Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
LSM | 15.jūnijs 2016, 19:07 | 9 komentāri | 12323 skatījumi

Makšķernieka stāsts: Cerībā noķert savu lielo samu

Foto: Kletr

Šobrīd Latvijā lielākais oficiāli noķertais sams ir 84 kilogramus smags un 2,42 metrus garš, kas tika izvilkts 2010. gadā. Bet pavisam nesen kāds zvejnieks netīšām noķēra 2,20 metru garu samu murdā jeb cauruļveida tīklā, no kura zivs prom nevar tikt.

Noķert samu ar makšķeri nav tik viegli, nemaz nerunājot par lielajiem samiem, par kuriem dzird tikai leģendas. Makšķernieks Aivars savu mūža lomu vēl gaida, bet ir noķēris mazākus samus un zina stāstīt daudzus stāstus un leģendas par samiem.

“Ūdenslīdēji zem Pļaviņu Hidroelektrostacijas pēc paliem tīrīja no slūžām ārā kokus, baļķus, drazu, ko upe sanesusi ar paliem. Pēkšņi viens milzīgs baļķis sakustējās,” leģendu stāsta Aivars Mikožāns.

Viņš dzīvo Lielvārdē pie Daugavas. Makšķerēt sāka bērnībā. Ķer visu, bet nesen ir pievērsies zandartiem un samiem. Bet tas viss brīvajā laikā. Ikdienā viņš strādā par vecāko muitas uzraugu — bet arī tuvu pie zivīm, proti, ostā. “...un visi saprata, ka tas bija apmēram trīs līdz trīsarpus metru garš sams. Nu, tik milzīgs sams varētu svērt apmēram 150 kilogramus. Lielākais Latvijas rekords arī noķerts mūsu Ķeguma baseinā, bet ļoti tuvu pie Pļaviņu HES, praktiski zem HES,” savu stāstu turpina Aivars.

Viņam ir 42 gadi. Pirms dažām dienām viņš ir nogriezis savus garos cirtainos matus. Viņš savu lielo samu joprojām nav noķēris, bet stāsta, ka to Daugavā ir daudz. Lielākais, ko kāds izvilcis, svēra 60 kilogramus. Pats gan regulāri dabū daudz mazākus samus — ap 10 kilogramiem. Lai tos noķertu, viņš ir sācis izmantot kvoku. “Tātad kvoks ir tāds kā mūzikas instruments, ko jau ļoti sen, ja nemaldos, ir izdomājuši Krievijā,” saka Aivars. „Pārsvarā tiek gatavots no koka, no dažādiem metāliem, ar dažādu liekumu, dažādu pēdiņu lielumu. Viņš izdod tādas skaņas kā varde. Sitot to pa ūdeni, sams saprot, ka ir jāiet ēst un sāk meklēt pārtiku, tādējādi paliekot aktīvāks,” norāda makšķernieks.

Ar kvoku uzsit 3 - 4 reizes ar lielāku pauzi pa ūdeni un tad izmantojot eholotu, kurā var redzēt zivs kustību skatās, kad sams paliek aktīvāks un ceļas uz ēsmu, kura ir ielaista apmēram pus ūdenī. Cilvēks kvoka skaņas var dzirdēt 3 kilometru rādiusā. Un tā arī tas sams tiek ķerts, skaidro Aivars.

"Bija tāds interesants gadījums. Rīgas centrā, daudzstāvu mājā, dzīvoja viens pazīstams copes kolēģis un arī bija pats uztaisījis kvoku,” norāda Aivars. „Tajā naktī bija izdomājis vannā pamēģināt pakvokot. Nu, ar tādu lielu baudu viņš sita pa vannu, ka skanēja pa visu rajonu, un beigās viņam pašvaldības policija aizliedza nodarboties naktī ar tādām lietām,” viņš norāda.

Pats viņš personīgi nepazīstot nevienu, kas būtu noķēris lielo samu, bet ir dzirdējis dažādus nostāstus no citiem par to, kā ievelkot dzīvniekus ūdenī.

“Divus gadus atpakaļ Ikšķilē, peldinot suni - arī suns peldot, ar ķepām plikšķinot pa ūdeni, izdod līdzīgas skaņas, kā to dara ar kvoku - tas tika ievilkts zem ūdens un tā arī ar galiem. Vairāk viņu neatrada.” stāsta Aivars, kurš paturpinot atceras vēl vienu gadījumu savā ģimenē.

“Mēs visi esam no tādas kā makšķernieku dinastijas varētu teikt. Mans brālis zvejo un tēvs arī ļoti aktīvi zvejo,” pauž Aivars. „Tēvam jau ir pāri par 70 gadiem un viņš arī, kā jau pensijā būdams, ikdienā ļoti bieži atrodas uz ūdens, un arī pēdējā laikā pievērsies samu zvejai. Vienu reizi ķerot samus, pieķērās viņam varbūt mūža sams. Stundu cīnījās viņš ar viņu un beigās, pievelkot pie laivas samu, kas bija puslaivas garumā, sams pārrāva viņam auklu un pasveicināja ar asti, projām,” stāsta makšķernieks.

„Laiva bija apmēram piecus metrus gara. Sams varēja būt divi līdz 2,5 m garš. Atbraucot mājās, no nerviem, no uztraukuma, apsēžoties gultā, māte saprata, ka tēvam slikti palicis, un tajā paša dienā viņu ar ātro palīdzību ar infarktu aizveda uz slimnīcu (..) Sams nebeidz mūs visus pārsteigt. Visi lielākie mūža sapņu sami vēl joprojām dzīvo upē un vēl joprojām gaida katrs savu veiksmes stāstu.” ar mums dalījās pieredzē Aivars.

Samu Daugavā esot pietiekami, bet tikai izveicīgākajam izdosies noķert lielo samu. Tas kuram katram neatdosies, saka Aivars Mikožāns. Ja vēlies noķert savu lielo mūža samu, tad nekavējies, jo sezona ir sākusies.

klausies audio versijā: lsm.lv

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 4.25 no 5
(4 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[9] Komentāri | dilst | aug
 
willijs

Bez komentāriem!Kvoka skaņa noteikti atgādina vardi,pīli un sama matītes kāzu saucienu!Jo dziļāka vieta jo lielāki sami!Jo stiprāk zvetē jo lielāki sami ceļās!Līdzi jāņem spainis ar kvokiem,svilināts zvirbulis,lielā ķesele kur samu iesmelt!Un pats galvenais-pāris reizes gadā iebraucot uz samu cerēt ka šoreiz noteikti ir Tā reize kad pieķersies simtnieks,kuru izdosies iesmelt ķeselē,pakārt kokā un notirgot Rītiņa restorānam!

P.S. 84.kg. nav rekords!Tā ir kritala!!!!!

15.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
badapiicka

atvainojos- nesapratu par to kritalu- kas ir kritala?

15.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
antonins

Piekritu, ka ritala, musu gala neoficiālais rekords ir 98kg.

15.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

Kur tad palika bučošana un atlaišana ;D

15.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
willijs

Kritala ir no augšas nolidojušais, vai lejā nodauzītais zivs hesa lielo(augšējo)slūžu atvēršanas rezultāts!

16.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
Reims

Atļaušos nepiekrist par samu daudzumu Daugavā. Daugava nav viendabīga , ir Daugava no Pļaviņām uz Rīgu un Daugava nosacīti līdz. Pļaviņām . Es samus mēģinu ķert jau vairāk kā 10 gadus gan ar kvoku , gan gruntenēm zem Līvāniem .Mans novērojums samu ir kļuvis krietni mazāk (arī mazie).Agrāk noķert 2-3 samiņus pa vakaru nebija grūti. Tagad zivju kļuvis krietni mazāk. Iemesli? 1 un manuprāt galvenais -velcētāji. Sami virs Pļaviņām koncentrējas nelielās lokālās bedrēs, kurās ar velci viņus agri vai vēlu izlasa .Ķer un atlaid piekritēju arī maz. Plus tīklinieki šņorinieki pudeļnieki un tamlīdzīgi pid-si paņem savu. Tāpēc es neieteiktu visu Daugavu mērīt ar vienu mērauklu. Atbrauciet uz Latgali un redzēsiet ,ka situācija nepavisam nav rožaina.

16.06.16 Atbildēt | Ziņot 1
willijs

Pilnīgi piekrītu!!!Mazos abnormālā daudzumā izņem grunteņnieki(Jau tagadiņās visi krasti pilni ar ,,Zvaniem'')!Nevienu kas garāks par 50.cm vaļā nelaiž,uz pannas vai zupā!Paklausoties dažu labu Tukšdirsēju vemt gribās-Daugava ir pilna ar samiem,jo katru strīpiņu eholotē uzskata par samu!D.Lielākā daļa no šiem gudriniekiem neko vairāk par kukuli nav redzējuši,un arī tikai uz bumbiņu,velcējot vai kautkā klapējot!Jā samu upē pagaidām ir pietiekami,bet jautājums cik ilgi!Noliktais izmērs ir vienkārši smieklīgs-60.cm!Ja tiek pieņemts ka zivi var nemt tad kad tā ir paspējusi vismaz vienreiz nonārstot(Pēc šādas definīcijas tiek pieņemts atļautais paturamais izmērs),tad samam tas ir vienkārši izsmiekls!60.cm ir vienkārši zīdainis priekš sama,maziņš tārpēdājs dumš un vienmer badā,tāpēc visbiežāk trāpās grunteņniekiem kuri ar lielu sajūsmu nabagu nosit un apēd!Kaut cik prātīgs šis lopiņš paliek sasniedzot vismaz metra garumu,kad šo to jau sāk sajēgt no āķiem un citām šaubīgām lietām!Cita lieta ir kāpjošais vai nārstojošais kam viss ir po!Nu tad ir laiks velcētājiem!Ar pa bedrēm un sēkļiem kamēr izar!!!To ļoti labi var redzēt posmā no Jēkabpils uz augšu!Katru dienu drillē pa bedrēm entās laivas cerībā kaut ko noķert un pārdot!!!Nu vismaz lielākā daļa!Paldies dievam ir vēl palikušas trīs krātuves kurās bez sajēgas par procesiem un lietas būtību un citām niansēm pie samiem tiek vien īstenie spečuki!Pārējie aprobežojās ar bērniem no 1-3.kg un lepni dēvē sevi par samistiem!Pats sevi neuzskatu ne par kādu dižo spečuku,jo tikai mācos un pilnveidojos pats,nu jau 21.gada garumā!Tāpēc pirms nosist kārtējo zīdaini vai kārtīgu 2.metrinieku(ja trāpās)padomājiet vai tiešām tas ir vajadzīgs,vai tik ļoti Jūs alkstat šā lopiņa gaļu?Tāpēc pats sev esmu nolicis latiņu no 1.-1.5.metri un ari tad stipri piedomāju VAI MAN TO VAJAG!!!

Ar cieņu pret visu spuraino radību!

Willijs.

16.06.16 Atbildēt | Ziņot 3
Martins.A
Martins.A > willijs:

Dažs labs komentārs ne sliktāks par rakstu. Ar samiem situācija bēdīga, bet neesmu drošs ka tikai makšķernieki vainīgi... Hesi arī nodara savu, līmenis staigā nejēgā, neviena zivs nevar saprast kāds ūdens spiediens būs pēc stundas un nomirst badā jo nesaprot kad tad īsti ir jāēd. Eja apkārt hesam ir IZSMIEKLS viskonkrētākais. Sams lai pa turieni uzpeldētu?! Vēderu saskrāpēs pie pirmā metra...

Par slaktētājiem kas patur mazos - iesaku veidot video un iedvesmot ar piemēru par catch & release. Sakrāšu naudu go pro kamerai, centīšos rādīt piemēru pat ja neesmu nekāds dižais makšķernieks.

17.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
willijs
willijs > Martins.A:

Viens tds video jau ir tikai tur leksika nav pareizā!Gan jau šogad uzņemšu ķinīti visā procesa skaistumā!

18.06.16 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager