Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
V.V.D | 31.janvāris 2017, 21:19 | 32 komentāri | 19883 skatījumi

ZKS «Vecdaugava» par zveju bez atļaujas naudas sods 4000 eiro

Par zveju bez zvejas atļaujas Valsts vides dienests (VVD) pieņēma lēmumu sodīt ZKS „Vecdaugava” ar naudas sodu 4000 eiro apmērā pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 80.3. panta ceturtās daļas. Papildus tam tika konfiscēti arī 140 nēģu murdi, kuri jau atradās VVD rīcībā.

©T.W. van Urk

Atbilstoši LAPK 80.3. panta ceturtajai daļai, par zveju bez licences juridiskai personai piemēro naudas sodu no 700 līdz 4300 eiro, ir iespēja piemērot arī zvejas rīku konfiskāciju un atņemt zvejas tiesības.

Piemērotais sods ir bargs, jo konstatētais pārkāpums ir būtisks - zveja veikta ar ļoti lielu neatļautu zvejas rīku skaitu un upes nēģis ir ierobežoti izmantojama īpaši aizsargājama suga.

Kā jau ziņots, no 2016.gada 25. novembra līdz 27. novembrim VVD amatpersonas, izmantojot eholoti, konstatēja, ka zvejnieku kooperatīvā sabiedrība “Vecdaugava” Rīgā, Daugavā veic zveju ar būtisku lielāku nēģu murdu skaitu nekā atļauts zvejas atļaujā (licencē). No 2016.gada 30. novembra līdz 15. decembrim VVD amatpersonu uzdevumā ZKS „Vecdaugava” kopā ar VVD inspektoriem no Daugavas izcēla 3096 nēģu murdus. Visi murdos esošie nēģi bija dzīvotspējīgi un nekavējoties tika atlaisti atpakaļ ūdenī, tāpēc kaitējums zivju resursiem netika nodarīts.

Atbilstoši izsniegtajai zvejas atļaujai ZKS „Vecdaugava” drīkstēja veikt zveju ar 126 nēģu murdiem.

avots

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(3 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[32] Komentāri | dilst | aug
 
RLV3
RLV3 :

smieklīgi !

31.01.17 Atbildēt | Ziņot 3
ilmiks

Tas nav smieklīgi,tas ir nožēlojami:(

31.01.17 Atbildēt | Ziņot 7
Girts7

Tas tiešām ir nožēlojami. Ja kāds upē ar rokām salasītu kādus 200 nēģus to laikam iz....... līdz pēdējam un uzliktu sodu lielāku par 4000 stukām. Kas ir saliks atpakaļ visus murdus sasmels 400kg un nodzēsīs parādu. Sanāk ka sods ir zem 4 eiro pa lieko murdu. VAI NAV SKAISTI. PIEDODIET bet mus tur sēž IDIOTU KANTORIS.

01.02.17 Atbildēt | Ziņot 4
Flakais

Noteikti, ka uzņēmīgie cilvēki ir apzinājuši savu kļūdu un publisks "pēriens" arī ir saņemts. Kā viens no iemesliem, ka sods ir tāda kāds ir, valstij nav uzdevums iznīcināt tik senu un godājamu profesiju kā zvejniecību. Bet, ja nopietni, bailes pat iedomāties, ja šo lietu raktu dziļāk, kas nāktu gaismā. :)

01.02.17 Atbildēt | Ziņot 6
Petnieks

Piedodiet, bet nu tomēr - ko tad tam VVD īsti vajadzēja darīt, lai viņi nebūtu sliktie?

Lielāku sodu uzlikt? Ja pareizi sapratu, sods ir uzlikts ļoti tuvu maksimālajam. Vairāk par 4300 uzlikt likumīgi nevar. Kāpēc tos trīs simtus atlaida, gan jau ka VVD var paskaidrot - visdrīzāk, ka par sadarbošanos izņemšanā vai ko tādu.

Likt maksāt milzīgu kompensāciju par resursiem nodarītajiem zaudējumiem? Par ko? Tos nēģus taču atlaida un viņi laimīgi aizpeldēja prom. Kas arī ir galvenais, ja jau mēs visi tik zaļi un dabai draudzīgi.

Konfiscēt visus liekos murdus? Varbūt. Bet es stipri šaubos, vai zvejnieki būtu ar mieru tērēties degvielai un piepūlēties ar murdu izcelšanu, ja zinātu, ka murdus tāpat viņiem atņems. Nu, vismaz es tādā gadījumā teiktu, lai VVD ar izņemšanu čakarējas pats. Esmu visai pārliecināts, ka šādā gadījumā inspektori ar to murdu izcelšanu ņemtos vēl šodien :)

Atņemt zvejas tiesības Vecdaugavai? Bet te jau cilvēki teica, ka pēc mēneša būtu nodibināts kooperatīvs "Jaundaugava" un formāli viņiem piesieties īsti nebūtu par ko. Pat ja jauno zvejas kantori nodibinātu ar esošo pilnīgi nesaistīti cilvēki, es stipri šaubos, vai tas kantoris varētu iztikt bez pašreizējo zvejnieku pieredzes un aprīkojuma. Attiecīgi pašreizējie darbotos vai nu inkognito vai kā algoti darbinieki.

01.02.17 Atbildēt | Ziņot -1
otinjsh

Par max sodu iespējams, ka tev taisnība. Tā 300 EUR skidka, droši ir par kādiem seniem nopelniem.

Bet nu, ka konfiscēja tikai 140 murdus no 3000ntajiem nelikumīgi ievietotajiem zvejas rīkiem, tas gan ir pipec. Tiešām pipec.

Manas aukstās ziemeļnieka asinis pat nedaudz uzvārijās...

o.

01.02.17 Atbildēt | Ziņot 7
close24

Piedod, bet arguments par jaunu uzņēmumu man nešķiet pieņemams. Tad jau nav ko juridiskām personām ko prasīt nodokļa parādus maksāt, tāpat pārdos firmu kirgīzam un uzceps jaunu.

Par murdiem, pie lietas nepievienosi, bet jautājums, kurš izgatavotu tādu kvantumu ar murdiem kuriem nav licences, ja nezinātu ka tos varēs netraucēti atpelnīt?

Dotajā brīdī VVD atstāja virs 2800 zvejas rīku uz kuriem nav licences, domā viņi tā stāvēs bezdarbībā? Starp citu, diemžēl neapstiprināta, bet informācija ka daļa no murdiem pa dempinga cenām jau noandelēta.

Bez tā ZKS Vecdaugava pārkāpumi ir vismaz pēdējos 3 gadus, tas viens bija pamats, lai līdz lēmuma pieņemšanai apturētu licences darbību un anulētu izsniegto 2017.gadam.

Attiecīgi, pēc mana ieskata adekvāts sods būtu 4000 + visu virsnormas murdu konfiskācija + zvejas licences anulēšana (ārpus protokola, visu iesaistīto pastiprināta uzraudzība vismaz 3 gadus).

p.s. tas ka VVD nav aprīkojuma ir vadības neizdarība, kontrole nedrīkst būt atkarīga no kontrolējamā labvēlības un vēlmes sadarboties

01.02.17 Atbildēt | Ziņot 10
upiks

Mjā,tada nu ir tā mūsu valsts-kaut tautas mierināšanai būtu uzrakstījusi ka nelikumīgie murdi konfisceti(kaut)pēc idejas jau iznicināt vajadzētu,bet te jau redzam cik dziļas saknes korupcijai

01.02.17 Atbildēt | Ziņot 6
bonis78

BRINUMS KAD NEPAKRATIJA TIK AR PIRKSTU UN NETEICA LAI TA VAIRS NEDARA,BARDAKS

01.02.17 Atbildēt | Ziņot 5
pauluss

Smieklīgi un bēdīgi it kā tīkli būtu ielikti pirmo reizi un pirmais loms palaists atpakaļ,neviss gadu vai vairāk zvejots un lomi stiepti uz tirgu

01.02.17 Atbildēt | Ziņot 8
Petnieks
Petnieks > pauluss:

Tas gan vispirms ir jāpierāda. Citādi aizskries uz tiesu un sanāks pavisam ačgārni - VVD dabūs visu atcelt + atvainoties + varbūt vēl kādu kompensāciju maksāt.

Es gan īsti nesaprotu, kāpēc visi ir ieciklējušies tikai uz sodu un tā lielumu vai mazumu. Manuprāt daudz svarīgāk ir tas, ka tagad (es tā vismaz ceru) Daugavas nēģu zvejā ir iedibināta kārtība un tiesiskums.

01.02.17 Atbildēt | Ziņot -1
Girts7
Girts7 > Petnieks:

Labi jau būtu ja tā neatkārtotos. bet pieradums domāju būs lielāks par domu.

01.02.17 Atbildēt | Ziņot 1
aldeens

Tam soda naudas ciparam trūkst vienas nulles..

01.02.17 Atbildēt | Ziņot 5
marciic

Saskaņā ar noteikumiem, visi nelikumīgie rīki bija jākonfiscē un jāiznīcina, tad sods varbūt būtu mazliet adekvātāks. Pretējā gadījumā kārtējais spļāviens sejā un visatļautība - ilgstoši kāš nēģus, bet zaudējumi redz neesot nodarīti, jo visi nēģi ir atlaisti... visi, kurus atrada murdos, bet kas ir ar tiem, kurus izkāsa un sen jau apēda? Morāli kropls pasākums. Un, protams, šeit kārtējo reizi parādās VVD nespēja vai negribēšana zvejnieku kontrolē un uzraudzībā. Lai vēl kāds zvejnieku aizstāvis turpmāk mēģina stāstīt, cik viss ir skaisti un ka zivis vajadzīgas tautas patēriņam....

01.02.17 Atbildēt | Ziņot 8
urmaas

www.tvnet.lv/zala_zeme/dab...kiem_4000_sods

Piemērotais sods esot «tik bargs», jo konstatētais pārkāpums ir būtisks - zveja veikta ar ļoti lielu neatļautu zvejas rīku skaitu, turklāt upes nēģis ir ierobežoti izmantojama īpaši aizsargājama suga.

Tad ko-par ĪPAŠI AIZSARGĀJAMA SUGAS nelikumīgu zveju īpaši lielos apmēros tik vien tik sodu aprēķināja?

01.02.17 Atbildēt | Ziņot 3
Brusis

Prioritātes ir labi redzamas šajos ciparos.

Nez kāpēc jālaiž laši ,nēģi un vimbas, kuras taču Daugavā nenārsto.Varbūt sīgas nārstos?

Varbūt tiem 5 miljoniem būtu jābūt zandartiem un līdakām,pazustu iemesls brēkt par ,,nevērtīgo,,zivju bariem un nepieciešamību pēc vadu zveju?

Zivju resursu mākslīgās atražošanas rīcības plāns 2017.-2020.gadam- Daugavas upju baseinā ik gadu plānots ielaist 680 tūkstošus lašu, 715 tūkstošus zandartu, vimbu, sīgu un līdaku, kā arī piecus miljonus nēģu.

01.02.17 Atbildēt | Ziņot 3
urmaas

Interesanti zināt-par kādiem līdzekļiem, šo īpaši aizsargājamo sugu, nēģus pavairos???

01.02.17 Atbildēt | Ziņot 3
Girts7

Lai resniem kakliem ko ar murdiem ķert nepietrūktu.

01.02.17 Atbildēt | Ziņot 2
BrunoL

Viss it kā notiek.Zvejnieki sodīti,murdi izņemti. Bet. VVD un tā amatpersonas darbosies tālāk? Nesaņems pēc nopelniem? Klaja bezatbildība un savu tiešo darba pienākumu nepildīšana! Varbūt,pat apzināta nolaidība un kaitniecība?

01.02.17 Atbildēt | Ziņot 2
samins

Viņi man jau zaļibaļi ar saviem tīkliem man poh lai met to sodu nākamgad sagraizīšu visus tīklus, pagājušo gadu viens bietē dabūja kārtīgi par saviem murdiem un nerādās vairāk manā rajonā, nākošas būs viņu laiva kas slīks!

ja vēl nesapratīs tad nezinu tad vienkārši vajadzēs viņus izputināt!

01.02.17 Atbildēt | Ziņot 1
Karlis_K

Koks ar 2 galiem. No vienas puses jā sods it kā pa mazu par tik daudz nelikumīgiem zvejas rīkiem. Bet no otras puses tie tak nēģi, parazīti. Jums makšķerniekiem tiešām viņi tik dārgi ? Jums vispār ir nojausma ar ko nēģi barojas jūrā ? :) Piezīžas lielām zivīm un sūc to asinis, limfu. Ja vienai zivij piezīžas vairāki, var arī novājināt līdz nāvei. Daudzās valstīs nēģus un nesamērīgu savairošanos uzskata pat par sērgu un nīcina tos ārā. Kā ASV lielajos ezeros.

02.02.17 Atbildēt | Ziņot -1
pauluss

Lieta jau nav tikai par nēģiem,bet iedomājies ka šie paši kadri tūlīt maijā nārsta laikā visos ezeros saliks tīklus it kā vaislinieku nozvejai un vai ir kādam vēl saglabājusies ticība ka viņi kaut ko palaidīs atpakaļ pēc tam kad par vairāku tūkstošu nelegālu murdu sods ir pusotrs eiro pa tīklu.Esmu pārliecināts ka neviens viņus ne reizi nepārbaudīs braucot atpakaļ pēc murdu iztukšošanas,jo lielie inspektori Zemitāns un Brente būs dikti aiņemti cenšoties noķert kādu makšķernieku kas ir izvilcis zivteli 2 cm pa īsu vai ir aizmirsis mājās makšķernieku karti

02.02.17 Atbildēt | Ziņot 5
samins
samins > pauluss:

Jap jap jap pilnīgi piekrītu

02.02.17 Atbildēt | Ziņot 0
samins

Nēģis ir laba zivs pats katru gadu braucu uz x vietu daugavā kur es 1 kg noķeru un eju mājās laimīgs nēģis tā ir manta nevis parazīts vot kazaragas tie ir parzīti arī ķīši ir tādi paši!

02.02.17 Atbildēt | Ziņot 1
Brusis

Izrādās,ka šim kantorim tas nav pirmais sods.;

www.diena.lv/raksts/latvij...tu-sodu-743034

02.02.17 Atbildēt | Ziņot 2
samins

tak tādiem mudakiem gandoniem vajag nemt nost licences srazu!

02.02.17 Atbildēt | Ziņot 1
Brusis

Tie, kas šo pieņēma labi zināja-ja man nes tās ir tiesības,ja vairāk nenesīs- tie būs pienākumi;

likumi.lv/doc.php?id=156708

VIII. Zivju resursu pārvaldes un zvejas kontroles institūciju tiesības un pienākumi

02.02.17 Atbildēt | Ziņot 2
zivotaajs

Te piebilstams ir tikai viens - Ko var Jānis - to nevar Jānitis..

Vai nēģis ir parazīts - Jā, zinu - bet jebkurš gadu gaitas ekosistēmas uzturētājs ( arī negjis un nabaga kazrRAgs) tā ir gaidu gaita iztrādajusies neatnjemama ekosistēmas satavdala.

Jaa, man var oponēt ka gadu gaitā esi ezeros ir liktas udeas tikli murdi , zivis kastas slapshanas periodos - JAAA taa bija .. un varbūt arī bus .. BET!!! Lietas galvena būtiba . LIKUMS un ATBILDIBA - VIENA un visiem!!!! VISIEM!!!!

02.02.17 Atbildēt | Ziņot 4
Tonis

Man ir stipras aizdomas, ka šitie darboņi jau arī pa Zviedrijas ūdeņiem nelegāli šiverē...

02.02.17 Atbildēt | Ziņot 2
skeps

Tas nav idiotu kantoris tas kādam no tiem idiotiem pieder tāpēc jau nekas netiek darīts lietas labā sods ir uzlikts minimums lai it kā būtu "sodīts"

03.02.17 Atbildēt | Ziņot 3
daksa

jā tā arī baltias siļķes iznīcināja .

16.03.17 Atbildēt | Ziņot 0
 
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager