Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Arvis Ančevskis | 10.februāris 2017, 14:12 | 25 komentāri | 15521 skatījums

Atklāta vēstule par maluzvejniecību Daugavā

God. Gerhards kungs!

Saistībā ar ministrijas sagatavoto atbildi un ņemot vērā lietas notikumu attīstību, man radās papildus jautājumi, uz kuriem vēlos saņemt atbildes, lai varētu ar tām iepazīstinātu plašāku sabiedrības daļu. Dotajā brīdī vēl vairāk ir palielinājies sabiedrības sašutums un neizpratne, galvenokārt saistībā ar Valsts vides dienesta (tālāk – VVD) Lielrīgas reģionālās pārvaldes pieņemto lēmumu un dienesta pārstāvju sniegtajiem komentāriem plašsaziņas līdzekļos.

Ministrijas sagatavotajā atbildē minēts, ka 2016.gada septembrī VVD aprīkojis inspektoru laivas ar modernām eholotēm, un līdz tam fiziska dziļi iegremdēto zvejas rīku atrašana ar iepriekš izmantoto metodi – tā saucamo „kaķi”, jeb metāla āķi, bija salīdzinoši maz efektīva.

Kā arī, man ir tapis zināms, ka Rīgas pilsētas pašvaldības policijas kuteri jau vairākus gadus ir aprīkoti ar modernām eholotēm un pašvaldības rīcībā ir vairāk nekā 900 sabiedriskie vides inspektori – pašvaldības pilnvarotās personas - viss pašvaldības policijas sastāvs, kā to norādījusi Latvijas Pašvaldību savienība.

Ņemot vērā augstāk pausto, vēlos uzzināt vai Jūs arī kā pašvaldību lietu ministrs esat prasījis Rīgas pilsētas domei sniegt skaidrojumu par to, kā fiziski vispār bija iespējama nēģu maluzvejniecība Daugavā, pilsētas administratīvajā teritorijā ar tik milzīgu nelikumīgu nēģu murdu skaitu pie tik liela, atbilstoši aprīkota, pašvaldības pilnvaroto personu skaita?

Saskaņā ar manā rīcībā esošo informāciju pirmā pārbaude ir notikusi tikai pēc TV3 raidījuma „Bez Tabu” iniciatīvas, neskatoties uz to, ka informācija par daudz lielāku zvejas rīku skaitu nekā atļauts, kas izvietoti Daugavā, VVD bija zināms jau 2015.gada nogalē (TV raidījums „Makšķerē ar Olti”). Bez tam, iepriekš ir izskanējusi informācija, ka VVD veic pārbaudes sadarbojoties ar Rīgas pašvaldības policiju. Līdz ar to pašvaldības rīcībā esošais ekipējums bija pieejams arī VVD inspektoriem.

Ņemot vērā augstāk pausto lūdzu izskaidrot kādēļ VVD neuzskatīja par nepieciešamību pārbaudīt Daugavā notiekošo pēc savas iniciatīvas, ja dienesta rīcībā bija informācija un to varēja veikt sadarbojoties ar Rīgas pašvaldības policiju?

Ministrijas atbildē minēts, ka 06.12.2016. raidījuma „Bez Tabu” sižeta veidotāji no apmēram 30 minūšu intervijas ar VVD ģenerāldirektori Ingu Koļegovu izvēlējušies īsus, aprautus citātus un samontējuši atbilstoši sevis izvēlētajiem akcentiem.

Pēc atbildes saņemšanas, sazinājos ar sižeta veidotājiem un iepazinos ar pilnu nerediģētu uzfilmēto materiālu. Manis redzētais un dzirdētais neliecina par to, ka sižeta veidotāji būtu interviju izkropļojuši, atspoguļojuši tendenciozi un sižets būtu montēts atbilstoši izvēlētajiem akcentiem.

Lūdzu, paskaidrojiet vai kāds no ministrijas pirms atbildes sniegšanas bija iepazinies ar pilno 30 minūšu interviju?
Ministrija savā atbildē norāda, Šajā konkrētajā gadījumā nelikumīgie zvejas rīki ir lietiskie pierādījumi administratīvā pārkāpuma lietvedībā, kas ir uzsākta pret pārkāpēju. Daļa, t.i., daudzums, kas apstiprina, ka ir pārkāpts licencē atļautais zvejas rīku skaits, nelikumīgo rīku ir izņemti ar izņemšanas protokolu un atrodas Valsts vides dienesta teritorijā (Voleros). Pārējie zvejas rīki ir fiksēti administratīvā pārkāpuma vietas apskates protokolā un atrodas uzglabāšanā ZKS “Vecdaugava” teritorijā, taču ne rīcībā.”

Pēc informācijas, kas ir manā rīcībā administratīvā pārkāpuma vietas apskates tika veiktas laika posmā no 30.novembra līdz 15.decembrim, izceltie 2956 murdi tika nogādāti ZKS „Vecdaugava”. Savukārt tikai 15.decembrī tika sastādīts izņemšanas protokols un 140 murdi, kuri nogādāti glabāšanā Voleru ielā 4. (lēmums administratīvā pārkāpuma lietā). Nēģu murdi ir specializēti zvejas rīki, ar kuriem zvejo upes nēģus, kuri ir Eiropas nozīmes aizsargājama “zivju” suga, kurai Latvijā ir noteikts “īpaši aizsargājamas ierobežoti izmantojamas sugas” statuss nēģu zveja notiek 17 upēs un kopējais visā Latvijā piešķirto rīku skaits ir 571 murds un 31 nēģu tīkls.

Saistībā ar šo lūdzu izskaidrot kāpēc un pēc kādiem apsvērumiem no visiem 2956 murdiem tieši 140 nēģu murdi tika izņemti un nogādāti uz VVD? Vai atstāt pārkāpēja rīcībā rīku skaitu, kurš pārsniedz gandrīz 5 reizes rīku skaitu, kurus atļauts lietot visiem komersantiem visā Latvijā šajā gadījumā un turpmāk būs ierasta prakse, kuru Jūs kā ministrs atbalstāt un atbalstīsiet?

Ministrija savā atbildē norāda, ka Valsts vides dienesta rīcībā nav tādu tehnisko iespēju, lai pie sevis uzglabātu tik lielu daudzumu murdu. TV3 raidījumā „Bez Tabu” (03.02.2017.) VVD Juridiskā departamenta direktore Laura Rozenberga skaidroja, ka VVD nav vietas un tehniskās iespējas uzglabāt tik lielu skaitu murdu, un VVD tie būtu papildus izdevumi no nodokļu maksātāju naudas, lai šos nēģu murdus konfiscētu, savāktu, noglabātu, novērtētu un nodotu Valsts ieņēmumu dienestam.

Pēc informācijas, kura ir manā rīcībā VVD Zvejas kontroles departamentam Voleros ir plaša teritorija, kurā atrodas gandrīz tukšs liels angārs, kurā var uzglabāt daudz lielāku nēģu murdu skaitu nekā tika izmantots bez atbilstošas atļaujas. VVD kuģīšu piestātnes atrodas apmēram 100m attālumā no manis pieminētā angāra. Bez tā, valstī regulāri tiek tērēti valsts līdzekļi lai izņemtu, glabātu, pārvadātu, iznīcinātu priekšmetus un šādu priekšmetu izgatavošanai nepieciešamos rīkus, kuru atstāšana apritē var nodarīt būtisku kaitējumu tautsaimniecībai (t.sk. nelegāls alkohols, cigaretes, ražošanas līnijas, izejmateriāli utml.)

Ņemot vērā augstāk minēto, lūdzu izskaidrot,- cik lielu skaitu pārkāpumu rīku VVD ir spējīgs izņemt un pie attiecīga lēmuma konfiscēt? Vai Jūs personīgi vai kāds no ministrijas pirms atbildes sagatavošanas apmeklēja VVD teritoriju Voleros? Ja nelikumīgie zvejas rīki ir lietiskie pierādījumi administratīvā pārkāpuma lietvedībā, kāpēc visiem izņemtajiem nelikumīgajiem zvejas rīkiem netika sastādīti izņemšanas protokoli, neatkarīgi no tā, kurā vietā notiks uzglabāšana? Vai zvejas rīkus, kuri ir izņemti ar apskates protokolu var vēlāk konfiscēt?

Bez tā, ka pārkāpējam atstāti gandrīz visi nelikumīgajā zvejā izmantotie murdi, vislielāko sašutumu un neizpratni (arī sabiedrībā) izraisīja fakts, ka VVD neizmantoja savas tiesības apturēt izsniegto zvejas atļauju (licenci), kamēr notiek šo noteikumu pārkāpumu izmeklēšana, ko, manuprāt, VVD vajadzēja darīt nekavējoši. Vēl jo vairāk ņemot vērā, ka ZKS “Vecdaugava” zvejas noteikumus ir pārkāpusi arī iepriekš, un VVD tas ir labi zināms, kā arī, ņemot vērā šajā pārkāpumā izmantoto zvejas rīku skaitu, VVD neizmantoja savas tiesības anulēt licenci vismaz uz vienu gadu. Pēc Būtības VVD ar lēmuma sekas ir tādas, ka dotajā brīdī pārkāpējam, kurš savas nelikumīgās darbības veicis apzināti, ir dota iespēja turpināt izmantot zvejas tiesības, pie tam tā rīcībā ir gandrīz 5 reizes vairāk specializēto nēģu zvejas rīku, nekā atļauts izvietot visā Latvijā.

Saistībā ar augstāk minēto lūdzu izskaidrot - kādam vajadzētu būt pārkāpumam, lai VVD pieņemtu lēmumu par licences apturēšanu kaut vai uz izmeklēšanas laiku vai pieņemtu lēmumu par tās anulēšanu vismaz uz gadu? Kā arī lūdzu informēt - cik līdz šim ir bijuši gadījumi, kad VVD komersantam ir anulējis zvejas licenci?

Lūdzu Jūs, kā valdības locekli sabiedrības interesēs ierosināt minēto pārkāpumu apspriest valdībā, izvērtēt kompetento amatpersonu atbildību un atbilstību ieņemamajiem amatiem un uzdot tiesībsargājošajām institūcijām izmeklēt visus ar šo pārkāpumu saistītos apstākļus.

Cerot uz Jūsu izpratni un aktīvu rīcību, ar cieņu,

Arvis Ančevskis

oriģināls

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(22 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[25] Komentāri | dilst | aug
 
riebeklis

Malacis!! Cīnies!

10.02.17 Atbildēt | Ziņot 8
andrisandris

viņš viens cīnīsies , bet mēs malā sēdēsim un blezzīsim uz to? nuja - tas ir mums tipiski.

10.02.17 Atbildēt | Ziņot 1
ZivjuZaglis
ZivjuZaglis > andrisandris:

ir idejas? kas attiecas - mēs malā sēdēsim - ja citādi nevaram, tad svarīgi čali atbalstīt vismaz komentos. Gan te, gan viņa FBukā. Lai zin, ka viņam ir pulks atbalstītāju! Un forši, ka Olte pieslēdzās, vismaz verbāli. varbūt pat mosps aktivizēsies un vēl kāds, ja redzēs ka tauta cepas. un mums jācepas!

10.02.17 Atbildēt | Ziņot 1
Vits
Vits :

Skat, kā! Nepadodas! Respect, Arvi!

10.02.17 Atbildēt | Ziņot 6
andrisandris

ja vajadzīga kāda palīdzība, dod ziņu !!!

10.02.17 Atbildēt | Ziņot 8
kurjers6

vvd nav tehnisku iespēju ,lai pie sevis uzglabātu tādu daudzumu nelikumīgu murdu...valsts ir pilna ar dažādiem dienestiem(policija,ugunsdzēsēji utt),un neticu ,ka nevienam no tiem neatrastos brīvas vietiņas...nu ,ja tiešām nav,noziedotu savu pļavu,vediet tik ,benzīna kannu un arī šerkociņus iedotu,...bet tas tā..un par valsts(nodokļu maks.) naudas tērēšanu tādiem gadījumiem...esmu dzirdējis par gadījumu ,kad tā naudiņa tiesas ceļā pēc tam tiek piedzīta no likumpārkāpēja...tjip valsts(policija) izņem ierīces kontabandas preču izgatavošanai ,likumpārkāpumu veikšanai,uzglabā savā noliktavā un pēc tam tik piestāda rēķinu.... tā kā tur vajag tik rakt,lai izdodas!

10.02.17 Atbildēt | Ziņot 4
urmaas

VVD bāzē Voleros ir vesels tukš angārs kur uzglabāt nelegālos zvejas rīkus. Turpat piestātnē, nu jau pusnogrimis, gozējās VVD kuģītis. To ka nevarēja un nebij iespēju ir tikai atrunas.

13.02.17 Atbildēt | Ziņot 1
ngk
ngk :

ja viens nēģu murds maksā ap 50-70 eiro, tad kopējā summa nekonfiscētajiem murdiem bija ap 150000-200000 eiro. Te arī atbilde daudziem jautājumiem. iemaksāja kādam un netika pieņemts lēmums atņemt aprīkojumu par šādu summu. Vai tā jums liekas niecīga summiņa? toties ja tiktu filmēta murdu izcelšana, tad sods par nozvejotiem nēģiem būtu bijis miljonos- vienā murdā 20 kg * 13 nēģi kg = 260 gab*5.- par nēģi( šāda cena te figurēja)= 1300.- * 3000 murdi = 3900000.- eiro par šādas summas nemaksāšanu iesaistītās personas bija uz daudzko gatavas. neviena amatpersona neatzīsies cik un no kā pieņēma (((

10.02.17 Atbildēt | Ziņot 6
ngk
ngk :

tātad tā tas arī bija, jo neba jau aiz savas muļķības atbildīgās personas neizmantoja iespēju iekasēt sodus valsts labā.. visā pamatā ir naudiņā pareizajā kabatā......

10.02.17 Atbildēt | Ziņot 3
Brusis

ngk

Precīzi.Interesants Jautājums; Ir taču reāla persona, kuŗa teica-ko darīt,kā celt ,kas to darīs, ko vilkt ārā ,ko nevilkt,ko laist vaļā,kā skaitīt,kur vest? Uzvārdus studijā.

10.02.17 Atbildēt | Ziņot 3
Malikis2011

Nu manas domas, būs tāda atbilde, ierosināta dienesta izmeklēšana, secinās ka inspektori rīkojušies neprofesionāli, bet sodu piemērot nevar, jo jau iesnieguši atlūgumu.(baumas ka meklē jau 2 inspektorus) Pieņemsim turpmākai zināšanai un būs kā mācība.

10.02.17 Atbildēt | Ziņot 1
urmaas

Tiem kurus atbrīvos, mutes būs vaļā? Varēs izpausties par konkrētajiem rīkojumiem?

13.02.17 Atbildēt | Ziņot 0
Malikis2011

Jā VVD meklē inspektorus tikai ne zivju sargāšanai , bet citam, bet prasības lielas alga smieklīga:

cvvp.nva.gov.lv/#/pub/vakances/205579399

10.02.17 Atbildēt | Ziņot 1
arvis_an

Paldies par labajiem vaardiem. Bet vvd inspektorus shajaa gadiijumaa gribeetos nosaciiti vainot vismazaak. Personiigi tikos ar vienu no tiem kas raavies melnaas miesaas lai visu to drazu aaraa dabuutu. Skaidrs,ka paveeles vinjiem kko dariit vai nedariit dod augsha.

10.02.17 Atbildēt | Ziņot 5
Malikis2011

Nu bet vainīgie parasti ir tie kas pēdējie ķēdē, bet tad nesaprotu inspektoru, algas nav nekādas lielās, kāpēc klusēt, nu vienīgais izskaidrojums nedaudz palicis līdz pensijai un bail pazaudēt darbu.

10.02.17 Atbildēt | Ziņot 0
arvis_an
arvis_an > Malikis2011:

Nezinu...nejautaaju...bet skaidrs,ka to pashu vietu kas ir,negribeetos pazaudeet...darbs paliek darbs.... vinjsh teica,ka velkot to visu aaraa katraa murdaa videeji bija virs 10kg neegju...kopaa 30t....lai nu kaa,man vismaz ir tieshaam neviltots prieks ka tas viss netika zvejniekiem kas kretiiniski savu valju atljaavaas...lai arii tas ir siikums un shaadi, tas diemzheel noticis ilgi

10.02.17 Atbildēt | Ziņot 1
micuks
micuks > arvis_an:

30t murdos tas ir sākot no 210 000 EUR naudas izteiksmē ieņēmumos. Tā ka var tikai minēt cik daudz naudas apgrozās šajā pasākumā. Bet skaidrs, ka vairākiem miljoniem ir jābūt. Tāpēc nav ko brīnīties par VVD vadības rīkojumiem. Aldziņas mazas, tad nu jāpiepelnās kā var, kamēr beņķī sēž.

10.02.17 Atbildēt | Ziņot 2
ParaNorm

Pie reizes, kas to vēl nav izdarījis, neizmirstam nobalsot šeit manabalss.lv/i/951

10.02.17 Atbildēt | Ziņot 1
ParaNorm

Uz KNAB ar šo vēstuli var nosūtīt.

10.02.17 Atbildēt | Ziņot 1
ZivjuZaglis

uz knābu šo vēstuli var nosūtīt ik viens. anonīmi. arī tu ;) . no kāda no saviem ēpastiem nosūti pliku linku un viņiem būs jāpārbauda!

11.02.17 Atbildēt | Ziņot 1
ParaNorm
ParaNorm > ZivjuZaglis:

Uz anonīmo informāciju var arī nereaģēt.

11.02.17 Atbildēt | Ziņot 1
krumujancis

Respect, Arvi! Atbalstu, taču esi uzmanīgs, naudas lielas, un īpaši februārī, kā zināms no Latvijas biznesa lietu vēstures, iespējams, mēdz lidot sevišķi indīgas lapsenes. Paturi šos faktu vienmēr prātā. Tie nav draudi, bet gan padoms būt vienmēr modram.

10.02.17 Atbildēt | Ziņot 0
kkas
kkas :

kas ir Vecdaugavas īpašnieki? izskatās lielas zivis. VVD tik brutāli lej zelta lietutiņu acīs Temīdai un tautai... tas murdu skaits ir kkas nereāls. tāpat kā tas skaidrojums par nodokļu maksātāju naudu...valsts iestādes vienmēr kalpo likuma burtam no a-z un no z-a, bez kkādām interpretācijām. pēķšņi VVD cēli interpetē...

11.02.17 Atbildēt | Ziņot 5
ozo77

Atbalstam.

11.02.17 Atbildēt | Ziņot 2
tralis

`Jāsāk jau ar Koļegovas kundzes atkāpšanos. Korupcija augstākajā līmenī....

22.02.17 Atbildēt | Ziņot 1
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager