Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Liepājniekiem.lv | 21.janvāris 2017, 17:06 | 2 komentāri | 5749 skatījumi

Trešajos stinšu copes mačos – tikai stagari

Sestdien, 21.janvārī, liepājnieki un pilsētas viesi pulcējās jau trešajos Stinšu svētkos. Laikapstākļi lutināja, un kanālmala bija ļaužu pilna. Makšķerēšanas sacensībās nevienai no 30 komandām notvert stinti gan neizdevās. Komentējot rezultātu, ihtiologs Māris Olte, sacīja, ka ekstremālajos copes apstākļos, kādi bijuši šodien, jāpaslavē arī par notvertajiem stagariem.

Svētki sākās ar unikāla vides objekta – ledus skulptūras "Liepājas stinte" – atklāšanu, kuru veidoja mākslinieks Ainars Zingniks tandēmā ar ilggadējo pārinieci Zīli Ozoliņu-Šneideri. Darbs pie 3,5 metrus augstās ledus skulptūras sākts jau piektdien. "Ledu atveda pirms pulksten 12, uzstādīja un uzreiz arī sākām. Strādājām līdz aptuveni pus desmitiem vakarā. Šorīt sākām septiņos un pirms 11 pabeidzām," pastāsta A.Zingniks. Telpiskais mākslas darbs izgatavots ar dažādu instrumentu palīdzību – kaltiem, elektrozāģi, elektrofrēzi.

"Rīgā ir firma, kas speciāli skulptūrām ražo šādu ledu, vienīgā Baltijā," atbild A.Zingniks, vaicāts, kur var tikt pie tik ievērojama lieluma ledus gabala, uz Liepāju attransportēts aptuveni divarpus tonnas smagi ledus bloki. "Daļu nogriezām, un kopējais jau gatavās ledus stintes svars varētu būt pusotra tonna," spriež mākslinieks.

Veidot ūdens iemītnieci neesot bijis grūti. "Zivīm vispār ir pateicīga forma ledus skulptūras veidošanā. Interesantas ir spuras, aste, zvīņas – elementi, kas ļoti labi spēlē ar gaismas efektiem.Visrūpīgāk nācās veidot galvu, tā bija sarežģītākā daļa, – lai izskatītos pēc stintes. Bija pienācis ihtiologs Māris Olte, paskatījās un atzina, – jā, galva ir pareiza. Par to man prieks."

Apskatīt milzīgā izmēra ledus stinti A.Zingniks aicina šodien. "Domāju, ka būs arī svētdien, bet nu zivi atgādinās tikai nosacīti." Jau brīdī, kad mākslas darbs bija pabeigts, mākslinieks konstatēja, ja zivs galva jau sāk pildīties ar plaisām, un tas ir dēļ saules.

Taču svētku centrālais notikums, protams, bija ziemas makšķerēšanas sacensības. Tajā sacentās 30 komandas, katrā komandā – divi cilvēki. Dalībnieku bija gan no dažādām Latvijas vietām, gan arī kaimiņvalsts – Lietuvas. "Fantastika ir tajā, ka piedalās arī tie, kas bija pagājušajā gadā un neko nenoķēra," stāsta sacensību organizators Turaids Šēfers, priecājoties, ka tukšais loms nav tik ļoti apbēdinājis, lai nemēģinātu atkal. Taču šogad laikapstākļi bija līdzīgi kā pērn, un makšķerēt nācās no krasta. Dalībnieki gan bija labā garastāvoklī, novēroja T.Šēfers, un spriež, ka "varbūt ne tajā zivī ir spēks, bet pats process ir kaut kas vairāk".

Gluži kā iepriekšējās reizes, sacensībās intriga saglabājas līdz pat beigām. Diemžēl, nevienam no sacensību dalībniekiem notvert stinti tā arī neizdevās.

Uzvarētāji tika apbalvoti par izvilktajiem stagariem, kas, sacensību patrona Māra Oltes vārdiem sakot, izvilkti ekstremālas copes apstākļos.

Dalītu otro vietu ieguva komandas "Asie āķi" un "Stintes lido". Savukārt pirmo vietu dalīja komandas "Slapjie Kalēti" un "Lakstīgalu loms". "Interesantāk, protams, būtu bijis uz ledus," atzīst liepājnieks Jānis Lakstīgala, kurš ar tēvu bija apvienojies zem komandas ar nosaukumu "Lakstīgalu loms". "Grūti pateikt, laikam veiksme palīdzēja uzvarēt. Pārgājām uz īso copi, un viss aizgāja. Ar izvilktajiem pieciem stagariem pietika," priecājās liepājnieks, solot sacensībās piedalīties arī nākamgad.

"Pagājušā gadā man daudzi veci un pieredzējušo vīri nāca klāt un teica, lai beidzu muļķoties un sacensības rīkoju janvārī, nevis februārī. Šogad, kad sarīkojām janvārī, nācās klausīties, ka zivis taču jāķerot februārī. Varam jau domāt, kā būtu, ja būtu, bet iespaidot dabu nav mūsu spēkos," spriež T.Šēfers. "Šķiet, ja Liepājā grib taisīt šāda veida sacensības, tad tās jārīko "uz sitienu". Ir ledus, – bliežam! Protams, tad tam visam nevar pakārtot svētkus. Bet tiem, manuprāt, ir jānotiek, ņemot vērā, cik daudziem tie patīk."

oriģināls

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(2 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[2] Komentāri | dilst | aug
 
Karlis_K

Labs, tāds gods kazragiem :)

22.01.17 Atbildēt | Ziņot 0
Girts7

Bet nāc ar tādām mokām. :)) Ceru ka nākošgad ļaus tuvāk kuģiem organizēt vai būs ledus.

22.01.17 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager