Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
LVAF / aprinkis.lv | 19.jūlijs 2016, 14:11 | 4 komentāri | 8912 skatījumi

Egona Simsona nebeidzamā kauja par Baltezeru

Domājot par Pierīgas makšķernieku iecienītajiem ezeriem, redakcijā atcerējāmies Latvijas Makšķernieku asociācijas priekšsēdētāju Egonu Simsonu, kurš pie Mazā Baltezera dzīvo visu mūžu un, kā pats saka, pēdējos 20 gadus nodarbojos tikai ar ezeru: sadarbībā ar pašvaldību laiž ezerā zivju mazuļus, kopā ar sabiedriskajiem inspektoriem – desmit cilvēku grupu – kontrolē maluzvejnieku aktivitātes un, protams, arī makšķerē.

Egons Simsons pēdējos 20 gadus veltījis tikai Baltezeram. Daļu laika aizņēmusi cīņa ar maluzvejniekiem – savulaik nelegālie tīkli bijuši kilometriem garas virtenes. Tagad skaidrs, ka jāsakārto attiecības ar zvejniekiem, kuri zvejo vaislas zandartus.

Taču, pirms doties uz Baltezera krastiem, aprunājamies ar zivju resursu pētnieku, pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" iekšējo ūdeņu nodaļas vadītāju Jāni Birzaku. Viņš skaidro, ka Lielais un Mazais Baltezers jau izsenis uzskatīti par ezeriem ar zivsaimniecisku nozīmi. Tas pieminēts pat cara laika tautsaimnieciskajos rakstos, norādot, cik zivju ezeros nozvejots un cik naudas par tām saņēmuši zvejnieki.

Tagad rūpnieciskā zveja šeit nenotiek, bet ezerus iecienījuši makšķernieki. Abi Baltezeri izceļas ar lielāku zivju daudzveidību nekā Latvijas iekšzemes ezeri, jo caur Daugavu ir vienoti ar jūru. Te iepeld, piemēram, vimbas. Turklāt šeit regulāri tiek ielaisti vairāku zivju sugu mazuļi, arī zuši. Iespējams, ka tie šeit jūtas labi, jo niša pēc ekoloģiskās katastrofas 80. gadu beigās, kad Baltezera zuši masveidā aizgāja bojā, tiem bija tukša. Vēl tikai jāpagaida, kamēr zivis pieaugs līdz makšķerēšanai atbilstošam lielumam.

foto: LETA

Vēl J. Birzaks atgādina, ka padomju laikā Baltezeros ar velkamo vadu zvejoja Upesciema zivsaimniecības zvejnieki, un, kā liecina tālaika atskaites, loms gadā bija 120 tonnas visu sugu zivju. "Pat tad, ja ņemam vērā, ka daļu zivju izvelk makšķernieki, daļa tiek maluzvejniekiem, bet daļa nomirst dabīgā nāvē vai tās apēd citas zivis, putni un dzīvnieki, nav pamata domāt, ka zivju skaits Baltezeros, salīdzinot ar padomju laiku, būtu samazinājies," viņš uzsver.

Tīklu ezerā kļūst mazāk

Un tā kādu dienu kopā ar Egonu Simsonu sēžam Mazā Baltezera rietumu krastā, vērojam ezeru un pretējā krasta apbūvi, kas iezīmējusies piekrastes kokos.


"Pagāja labs laiks, kamēr "biezo" māju iedzīvotājus pieradinājām, ka ezerā nevar likt tīklus. Bija cilvēki, kuri tos ezerā ielika un atstāja, ļaujot sapūt tur iekļuvušajām zivīm. Bija laiks, kad no ezera vilkām laukā kilometriem garas tur atstātas tīklu virtenes," stāsta E. Simsons.

Viņš atceras arī laiku, kad Baltezerā oficiāli tika atļauts zvejot. "Tad te ūdenī bija 3600 metru legālu tīklu, faktiski divas reizes vairāk, un 2000 naktsāķu. Divas zvejas laivas pa ezeriem valkāja zvejas vadu.

Tad nāca gadi, kad likums atļāva katram Latvijas iedzīvotājam ielikt ezerā vienu līdz 50 metru garu tīklu, un cilvēki ātri saprata, ka tas ir labs peļņas avots. Žēl tikai, ka daudziem šī nauda aizgāja alkohola iegādei. Būtībā lielu izmaiņu šajā ziņā nav arī tagad, un, ja kaut ko var mainīt uz labo pusi, tad tikai ar stingru kontroli."

Lai arī situācija uzlabojoties, cīņa ar nelegālajiem tīkliem turpinās.

E. Simsons ievērojis, ka cilvēki, kas šeit nodarbojas ar nelegālo zvejošanu, pārsvarā brauc no Juglas. Pa nakti ieliek tīklus un līdz ar gaismiņu velk ārā. "Šogad mēs jau esam izņēmuši 1,2 kilometrus tīklu. Tas gan nav pārāk daudz, jo bija gadi, kad no ūdens vilkām ārā pat septiņus un astoņus kilometrus tīklu gadā," viņš piebilst.

"Zinātniskie" tīkli

flickr©FredrikLindstrom

Katru gadu Lielajā un Mazajā Baltezerā ir atļauts noķert zināmu skaitu zandartu vaislai – ikru un pieņu noslaukšanai, lai Tomē un privātajās zivju audzētavās no tiem iegūtu mazuļus. Parasti tas tiek darīts ar murdiem zivju nārsta laikā. Abos ezeros šogad vajadzēja noķert vairāk nekā 500 zandartu. Mazajā Baltezerā tika ielikti divi murdi, Lielajā – trīs.

Kā stāsta E. Simsons, noteikumi paredz, ka tos zandartus, kuri neatbilst zivju audzētāju prasībām, jālaiž atpakaļ, taču praksē tas izskatījies pavisam citādi. Piemēram, no 85 sākumā noķertajiem zandartiem neviens līdz zivju audzētavām nenonāca, jo visi tika "izbrāķēti". Otrajā reizē murdā bija 185 zandarti, bet derīgi izrādījās tikai divpadsmit. Taču nedz "nederīgie" zandarti, nedz citas ikriem pilnās zivis, kas bija nonākušas murdā, kontroles trūkuma dēļ, visticamāk, atpakaļ ezerā nenonāca, lai arī piezveja šādās reizēs nav atļauta. Iemesls? Par zandartu tirgū maksā 13,6 eiro plus PVN kilogramā.

Vēl E. Simsonam nepatīk, ka zandartu ķeršanai tiek izmantoti jūras murdi. Ja parastajam murdam ir 30 metru plati "spārni", jūras murdam tie ir 100 metru plati. "Arī tādi ezerā stāvēja visu maiju, un tajos gāja iekšā visas zivis ar ikriem, ne tikai zandarti, – līdakas, asari, brekši, līņi, sami, arī par lielu naudu ezerā ielaistie zuši. Šādā situācijā ezermalas iedzīvotājiem šķiet, ka zvejniekiem ir atļauts viss, lai gan zināms, ka par vaislas zandartiem viņiem tiek maksāts vairāk nekā tirgū. Un tās ir tonnas zivju, kamēr makšķerniekam par viena neliela zandartiņa noķeršanu sods ir 70 eiro.

Protams, tad, kad par to, kā tiek ķerti vaislas zandarti, sāka uztraukties Ādažu novada pašvaldības deputāti, kuru teritorijā atrodas Mazais Baltezers un daļa Lielā Baltezera, parādījās kontrole, un ikru un pieņu ieguvei derēja visi 50 vienā reizē noķertie zandarti, bet pārējās zivis atgriezās ezerā."

Bez stingras kontroles neiztikt

flickr©EduardsPulks

Šogad Ādažu novada pašvaldība akceptēja, ka vaislai tiks noķerti 510 zandarti – 110 zivju audzētavas "Tome" vajadzībām, 400 – privātajām zivju audzētavām. Atļauja to darīt konkursa kārtībā tika piešķirta kompānijai SIA "Baltezers". Taču to, cik zandartu tika noķerts patiesībā, neviens nekad neuzzinās, jo līgumā, kuru zvejnieki noslēdza ar zivju audzētājiem, nebija atrunāti kontroles mehānismi.

E. Simsons teic, ka ideāli būtu jau līgumā paredzēt iepriekšēju vienošanos ar zvejnieku, ka, braucot pārbaudīt murdus, klāt ir arī vides inspektors un pašvaldības policijas pārstāvis, kuru klātbūtnē vaislas zandarti tiek reģistrēti žurnālā, bet pārējās zivis – atlaistas atpakaļ ezerā. Tā notiek, piemēram, Dānijā un Zviedrijā. Baltezerā kontrole līdz šim bija atstāta zvejnieku pašu ziņā. "Reāli tas nozīmē ezera izlaupīšanu, un tā notika līdz brīdim, kad iejaucās Ādažu novada domes deputāts Artis Brūvers," teic E. Simsons.

"Tas nebija tik vienkārši," sazvanīts teic A. Brūvers. "Kā, jūsuprāt, pašvaldība var sākt pārbaudīt noteikumu, kuru kontrole ir Valsts vides dienesta ziņā, izpildi?" vaicāts, kā pašvaldība varētu ietekmēt vaislas zušu zvejas kontroli, ar pretjautājumu atbild A. Brūvers. Viņš stāsta, ka pēdējās reizēs zvejnieki sākuši divas stundas pirms murdu pārlūkošanas sūtīt īsziņas kontrolētājiem. Pašvaldības pārstāvji atbraukuši, valsts iestāžu kontrolieri kavējušies.

E. Simsonam mājās pie sienas ir daudz fotogrāfiju, kurās redzams, ka pie viņa kā Makšķernieku asociācijas vadītāja viesojušies daudzi pašreizējie valstsvīri, arī pašreizējais Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Visi kā viens solījuši, ka kontrolei jābūt un ka par piezveju zivju nārsta laikā turpmāk nevar būt ne runas.

Gan E. Simsons, gan A. Brūvers piemin vēl kādu aspektu, proti – šogad Ādažu novada pašvaldība Baltezerā ielaida zandartus par 12 tūkstošiem eiro, bet tie, kuri zvejo vaisliniekus, vietā neielaiž neko.

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(6 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[4] Komentāri | dilst | aug
 
parcopi.lv

"...Otrajā reizē murdā bija 185 zandarti, bet derīgi izrādījās tikai divpadsmit. Taču nedz "nederīgie" zandarti, nedz citas ikriem pilnās zivis, kas bija nonākušas murdā, kontroles trūkuma dēļ, visticamāk, atpakaļ ezerā nenonāca, lai arī piezveja šādās reizēs nav atļauta. Iemesls? Par zandartu tirgū maksā 13,6 eiro plus PVN kilogramā....

...šogad Ādažu novada pašvaldība Baltezerā ielaida zandartus par 12 tūkstošiem eiro, bet tie, kuri zvejo vaisliniekus, vietā neielaiž neko..."

Tieši tas pats notiek ar Ķīšezera zušu murdiem un pavasara tīkliem, kuri ielikti noslaukšanai. Un tieši tas pats notiek rudenī, kad Mangaļsalā "atslauc" lašus. Tajā laikā gan pašā zvejnieku teritorijā, gan no mašīnu bagāžniekiem lasi nopirkt nav problēma. Piekrītu, ka kontrole vajadzīga krietni lielāka. Zvejnieki, protams, man nepiekritīs un atkal pasūdzēsies, cik viņiem viss slikti.

19.07.16 Atbildēt | Ziņot 6
opusums

Di-sā ir Jūsu Baltezeri, pat Krievu laikos tik daudz murdu nebija, biju šokā, jo nebiju tur copējis gadus 15!

19.07.16 Atbildēt | Ziņot 1
marti

Lāga Vecis tas Simsons. Un viņa restorāns M.Baltezera krastā, kur ar laivu piestāt un apēst svaigu vietējo zivi ir pats labākais pieRīgas ūdeņos!

19.07.16 Atbildēt | Ziņot 5
krumujancis

Uzrakstīts tieši tā, kā īstenībā tās lietas notiek, tajā skaitā ''zinātniskā'' darbība. Kad par to ''zinātni'' sāk gudri runāt nudien ir vēlēšanās ņemt rokās kaut ko nopietnāku par datora klaviatūru.

Paldies Dievam, ka ir kāds cilvēks, kurš arī reāli kaut ko dara, un kopā ar pašvaldību atrod ceļus lai sasniegtu arī rezultātu. Veiksmi arī turpmāk!

19.07.16 Atbildēt | Ziņot 6
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager