Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
irLiepaja.lv | 18.oktobris 2016, 14:31 | 1 komentārs | 4400 skatījumi

Bada vējš aizpūš jūru

foto: Vassily Poupquinne

Ilgstoša bada vēja austreņa dēļ jūra atkāpjas – apstiprina gan makšķernieki, gan ostinieki. Vējš pa kanālu dzen ūdeņus prom arī no Liepājas ezera, un pagaidām prognozes rādot, ka šī tendence vēl kādu laiku pieturēsies.

Parasti ūdens līnija beidzas kādus divus metrus tuvāk akmeņiem – stāsta liepājnieks Vasīlijs, tīdams kopā makšķeres. Tad viņš vis nevarētu sausām kājām stāvēt šajā vietā. Bet labuma gan no tā nekāda nav – nekas neķeras, butes un mencas aizgājušas dziļāk. “Krietni, krietni jūra atkāpusies,” Vasīlijs saka. Tā notiekot ik pa laikam, kad krasta vēji dzen ūdeni atpakaļ. “Līmenis svārstās visu laiku.” Pagājušogad gan tik traki neesot bijis, tad vairāk pūtuši rietumu vēji.

Pat jūrā iemestus ziedus tagad viļņi nevis izmet atpakaļ krastā, bet aiznes prom jūrā – stāsta liepājnieks Viktors. Viņš Karostas jūrmalu redz bieži, tāpēc saskata to, kā tā mainās. / Foto: Egons Zīverts

Kādreizējais jūrnieks Viktors ar veseri drupina uz jūras pusi sagāztās fortifikācijas būvju drupas. Arī viņš te nevarētu atrasties, ja jūra nebūtu jūtami atkāpusies. Iepriekšējo reizi tāds ilgstošs bēgums bijis pirms gadiem četriem – Viktors atminas. Savukārt drupas tik smagi lejup no krasta sagāzušās, kad pirms dažiem gadiem ilgi turējušies rietumu vēji, bijušas vētras, kas grauzušas krastu. “Pagājušajā piektdienā te, pie piemiņas vietas, bija atbraukuši cilvēki, varbūt kādi kureliešu radinieki, viņi meta ūdenī ziedus. Parasti jau viļņi tos iznes krastā, bet te nesa jūrā iekšā. Es skatījos, kā tie aizpeld aizvien tālāk un tālāk. Parasti tā nav.”

No oktobra sākuma jau turas malas vējš, tas ir vējš, kas pūš no krasta puses, un ūdens līmenis ostā aizvien turpina kristies – stāsta ostas Kapteiņdienesta uzraugs Edvīns Prodnieks. Uzraugi līmeni mēra ik pēc četrām stundām. Vakar dienas pirmajā pusē tas jau nokrities gandrīz pusmetru zem jūras līmeņa. “Man Reiņos ir laiva un būda, nemaz tur vairs nebraucu, jo ezerā tikt nevar,” saka E. Prodnieks. “Laiva stāv uz grunts.” Laikapstākļu prognozes liecinot, ka tāds vēja virziens varētu pieturēties vēl kādu laiku.

avots

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 0 no 5
(Nav balsu) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[1] Komentāri | dilst | aug
 
marciic

Kādēļ kaut kāds Viktors ar veseri demolē fortu drupas?

19.10.16 Atbildēt | Ziņot 1
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager