Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
mammadaba | 1.oktobris 2016, 23:21 | 17 komentāri | 12289 skatījumi

Saņemts ilgi gaidītais «zelta mammas» pieteikums!

mammadaba.lv

Negaidīti, bet trofeja noķerta un atlaista salīdzinoši nelielajā LVM Tērvetes ūdenskrātuvē, kas pēc savas būtības ir neliels Tērvetes upītes uzpludinājums, nevis plašajā un vējainā LVM Kaņiera ezerā.

102 cm garais Ramona Mārtiņa pieteikums no Tērvetes priecēja gan ar skaistiem zemūdens kadriem, gan to, ka, darbojoties ap “mammu”, makšķernieks ir uzvilcis cimdus. Īsajā, bet saturīgajā video redzama un uzslavējama koleģiāla copes biedru saspēle, iemūžinot un atlaižot trofeju, kura nu, iespējams, varēs pārspēt pati savu garumu mūsu turnīra tabulā, kad to izvilks un atlaidīs kāds cits, vai tas pats makšķernieks.

Ramons raksta: “Mamma – 1m 2cm. Rīki – džerku kāts AGAT, spole multiplikators Abu Garcia (ziepju trauks), pats māneklis – roku darinājums. Foto nedaudz nekvalitatīvi sanākuši dēļ satraukuma... Mamma cienīgi pretojās izvilkšanai – 10 min ar smago džerku kātu, vairākas reizes skrēja zem laivas un zālēs. Beigās tika pievarēta, nofotografēta un atlaista turpat atpakaļ.”

Konkursa “atlaid mammu!” žūrija vienbalsīgi atzīst šo par pirmo zelta pieteikumu.

Augustā tika saņemts pieteikumu no LVM Kaņiera ezera ar 108 cm garu zivi, taču žūrija pamatoti nosprieda, ka, apejoties ar zivi, nav tikuši ievēroti Goda makšķernieku (GM) ieteikumi saudzīgai atlaišanai. Makšķerniekiem ir jāsaprot, ka lielās līdakas ir gana spēcīgi, bet arī trausli zemūdens iemītnieki – jo mazāk līdaka tiek turēta ārpus savas dabiskās vides un temperatūras – jo labāk!

Vai kāds var noķert un vēl filigrānāk atlaist vēl lielāku līdaku? Dodies, uz mūsu ezeriem, jo īstais līdaku laiks vēl tikai priekšā! Ne asaras!

avots

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(9 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[17] Komentāri | dilst | aug
 
Malikis2011

Skaisti jau skaisti, bet padomāja cik vērtīga viņa ir nārstam un cik tāda aprij 1-2kg līdaku un tad sitiet pie krūts un sakiet mēs rūpējamies par dabu , pirms kaut ko darāt padomājat kas labāk atlaist piecas pa 1-2kg vai vienu 7-10kg.

01.10.16 Atbildēt | Ziņot 0
Karlis_K

totāla muļķa komentārs, piedod bet nenoturējos.

02.10.16 Atbildēt | Ziņot 2
Malikis2011
Malikis2011 > Karlis_K:

Stulbs, jau stulbs, papeldi paskaties cik skostu līdaku redzās, šogad pat nošāvu 2,5 kg , būtu viņai būtu daudz vairāk ja nebūtu tā izkāmējusi, jo skosta un nevarējusi normāli papeldēt. Tas ka līdakai 7kg un vairāk nenozīmē ka viņa ezeram kaut ko labu izdara, kas ir izaudzis to droši var ņemt. Saprastu akcijas neņemam nevienu līdaku lai daba pati regulē, bet 1-3 kg ņemam un to kas pāri 5 kg laižam atpakaļ lai arī slaktē tās 1-3kg,ko jau tā retina visi kam nav slinkums.

02.10.16 Atbildēt | Ziņot -1
willijs
willijs > Malikis2011:

Sory!Bet laikam maliķa kungs esat tāls no patiesības!Jūsu prāt tās 1-3.kg ir ražotājas?laikam jau peldot zem ūdens katru spuraini uztverat kā gaļas gabalu?katram savs!Vakar arī atlaidu vienu metriņu,jo uzskatu ka tā ir pareizi,un arī pārējos sešus mērus jo gaļas neprasijās!Laikam stulbs esmu?

02.10.16 Atbildēt | Ziņot 1
zhivs
zhivs > willijs:

diemžēl jā :) labāk būt mājās sēdējis un sievu vai draudzeni mīlējis nekā līdakām mutes kropļojis, no tā krāniņs garāks nepaliek!

02.10.16 Atbildēt | Ziņot 0
willijs
willijs > zhivs:

Kropļo kropļi kuri nejēdz ne zivi noķert,ne pienācīgi atbrīvot neapskādējot.

02.10.16 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011
Malikis2011 > willijs:

Kā lai arī Tev nepatiktu 2-3 kg līdaka labāka nārstam nekā 7kg un lielākas, man atšķirībā no lielākās daļas ir kaut kāda izglītība kas saistīta ar akvakultūru. Vakar peldēju redzēju kādas 15 līdakas virs 1kg( mazākās neskaitu) nevienu nenomedīju, meklēju tādas kas ap 1m un tās tad slaktēju bez žēlastības.

02.10.16 Atbildēt | Ziņot 1
willijs
willijs > Malikis2011:

Neskatoties uz neizglītotību jau daudzus gadus spiningoju vienos un tajos pašos ezeros,pieturoties pie viena principa-Un proti ja kaut ko paņemu uz mājam tad izmērā no 2. līdz 3.kg mazākas un lielākas laižu vaļā!Ar gadiem līdaku šajos ezeros paliek vairāk un izmērā rumpīgākas!Tas nu ta,bet nārsta laika neesmu manījis ka papiņi skrietu pakaļ mazmammītēm(Varbūt tikai mans novērojums)!Parasti tie kā sunīši iet pakaļ kārtīgai mamzelei,gaidot kad tā atradīs sev piemērotu vietu ikru nēršanai!Nu tā kaut kā!

P.S. Varbūt Tavos ezeros ir tikai un vienīgi hlupiki ka lielās tiek izslaktētas?

02.10.16 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011
Malikis2011 > willijs:

Pa visiem gadiem vēl nav nācies redzēt ka 7kg pie krasta nārstotu, ja arī ir jautājums cik % no tādas līdakas vispār ikru attīstās, cik no mācītā nekāds. Kur tad lielās būs, ka vietējie saka ka traktoristi no rīta līdz vakaram ar sit ārā. Nu no zemūdens medībām spriežot pa gadu kādas 10-20 redzās nomedīt šogad vienu izdevās.

02.10.16 Atbildēt | Ziņot 1
rdx
rdx :

Sveiks! Es negribu strīdēties par to, vai šāda izmēra zivs nārsta ikri ir auglīgi vai nav, to droši vien BIOR un cilvēki ar izglītību noteiktajā sfērā var pierādīt labāk. Te ir cits aspekts, kāpēc es laižu vaļā tik lielas un pieturos pie willija 2 - 3,5kg lielām zivīm uz māju un arī tik un vienīgi pēc vajadzības. Lieta tāda, ka izvilkt šādu zivi ir daudz lielākas emocijas un tas ir daudzu makšķernieku sapnis. Nokaujot to, viss ko var izdarīt ir padižoties kaimiņiem un labākajā gadījumā, ja prasmes atļauj, ielikt bildīti internetā. Paturot šādu zivi gaļai, kas starp citu nemaz nav tik garšīga vairs, krietni samazinās iespēja tādu noķert citiem. Ne jau par velti daudzi brauc "lielās" vilkt uz Zviedriju ne? Kāpēc mums Latvijā tā nevarētu būt ko? Vai arī Jūs uzskatāt, ka patreizējais mērs 50cm ir normāls? Ir ezeri kur 40 - 49cm var dienas laikā padsmit pieķerties, bet pie tā saucamā "mēra"tā arī netiks. Kas tad Jūsuprāt būtu risinājums kopumā? Izkaut visas 1m+? Kāpēc M.Olte (ja nemaldos, arī ar izglītību šajā jomā) iestājās tieši par atlaišanu?

03.10.16 Atbildēt | Ziņot 2
Malikis2011
Malikis2011 > rdx:

Kaut kā nedzirdējās ka Oltem tai jomā būtu izglītība, laikam tikai biologs cik atceros, nē mans priekšlikums saudzējam 2-5 kg pārējās varam ņemt( bet zinot mūsu makšķerniekus jāliek ka nevar ņemt 1-6kg)doma jau vienkārša tas ir nārsta bars +- kas nārsto un tad būs arī mazās un lielās līdakas. Zinu ka to nekad pie mums nepieņems, jo makšķernieku lobijs liels un pāris gadu bez ledusskapju pieslānīšanas viņi nepieļaus. Varat mani gānīt vai kā, bet pa sešiem gadiem ko strādāju pavasarī no tīkliem un murdiem nārsta laikā, kas salaisti pa niedrēm un sēkļiem, neatbrīvoju nevienu līdaku kas būtu lielāka par 5kg, ir tās lielās arī pie mums, bet uz nārstu malā nenāk.

03.10.16 Atbildēt | Ziņot 0
rdx
rdx > Malikis2011:

Nestrīdēšos, tam domāti zinātnieki. Domāju, ka ar mēriem un likumiem te nebūs līdzēts. Kaut kas uzlabosies tikai tad, kad cilvēki sāks attiecīgi izturēties un cienīs dabu. Ar to gribu teikt, ka cilvēki sapratīs, ka ūdens un tās iemītnieki sen vairs nav primārais pārtikas avots. Nemaz nerunājot par maluzvejniekiem un rūpnieciskās zvejas piekopējiem iekšzemes ūdeņos. Un nav svarīgi, vai ekipējums tiem makšķerniekiem ir tūkstošos mērāms, vai arī viņi ar lazdas kātu makšķerē, respektēs noķerto un paņems tik, cik vienā - divās reizēs var apēst, nevis pieslānīs pilnu "bagažnieku".

03.10.16 Atbildēt | Ziņot 2
Malikis2011
Malikis2011 > rdx:

Nu to mums nepiedzīvot, tagad ekipējumu pērk tūkstošos lai varētu pieslānīt saldētavu.

03.10.16 Atbildēt | Ziņot 0
andzus69

Šāda izmēra līdaciņas pa gadu kādas 20 atlaižu :) Paņemu pāris virs 1.10 m :)

Un tādās 1-3 kg, vispār nav ko ēst :) Ja gaļai, tad pa kādai virs 10 kg paturu. A tā, var ēst arī brekšus :))

02.10.16 Atbildēt | Ziņot 4
rdx
rdx :

Cerams, ka tie 20gab. ir Latvijā ne?

03.10.16 Atbildēt | Ziņot 1
IntsV

Pilni veikali ar pārtiku. Tirgū nopirkta līdaka tagad noteikti ir daudz lētāka kā aizbraukt uz copi. Bet kas saka ka viņam vajag ēst visu ko noķer, es piedāvāju labāk iemācīties kārtīgi strādāt. Saudzējam dabu! Ne mēs tās zivis tur radījām. Ķeram priecājamies un nenogalinam!

06.10.16 Atbildēt | Ziņot 0
VANEMS

Maliķim ir taisnība. Lielākās un vecākās zivi nav labākie vaislinieki. To pateiks jebkurš zivkopis praktiķis. Saprotams, ka vecākām un lielākām līdakām ir vairāk ikru. Bet tas nerezultējas nārsta efektivitātē. Par to rakstīju MOSP lapai.

06.10.16 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager