Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Vidzemes TV | 12.februāris 2017, 20:01 | 11 komentāri | 8470 skatījumi

Vāc parakstus atļaujai braukt pa aizsalušo Lubāna ezeru

Ar liegums pārvietoties pa Lubāna ezeru ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem neapmierināta ir daļa vietējo iedzīvotāju un zemledus makšķernieki. Pat sākta parakstu vākšana, rosinot mainīt Lubāna mitrāja individuālos aizsardzības un izmantošanas noteikumus.

Parakstu vākšanas mērķis nav vēlme atjaunot iespēju braukt pa Lubāna ezeru ar automašīnām, bet panākt iespēju makšķernieku vajadzībām izmantot specializēto zvejas transportlīdzekli - tautā sauktu sniega suni, skaidro kampaņas organizatori.

“Tas ir speciāli domāts tādām lietām. Nav tur ne tādu izmešu, ne degvielas, ne eļļas. Nav nekas, kā no vecām mašīnām, kad visādi brīnumi notiek,” saka Ošupes pagasta iedzīvotājs, parakstu kampaņas organizators Arnis Baltais.

Lubāns ir lielākais Latvijas ezers platības ziņā, tādēļ tā apstaigāšana kājām praktiski nav iespējama. Kā stāsta makšķernieki, līdz labākajām copes vietām, līdzi nesot visu nepieciešamo inventāru, ejami vismaz trīs, četri kilometri.

“Zivij arī vajag elpot, mums arī vajag elpot, visiem vajag elpot. Tagad paliek viss tas neskartais, viss nīkst. Vajag taču, lai tas makšķernieks tiek tālāk un iedod tai zivij to skābekli,” pamato Baltais.

Aizliegums noteikts 2015.gadā, kad ezerā ielūza vairāk nekā trīspadsmit automašīnas. Pamatojoties uz bīstamību dzīvībai un apdraudējumu dabai, šobrīd uz ezera drīkst atrasties vien kontroles dienestu, zinātnisko pētījumu un ezera apsaimniekotāju transports.

“Lubāna ezers atrodas Lubāna mitrājā, kas ir īpaši aizsargājamā dabas teritorija. Latvijā praktiski visās īpaši aizsargājamajās dabas teritorijās pārvietošanās ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem ir aizliegta ārpus ceļiem,” skaidro Dabas aizsardzības pārvaldes kontroles un uzraudzības sektora vadītājs Dagnis Vasiļevskis.

Taču šie ierobežojumi neattiecas arī uz rūpnieciskās zvejas veicējiem.

“Rūpnieciskā zveja – kāpēc viņi var braukt? Nevaram tā īsti saprast. Viņi maksājot naudas. Makšķernieki arī maksā naudas, un daudz to makšķernieku. Nav arī citu ieguldījumu. Tad jau vispār vajadzēja noliegt jebkam braukt ar mašīnām - ja neviens, tad neviens,” saka Baltais.

DAP pārstāvis skaidro šādu izņēmumu: “Tad, kad grozīja noteikumus, mēs lūdzām ministrijai skaidrojumu, kas ir zem vārda “apsaimniekošana” paslēpts, un rūpnieciskā zveja skaitās kā apsaimniekošana.“

Taču iedzīvotāji joprojām neizpratnē par šādu skaidrojumu, uzsverot, ka ezera apsaimniekošana, viņuprāt, neaprobežojas tikai ar zivju nozveju. Viņi turpinās vākt parakstus, to tagad jau ir vairāki simti.

avots

©friztin
 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 0 no 5
(Nav balsu) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[11] Komentāri | dilst | aug
 
murmurmulis

Tas pats attiecas uz Rāznas ezera,ja aizliegts visiem tad visiem.

13.02.17 Atbildēt | Ziņot 1
swordfish216

Pēc idejas es par to lai vispār aizliegtu uz visiem Latvjas ezerem pārvietoties ar transportlīdzekļem. Jo viena lieta ir piesārņo ezera vidi, otra lieta ir tas ka nekādas kultūras nav, jau kaut kur ierauga ka kaut ko nocopē tā brauc līdz pat taviem āliņgiem vai pat pāri, un vēl dažreiz ar tādu ātrumu ka ja nedot dievs kaut kas notiksies ielidot mašķerniekos sekundes daļa. Cik reizes bija ka pat pa to pašu Ludzas ezeru nesās kā traki, cauri visiem ar diezgan palielu ātrumu, tu ne tikai drošība tiek pārkāpta pat parastākā ētika, jo pēc tāda drifta par kaut kādu copi var aizmirst. Un kur palika copes azarts, aiziet kādus pāris km kājām, bet nevis jau līdz tam slinki palika pat 300 m kājām nevar noiet, bet jābrauc ar auto, izkāpj ārā un tur pat copēt. Tad jau labāk uz veikalu aizbrauc un tur nopērc to zivi. Savādāk ne copes kaifa ne copes izjūtas. Slinki ir palikuši daudzi un ar katru gadu paliek vairāk un vairāk tādu. Pie reizes arī daudzi paliek tik nekaunīgi ka ne tikai ar savu auto piebrauc pie pašiem āliņgiem, tak vēl pietiek drosmes apsēsties uz taviem atzīmētiem un piebarotiem āliņgiem. Pienāc pasaki ka āliņģi ir tavējie, tie tevi pasūta tālāk, bet ja redz ka tomēr norausies, atiet pāris metri un tur pat urbjās, rezultātā, jau no auto zivis sen aizmuka, otra lieta no tās urbšanās zivis ar sen ir prom, rezultātā, gan garīgais sabojāts uz visu atlikušo dienu gan arī cope. Tā kā es par visiem pat 200% esmu par lai pat uz visiem Latvijas ezeriem aizliegtu pārvietoties ar jebkura veida transportlīdzekli. Ritenis izņemot :)

14.02.17 Atbildēt | Ziņot 0
silaruncis

Rūpnieciskā zveja - nav apsaimniekošana, bet izsaimniekošana. Zemes pārvaldības likumā ir noteikts , kas apsaimnieko publiskos ūdeņus. Rūpnieciskai zvejai tur ir savs lobijs.

14.02.17 Atbildēt | Ziņot 3
silaruncis

Parasts makšķernieks arī līdzīgi kā zvejnieks apsaimnieko.

14.02.17 Atbildēt | Ziņot 1
ZivjuZaglis

labāk vāciet parakstus, lai aizliedz VISIEM

14.02.17 Atbildēt | Ziņot 3
daugavietis

Tieši tā!!!Lai tie rūpnieciskie pastaipa tās zivju lamatas uz kupra!Liekos kilometrus stiept var būt,ka negribēs.

15.02.17 Atbildēt | Ziņot 1
greco

Ar zirdzinu var braukt. Man pērnavā vairāki jau pabojājuši copi ar saviem braucamajiem.Ja jau mācētu ar līkumu garām pabraukt un pieklājīgā attālumā braucamo atstāt atnākot kājām līdz vietai nebiedējot zivis.Vakar līcī daudzi noskatijās piedzērušā krieva paraugdemonstrējumus ar sniega moci.Dabuju iet meklēt zivi citur.Nevajaga pārtaisīt skaistu atpūtu par tehnikas demonstrēšanu. 3km nav nemaz tik tālu.Toties izturīgākie vismaz var aiziet tālāk no badīgajiem apurbējiem ar binokļiem un tehniku.

16.02.17 Atbildēt | Ziņot 3
aldeens

Jāatļauj braukt tikai ar riteni,zirgu,slēpēm utt..2015 gadā tur noburbuļoja kādas 23 mašīnas vismaz..Ja nevari savu pakaļu panest,sēdi mājās..Tas pats būtu attiecināms arī uz tīkliniekiem..Vai arī otrs variants brauc ar mašīnu,bet,ja noburbuļo-5000 eiro sods,piemēram..

16.02.17 Atbildēt | Ziņot 0
nikucis125

tad lai pētnieki arī staigā ar kājām

18.02.17 Atbildēt | Ziņot 0
Furyoff

Tie rūpnieciskie piedevām vel lunkas ar motorzāğiem zāģē nejau ar rokām kapā! Cik tur vel eļļa no ķēdes ūdenī nonāk...

23.02.17 Atbildēt | Ziņot 1
aldeens

Nav brīnums,ka vasarā pilni krasti ar sprāgušām zivīm un nenormāla smirdoņa..

24.02.17 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager