Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Kurzemnieks.lv | 12.maijs 2017, 09:37 | 23 komentāri | 12069 skatījumi

Mazie laši un taimiņi jau upē

Kaut laika apstākļi šopavasar krasi mainīgi, ūdens Ventā pietiekami sasilis, lai zivju audzētava "Pelči" varētu ielaist Ventā kārtējos zivju mazuļu tūkstošus.

Zivju atražošanas plānu veido zinātnieki pēc iepriekšējo gadu vērojumiem, bet mākslīgajos baseinos izaudzēto mazuļu ielaišana dabiskajās ūdenstilpēs ir vietējo speciālistu ziņā. Foto: Roberts Prauliņš

Šajā pavasarī pēc līguma ar Zemkopības ministriju uzdots upes resursus papildināt ar 45 186 taimiņu un 60 000 lašu smoltiem. Gads bijis veiksmīgs, un plāns jau pārsniegts. Šonedēļ Ventā divās vietās no Kuldīgas līdz Ventspilij ielaisti vairāk nekā 50 tūkstoši taimiņu mazuļu, bet no Brasliņiem līdz Ventspilij – ap 61 tūkstotim lasēnu. „Dzīvas radībiņas nav skrūves, ko rūpnīcā saražo noteiktā daudzumā un izslēdz konveijeru,” teic audzētavas vadītājs Valdis Plaudis. „Tāpēc priecājamies, ka mākam labi strādāt un izdodas izaudzēt vairāk.”

Pirmoreiz mazuļu pārvešana no mākslīgajiem baseiniem uz dabisko ūdenstilpi notiek nevis pēc kalendāra, bet atkarībā no ūdens temperatūras. Taimiņu (svars 15 g) un lašu (18 g) smoltus upē var izlaist, ja ir vismaz desmit grādu. Tik silti bijis jau aprīļa sākumā, tomēr zivkopji pagaidījuši, kad temperatūra stabilizējas. Pēc audzētavas vadītāja teiktā sals naktī un sliktie laika apstākļi dienā upi tik ātri neietekmē – ūdens temperatūra turējusies ap 13 grādiem.

Par smoltiem sauc zivju mazuļus gada vecumā, kad tie spēj pieņemt dabiskos apstākļus un doties tālāk uz jūru. Taimiņi paliek Baltijas jūrā, laši mēro tālāku ceļu līdz Atlantijas okeānam. Pēc gadiem trim tie jau ir pietiekami izauguši, lai atgrieztos nārstot dzimtajā pusē. Tagad visi Pelčos audzētie mazuļi tiek iezīmēti – tiem nogriezta taukspura. Noķerot tādu zivi, makšķernieks zina, ka tā nāk no zivaudzētavas.

Vēl šogad Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR Pelču filiāles plānā ir no maija līdz septembrim ielaist Užavas grīvā 15 tūkstošus ceļotājsīgu mazuļu (ap 2 g), Puzes ezerā 50 tūkstošus zandartu (grams), bet jau līdz jūnijam – 500 tūkstošus nēģu kāpuru Ventā pie Rudupes.

a v o t s

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(3 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[23] Komentāri | dilst | aug
 
krumujancis

Ir vienkārši patīkami skatīties, kā Pelči sagādā sātīgas pusdienas, droši vien, arī vakariņas, upē dzīvojošiem plēsoņām. Vai tiešām šie zivju audzētāji nedomā, ko viņi dara, vai tikai domā par naudas apgūšanu?

12.05.17 Atbildēt | Ziņot 1
ZivjuZaglis

tāda ir lietu kārtība. nauda grozās. pelčiem un bioram ir darbs un upju plēsēji pabaroti. visiem labi. arī tev, jo tagad zini, ka vismaz daļa no tavas par MK samaksātās naudas nav aizgājusi pa tiešo ZZS kasē ;)

12.05.17 Atbildēt | Ziņot 5
Bebrs

Protams ,ka kādu apēd, bet pēc Tava rakstītā sanāk ka Peļču zivjaudzētava audzē mazuļus, lai plēsīgās tos apēstu. "Izcila" domāšana. Aizbrauc, apskaties kā kas notiek,Gudri tirst, nav malku cirst. Tad jau tāpat nafig laist zandartu, līdaku, sīgu mazuļus, utt.

Archey, Pelči ir veduši uz Pelēču ezeru zandartu mazuļus.

12.05.17 Atbildēt | Ziņot 2
ZivjuZaglis
ZivjuZaglis > Bebrs:

netver personiski, bebra kungs ;) . secība ir šāda - lasi, domā, raksti! - bet ne otrādi ;)

12.05.17 Atbildēt | Ziņot 1
Bebrs
Bebrs > ZivjuZaglis:

Es labi zinu kā Pelči strādā, ko kā dara, tā ka nevajag, esmi piedalījies gan dīķu nolaišanā, gan lašveidīgo un citu zivju izlaišanā. Lašveidīgos gadugadiem laiž Ventā, padsmit gadus veiksmīgi audzē vēdeļu mazuļus un arī laiž publskos ūdeņos, līdakas, zandarti, sīgas utt.

12.05.17 Atbildēt | Ziņot 2
ZivjuZaglis
ZivjuZaglis > Bebrs:

Atver acis, bebri! un paskaties uz to izteiksmīgo fotogrāfiju raksta ievadā. Vai tu tur redzi rūpi par pašu saražoto produktu (zivi, šai gadījumā)? Nē, bebri, mēs tur redzam totālu vienaldzību. Finasējumu saņēmām, zivi upē izgāzām! Ierēdņu valodā tas skan apm šādi - lai veicinātu dabas resursu ilgtspējīgu izmantošanu un blablabla ... Realitātē viņi pat nekautrējas demonstrēt, ka dziļi pie kājas, kas notiks ar upē izgāzto smoltu. Tāpēc pārlasi vēlreiz manu pirmo postu un ej copēt! ;)

12.05.17 Atbildēt | Ziņot 1
krumujancis
krumujancis > Bebrs:

Neba man mācīt šos zivju audzētājus. Ja nezini kā to dara un kad, tad vismaz palasīt vajadzētu kādu gudru grāmatu, pirms kaut ko dari. Bet var jau darīt tā, kā tas ir valstī pieņemts jau puslīdz oficiāli - čerez ž...

12.05.17 Atbildēt | Ziņot 1
Bebrs
Bebrs > ZivjuZaglis:

Kāpēc nav galā truba kā citgad, nu nezinu. Bet man liekas nekas zivīm tā nekaitē. Par to vienaldzību nepļurkški, ja nezini kā citi strādā. Nelaiž zivis - slikti, ielaiž zivis slikti, neko nemāk noķert - maitas nav zivis salaiduši. Par to finanšejumu no MK labāk papēti ZF projektus, tur mati ceļas stāvus.

12.05.17 Atbildēt | Ziņot 0
JOHNNYR
JOHNNYR > ZivjuZaglis:

Pirms izlasīju tavu komentāru tieši to pašu domāju! Zivis krīt ūdenī no 1.5m augstuma, varētu to ielaišanu darīt saudzīgāku. + Rakstā minēts ka Ventā aprīlī ūdens temperatūra bijusi +10 grādi, tā tiešām varētu būt? Daugavā šobrīd ir ~5+6.

13.05.17 Atbildēt | Ziņot 0
Bebrs
Bebrs > krumujancis:

Tak nenotiek nekas zivīm šādā veidā ielaižot. Pie datora sētēd un klabināt nav malku cirst, spečuki afigenie. Starp citu, katrai, jā katrai zivij tika nogriezta tauku spura tādejādi to iezīmējot, tas tiek darīts arī tāpēc lai, iespējams nākotnē varētu tieši šādu iezīmētu paturēt lomā. Klabinātāji :D Labāk aizlaiž pacopēt, nevis nesaprotami gāzt žulti uz cilvēkiem labi dara savu darbu.

15.05.17 Atbildēt | Ziņot 1
Archey

njā ... tāda sajūta, ka Latgales makšķernieki MK nepērk ... zb jau tlasīt par tiem lašiem un taimiņiem ...

12.05.17 Atbildēt | Ziņot 3
Vits
Vits :

toties latgalē ir rotani

12.05.17 Atbildēt | Ziņot 1
Archey
Archey > Vits:

gaiļezerā arī :D

12.05.17 Atbildēt | Ziņot 0
ngk
ngk :

normāli un manuprāt pareizi būtu, ja mazuļus izlaistu upē diennakts tumšajā laikā, lai mazāki zudumi ( kaijas, vārnas, peldošie plēsēji u.c. radības), lai tie pierastu pie jaunās vietas un neskrietu pa ūdens virsu cerībā atrast ko ēdamu un ne jau tā kā šeit parādīts, kā podā ūdeni noraut. Nez cik izdzīvo pēc šādas brutālas izgāšanas ūdenī?

12.05.17 Atbildēt | Ziņot 9
Karlis_K

Jā komenti tipiski latviešu stilā :) kad kāds dara slikti, nedara ar slikti, bet paši ar neko nedara.

12.05.17 Atbildēt | Ziņot 2
krumujancis

Nav runa par to ka kaut ko labu dara, bet gan par to, ka nejēdz darīt. Vai negrib darīt tā, kā nākas, nevis uz bui dui.

12.05.17 Atbildēt | Ziņot 1
M-asaris
M-asaris > krumujancis:

visas noķertās līdakas bij pilnas ar lasēniem.un kaijas ar visu dienu riņo virs ventas

12.05.17 Atbildēt | Ziņot -1
Loshuliganos
Loshuliganos > M-asaris:

Bilde ir? Vai bomāri ķēra tās līdakas un dzirdēji točkā?

14.05.17 Atbildēt | Ziņot 1
Tonis

Man jau vislabāk patika tas konstatējums ,ka tika ielaists 45 186 taimiņu...Man gan likās ka bija visi 45 187...:)

12.05.17 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

Var jau pasmieties par to skaitīšanu. Bet darba kultūra jau vien parāda - kas ir kas. Droši var teikt, ka no iesviestajām, nevis ielaistajām, dienas vakaru upē jau nesagaidīja kādi 10 vai vairāk tūkstoši. Un cik vēl vēlāk nebeigs dzīvi plēsēju vēderos, jo mazuļiem netika dota ne minūte aklimatizācijai. Rezultāts - ļoti tukšs pasākums, tikai naudas apgūšanai.

14.05.17 Atbildēt | Ziņot 0
Petnieks

Viss slikti.

Slikti viss.

15.05.17 Atbildēt | Ziņot 2
krumujancis

Kā skatās - kam labi, kam slikti! Slikti,ka darbs ķap ļap! Labi, ka nauda par nekvalitatīvi, pavirši padarītu darbu kabatā.

15.05.17 Atbildēt | Ziņot 0
Brusis

Protams,ka slikti. Pētnieks palicis arī bez zušiem;

www.delfi.lv/news/national....d?id=48841555

15.05.17 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager