Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
mammadaba | 30.septembris 2016, 12:41 | 4 komentāri | 4577 skatījumi

Lielauces ezerā tika ielaisti 1600 līdaku mazuļi

foto: mammadaba.lv

Lai uzturētu bagātīgus zivju resursus LVM apsaimniekotajos ezeros, saskaņā ar ezeru ilgtermiņa apsaimniekošanas plānu, ik gadu tiek ielaists noteikts skaits zivju mazuļu. Piedāvājam ieskatu no LVM Lielauces ezera, kur 22. septembra pēcpusdienā tika ielaisti 1600 līdaku mazuļi, kuru vidējais svars sasniedza 100 gramus.

“Pārsvarā tās ir līdakas, ar kurām tiek papildinātas mūsu ūdenstilpnes: pavasarī – līdaku kāpuri, rudenī – līdaku mazuļi, jo spiningotājiem par tām ir lielākā interese,” norāda “LVM Rekreācija un medības” direktors Egils Ozols.

foto: mammadaba.lv

Piedaloties LVM Lielauces ezera uzraugam, Valsts vides dienesta inspektoram, Pārtikas veterinārā dienesta inspektoriem, Auces novada pašvaldības pārstāvjiem un SIA “Rūjas zivju audzētava” pārstāvim, ezerā tika ielaisti 1600 līdaku mazuļi, kuru vidējais svars sasniedza 100 gramus. Šis ir Lauku atbalsta dienesta ikgadējs pašvaldību projekts zivsaimniecības attīstībai no Zivju fonda finanšu līdzekļiem, ko administrē Auces novada pašvaldība.

372 hektāru lielais LVM Lielauces ezers, atrodas purva vidū, var lepoties ar brangiem līdaku un asaru lomiem. Asaru populācija ezerā pietiekamā apjomā atjaunojas dabīgā ceļā, tāpēc mazuļu laišana nav nepieciešama. Turklāt ezers ir interesants arī makšķerniekiem, kuri kāro līņus. Lai nokļūtu līdz ezeram, nākas mērot 200 metru laipotu ceļu cauri niedrājiem.

foto: mammadaba.lv

Septembra mēnesis ir ļoti aktīvs makšķernieku vidū. Ezera uzraugs norāda: “Ik gadu ezeru apmeklē vairāk nekā 2500 makšķernieku. Tas iecienīts, pateicoties brangajiem līdaku un asaru lomiem, kā arī ezerā peldošajām mājiņām, kurās iespējams pārnakšņot. Turklāt tagad ezeru iemīļojuši neskaitāmi desmiti balto gulbju, kas priecē sabraukušo dabas draugu acis.”

“Ieguvēji no zivju resursu atjaunošanas ezeros galvenokārt ir tieši makšķernieki, kuri izmanto aktīvās atpūtas iespējas LVM apsaimniekotajos ezeros. Arī Tērvetes ūdenskrātuvē šoruden plānots atjaunot karpu resursus,” stāsta Egils Ozols.

foto: mammadaba.lv

LVM valdījumā ir gandrīz 760 dažādas ūdenstilpnes, to skaitā apsaimniekoti tiek 4 ezeri, kuros šogad notiek Latvijā vēl nebijis konkurss plēsīgo zivju spiningotājiem “atlaid mammu!”, kas aicina makšķerniekus būt atbildīgiem par arvien pieaugošiem zivju resursiem dabīgā veidā un lielās zivis noķert, nomērīt lomu speciālajā zivju silē, kas pieejama laivu bāzē, un saudzīgi atlaist topošo zivju mammu, lai Latvijas ezeros būtu arī biežāk sastopamas trofejas cienīgas zivis. Jo vairāk šādas “mammas” atlaidīs, jo mazāk mazuļu būs jālaiž ezerā.

oriģināls

saistītie raksti: Lielauces ezerā ielaidīs 1600 līdaku mazuļus

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(1 balss) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[4] Komentāri | dilst | aug
 
krumujancis

1600 - tas nu nav īpaši daudz, taču vairāk nekā nemaz. Lai jau jaunajām līdaciņām jauka dzīve ezerā. Taču viena skumja lietiņa tur tomēr ir - tie ir tie melnie jūras putni, kuri sezonā patērē ap 300 kg zivju katrs. Redzot to barus - vienkārši skumjas pārņem par mazo līdaciņu likteni, un rodas grūti apslāpējama vēlēšanās ņemt rokā kādu nopietnu ar optiku apgādātu šaujamo.

Spiningojot šajā ezerā ir novērots, ka turpat blakus netālu uz mieta sēdošs putns pēkšņi ienirst un ar līdaku knābī cēli aizlido prom. Un ja šo putnu skaits ir tuvu simtam? Vai ezeros tādi jūras putni vispār ir vajadzīgi, jūra ir viņu dzīves vieta, tāpat kā pilsētās kaijas- miskastnieces?

Kādreiz taču nesaudzēja ne vārnas, ne žagatas. Un cik var saprast - labi ka tā, jo šbrīd viņu klātbūtne vismaz ir paciešama.

Vai nav kāda iespēja pašvaldības ietvaros īstenot kādu šo putnu samazināšanas projektu šajā ezeriņā?

30.09.16 Atbildēt | Ziņot 0
andzus69

Saprotu Tavu sāpi! Kormorāni nodara ļoti lielu postu zivīm. Ja nespēj apēst, satraumē pat 3-4 kg lielas līdakas ar savu knābi... Tā ir sērga Eiropas līmenī. Ja nekas netiks darīts, būs ;svaki. Ir jau tas viss stipri ielaists.

Bet "zaļie" domā savādāk, diemžēl.

Problēma ir tā, ka šie putni NAV medījamo putnu sarakstā, līdz ar to medīt viņus nedrīkst (laiku atpakaļ bija pat Eiropā aizsargājamo putnu sarakstā).

Mēs Alūksnes ezerā cīnāmies ar šo sērgu. Dabūjām no Dabas Aizsardzības Pārvaldes atļauju viņus medīt. Bet atļauja tik no 13. augusta, muļķīgi, jo vajadzētu viņus šaut jau no agra pavasara, bet, redz, esot perēšanas laiks.

Un šis putns ir visgudrākais un grūtāk nomedījamais putns, ko nācies redzēt.

Varbūt Lielaucē viņi nav tramdīti, un tāpēc tā nebaidās, bet Alūksnē viņi jau pazīst mūsu laivu un tuvāk pa 200-300 m nemaz nelaiž.

Par šo problēmu ir jārunā valsts mērogā. Rūpnieciskā zveja nenodara tādu postu, kā šie putni.

01.10.16 Atbildēt | Ziņot 3
krumujancis

Pirms kādām aptuveni 10 dienām bijām Lielaucē, un tagad, rudens pusē, nācās redzēt pat šo putnu satraumētos un nobeigušos līņus guļot ezera dibenā. Kaut ko tādu iepriekšējos gados nebija nācies novērot, jādomā, ka tur sāk jau aptrūkties to iemīļotās barības -līdaku, ja jau ķeras pie līņiem.

Tā, ka to skaitam pieaugot, malu zvejniecība liksies tikai tādas pupu mizas vien. Ja, protams, nekādi pasākumi to ierobežošanai netiks veikti.

Kas attiecas uz to medībām, tad, manuprāt, šim procesam nevajadzētu, vismaz šeit, būt sevišķi grūtam, jo putni nakšņo kolonijās, un izveidot slēpni pie kolonijas un pa pārītim katrā reizē vakarā novākt nevajadzētu būt sevišķi sarežģīti.

01.10.16 Atbildēt | Ziņot 0
andzus69

Ja viņi nav iepriekš (kā es saprotu) tramdīti, tad pa paritim vakarā novāksiet.

Kad ezerā būs palikuši 5-20 putni (pēc daudzu gadu cīņas, ko mēs izcīnam Alūksnē), tad paspiedīšu Jums roku :))

02.10.16 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager