Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
CopesLietas.lv | 11.janvāris 2017, 09:56 | 4 komentāri | 4797 skatījumi

Kā izglābties pēc ielūšanas ledū

Nu pat ziņu aģentūra Leta ir izplatījusi bēdīgu ziņu no Jelgavas. Ir noslīcis šogad pirmais zemledus makšķernieks, kura svaru neizsturēja vien pāris cm biezs dīķa ledus. Nospļaujieties trīs reiz pār kreiso plecu, bet tomēr pārlasiet šos V.U.G.D demonstrētos glābšanās scenārijus.

Visizplatītakais gadījums, makšķernieks uz ledus dodas vienatnē līdzi neņemdams nekādus glābšanas palīgrīkus. Pēc ielūšanas, makšķernieka apģērbs piesūcies ar ūdeni kļūst pat piecas reizes smagāks. Par cik nav pīķu, loģiski, ka tikšana atpakaļ uz ledus prasa ļoti lielu enerģiju un fizisko sagatavotību. Šādam scenārijam ir trīs atrisinājumi:

  • noslīkšana, kad spēki un pārlieku lielais apģērba svars neļauj atpakaļ nokļūt uz ledus.
  • nosalšana, kad uz ledus veiksmīgā kartā tomēr izdodas tikt, bet par cik tuvumā nav nevienas dzīvas dvēseles, loģiski, ka nav iespēju atbrīvoties no slapjā apģērba un sasildīties.
  • Centrālās nervu sistēmas traucējumi, kuri var iestāties pat pie sākotneji veiksmīgas izglābšanās. Kā izrādās, pietiek tikai ar pāris minūšu vilcināšanos, lai kļūtu par invalīdu.

Šādos apstākļos cilvēks vajadzīgo ķermeņa temperatūru spēj saglabāt tikai 7-10 minūtes. Ar katru vilcināšanās sekundi, ķermenis sāk atdzist.

Otrā gadījumā makšķernieks uz ledus devās ģērbies viendaļīgajā Norfin Floating peldošajā kombinezonā. Turklāt, līdzi bija paņēmis striķī iesietus pīķus. Tikšana atpakaļ uz ledus prasīja tikai pāris minūtes. Pirmā lieta, uz ko vēlos vērst jūsu uzmanību, peldošais kostīms pēc ielūšanas makšķernieku kā pludiņu momentā uzmet atpakaļ ūdens virspusē. Galvenais peldošā kostīma uzdevums šādā gadījumā, neļaut makšķerniekam pakļūt zem ūdens un nodrošināties, lai straume ķermeni neaiznestu zem ledus vāka. Ja ar ūdeni piesūkušos parasto drēbju gadījumā virs ūdens ar lielu piepūli var noturēt tikai galvu, tad ar Norfin Floating mugurā makšķernieks ūdenī ir tikai līdz krūtīm. Loģiski, ka šādā gadijumā nokļūša atpakaļ virs ledus ar pīķu palīdzību ir nesalīdzināmi vieglāka.

Pēc glābēju sniegtajiem komentāriem, peldošais apģērbs komplektā ar pīķu lietošanu ir vienigais veids, kā palikt dzīvam tajos gadījumos, kad līdzās nav pieejama glābēju palīdzība.

Trešās epizodes mērķis bija parādīt, kā rīkoties makšķerniekiem, kad ledū ielūzis kāds no kolēģiem. Ņemot vērā, ka katra apzinīga copmaņa kastē būtu jāatrodas vismaz desmit metrus garam striķa gabalam, konkrētais cilvēks tiek izglābts. Kamēr viens uz vēdera rāpodams, steidz pasniegt striķi, otrs kolēģis, cenšoties nodrošināties dubultā, steidz palīgā ar krastā nolaiztu zara gabalu.

Mēs skaidri apzinamies, ka daudzi, arī pēc šo attēlu apskatīšanas, ar vieglu smīnu uz lūpām tikai pasmaidīs. Un tomēr, nu iemetiet vismaz kastē to striķa galu un nopērciet pīķus! Tie spēj izglābt Jūsu dzīvības!

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(5 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[4] Komentāri | dilst | aug
 
fish_a_man

Tešām nevar pagaidīt kādu laiku , kamēr uzsalst normāli? Tie mazie asarīši nekur takš nepazudīs.. labāk pārkrāmēt rīkus, sagatavoties sezonai utt.. nekā riskēt vnk stulbi, banāli noslīgt..

11.01.17 Atbildēt | Ziņot -1
copmans22

Pilniigi piekriitu neišu jau dēļ pāris asariem noiet pa burbuli labaak paciešos un eju tomēr ar kolēģi tomeer diviem drošāk. :)

11.01.17 Atbildēt | Ziņot -1
samins

jus abi mulki ledus uz daugavas riga un uz dikiem ir no 15-20 cm ja lien uz daugavas vidu tad protams iekritis bet ja gar krastu tad viss ok

11.01.17 Atbildēt | Ziņot 1
martinsgrinb

Upes vidū tāpat zivju taču nav īpaši.

11.01.17 Atbildēt | Ziņot 1
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager