Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
MOSP | 25.oktobris 2016, 14:08 | 18 komentāri | 9532 skatījumi

Atklāta vēstule Kuldīgas Domei

foto: redzet.lv©AivarsGulbis

Mūs, sabiedriski aktīvos makšķerniekus, satrauc forma un veids, kādā notiek licenzētās makšķerēšanas apspriešana Kuldīgas pašvaldībā.

Nav pieejams iepriekšējo periodu darbības izvērtējums, trūkumi un ieguvumi, nav skaidri iepriekšējo periodu uzdevumi licenzētās makšķerēšanas organizētājiem, nav skaidrs to izpildes apjoms, ir tikai fragmentāra informācija un savāda polemika par ceļotājzivju resursa neatkarību no licenzētās makšķerēšanas, kaut gan valsts finansētās Pelču zivjaudzētavas ieguldījums gadu gaitā bijis vērā ņemams.

Gribētu vērst Kuldīgas lēmēju uzmanību uz faktu, ka licenzētā makšķerēšana ir zivju resursu IEROBEŽOTAS izmantošanas veids. Tā ļauj limitētā apjomā izmantot resursus, kuru nekontrolēta izmantošna nav pieļaujama. Tās var būt gan vimbas, gan laši, gan taimiņi gan citas zivis, kurām konkrētos periodos ir noteikti valstiska mēroga liegumi vai ierobežojumi. Tie ir mūsu migrējošo zivju sugu resursi, kuri makšķerniekiem ir pieejami praktiski tikai to nārsta migrācijas laikā, un limitēta to ieguve ir tikai saprātīgs to apsaimniekošanas veids.

Ar šo vēlamies teikt, ka pašvaldības, kuras atbildīgi izturas pret saviem dabas resursiem, spēj veidot pašvaldību aģentūras šo resursu aizsardzībai, atjaunošanai un limitētai izmantošanai.

Jautājums par to, vai makšķerniekiem patīk vai nepatīk licenzētā makšķerēšana, ir absurds, ja iespējamās atbildes – jā, nē, nezinu – nav pamatotas ar tālākām darbībām, skaidru nākotnes redzējumu par nolemto. Vairums no potenciāliem balsotājiem nenojauš sekas tādam vai citādam balsošanas rezultātam.

Iespējams, ka līdzšinējā licencētā posma darbības sistēma ir novecojusi un jāmaina. Piemēram, vairāk jāpretendē uz Zivju fonda projektu līdzekļiem, kur nonāk nozīmīga daļa ienākumu no licencētās makšķerēšanas Ventā, lai līdzekļi vairāk “atgrieztos upē”.

Tāpēc aicinām Kuldīgas domi izvērtēt publiski pieejamās informācijas pietiekamību un izvairīties no pārsteidzīgu lēmumu pieņemšanas. Jums ir unikāls dabas resurss ar milzīgām nākotnes iespējām!
Kamēr notiek diskusija par iespēju ķert “lētākas zivis vakariņām”, unikālā Baltijas lašupe Venta ir zaudējusi spēju pašattīrīties no pārliekā aizauguma. Nārstu vietu kopšana joprojām notiek atsevišķu entuziastu darbības rezultātā, nevis kā pārdomāts valsts vai pašvaldības organizēts pasākums. Vai šo aspektu pašvaldībā ņems vērā?

Vai ņems vērā arī izmaiņas kaimiņvalstīs? Labs piemērs ir Neris upe Lietuvā, kurā nesen atļauta licenzētā lašu spiningošana pirmsnārsta periodā. Turp dodas daudzi makšķernieki no visas Baltijas, dzīvo dienām un nedēļām, lai izbaudītu cīņu ar vienu no spēcīgākajām zivīm Baltijā tajā brīdī, kad tās ķeršana ir sportiski interesanta.

Venta ir neaptveramas iespējas, neizniekojiet tās!

Ar cieņu, M. Balodis
MOSP Valdes priekšsēdētājs

oriģināls

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 4.2 no 5
(5 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[18] Komentāri | dilst | aug
 
Malikis2011

Pirms MOSP kaut ko iesaka, būtu kaut ko padomājuši bet kā vienmēr zināšanu nav tikai plikas ambīcijas nu atkal iebrauc auzās, pašvaldībai kas org. LM savu aģentūru, kāda sūda pēc, lai tērētu pašvaldības naudu( tērētu pašvaldības iedzīvotāju naudu šauras grupas hobiju interesēs)??? Lai org. LM nav nepieciešam aģentūra, jo kontroli labāk veikt ar pašvaldības policijas palīdzību un uzturēt priekšnieku un grāmatvedi kam tas vajadzīgs, jo pašvaldībā jau ir projektus kas raksta un grāmatveži, liekēži nav vajadzīgi, jo ienākumi no LM nebūs tik lieli lai visus uzturētu un maksās iedzīvotāji. Ņemot visu vērā kādas intereses lobē MOSP Kuldīgā??? beidziet liet ūdeni par rūpēm zivju resursiem un reizi pasakiet taisnību.

25.10.16 Atbildēt | Ziņot 1
Akmens_Viesis

Gala lēmums ir pašvaldībai pašlaik,

iedrošinām ar tekstu, ka ir dažādi varianti.

Visus vajadzēja uzskaitīt? Esošā KC saņemas un maina mērķus, pašreizējais modelis daudzus neapmierina. Pašvaldība nevar atrast citu un taisa paši savu apsaimniekošanas struktūru.

Pašvaldības policija kontrrolē vairāk? Arī ok.

Jā, bet to visu iedzīvotāji nekad nespēs apmaksāt, tāpat ir copmaņi policisti, kas pārstrādā jēgu bez naudas seguma, papildu darba laikam kašājot.

Ja Tu savā pāķijā to izliecies nezinot, tad prasts trollis tu esi šimbrīžam.

Ja par lietu - pašvaldības funkcija izvērtēt rūpīgāk, nevis uztaisīt aptauju, kur ikviens var klikšķināt tik reižu, cik Latvijā iedzīvotāju... uz to aicinām pašvaldību, Padomāt rūpīgāk.

Jo atgādināšu, ka galvenais šobrīd ir nevis vēl kāds reids vai miseņu maiss, bet nārsta vietu kopšana. Citiem vārdiem sakot - ir muļķīgi vervelēt par lētākām zivīm, ja Ventas aizaugšanas straujums ir tāds, kāds ir - un ne valsts, ne pašvaldību līmenī to nav iemācījušies risināt.

Negribas stāvēt aiz maliķiem rindā pie rumbas pēc laša - ļoti apkarojamas intereses mums ir. Ja tā ir lobēšana, sazvērestība, tad man ir pamats Sscināt, ka zemūdens medības laikam tomēr bojā psihi, smadzenēm nesaņemot gana skābekli.

25.10.16 Atbildēt | Ziņot -1
Malikis2011
Malikis2011 > Akmens_Viesis:

Pašvaldības funkcija nav sargāt zivju resursus, jā viņas to dara, jo valsts to nenodrošina un es saskatu ka LM vienīgais pamatojums var būt lai veiktu resursu kontroli. Zivju papildināšana upē no LM org. līdzekļiem ir bezjēdzīga, jo viņa neuzturēsies vietā kur LM, bet aizies pa visu upi. Paskatījos vienu no labākajām LM kas skaitās Alūksnes ezers , 2015 gadā ieņēmumi no LM 20 tūkstoši, tā kā tā ir aģentūra tad no summas jāatņem PVN, tad 30% zivju fondam un kas tad paliek?? tikai lai uzturētu vienu darbinieku un degvielai un aprīkojumam, nekam vairāk nepaliek naudas. Nu Akmens_Viesis neapvainojies, bet pirms māci pašvaldības pamācies kaut ko par to kas pašvaldībām jādara ar likumu un kas tiešām vajadzīgs.

25.10.16 Atbildēt | Ziņot 1
Malikis2011

Akmens_Viesis - pasaki kādas nārsta vietas tur jākopj??? Atstājiet dabu pašai tikt galā, viss mainās, viss kam jāizdzīvo izdzīvos un kam jāmirst, izmirs, jo daba mainās neatkarīgi vai nārsta vietas kopsiet vai nē, lieciet reiz dabai mieru, galvenais nepiesārņot. Nu ja gribat sev kantori ko uztur pašvaldība un par to maksā visi Kuldīgas iedzīvotāji vajag iet pie turienes priekšniecības un runāt, nevis nevajadzīgus rakstus drukāt lai izliktos labāki nekā esat.

25.10.16 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas

Te visam apakšā atkal spīd savtīgās intereses-nauda.

25.10.16 Atbildēt | Ziņot 0
ASEIKO

Tikai un vienīgi nauda. Diemžēl pārzinu visus sīkumus-nianses un šāda veida makšķerēšanas licenzēšanu neatdzīst neviens! Tikai virspusīgi domājošie......

Arī maliķi un bijušie.... atbalstītu labus darbus kā piemēram: Ventas atkopšanu,vietu sakārtošanu u/tt bet ja OPJIEM un vienkāršam nemakšķerniekam jāpērk kajutkāda sūda licenze bez seguma par to lai varbūt Ventmalā piknikā ar ģimeni mazs puika var mēģināt noķert kādu raudel........Nu vai ziniet!!!!!!

ŠĪ IR MANA VALSTS UN ZEME!

Mums nav jāpakļaujas kautkādām lobēšanas regulām!

25.10.16 Atbildēt | Ziņot 1
Malikis2011

Palasījos kas agrāk rakstīts, izrādās deputāti negrib tur LM un pats interesantākais tas ka pamatojoties uz MK noteikumiem , kas regulē LM ir rakstīts, ka:

3. Licencēto makšķerēšanu, vēžošanu vai zemūdens medības Baltijas jūras vai Rīgas jūras līča piekrastes ūdeņos, publiskos ezeros un upēs, kā arī ezeros un upēs, kurās zvejas tiesības pieder valstij, organizē vietējā pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā atrodas attiecīgie ūdeņi, bet privātos ūdeņos, kuros zvejas tiesības nepieder valstij, – privāto ūdeņu īpašnieks vai pašvaldības vai privāto ūdeņu īpašnieka pilnvarota persona (turpmāk – organizētājs).

Tas nozīmē ka nekādas biedrības, mednieku un biedrības publiskos ūdeņos LM nevar organizēt, kas pie mums notiek?

25.10.16 Atbildēt | Ziņot 1
Brusis

Urmas ne tikai. Ir arī tāda fīča kā ,,par velti ,ekskluzīvā vietā un bez kontroles ,, makšķerēt pašam ,radiem un čomiem....Mēs organ izatori.....Sveša[kontrole no cita rajona policijas,pašvaldības policijas,zemessardzes taču nebūs.]

25.10.16 Atbildēt | Ziņot 0
ASEIKO

Interesanti!

SIA Kurzemes cope..........Licenžu ieviesēja!!!

Pamatnodarbība (pēc reģistra)

0312 Saldūdens zvejniecība!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tad ko šie cenšas iegūt?????????

Licenžu pircēju atbalstu zvejošanai Ventā?????????

25.10.16 Atbildēt | Ziņot 0
urmaas

Citāts no teksta:

Gribētu vērst Kuldīgas lēmēju uzmanību uz faktu, ka licenzētā makšķerēšana ir zivju resursu IEROBEŽOTAS izmantošanas veids. Tā ļauj limitētā apjomā izmantot resursus, kuru nekontrolēta izmantošna nav pieļaujama.

Kas notiek ar "KONTROLĒTO" zveju Buļļupē un Daugavā?

25.10.16 Atbildēt | Ziņot 0
Brusis

Kui viņ zin kā gadsimtiem varēja iztiky bez šī ,,kantora,,;

Un starp citu.varētu precizēt prēmiju saņēmējus un ciparus?

9.1.1. 20% ir paredzēti zivju resursu un nārsta vietu izpētei un

9.1.2. 30 % – Ventas upes krastu sakārtošanai un ar atpūtu pie ūdeņiem saistītās infrastruktūras uzturēšanai un attīstībai, ko veic SIA „Kurzemes cope”;

9.1.3. 20% – licenču izgatavošanai un izplatīšanai un licencētās makšķerēšanas nolikuma ievērošanas kontrolei;

9.1.4. 10% – kontroles institūciju darbinieku prēmēšanai;

9.1.5. 10% – uzņēmuma attīstībai;

9.1.6. 10% – uzņēmuma darbinieku atalgojumam.

news.lv/Kuldigas_Nova...a-apstiprinasa

25.10.16 Atbildēt | Ziņot 0
Brusis

Varētu fiziski parādīt .kā notiek licenšu izgatavošanas kontrole no nekurzemes?????????? DD

9.1.3. 20% – licenču izgatavošanai un izplatīšanai un licencētās

makšķerēšanas nolikuma ievērošanas kontrolei;

25.10.16 Atbildēt | Ziņot 0
Brusis

Pēdējais apstrīdams.neprecīzs.Dzēst.

25.10.16 Atbildēt | Ziņot 0
Brusis

Maliki 2011

Interesanti,vai būtu gatavs ierasties Ventas ūdeņos padarboties un palaist Akmentiņu Latgalē?Teorija,bez izmaksām?;)

25.10.16 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

Es jau no marta citā struktūrā strādāju, kur šodien viens no priekšniekiem paziņoja ka iet prom, bet ja tur vairāk maksā varētu domāt par darba vietas maiņu ;D

25.10.16 Atbildēt | Ziņot 0
martins_riga

Zivju naarsta vietu kopshana - klaunaade. Upe pati avasarii visu nokopj. Tas tapat ka zaru kushkjus samest daugavaa.

26.10.16 Atbildēt | Ziņot -1
eerls

Kuldīgas dome varēja padomāt par savas aģentūras izveidi un apsaimniekot savus ūdeņus godprātīgi un ilgtspējīgi! Ieteiktu apjautāties Alūksnē kas un kā!

26.10.16 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

Pamato kaut kā tādas aģentūras lietderību Kuldīgā, ko viņa pildīs kontroles funkcijas, uzkopšanas funkcijas, rakstīs projektus. Cik skatījos video, Kuldīgas pašvaldībā ir kas to dara.

26.10.16 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager