Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
CopesLietas | 18.augusts 2016, 21:43 | 18 komentāri | 8721 skatījums

LMSF sāga. Jāņa Stikuta viedoklis

LMSF revidents Jānis Stikuts / FaceBook

LMSF katru gadu ir diskusijas par izlašu veidošanu. Pateicoties Mārtiņa Baloža "aktivitātēm", tās netrūkst arī šogad. Varu tikai īsi iepazīstināt ar savu viedokli, kurš izveidojies ilgu laiku esot valdes priekšsēdētāja amatā.

Valde katru gadu lemj par 6-7 dažādām izlasēm, un tai katru gadu nākas sastapties ar visdažādākajiem viedokļiem. Ir izmēģināti dažādi varianti un valde sen ir pārliecinājusies, ka mūsu apstākļos labākais ir risinājums, kad izlases veidošana tiek uzticēta valdes loceklim, kurš ir atbildīgs par attiecīgo disciplīnu. To valde ir deklarējusi neskaitāmas reizes, un, liekas, visiem tas bija jāzin. Valde ir pārliecināta, ka tieši tā ir persona, kura vislabāk pārzin iekšējo virtuvi un spēj izvērtēt visus aspektus. Ir bijušas visdažādākās idejas, taču tās nav sevi attaisnojušas.
Attiecīgi, atbildīgā persona vienmēr piedāvā delegācijas un izlases sastāvu un savu argumentāciju, kāpēc tieši tā tiek piedāvāta. Kritēriji, kuri ir pamatā izlases sastāva veidošanā, nav, kā saka, akmenī iecirsti. Protams, pamatā vienmēr ir sportiskie sasniegumi, pārsvarā gadījumos izlasē tiek iekļauti medaļnieki, bet dažreiz tajā tiek iekļauts arī kāds bez medaļām. Ne velti vienmēr tiek deklarēts, ka pirmo desmit vietu ieguvēji var uzskatīt sevi par izlases kandidātiem.

Veidojot izlasi, reti kad izdodas izbēgt arī no izvēles subjektīvo kritēriju izvērtēšanas. Par tādiem var pieskaitīt pašfinansēšanās iespējas, sponsoru atbalstu, saderību komandā, laika trūkumu treniņiem, ūdenstilpju specifikas pārzināšanu, iepriekšējos nopelnus un pieredzi, un tml. Subjektīvo kritēriju skaitā varētu minēt arī kandidāta publiski pausto attieksmi pret LMSF un tās prestižu. Nez vai valde vienbalsīgi akceptēs izlasi, kurā tiks piedāvāts iekļaut sportistu, kurš izmanto katru izdevību, lai grautu pašu izvēlētās valdes prestižu un turās tikai pie paša definētām savdabīgām uzvedības normām.

Protams, iespējami augstākā vieta PČ ir mērķis, taču līdz šim esam centušies to sasniegt nevis par katru cenu, bet iespējami sabalansētā ceļā. Godalgotā vieta nekad nav bijis pašmērķis, lai gan no tās vienmēr ir bijis atkarīgs valsts dotāciju lielums. Arī labvēlīga sponsoru un atbalstītāju attieksme biežāk ir bijusi atkarīga no sportistu uzvedības nekā no ieņemtās vietas.

Papildnājums par caurspīdīgumu, kas daļai interesentu rada ilūziju, ka valdei viss ir jāizliek apskatei publiskā telpā.
Paskaidroju, - caurspīdīgums tiek nodrošināts ar iespēju organizācijas biedriem, proti, visiem tiem, kas piedalās LMSF pasākumos, iepazīties ar informaciju par federācijas darbību statūtos definēto mērķu sasniegšanā un izdevumiem, kas saistās ar attiecīgo funkciju izpildi. Uzsveru, - tā ir iespēja iepazīties. Nezinu gadījumus, kad kādai personai tā būtu liegta.

avots

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(4 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[18] Komentāri | dilst | aug
 
Temiida

Respektīvi, ja kaut kas nepatīk LSMF darbībā vai lēmumos - turi muti. Pretējā gadījumā to kvalificēs kā "attieksmi pret LMSF un tās prestižu". Absurds!!!

19.08.16 Atbildēt | Ziņot 0
marti

Mani mulsina šī rindkopa:

"Protams, iespējami augstākā vieta PČ ir mērķis, taču līdz šim esam centušies to sasniegt nevis par katru cenu, bet iespējami sabalansētā ceļā. Godalgotā vieta nekad nav bijis pašmērķis, lai gan no tās vienmēr ir bijis atkarīgs valsts dotāciju lielums. Arī labvēlīga sponsoru un atbalstītāju attieksme biežāk ir bijusi atkarīga no sportistu uzvedības nekā no ieņemtās vietas."

Ja pareizi saprotu no teiktā, tad šajās "sacensībās" (PČ) svarīgākais ir draudzīgs kolektīvs, kas piesaista sponsorus.

Nu un, ja gadās kāda godalga, tad vēl bonusā dotācija no valsts - bet tas jums nav pašmērķis.

Vienā teikumā:

"iespējami augstākā vieta PČ ir mērķis"

Jau nākamajā:

"Godalgotā vieta nekad nav bijis pašmērķis"

Vai tā ir sportiska sacensību organizācija jeb atbalstītājiem draudzīgs klubiņš?

P.s.

Turējos, turējos, bet tomēr iepļūtīju kaut ko šajā jezgā.

Nenoliedzami interesantākais notikums pēdējā laikā.

Var sekot līdzi kā seriālam.

Neesmu iesaistīts nekādā veidā, tāpēc nav komunikāciju problēmu ne ar vienu. Nav nekādas ieinteresētības, tikai piesienos vārdiem ;)

Turaties!

19.08.16 Atbildēt | Ziņot 5
Vits
Vits :

murgs, kaut kāds! nu ko var ņemties! nepaņēma čempionu uz izlasi un visa copmaņu kopiena vārās! nu gluži kā tādi kompeksaini tirliņi :) . pat ja pieņemam, ka makšķerēšana var būt arī sporta veids ( manuprāt ļoti apšaubāmi), tad atgādiniet man, kurā no sporta veidiem čempionam ir garantēta vieta izlasē? Izlase ir komanda un kā tāda tiek komplektēta vadoties no lēruma pozīcijām. tai skaitā arī psiholoģiskajām.

19.08.16 Atbildēt | Ziņot 0
Meisters

Reāli ja mūsu izlase ies pa pirmo trīnieku, domāju ka sponori arī parādīsies daudz spēcīgāki, bet kamēr dzīvo ar domu paņemt kapeiku tagad, nekā domāt par nākotni, nekas nemainīsies! Visu cieņu Latvijas izlasei, bet jābrauc ir stiprākajam! Prioritātei jābūt augstākajai vietai. Savādāk šis "sports" turpinās stagnēt...

19.08.16 Atbildēt | Ziņot 0
johanson

Patīk kādam vai nepatīk, bet tomēr jāpiekrīt Marti teiktajam. Latvijas Makšķerēšanas Sporta Federācija tā tomēr nav “Atpūtas brīvā dabā federācija” vai tam līdzīgi – šeit tomēr uzsvars ir uz vārdu “Sporta”. Līdz ar to manā izpratnē šeit būtu jādominē sportiskiem principiem un mērķiem. Līdz ar to kā reiz maksimāli augsts rezultāts sacensībās, nevis patīkams atpūtas brauciens draugu kompānijā – tieši tas ir mērķis. Un kā reiz finansējuma piesaiste, lai gan tā nenoliedzami ir svarīga lieta, nevar būt organizācijas pašmērķis – jo tad rodas jautājumi par organizācijas statūtos deklarētajiem uzstādījumiem.

Es varu saprast uzstādījuma, ka augstāku vietu ieguvušais sportists tiek atstāts “aiz borta”, labāka komandas rezultāta sasniegšanai. Kā piemēram (piemēras ir izdomāts), ja ir zināms, ka pludiņmakšķerēšanas sacnesībās PČ ir jāķer nevis brekši un raudas, bet maile un 6. vietas ieguvējs ir labāks maiļu ķērājs nekā piemēram 4. vai 5. vietas ieguvējs, tad komandas rezultāta uzlabošanas nolūkos augstākas vietas ieguvēja vietā tiek paņemts 6. vietas ieguvējs. Šāda loģika ir saprotama un nav pretrunā ar sportiskiem principiem un mērķiem. Bet diemžēl šobrīd man nerodas pārliecība, ka vienmēr izlases tiek veidotas vadoties no tā, kā sasniegt maksimālu rezultātu … Šķiet subjektīvisma lēmumos ir pārāk daudz. Tas manā skatījumā grauj sportiskos principus un demoralizē sportistus. Ja kāds zin, ka vieta izlasē ir garantēta neatkarīgi no rezultātiem, tad kāda būs sportista atdeve treniņos un sacnesībās, un vēlme augt kā sportistam? Pie tam tas demoralize gan “aiz borta” atstātos gan arī ne pārāk saprotamā veidā izlasē iekļautos … Tāpēc pārstāvu viedokli, ka izlases veidošanai jānotiek pēc saprotamiem, notiekumos atrunātiem, principiem.

Varbūt mans skatījums uz visu ir pārāk idealizēts, bet tāds ir mans viedoklis. Un tas nekādā gadījumā nav vērsts uz LMSF nomelnošanu, kādu konkrētu sportistu atbalstīšanu vai neatbalstīšanu, bet tieši uz kopējās situācijas uzlabošanu. Ja reiz tik daudzi sportisti ir iesaistījušies šajā diskusijā, tad naivi būtu domāt, ka tas ir tikai Baloža kunga aktivitāšu dēļ (es personīgi šo cilvēku pat nepazīstu un dzīvē saticis neesmu), bet drīzāk tāpēc, ka esoša kārtība nav saprotama un būtu uzlabojama.

19.08.16 Atbildēt | Ziņot 1
close24

Kā ir ar tādu lietu. Valsts nepietiekoši izdala līdzekļus lai šī sporta veida izlase varētu piedalīties PČ. Ja uzvarētu tāds, kurš nevar atļauties līdzfinansēt dalību PČ, tad nekāda izlase tāpat viņam nespīd. Kā šeit ar sportiskiem principiem?

Viens no sportiskiem pamatprincipiem ir cīnīties pret fizisku un morālu rupjību. Savukārt izskatās, ka daļai ētika ir tāda, ka uzvarētājus nesoda. Acīm redzot daļai komentētāju patiktos piedalīties sacensībās kur viņus ar attiecīgiem vārdiem un epitetiem apzīmētu un vēl bērnus pasauktu, lai mācās kā uzvarētājam jāuzvedas, tas lai ir uz ko tiekties.

Sportā vienmēr būs daļas subjektivitātes. Cik objektīvi no laukuma ir noraidīt visu komandu dēļ tā, ka līdzjutēji uzvedas ārpus normām? Tomēr noraida.

Šeit subjektivitāte sanāk no kā? Nolikumā kaut kas nav atrunāts. Tad sanāk to var izmantot un izdarīties kā vēlas? Acīm redzot iepriekš nav bijuši precedenti, vai arī personas attiecībā uz kurām vērsts bija līdzīgs lēmums izprata kāpēc tāds pieņemts. Vienkārši šajā gadījumā komanda ar to nevarēja samierināties un izpaudās publiski. Nomainīs nolikumu un viss mainīsies. Vai tā būs, paskatīsimies.

19.08.16 Atbildēt | Ziņot -2
johanson
johanson > close24:

close24, labi, es savus argumentus jau esmu izklāstījis un lai neatkārtotu to pašu 10 reizes, pieiesim jautājumam no otras puses. Pasai lūdzu kāds būtu sliktums tajā, ka:

1) tiek izstrādāts ētikas kodekss, kas spiningotājiem acīm redzot ir ļoti nepieciešams, un par konkurentu/tiesnešu/organizatoru rupju sūtīšanu uz poda tiktu piešķirta diskvalifikācija un posma rezultātu anulēšana. Vienvārdsakot, uzreiz būtu zināms par ko... un visiem saprotams.

2) tiek izstrādāti notiekumi kandidātu atlasei uz izlasi. Ar to es nesaku, ka atlasei notiekti jābūt pēc tekoša gada LČ rezultātiem. Tas tik pat labi var būt 3 pēdējo gadu reitings, lai nosūtītu stabilāk startējošos sportistus utt. - galvenais lai ir saprotami un visiem vienādi "spēles" noteikumi.

Tad kādi ir argumenti pret?

19.08.16 Atbildēt | Ziņot 0
close24
close24 > johanson:

Saprotams, ka nav.

Johanson, kāds būtu sliktums , ja

1. Zinot, ka iepriekš ir teikts - izlasi veido no top 10, ekipāža nosūta rakstisku iesniegumu ar lūgumu valdei izskaidrot tās lēmumu.

2. Ekipāža sagatavo un iesniedz valdei un pārējiem dalībniekiem priekšlikumus par izmaiņām sacensību nolikumā, kuras novērsīs līdzīgas situācijas nākotnē.

Ir kādi argumenti pret?

19.08.16 Atbildēt | Ziņot -1
johanson
johanson > close24:

2. punkts ir +/- tas pats, par ko es visu laiku runaju.

Attieciba uz 1. punktu - tas valdei lauj pec saviem ieskatiem izvirzit sev simpatizejosakos dalibniekus un ne obligati kriteriji bus uz sportiskiem principiem balstiti. Ka mes labi zinam, valdi veido dazadu klubu parstavji, kuriem intereses ir dazadas - kadam varbut interese finansejuma pieaaiste, citam savejo izbidisana utt. Pec 4 sporta pavaditiem gadiem, pec visa dzirdeta, man nav iluziju par to, ka visi valdes locekli pasaizliedzigi un objektivi verte, kuri tad butu tie sportisti, kas varetu sasniegt labako rezultatu...

Tapec uzskatu, ka labakais modelis ir izstrasat noteikumus (visam disciplinam) kandidatu atlasei un par konkretu disciplinu atbildigais, vadoties pec nolikuma, kontaktejas ar izlases kandidatiem, apzin iespejas (tai skaita finansialas), velmi un gatavibu startet izlases sastava, sagatavo sastavu un iesniedz apstiprinasanai valdei, kur tas ir tikai formalitate.

Mana vieniga velme ir, lai procedura ir maksimali objektiva un vairak atkariga no sportistu snieguma un pasatdeves, nevis kadiem citiem blakusfaktoriem.

P.s. Rakstu no telefona, tapec atvainojos par gramatiku...

20.08.16 Atbildēt | Ziņot 0
close24
close24 > johanson:

Domāju, ka daudziem 2. punkts ir pašsaprotams.

Jautājums - šī ekipāža startē pirmo gadu un izlases veidošanas kārtība bija pārsteigums? Ja nē, tad viss šis publiskais cirks tika veidots ar vienu mērķi – ietekmēt valdi un panākt, ka mainās tās lēmums.

Jo, ja noteikumi neapmierināja, 2.punktu varēja izdarīt pirms sezonas.

Ieviešot uz doto brīdi ideālo formulu izlases veidošanā sanāks, ka LMSF un atbildīgajam par sporta veidu vairs nav atbildības par izlases veidošanu, jo tās veidošanu vairs nevar ietekmēt. Attiecīgi par sniegumu PČ ar vairs atbildīgā nav, nevar izvirzīt mērķus un prasīt to sasniegšanu.

Nākošais jautājums ir vai „skaidrie spēles noteikumi” skars tikai šo disciplīnu vai arī tiks ieviesti visās disciplīnās, līdz ar to prasītos komentārs no valdes un sportistiem, kuri ņem dalību citās disciplīnās.

Ja, kā raksti, valdes loceklis rīkojas atklāti neobjektīvi, neviens nav aizliedzis vērsties pie citiem LMSF biedriem, savācot 6 biedru parakstus un norādot iemeslu valdei var prasīt sasaukt ārkārtas kopsapulci, un tajā izteikt neuzticību attiecīgajam valdes loceklim. Ja valde nesasauc ārkārtas kopsapulci, jāgaida līdz ikgadējai kopsapulcei un šo jautājumu izskatīt tur.

Saprotams, ja uzskata federāciju un atbildīgo par ienaidnieku, nevis sabiedroto, tad viss, kas noticis pēdējā laikā ir darīts pareizi, publiski paziņots, ka federācija rīkojusies negodīgi, shēmas, kaut kad nav kārtībā ar finansēm utt. pagaidām tas piesegts ar to, ka gribēja pārmaiņas, kas droši vien tā arī paliks, jo uzvarētāji taču var atļauties visu. Šaubos vai federācija parādīs raksturu un palūgs izskaidrot savus izteikumus internetā un iepazīstinās ar tiem sabiedrību.

20.08.16 Atbildēt | Ziņot 0
johanson
johanson > close24:

Es visu laiku mēģinu distancēties no konkrēta gadījuma un runāju vispārīgi par visām disciplīnām, jo zinu, ka šis nav vienīgais unikālais gadījums. To savā rakstā arī JST apstiprina. Bet, ja par konkrētajiem personāžiem runā, tad pirms sezonas visticamāk nekas netika darīts, jo visticamāk nedomāja, ka situācija var pavērties tādā veidā.. Tā par kā tie, kas balsoja par izslēgšanu noteikti domā, ka šī sistēma nekad nenospēlēs pret viņiem :) Bet ne par to ir stāsts...

Argumenti par to, ka ieviešot notiekumus disciplīnu atbildīgajiem tiks noņemta atbildība par rezultātiem, ir saprotami. Līdzīgi kā hokejā, kur galvenias treneris veido komandu pēc saviem ieskatiem un pilnībā atbild par rezultātu. Taču šādā modelī treneris momentāli zaudē darbu, ja mērķi netiek sasniegti. Mūsu gadījumā neviens no disciplīonu atbildīgajiem netiek atlaists un tas arī būtu diezgan problemātiski un bezjēdzīgi, jo sportistu makšķerēšanas sportā tomēr nav daudz un arī cilvēku, kas ir gatavi darīt šo organizatorisko daru, arī nav daudz. Tā ka prasīt atbildību par rezultātiem no kāda var, bet ... Tik un tā mūsu gadījumā tas nestrādā un nestrādās.

Par to vai izmaiņas skartu visas disciplīnas... Es uzskatu, ka tādi notiekumi būtu vajadzīgi visās disciplīnās. Un protams, ka bez sportisku un valdes viedokļa tik un tā cauri netik - domāju, ka šeit forumā mēs nekādus visiem saistošus notiekumus pieņemt nevarēsim :)

Bet par ienaidniekiem - kā jau es pirmajā postā rakstīju, neizsaku savu viedokli tāpēc, lai kādam ieriebtu, bet kā reiz lai piedāvātu risinājumu, kas ļautu (vismaz manā subjektīvajā skatījumā) uzlabot atlases kārtību. Tāpēc es vēlreiz pajautāšu - kas būs slikts vai ko sportisti zaudēs, ja visiem sportistiem būs vienādi un saprotami atlases noteikumi?

20.08.16 Atbildēt | Ziņot 0
close24
close24 > johanson:

No ekipāžām, kuras ieņēmušas no 1. līdz 10. vietai LČ, izvērtējot iepriekšējo gadu sasniegumus, ņemot vērā kandidātu personiskās īpašības, komunikācijas prasmes, spēju strādāt komandā un sadarboties, gan ar sportistiem, gan visu delegāciju, atbildīgais par attiecīgo makšķerēšanas disciplīnu iesniedz priekšlikumu par Latvijas izlases sastāvu, kuru apstiprina valde.

Šie nav visiem vienādi un saprotami noteikumi? To, ka izlasi apstiprina 10 valdes locekļi nenovērš subjektivitāti? 53 biedrības var vēlēt valdi, sanāk ievēlēja 6 savu interešu lobētājus, shēmotājus, neatļautu paņēmienu izmantotājus utt.

Kā komentēsi PČ noteikumu punktu?

F.I.P.S.e.d. izpildu komiteja ir tiesīga sacensību laikā un pēc tam uzliktu sodu dalībniekiem, komandas kapteinim vai rezerves dalībniekam, ja viņi ir pārkāpuši noteikumus vai nepienācīgi uzvedušies, pat ja iepriekšminētais pārkāpums nav paredzēts oficiālajos noteikumos.

Acīm redzot visus nesportiskās uzvedības veidus un izpausmes tomēr nevar paredzēt ideālākajā nolikumā.

Ņemot vērā, ka nepienācīga nesportiska uzvedība var būt par iemeslu sportista vai visas izlases diskvalifikācijai PČ, sportista uzvedība tomēr ir kritērijs, kurš būtu jāņem vērā, par nelaimi šādas lietas izvērtēšanu vienmēr varēs pasniegt par subjektīvu kritēriju.

Papildus tam visam, vai ieņemtā vieta LČ ir objektīva? Viens no šī gada čempioniem atzina, ka ātra laiva dod priekšrocības. Prasības attiecībā uz tehniku nav noteiktas, ātrums nav ierobežots, līdz ar to spēles noteikumi visiem nav vienādi. Starp citu, labu laiku atpakaļ bija diskusija par ātruma ierobežošanu, jo daļa sportistu uzskatīja, ka ar ātru laivu pastāv priekšrocības, kuras nav saistītas ar sportista prasmēm un iemaņām.

Patiesība ir tāda, ka varam šeit diskutēt bezgalīgi, kas būtu labāk sportistiem, kas būtu labāk izlasei, kas valstij, kas vēl kādam, atvainojos, bet tāda teorētiskāka dīvāna pļū…īšana vien sanāk.

Facebook ir divi komentāri.

M.Balodis. Kritēriju trūkums, subjektīvisms, savu interešu lobēšana ir galvenie kvalitatīvas izlases veidošanas trūkumi. Mēs zinām, ka esam ar tīru sirdi šajā putrā, bet lēmējiem ar savu sirdsapziņu būs daudz pārrunu, konjakos nenoslīcināsiet.

J.Stikuts. Uzraksti vienreiz kopā ar domubiedriem sev tīkamu noteikumu priekšlikumu-paraugu, kurā būtu visi kritēriji, kā saka, ar tīru sirdi, skaidri un saprotami. Un izliec tīmeklī, lai visi var iepazīties un neviens nevarētu to ar konjaku noslīcināt...

Līdz ar to domāju, ka ļoti labi tiks galā bez mums, ceru, ka arī CL tiks izvietots jaunais nolikums LČ spiningošanā no laivām un izlases veidošanai.

22.08.16 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas
urmaas > johanson:

Un protams, ka bez sportisku un valdes viedokļa tik un tā cauri netik - domāju, ka šeit forumā mēs nekādus visiem saistošus notiekumus pieņemt nevarēsim :)

Tas nenozīmē, ka katrs kurš novinnēs LČ, drīkstēs mainīt noteikumus pēc sava prāta. :)

Kā jau iepriekš tiku rakstijis-ja kādu neapmierina LMSF darbs, tad tam ir likumīgi paņēmieni kā "cīnīties" par taisnību. Var rakstīt savus priekšlikumus utt. Bet nekādā gadijumā zākāties, ka visi un viss ir fuck. Šajā gadijumā vainīgais varēja būt vienalga kurš cits-mana attieksme no tā nemainītos.

22.08.16 Atbildēt | Ziņot 0
johanson
johanson > close24:

Šoreiz es tev gan JST pilnībā piekrītu - t.i. piedāvāt konkrētu modeli, par kuru tad arī varēs diskutēt.

Tā ka varam šobrīd mierīgi šo diskusiju beigt. Paldies oponentiem par viedokli!

22.08.16 Atbildēt | Ziņot 2
Malikis2011

Nu zinot Balodi, labāk nekur neņemt , savādāk būs privātā bodīte, "Balodis ,Olte un ko"

19.08.16 Atbildēt | Ziņot 1
martins_riga

Stikuts sava cienijamaja vecumaa arii ir interneta pokemons. :)

20.08.16 Atbildēt | Ziņot 1
opusums

nauda nesmird !

22.08.16 Atbildēt | Ziņot 0
inde
inde :

Ja rezultāts atkal būs vājš,vai JST ar savu kabatas komandu ir gatavs vairak nemaisīt gaisu federācija? Sponsori ir no rezultātiem nevis personibam.

27.08.16 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager