Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
irLiepaja.lv | 22.augusts 2016, 23:00 | 4 komentāri | 7860 skatījumi

Liepājas Ezers. Makšķernieka fotoreportāža: Vai tā tam ir jābūt?

Šādi izskatās ūdens augi uz kuģu ceļa, kanāla galā, skaidri var redzēt, ka ūdens augi ir sasnieguši ūdens virsmu. / Uldis Rolavs

Portāls irLiepāja.lv turpina rakstu sēriju par Liepājas ezeru. Šoreiz makšķernieka Ulda Rolava fotoreportāža un arī makšķernieku jautājumi, komentāri un viena zinātniskā institūta BIOR darbinieka atbilde.

Esam vairākkārt centušies saņemt atbildes uz makšķernieku jautājumiem par situāciju Liepājas ezerā. Atbildējusi domes Vides nodaļa, biedrības "Liepājas ezeri" izpilddirektors Ēvalds Urtāns, zinātniskā institūta BIOR līdzstrādnieks Jānis Birzaks. Taču makšķernieki ar atbilžu kvalitāti nav apmierināti. Vēl vairāk – viņi nepiekrīt amatpersonu teiktajam, ka "tā tam ir jābūt" un "viss ir kārtībā". Kā pierādījumu Uldis Rolavs piedāvā šo fotoreportāžu no Liepājas ezera.

Pēc otrreizējas sarakstes ar BIOR, meklējot atbildes uz Ainara Alžāna un Ulda Rolava uzdotajiem jautājumiem, saņēmām Jāņa Birzaka atbildi. Alžāna jautājums bija: "Ir redzētas pārbaudes par makšķerēšanas noteikumu ievērošanu, bet vai ir konstatēti pārkāpumi par nepareizu murdu lietošanu? Piemēram vai nav tādi murdi, kas ir pārāk tuvu kuģu ceļam vai citādi nepareizi novietoti? Vai ir bijuši gadījumi, kad netiek pareizi uzrādīts lomā paturēto zivju svars? Konstatētas paturētas zemmēra zivis? Pārāk gari "žogi" un citi pārkāpumi? Tāda ērta tēma par ko parunāt."

Savukārt Uldis Rolavs raksta: "Papētot BIOR dotos datus par nozvejas apjomu, sanāk – tas katru gadu pieaug. Varētu likties – re, strādājam, laižam zivju mazuļus, zivju daudzums pieaug, viss kārtībā... [..] BIOR pieaugoša statistika ir vajadzīga, jo tā pārtiek no ES fondiem un priekš tiem, šādi rādītāji ir nenovērtējami. Vēl interesantāk, ka šo uzskaiti nodod paši ķērāji brīvprātīgi. To, manuprāt,varētu salīdzināt ar situāciju kad valstī nodokļus varat maksāt, cik gribat. Nu cik uzrādīsiet algu, tik samaksāsiet... Cik objektīvi šajā gadījumā būtu dati par reālo situāciju?"

Tā izskatās ūdens augu pļāvējs. / Uldis Rolavs

Uldis Rolavs arī saka: "Mani vairāk satrauc situācija ar ezera aizaugšanu, nevis zivīm. Nav tā, ka Liepājas ezerā nevar noķert zivis. Var. Tās tur ir. Stāsts par to pavairošanu, kontrolēšanu un uzskaiti lai nu paliek citai reizei. Sarkastiski ‘’jautra’’ ir Liepājas domes Vides nodaļas sniegtā atbilde: "Un te nu nekādi nevaram iepriecināt "balto puķu", kas jo krāšņi zied kanālā iepretī Zirgu salai un Golodova dambim, nīdējus un kas ezera apmeklētājiem rada aizauguma sajūtu, jo tā ir Latvijā ļoti reti sastopama jūras ūdensgundegas suga Batrachium baudotii, un tā nevar tikt un netiks izpļauta". [..]"

Šeit Jāņa Birzaka sacītais: "Zvejas vietas atšķiras, nozveja jāskatās pēc rīku skaita vai zvejnieku skaita, licenču skaita, zvejas dienu skaita utt., t.i., kā mēs sakām, attiecībā pret zvejas piepūli (angliski – effort).

Dažāda tipa zvejas rīki zvejo ar dažādu efektivitāti. Nozveju nosaja arī jauni un jauni ierobežojumi zvejai. Nevar tā vienkārši – mazāk noķerts, tātad zivis mazāk, ziņoti mazāki lomi – tātad neuzrāda. Tas ir arī kontroles dienestujautājums. Nevajag aizmirst ka ir arī nelegālā zveja, tiek pārkāpti makšķerēšana noteikumi attiecībā pret loma lielumu un noķerto zivju izmēru u.c.

Zivju krājumu stāvokli nosaka daudzveidīgi faktori, ne tikai zveja. Latvijā zivju resursi iekšējos ūdeņos ir pārdalīti par labu makšķerniekiem. Tāpēc gluži loģiski būtu domāt, ka tā arī vairāk ietekmē resursus.... E.Urtāns veic lomu novērtēšanu makšķerēšanā, prasiet datus.

Zvejas rīku limitus katru gadu apstiprina MK [Ministru kabinets], tīklā jābūt. Apskatieties kaut vai ZM [Zemkopības ministrija] mājas lapā.

Pašvaldība var prasīt datus institūtam, kur ir problēma? Vēstuli uzrakstīt taču nav grūti. Ja tiek prasīti dati, kas speciāli jāgatavo, tad jāmaksā saskaņā ar BIOR publisko pakalpojumu cenrādi."

Šajā vietā ezerā atrodas "truba", kas šķērso ezeru. Mainoties ūdens līmenim, kas notiek ļoti bieži, truba ir bīstama laivu braucējiem, šajā vietā ir jābūt sarkanai rombveida zīmei, kas norāda bīstamību, bet tādas nav. / Uldis Rolavs
Zīme rāda virzienu pretēju kuģu ceļam un parasta kuģu ceļa zīme, kas rāda sazin ko. / Uldis Rolavs
Vietās, kur brauc motorlaivas, kaut nedaudz, ar dzenskrūvju palīdzību, ir redzamas "takas" (iebrauktuve uz Reiņiem) / Uldis Rolavs
Zīme kurai trūksts baltais trīsstūris. / Uldis Rolavs

oriģināls

Saistītie raksti: Vai Liepājas ezeram lemts aizaugt?

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(1 balss) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[4] Komentāri | dilst | aug
 
krumujancis

Latvijā zivju resursi iekšējos ūdeņos ir pārdalīti par labu makšķerniekiem. Tāpēc gluži loģiski būtu domāt, ka tā arī vairāk ietekmē resursus...

======================

Tas kā domāts? Nopietni vai kā sarkasms?

23.08.16 Atbildēt | Ziņot 1
Kirbiic

Prieks par tik uzņēmīgu cilvēku kas visu vārdā var ko pajautāt amatpersonām.

24.08.16 Atbildēt | Ziņot 1
eridians

Paldies par atsaucību un no darba brīvajā laikā fotografējot zīmes, pirms nedēļas iztaisnotām, kuras šobrīd kāds ir sašķiebis un speciāli varbūt priekš šīs smukās fotosesijas ar SP , atbildīgo no sponsora. Būtu jauki, ja Jūs abi divi būtu nokārtojuši eksāmenu par vismaz VVD pilnvaroto personu, izskatījās , ka trūka zināšanu, atliek tikai interneta vietne ar grafiti:))

24.08.16 Atbildēt | Ziņot -2
Girts7

Man liekas ka ne tikai zīmes ir šķības un daudz bet arī tīkli un murdi ir nejēgā. Tos vajadzēja arī safočēt. Jo nevar būt ka vis Nīcas gals ir atļauts pielikt.

26.08.16 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager