķēt vates gabalus. Ārzemju veikalos bieži vien var atrast gan ekskluzīvas lietas, gan pilnīgi pretēji – pilnīgus sīkumus un arī neredzētus brīnumus, kurus mūsu veikalniekiem dažkārt neatmaksājas Latvijā tirgot, jo vai nu pircēju loks ir pārāk mazs, vai gala cena iznāk pārāk liela, jo… “ir redzēts kaut kur internetā krietni lētāk”. Un vēl, protams, nevajag dzīvot ilūzijās, ka “tur ārā viss ir labāk, lētāk, kvalitatīvāk”. Arī tur ir veikali, kur akcijas cena var izrādīties lielāka nekā tepat mūsu veikalā pamatcena. Jā, esmu tādu lietu pats pieķēris, tādēļ vienmēr ir vērts pārbaudīt arī cenas citos veikalos, nevis akli sekot visam, kur parastā cena ir nosvītrota ar lielu sarkanu svītru un iedota šķietami pasakaina atlaide.

Norēķinu kārtība, garantija. Lai iepirktos ārzemju interneta veikalos, parasti tiek izmantotas vai nu kredītkartes, vai arī PayPal.com sistēma, kas ir uzticama un starptautiski ļoti plaši izmantota un atzīta. Turklāt reģistrēšanās tajā ir vienkārša, bet arī te būs nepieciešama kredītkarte (VISA, MASTERCARD, American Express), kas tiks piesaistīta kontam. Jums nekas nebūs jāieskaita savā PayPal kontā – tā automātiski tiks savienota ar jūsu pieslēgto karti. Pirkuma gadījumā PayPal sistēma no jūsu kartes noņems to summu, par kādu esat izvēlējies pirkt preci. Ja pirkums būs citā valūtā, tad PayPal pats to pārkonvertēs.

Visos pieklājīgos interneta veikalos darbojas arī preču garantija, tomēr jārēķinās, ka problēmu gadījumā apmaiņas/labošanas/komunikācijas process var būt sarežģītāks nekā ar vietējo veikalu. Turklāt sūtīšanas izmaksas, piemēram, izmēra maiņas gadījumā, visticamāk, būs jāatmaksā pašam pasūtītājam.

Ar kādām papildus izmaksām jārēķinās?

Ja iepērkaties kādā no Eiropas Savienības valstu veikaliem, tad par papildus nodokļiem nav jāuztraucas – maksāsiet tik, cik norādīts veikalā + piegādes cenu. Ārpus ES robežām papildus nodokļi netiek piemēroti precēm, kuru kopējā vērtība (preces cena un sūtījuma maksa) nepārsniedz 22 eiro. Ja ārpus ES pirksiet ko dārgāku par 22 eiro, tad spēkā stājas sekojoša formula – preces kopējā cena (preces cena+piegādes maksa), kam klāt jāpieskaita PVN (21%). Ja preces vērtība ārpus ES pārsniedz 150 eiro, tad papildus klāt būs jāpieskaita arī muitas nodoklis (2,5%, ja kopējā preces vērtība nepārsniedz 700 eiro). Šīs izmaksas, protams, jūtami sadārdzina preces gala summu, tomēr ja tas ir vienīgais veids kā tikt pie sava noskatītā zelta spininga, tad cipari aiziet otrā plānā.

Piemēram. Pērkot spiningu Japānā, kurš veikalā maksā 170 eiro, bet tā piegādes maksa uz Latviju ir 30 eiro. Papildus izmaksas – muitas nodoklis 5 eiro, kā arī PVN – 42 eiro. Kopsumma – 247 eiro. Ja spininga kopējā vērtība būs 70 eiro, bet piegāde 30 eiro, tad klāt šai summai jāpieskaita PVN – 21 eiro. Kopējās izmaksas – 121 eiro.

Papildus maksājumus, ja tādi rodas, jūs variet nomaksāt, piemēram, Latvijas pasta nodaļās (te gan jārēķinās ar komisijas maksu par pakalpojumu), vai kādā no attiecīgajām Muitas iestādēm pirms preces saņemšanas.

Labs preces gala summas kalkulators ar paskaidrojošu info ir muitaspaligs.lv.

.

Ja esat noskatījis kādu preci ārpus ES robežām, tad labs palīgs izmaksu aprēķinos ir muitaspaligs.lv, kur vienkārši var aprēķināt, kādas būs gala izmaksas, ja ir zināma preces gala cena un sūtīšanas izmaksas. Te arī sīkāk nekā manos apcerējumos ir aprakstīts, kādos gadījumos papildus nodokļi ir vai nav jāmaksā.

.

Ja esat noskatījis kādu preci ārpus ES robežām, tad labs palīgs izmaksu aprēķinos ir muitaspaligs.lv, kur vienkārši var aprēķināt, kādas būs gala izmaksas, ja ir zināma preces gala cena un sūtīšanas izmaksas. Te arī sīkāk nekā manos apcerējumos ir aprakstīts, kādos gadījumos papildus nodokļi ir vai nav jāmaksā.

Nebūsim naivi, protams, ka ir pircēji, kas cenšas šos nodokļus nemaksāt, jo preces cena ASV veikalā ir ārkārtīgi vilinoša un ikkatram var būt sapnis to dabūt par tādu cenu pāri okeānam. Tomēr tā ir bīstama rotaļa. Paņēmienus gan te neuzskaitīšu, jo tie nav legāli, vien piebildīšu, ka dēļ tā var rasties gan problēmas ar likuma uzraugiem, gan arī var būt neiespējami atgūt preci vai samaksāto naudu, ja to kāds, piemēram, garajā pasta sūtījumu ķēdē nozaudējis vai nelikumīgi piesavinājies. Diemžēl tādi gadījumi mēdz notikt. Tādēļ lielu sūtījumu gadījumā ir vērts padomāt arī par sūtījuma apdrošināšanu. Vēl ir arī plāns B – uzticēt izvēlētās preces pasūtīšanu kādam no mūsu pašu vietējiem veikaliem, ja tas šādu servisu piedāvā. Pats šo ceļu esmu izmantojis, piemēram, mazā copes veikalā “Abordage” Turgeņeva ielā, pasūtot spininga blankas no ASV un spoli no Japānas. Domāju, ka arī citos nelielos veikalos, kas orientējas uz kvalitātes augstākajiem plauktiem, šādu pakalpojumu jūs variet saņemt.

Piegādes nianses.

Cenas par sūtījumu, protams, ir ļoti dažādas. Mazākām precēm sūtīšana var būt arī par velti. Ja tās izmēri būs pietiekami mazi, to atradīsiet savā pastkastītē. Ja lielāka – tuvākajā pasta nodaļā. Izmaksas par tālākiem un lielākiem sūtījumiem, protams, pieaug līdz ar attālumu un gabarītiem. Nereti mēs sametamies kopā vairāki copmaņi un iepērkamies vienā interneta veikalā, izdalot kopējās sūtīšanas izmaksas uz visiem, jo bieži ir tā, ka sūtīšanas maksa līdz noteiktam preču apjomam ir nemainīga. Piemēram, nav starpības, vai tiek pasūtīts viens spinings vai pieci. Bieži vien veikali ļauj izvēlēties starp dažādiem preču piegādes ātrumiem. Te arī spēkā ir princips – jo ātrāk, jo dārgāk. Toties ātrākiem un salīdzinoši dārgākiem sūtījumiem bieži vien līdzi nāk arī sūtījuma apdrošināšana. Standarta sūtījumu gadījumā piegādes laiks man ir svārstījies no nepilnas nedēļas līdz diviem mēnešiem. Ar to jārēķinās un sezonai jāgatavojas savlaicīgi. Dažkārt interneta veikali veic akcijas, kuru ietvaros piedāvā bezmaksas piegādi. Te gan bieži ir jāpapēta sīkāk konkrētās akcijas noteikumi, jo tas var tikt attiecināts tikai uz kādu konkrētu reģionu, kamēr uz Latviju būs standarta izmaksas. To būtu labi pamanīt pirms nevis pēc apmaksas veikšanas. Ir gadījies arī pašam uz šo niansi “iekrist”, un viss prieks par mazo cenu pazūd kopā ar naudas sūtījumu no konta.

Ko darīt, ja ir samaksāts, bet prece noteiktajā laikā nav atnākusi? Pirmkārt – jāsazinās ar pārdevēju un detalizēti jāapraksta sava situācija. Ja šajā līmenī nevariet problēmakmeni izstumt no vietas, tad jāsazinās ar pastu, kurš izmantots sūtījuma veikšanai, kā arī ar maksājumā iesaistītajām pusēm (piemēram, Ebay, PayPal). Šajā procesā ir svarīgi būt gana uzstājīgiem, jo arī otrā galā vienmēr ir cilvēki – neatkarīgi no tā, vai tas ir lielveikals vai privātpersona – risinājumu var atrast vienmēr. Abas pieminētās vietnes visai stingri skatās uz uzticības faktoru, tādēļ tos respektē arī otra puse – pārdevēji, jo nopietnu problēmu gadījumā viņu konti un līdz ar to arī reputācija šajās vietnēs var tikt iesaldēti.

.

Iepērkoties ebay, vienmēr ir vērts izpētīt pārdevēja reputāciju. Ja pozitīvo atsauksmju procents ir zem 99%, tad ir vērts papētīt, kas nav paticis tam 1%. Ja reitings ir zem 98%, tad jau ir vērts būt mazliet aizdomīgam, vai problēmas ar šo pārdevēju nerodas pārāk bieži, jo parasti viņi cenšas visu nogludināt un šim reitingam ļoti seko līdzi.

Iepērkoties ebay, vienmēr ir vērts izpētīt pārdevēja reputāciju. Ja pozitīvo atsauksmju procents ir zem 99%, tad ir vērts papētīt, kas nav paticis tam 1%. Ja reitings ir zem 98%, tad jau ir vērts būt mazliet aizdomīgam, vai problēmas ar šo pārdevēju nerodas pārāk bieži, jo parasti viņi cenšas visu nogludināt un šim reitingam ļoti seko līdzi.

Kur pirkt?

Neiedziļinoties katra konkrētā veikala inventāra līkločos, lūk, tikai daži, kuri visai bieži tiek locīti mūsu puses copmaņu aprindās. Kopējais sortiments, protams, ir milzīgs un atšķirīgs.

Kas attiecas uz Ebay, tad tur katrs pārdevējs ir kā atsevišķs veikals. Ja nu ir interese par kādu konkrētu Ebay veikalu, droši atrodiet mani copeslietas.lv vai citur, padalīšos ar tiem, pie kuriem pats esmu veiksmīgi iepircies.

Ja jums iegādes procesā rodas jebkādi jautājumi par preci vai piegādi kādā no veikaliem, droši rakstiet uz kontaktos norādītajiem e-pastiem. Labi veikali jums noteikti operatīvi atbildēs. Vēl viena nianse – valodas barjera. Ja jums nav cilvēka, kas var iztulkot, piemēram, no vācu vai japāņu valodas, tad nereti var izlīdzēties artranslate.google.com palīdzību, vai arī var iztulkot visu attiecīgo lapu, izmatojot Google lapu tulkošanas servisu. Tas, protams, neiztulkos visu precīzi, tomēr pamatdomu sapratīsiet. Kad preci esat noskatījis, vēlams pameklēt atsauksmes internetā par to, lai samazinātu vilšanās iespēju saņemšanas brīdī. Ir veikali, kur lietotāju atsauksmes ir atrodamas turpat pie apraksta, taču citreiz ir jāparokas dažādos forumos.

Cabelas.com arī ir viens no interneta copes, medību un ārā aktivitāšu veikalu milžiem tīmeklī. Te var iegūt tiešām labas un kvalitatīvas preces, tomēr jārēķinās, ka tā bāzes vieta ir otrpus okeānam, kas nozīmē papildus nodokļus un arī sūtījuma izmaksas.

Cabelas.com arī ir viens no interneta copes, medību un ārā aktivitāšu veikalu milžiem tīmeklī. Te var iegūt tiešām labas un kvalitatīvas preces, tomēr jārēķinās, ka tā bāzes vieta ir otrpus okeānam, kas nozīmē papildus nodokļus un arī sūtījuma izmaksas.

Ebay un pārējie. Vienkārši runājot, šis ir tirgus, kurā visa pasaule pārdod visu visai pasaulei. Reiz mans draugs, piemēram, viesodamies Latvijā, vienā vakarā Ebay izsolē nopirka automašīnu Anglijā… Te savas preces pārdod gan lieli veikali, gan arī privātpersonas, tādēļ te pirms preču iegādes ir vērts papētīt pārdevēju reputāciju un atsauksmes sīkāk. Un tas, protams, piesaista gan ekskluzīvu un augstu kvalitātes preču pārdevējus, gan viltojumu un vāju atdarinājumu tirgoņus. Tādēļ visdrošāk ir izvēlēties lielus pārdevējus, kuru klientu atsauksmju skaits mērāms simtos un tūkstošos. Vai arī privātos ar nevainojamu reputāciju un labām atsauksmēm. Te esmu pasūtījis preces gan no Āzijas, gan pat no Austrālijas. Ir bijušas pāris reizes, kad saņemtā prece nav atnākusi, tomēr allaž pārdevēji nākuši pretī – ir atmaksāta nauda, vai arī atsūtīta prece vietā. Ir pat gadījies, ka pārdevējs pēc sūdzības izsūta man preci vietā un pēc kāda laika atnāk abas divas. Arī raksta tapšanas brīdī man ir sarakste par pasūtītām termotrubiņām, kuras gaidu nu jau vairāk par mēnesi, un pārdevējs piedāvā atmaksāt man naudu vai arī izsūtīt uzreiz vietā jaunu. Jāpiebilst, ka Ebay veikali ir vairākās valstīs un valodās (.com, .co.uk, .de, .au u.c.) un sortiments tajos var atšķirties, pat neskatoties uz to, ka viņu preču meklētājs it kā meklē visos veikalos. Tas ir būtiski, jo preces, kas, piemēram, ražotas ASV, tur var maksāt lētāk, nekā Vācijā. Tiesa, te atkal jārēķina visi nodokļi un arī ceļa izdevumi, bet par to nedaudz vēlāk. Savukārt Amazon pievilcība ir tajā, ka tur pie precēm ir atrodamas pircēju atsauksmes par konkrēto produktu, kā arī norādes, ja kaut kas ir lielāks vai mazāks nekā ierasts, atbilstošs vai neatbilstošs fotogrāfijai vai aprakstam. Šo vietu papildus info ievākšanai izmantoju arī tad, ja preces pērku citur. Sūtīšanas izmaksas šajos servisos ir ļoti dažādas. Mazākām precēm piegāde var būt bezmaksas. Lielākiem sūtījumiem – jo lielāks/smagāks pirkums, jo lielāka sūtījuma maksa.

Viena no Ebay priekšrocībām ir arī retu, lietotu vai atjaunotu lietu iegāde. Tā var tikt, piemēram, pie labiem un mazlietotiem vobleriem par pieņemamu cenu – pārdevēji parasti visai precīzi aprakstā un fotogrāfijās norāda preces stāvokli. Starp citu, Ebay ir divi veidi kā iepirkties – vai nu pirkt preci par pircēja piedāvāto cenu, vai arī piedalīties vairāksolīšanā, ja pārdevējs šādu opciju ir paredzējis. Arī šādi var tikt pie precēm par ļoti labām cenām, bet tas jau prasīs vēl papildus laiku – vaktēt, sekot līdzi, lai gan ir pietiekami daudz opciju arī procesu automatizēt, bet tas jau ir nākamais rotaļāšanās līmenis. Jāpiebilst, ka Ebay arī ir sava veida garants, ka nepazaudēsiet naudu – pircēja un pārdevēja savstarpējā uzticība naudas lietās ir viņu biznesa pamatā, tādēļ strīdu gadījumos, kad netiekat galā ar pārdevēju, iesaistās arī Ebay, un tas pārdevējam var maksāt iesildīto vietu viņu globālajā lielveikalā. Vēl līdzīgas vietas ir, piemēram, aliexpress.com un alibaba.com, bet šos pagaidām neesmu pats personiski izmēģinājis.

Ieraugot šādu ainu, pirmajā brīdī ieprikšanās var šķist neiespējama. Tomēr nepieciešamības gadījumā ar Google tulkošanas servisu arī te var izurbties līdz apraksta būtībai.

Ieraugot šādu ainu, pirmajā brīdī ieprikšanās var šķist neiespējama. Tomēr nepieciešamības gadījumā ar Google tulkošanas servisu arī te var izurbties līdz apraksta būtībai.

Lūk, kādu aprakstu piedāvā automātiskais tulkotājs. Nav, protams, Raiņa dzeja – spininga kāts te, piemēram, tiek nodēvēts par stieni, bet brienamzābaki par bridējputniem, bet mums taču ir skaidrs, par ko ir runa, ja bildīte ir blakus.

Lūk, kādu aprakstu piedāvā automātiskais tulkotājs. Nav, protams, Raiņa dzeja – spininga kāts te, piemēram, tiek nodēvēts par stieni, bet brienamzābaki par bridējputniem, bet mums taču ir skaidrs, par ko ir runa, ja bildīte ir blakus.

Piekļuve atšķirīgiem copes veikaliem un to raibajam sortimentam bagātina Latvijas copmaņu pieredzi. Tādējādi, manuprāt, mūsu hobijs visiem kļūst daudzveidīgāks un interesantāks. Visgrūtākā interneta šopingā ir pirmā reize ar visām reģistrācijām, karšu numuriem un citām formalitātēm, tomēr pēc tam jau viss kļūst krietni vienkāršāk un raitāk. Galvenais prast arī laikā apstāties. Jo apaugšana ar mantām azartīgiem copmaņiem pielīp tikpat ātri un nemanāmi kā iesnas draņķīgā laikā. Ne asakas!

Gunārs Klēģers

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 4.8571428571428 no 5
(7 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[2] Komentāri | dilst | aug
 
Akmens_Viesis

Man pašlaik topā ir troutline.ro veikaliņš.

17.03.16 Atbildēt | Ziņot 0
badapiicka

wlure.com

02.04.16 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager