Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Meteo.lv | 25.oktobris 2016, 12:17 | Komentēt | 1552 skatījumi

Tuvākajās dienās ūdens izplūšana no Rīgas līča mitēsies

Kolkas rags / ©Rolands Rudovskis

Viens no galvenajiem faktoriem, kas Baltijas jūrā un arī Rīgas līcī ietekmē ūdens līmeni, ir vējš. Pūšot rietumu puses vējiem, ūdens līmenis galvenokārt paaugstinās, bet austrumu puses vēji izraisa ūdens līmeņa pazemināšanos, caur Irbes šaurumu ūdeni no līča dzenot atklātā jūrā un caur šaurumiem starp Dāniju un Skandināvijas pussalu arī Ziemeļjūrā.

Kopš oktobra sākuma saistībā ar stabilo un maz mainīgo sinoptisko situāciju – ziemeļos, ziemeļaustrumos no Latvijas atradās anticiklons, bet virs Centrāleiropas un Dienvideiropas valdīja cikloni, Latvijā valdošie bija austrumu puses vēji. Pa laikam vējš pastiprinājās, visspēcīgākās vēja brāzmas tika novērotas 5.-6. oktobrī, kad tās Kolkā sasniedza pat 21 m/s. Pēc tam vēja pastiprināšanās (brāzmās līdz 15 m/s) tika novērota 15. oktobrī un arī šajā nedēļas nogalē (21.-22. oktobrī), kad vēja brāzmas no jauna sasniedza 20 m/s.

Attēlā redzams, kā austrumu puses vēju pastiprināšanās rezultātā Kolkas NS konkrētajos datumos novērojama arī straujāka ūdens līmeņa pazemināšanās.

Ūdens līmeņa izmaiņas piekrastes novērojumu stacijā Kolkā 2016. gada oktobrī.

Šonedēļ sinoptiskā situācija mainīsies – jau otrdien dienas beigās austrumu puses vējus nomainīs ziemeļu puses vējš, savukārt nedēļas vidū vējš iegriezīsies no rietumiem. Līdz ar to ūdens masu izpūšana no Rīgas līča caur Irbes šaurumu šonedēļ mitēsies un gaidāma pakāpeniska ūdens atgriešanās.

oriģināls

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 0 no 5
(Nav balsu) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[0] Komentāri
 
Nav pievienotu komentāru. Esi pirmais!
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager