Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
B.I.O.R | 15.maijs 2017, 18:02 | 31 komentāri | 17337 skatījumi

Lilastes ezera kanālā izpostīti zušu zinātniskās zvejas rīki

©sutterstock.com

Naktī no 14. uz 15. maiju, tika neglābjami bojāts uzņēmuma “Zītars” zvejas rīks, kas tika izvietots Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR Zivju resursu pētniecības departamenta monitoringa programmas ietvaros. Nodarīti ir ne tikai finansiālie zaudējumi 300 - 400 EUR apmērā, tādējādi tiek paralizēts pētnieciskais un zivju uzskaites darbs, un tiek darīts pāri Latvijas gada dzīvniekam zutim. Par notikumu informēta Saulkrastu policija un Zivju inspekcija.

Zinātniskā institūta BIOR vadošais pētnieks Jānis Birzaks /Dr.hab.biol./, neizslēdz varbūtību, ka šo vandālisma aktu veikuši atpūtnieki vai makšķernieki. Par to liecina Medzābaku kempingā nereģistrēta peldlīdzekļa novērošana kanālā 14. maijā. Sveša īpašuma bojāšana tika veikta privātīpašuma teritorijā, līdz tam īpašniekam tikuši izteikti draudi par it kā nelikumīgu zvejošanu.

Par zuša zinātnisko zveju ES programmas ietvaros
Kā stāsta Jānis Birzaks, Lilastes ezera kanālā pēc līguma ar zinātnisko institūtu BIOR zvejas uzņēmums Zītars Plus veic uz jūru migrējošo zušu zveju. Zuši tiek uzglabāti dzīvi, BIOR eksperti reizi divās nedēļās tos iezīmē un ielaiž kanālā lejpus murda. Visas pārējās noķertās zivis zvejnieki atlaiž. Saskaņā ar Valsts vides dienesta prasību, zvejniekiem, nosūtot īsziņu, jāinformē inspektors, kad paredzēta zvejas rīka pārlūkošana.

Makšķernieku intereses netiek skartas

Zinātniskā institūta BIOR vadošais pētnieks Jānis Birzaks skaidro, ka BIOR organizētā zveja kanālā nekādā mērā neskar makšķernieku intereses, izņemot ierobežojumu makšķerēt tuvāk par 50 m no apzīmēta zvejas rīka. Viņš aicina sabiedrību un, jo īpaši, makšķerniekus būt saprotošiem un neveicināt tamlīdzīgas darbības.

Zuša monitoringa dati ik gadu jāsniedz Starptautiskās jūras pētīšanas padomei ICES. Ja šo datu nav, var tikt pieprasīta jebkādas zuša rūpnieciskās vai atpūtas zvejas pārtraukšana Latvijā, kas noteikti nav zivju resursus izmantojošo sabiedrības grupu makšķernieku un zvejnieku interesēs.

Tiek nodarīts pāri Latvijas 2017.gada dzīvniekam - zutim

Tai pašā laikā Jānis Birzaks atzīst, ka makšķernieku „pļāpu” lapas pieļauj nepārbaudītas informācijas ievietošanu sociālajos tīklos par zveju, kas tiek veikta pētījumu un zivju audzēšanas nodrošināšanai, to starpā, izskan aicinājumi bojāt it kā nelikumīgos zvejas rīkus. Šajā gadījumā tika nodarīts pāri Latvijas Dabas muzeja pasludinātajam 2017. gada dzīvniekam – zutim, kas ir viena no neparastākajām un retajām zivju sugām pasaulē, un ir ierakstīta Starptautiskās dabas resursu aizsardzības Sarkanajā grāmatā.

Saskaņā ar Eiropas Padomes regulu (EK) nr.1100/2007, kas sarunvalodā tiek saukta par zuša regulu, Eiropas Savienības dalībvalstīs ik gadus ir paredzēts pasākumu plāns zuša krājumu atjaunošanai.

Zinātniskais institūts BIOR organizē stikla zušu ielaišanu un veic efektivitātes monitoringu. Zušu ielaišana tiek apmaksāta no Eiropas zivsaimniecības fonda finansējuma, tādējādi neuzliekot Latvijai nekādu papildus slogu.

Zuši tika ielaisti 2011.–2014. gadā, pašreiz programma tiek turpināta 2016.–2017. gadā. Viens no priekšnoteikumiem, lai zuša krājumu atjaunošana, veicot stikla zušu ielaišanu, būtu ilglaicīga, ir datu vākšana par pasākuma efektivitāti, ko nodrošina BIOR Zivju resursu departamenta pētnieki.

o r i ģ i n ā l s

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 0 no 5
(Nav balsu) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[31] Komentāri | dilst | aug
 
Malikis2011

Nu to varēja gaidīt, jo forumā jau redzas tāda tendence, ka mudina griezt visus zvejas rīkus, jo makšķerniekiem viss atļauts un viņiem vienīgiem tiesības ķert zivi.

15.05.17 Atbildēt | Ziņot -9
Alcans

Gan jau nosprostoja visu kanālu tā, ka migrējošās zivis garām netika. Un kādam pacietībai mērs bija pilns.

15.05.17 Atbildēt | Ziņot 12
chesterss

''Tautas'' dusmas , ne visi ,īpaši pufaikas lasa likumus, kanāla muņīki līdz lieguma beigām dzenā, soda , te vienā dienā tas pats nosodītais ierauga "uzparikti" , gribēdams ķert labi un vairāk, aiz dusmām paņem un noskalpē. Man personīgi arī besī šie zinātniskie naudas atmazgāšanas tīkli :)

15.05.17 Atbildēt | Ziņot 11
Noris

Visa pamatā ir sūdīga komunikācija, vai tad nevarēja jau ievietojot tīklu pie tā pielikt plāksnīti, par pārdesmit eiro, ar diviem teikumiem par šo pētījumu. Ar garantiju, tīkls būtu vesels.

15.05.17 Atbildēt | Ziņot 11
ZivjuZaglis

Daugavas nēģu murdus arī vajadzēja pasludināt par zinātniskiem. Smaka būtu krietni mazāka ;)

15.05.17 Atbildēt | Ziņot 13
Forelpuikas

Viss šis tik ļoti smird, ka veca tārpu bundža liekas kā patīkams tualetes ūdens salīdzinajumā ar šim stuilbajām tiklu epopejām, kuras te pedējā laikā notiek. Pretīgi!

15.05.17 Atbildēt | Ziņot 10
Marfim

Kad rūpnieciskās zvejas rīki būs redzami naktī un sāks izskatīties pēc rūpnieciskās zvejas rīkiem, nevis maluzvejnieka izpausmēm par tēmu, tikmēr nav ko brīnīties par līdzīgiem gadījumiem.

Bardaks nozarē vedina uz domu, ka raksta lasītāji uzzināja jaunu ledusskapja nosaukumu - "kanālā lejpus murda".

16.05.17 Atbildēt | Ziņot 6
zivotaajs

Lai Dievs un visi pārējie man piedod ja kļūdos - bet zušu zinātniskā zveja- maijā , tad kad migrācija iet pilņaa sparā - un zuši DODAS PROM. Vienīgi ja uzskaitīt CIK., un zinot to ka zušu atjaunoshanai mazulji tiek iepirkti. Kaada ibio zinātniskā zveja. tagad varbūt vairak nav tik traki kā kadreiz kad zushu migracijas laikā bezmazvai ar shaujamierochiem karoja - jo ta ir TIIRA NAUDA - a shite - legāli i viss shtokos - zinatniskā zveja. kamēr man neparādis ka tiek uzskaitiit un tad palaisti lai peld uz Sargasiem - nu ne par ko neticēšu

16.05.17 Atbildēt | Ziņot 9
Petnieks

Interesanti, kā vēl varētu apskatīties, kas no stiklinieku ielaišanas ir sanācis? Neptūnam paprasīt?

Un - jā - zušus iezīmē un atlaiž peldēt tālāk. Ja gadās noķert zuti ar zīmīti, dodiet ziņu ;)

16.05.17 Atbildēt | Ziņot -4
zivotaajs
zivotaajs > Petnieks:

Miljie cilveki .. KUR it jēga iezīmet zuti - , ja tas ir migracijas laikā . kur bilete ir tikai uz vienu galu. Bet ja iezime stikliniekus - tatad vinji tiek tikai tur kur ielaiw - jo tie celji pa kuriem zutis peldeja un liida Tālāk Latvijā IR CIET! Zutis aug relatīvi lēni - KUR ir Jega un garantija - ka tas iezimejums paliks ar zuti līdz tam laikam kad tas iet migrācijā ...

16.05.17 Atbildēt | Ziņot 3
Petnieks
Petnieks > zivotaajs:

Es laikam īsti nesapratu, par ko tieši ir sāpe. Par to, ka zīmē tieši tagad, par to, ka zīmē tieši tur, vai par to, ka vispār kāds kaut ko zīmē?

Interesanti, kas tieši būtu labāk, ja tos zušus kanālā neskaitītu un nezīmētu?

16.05.17 Atbildēt | Ziņot 0
zivotaajs
zivotaajs > Petnieks:

Vai nu es neko nesaprotu, jo ja iezime stikla zushus - tiek ķērājs nav vajadzīgs , jo mazuljus iepērk ? Taa? Iznāk tā? CIk mazulju tiek ielaists kada udenskratuvē nu itka uzskaite ir - jeegas kaut ko atziimeet nav. Ja kaut kā atzimē mazuljus =- kur ir garntija ka taa zimīte, kamēr zutis sasniegs migracijas laiku bus palikusi uz zuša? Un jautāums kaapeec tad teishi tagad kad IR Migracija tiek kaut kas bojaats ( doma ka t ik kaut kur tur pa straumi zemāk ''Kadam"' nav kada zushu uzparikte kan netiek loms - beeeeet tad kai secinajums ka zushi nemaz netiek palaisti prom - tiek kjerti , saskaitiiti un?....... ja pēc vecajiem petijumiem ( kadreiz bik ar ihtiolo;giju biju saistits) , tagadejos nezinu, ka no Sargasiem līdz eiropas krastiem ar Golfa straumi atnak tikai 2 no 1000 vai 10000 ( isti neatceros).. un ir visvisadi shkerwlji lai tas tarpinjsh tiktu dziljak Latvijas ūdenjos. Tad ir kada jeega skaitiit- jo ne jau ezeraa kura tika laistu zushi - pirms taa nebija neviena un neba visi vienā gadā dosies migracijaa.... taa ka pagaidam vienigais skaidrojums kāds kadam traucē grabt naudinju

16.05.17 Atbildēt | Ziņot 2
Petnieks
Petnieks > zivotaajs:

Tur skaitīja un zīmēja tos, kas no ezera iet uz jūru. Tāpēc arī migrācijas laikā un migrācijas vietā. Manuprāt centieni saprast, kas īsti notiek, ir tikai apsveicami.

Grābt naudiņu :) kā tad.

16.05.17 Atbildēt | Ziņot 0
Petnieks

Interesanti komentāri.

Izskatās, ka te vairums spriež pēc sevis.

Nez, kur krumujancis palicis. Prasītos no viņa arī kādu riebeklību izlasīt.

16.05.17 Atbildēt | Ziņot -2
Brusis

Nebrīnies par attieksmi.Paši taisat riebeklības.Nepateiksi,kādi bija sodi?

financenet.tvnet.lv/finansu_zinas...zusu_iepirkumu

16.05.17 Atbildēt | Ziņot 0
ZivjuZaglis

nelaid muļķi, pēc sevis spriež kaimiņu aprunājot, par valsts iestādēm pēc to reputācijas ;) . un tā ir zem plintusa jau gadiem. un tur arī paliks, kamēr vien valstī praktizēs partiju sponsorēšanu. Atgādināt, kas vada zemkopības ministriju jau no aizlaikiem? Turpiniet vien balsot par Brigmaņiem ;)

16.05.17 Atbildēt | Ziņot 3
Malikis2011
Malikis2011 > Brusis:

Nekorekti, tas būtu tāpat kā visi Rīdzinieki būtu atbildīgi par Ušaka izdarībām, nejauc zinātni ar tiem kas veido iepirkumu.

16.05.17 Atbildēt | Ziņot 1
Petnieks
Petnieks > Brusis:

Pilnīgi pareizi. Ja kantorim bijušais direktors ir vārījis sūdus, ir jāsalauž viss, kas ar šo kantori saistīts. Cieti.

16.05.17 Atbildēt | Ziņot 2
krumujancis

Tepat vien jau ir! Bior Petnieki sevi ir jau parādījuši, spilgti un pārliecinoši. Šis ir tikai kārtējais apstiprinājums nu jau plaši izvērstajai ''pētniecībai'', ieskaitot Daugavu!

Kad jau nu kādreiz noliec kaku, smird ilgi. Tas gan jāatceras.

18.05.17 Atbildēt | Ziņot 1
Petnieks
Petnieks > krumujancis:

Varbūt Tev ir konkrēti piemēri tai "pierādīšanai"? Tikai nesāc atkal kladzināt par zušu pirkšanu, kam nav nekāda sakara ar pētniekiem, un par Daugavas murdiem, kam ar BIORu ir tieši tikpat liels sakars, kā ar Tevi (lasi - nekāds).

19.05.17 Atbildēt | Ziņot -1
krumujancis
krumujancis > Petnieks:

Diemžēl neesmu ne statistiķis, ne izmeklētājs. Lasu periodiku, makšķerēju, esmu tur, kur dažkārt notiek tie, tā saucamie ''pētījumi'', un brīžiem rodas sajūta, ka daudzās vietās cilvēkiem ir zudušas elementāras prāta spējas, un ''gudrus'' lēmumus pieņem tādi mazliet uz augšu pasisti.

Un ir jau sen zināma patiesība: Tur, kur apspriežas bars muļķu, rodas kolektīva gudrība.

Man pēc būtības ir pilnīgi vienalga, kas, kur un kā pēta, ielaiž vai zvejo ar tīkliem, vienīgi nedaudz sāp sirds par izpļekarētajiem līdzekļiem, daļa no tiem ir arī manis pelnītie, un kuru valstij it kā trūkst sakarīgu lietu finansēšanai.

Jautājumus uzdot ir daudz vieglāk nekā formulēt PROBLĒMU un norādīt to meklējumu virzienus!

19.05.17 Atbildēt | Ziņot 2
Petnieks
Petnieks > krumujancis:

Rādīt ar pirkstu kāda virzienā un brēkt: "muļķis un cauri!" ir vēl vieglāk. ;)

19.05.17 Atbildēt | Ziņot -1
akmens
akmens > krumujancis:

Vo,izrävi vārdus no mutes.Pēdējo gadu lielākajās afērās (saistībā ar nelikumìbām zivjsaimniecībā)visur kontekstā ir skanējis BIORs.

19.05.17 Atbildēt | Ziņot 2
krumujancis
krumujancis > Petnieks:

Tad kā ir pareizi darīt, ja redzi, ka tiek darītas muļķības? Jālišķē un jāsaka, ak, cik gudrs esi, ka dari muļķības!

Tā jau pie mums tagad faktiski arī valstī notiek, ka tiek cildināta kolektīvā muļķība, un viss tiek darīts atbilstoši nopirktiem ''pētījumiem'' daudzās jomās.

Un tur aiziet simtiem miljonu nodokļu maksātāju nauda. Pilnīgi par neko, par nevērtīgu papīru blāķiem.

19.05.17 Atbildēt | Ziņot 2
Petnieks
Petnieks > krumujancis:

Aktudies. Nevienam tak nav liegts kaut ko izdarīt labāk, nekā to dara tie tur - Lielie un Ļaunie. Gluži otrādi.

22.05.17 Atbildēt | Ziņot 0
777
777 :

Kāda mārrutka pēc Latvijā un par nodoklu maksātāju naudu vajag atbalstīt zußu biznesu?

16.05.17 Atbildēt | Ziņot 3
L_John

Pagājušajā rudenī mēs Daugavā jau redzējām tos tā saucamos "zinātniskās zvejas rīkus" - pilna upes krustām šķērsām. Ja nemaldos, tad aizpagājušajā ziemā vispāp uz visu ziemu tie tika iesaldēti un nevienu tas neuztrauca. Bet tagad redziet - mūs zinātniekus apbižo...

17.05.17 Atbildēt | Ziņot 5
parazutis

1. Kāds sakars nelegāliem zvejnieku zvejas rīkiem ar zinātniskiem zvejas rīkiem?

2. Cik pagājušajā gadā ilgi bija ledus uz Daugavas?

3. Vai nēģis barojas iepeldot upē uz nārstu?

17.05.17 Atbildēt | Ziņot -2
Brusis

Nesaprotu,kas pēkšņi noticis,ka zuši ir jāpēta.Iepriekšējie pētījumi,ka zivis aug griezdamies un tāpēc ir jāpalielina rūpnieciskās zvejas limiti, jāatļauj licencētā makšķerēšana,mazo hesu nekaitīgums, un t.t. tika veiksmīgi realizēti neizejot no kabineta.

Vai arī to visu,tas sliktais iepirkumu speciālists ar direktoru?

Un starp citu,ir arī tāds kantoris,kā Vides risinājumu institūts.Neskatoties uz to,ka likumā rakstīts,ka tiesisku atzinumu drīkst sniegt tikai BIOR,kaut ko pēta.Lēti un kā vajag.Varbūt.lai būtu mazāk uztraukumu,šiem arī zušus ieskapējiet?

19.05.17 Atbildēt | Ziņot 2
Petnieks

LĒTĀKI jau nu toč viņi nav ;)

23.05.17 Atbildēt | Ziņot 0
Brusis
Brusis > Petnieks:

Kas tad par iemeslu šādai izvēlei?Uz BIORu garas rindas,nav aprīkojuma (ietaupīts,nožurkots),nedalās naudā un graudā,nefotogēniski personāži?;)

23.05.17 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager