Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Latvenergo | 17.maijs 2017, 01:23 | 5 komentāri | 5026 skatījumi

Latvenergo ielaiž Daugavā taimiņus un attīrīs Vedzes upi

flickr©Falashad

Kā katru gadu, arī 2017.gada maijā Daugavā pie Mangaļsalas notiek vairāk nekā 600 000 lašu un taimiņu mazuļu ielaišana, kas izaudzēti z/i “BIOR” Tomes un Doles zivjaudzētavās.

Ar AS “Latvenergo” iniciatīvu 20. maijā tiek uzsākts Vedzes upes tīrīšanas projekts, kas iekļaujas Latvenergo koncerna ceļotājzivju populācijas atjaunošanas Daugavā izpētē. Sadarbībā ar Ogres novada pašvaldību, biedrību ”Mēs zivīm” un zinātniekiem īstenotā 12 km garās Vedzes attīrīšana uzlabos tās ekoloģisko kvalitāti un nodrošinās labvēlīgākus apstākļus lašveidīgajām zivīm. Aicinām tajā piedalīties arī Ogres novada iedzīvotājus un vides aktīvistus. Latvenergo koncerna ceļotājzivju projekta ietvaros tiek pētīta zivju migrācijas atmiņa un to iespējamā atgriešanās Daugavas baseinā.

Vedze ir viena no Daugavas baseina upēm, kas ir piemērota lašveidīgo – lašu, foreļu un taimiņu, nārstam, jo tās straujteces un dabiskie upes posmi ir ar akmeņainu, oļainu vai granšainu gultni. Upes tīrīšana ir turpinājums Latvenergo koncerna vairākus gadus realizētajam projektam par ceļotājzivju populācijas atjaunošanu Daugavā un izpēti Daugavas baseina upēs, lai novērtētu to spēju iedzīvoties un instinktīvo migrācijas atmiņu, atgriežoties to sākotnējā dzīves vietā.

12 km garās upes tīrīšanu plānots veikt pa posmiem ar darbu noslēgumu augustā. Tās pirmā posma (pik. 42/00 – 00/00) sakopšanas talka noritēs 20. maijā, sadarbībā ar Ogres novada pašvaldību, biedrību “Mēs zivīm” un zinātniekiem un piedaloties Latvenergo koncerna darbiniekiem. Noslēdzoties Vedzes upes sakopšanai, ir plānota zivju mazuļu ielaišana. Katrā posmā tiek aicināti līdzdarboties arī Ogres novada iedzīvotāji un vides aktīvisti, līdzi ņemot arī bērnus. Vedzes upes tīrīšanas talkā iesaistīsies Ogres Valsts ģimnāzijas un sākumskolas skolēni, kuriem interesē norises dabā. Bērni apkārtējā mežā uzstādīs novada skolās izgatavotos putnu būrīšus, un, ejot pa takām iepazīs augus, kā arī zinošu skolotāju vadībā uzzinās par izdzīvošanas iespējām mežā.

Vedzes attīrīšana no sakritušajiem koku sagāzumiem un bebru aizsprostiem uzlabos ūdens caurvades spēju, ekoloģisko kvalitāti un nodrošinās labvēlīgākus apstākļus lašveidīgajām zivīm un strauta nēģim. Šobrīd upē daudzviet dēļ iekritušajiem kokiem ir lokāli krasta izskalojumi, savukārt bebru aizsprosti apgrūtina dabisku migrāciju.

Tīrīšanas darbi tiks veikti virzienā pret straumi ar rokas instrumentiem bez grunts izņemšanas un upes gultnes pārveidošanas. No upes gultnes izceltos kokus un zarus novietos upes krastā, un, kur tas iespējams, no upes izceltie koki un zari tiks sašķeldoti. Pārējie atkritumi tiks savākti un nodoti apsaimniekošanai atkritumu apsaimniekošanas organizācijai. Vedzes upes tīrīšanai ir saņemti tehniskie noteikumi no Valsts vides dienesta.

Vedze ir Līčupes pieteka, un tā ietek Ogrē, kopā iekļaujoties Daugavas upes baseinā. Tās garums ir 12 km, sateces baseins 26 km2. Vedze atrodas Vidzemes Centrālās augstienes rietumu daļā paugurainā reljefā, veidojot lokālus paaugstinājumus, ieplakas un ielejveida pazeminājumus. Savā tecējumā tā šķērso Ērgļu novada Ērgļu, Ogres novada Mazozolu un Amatas novada Zaubes pagastus.

AS „Latvenergo” kā videi draudzīgs elektroenerģijas ražotājs nepārtraukti pilnveido savas darbības, lai saglabātu un uzlabotu bioloģisko daudzveidību dabā. Ik gadu Daugavas baseina ūdenstilpēs kopumā tiek ielaisti 6 300 000 dažādu sugu zivju mazuļu un kāpuru – laši, taimiņi, līdaklas, vimbas, zandarti, sīgas un nēģi. Savukārt maijā, zivju nārsta laikā, Daugavā pie Ikšķiles un Kaibalas tiek ievietotas 400 mākslīgās zivju nārsta ligzdas.

a v o t s

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(3 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[5] Komentāri | dilst | aug
 
zivjuedis

Kārtējo upi sadirsīs.

17.05.17 Atbildēt | Ziņot 1
Vits
Vits :

uztraukumiem nav pamata. gam jau Olte piesltīs, lai taimiņš atpeld līdz viņa īpašumiem ;)

17.05.17 Atbildēt | Ziņot 0
Alcans

Ar AS “Latvenergo” iniciatīvu 20. maijā tiek uzsākts Vedzes upes tīrīšanas projekts, kas iekļaujas Latvenergo koncerna ceļotājzivju populācijas atjaunošanas Daugavā izpētē.

Drusku nav skaidrs kā ceļotājzivis tiks pāri HESiem līdz Vedzei. Un ja tiks, tad kas viņām Vedzes šķeršli - koku sagāzumi un bebru aizsprosti...

17.05.17 Atbildēt | Ziņot 2
kutis

Intresanti kāpēc mazuļus ielaiž Mangaļsalā kur ūdens piesārņojums jau ir maksimāli iespaidīgs, vai nebūtu prātīgi to darīt zem Rīgas HES kur ūdens daudz bagātāks ar skābekli???

23.05.17 Atbildēt | Ziņot 0
Bjorgvins

pavisam nesen,pagasceturtdien,braucu Vedzei pari.apstajos, apskatijos.skaista upite,bet maza.nez ko tie dabas draugi tur taisas sastradat.parasti ir ta - grib ka labak,bet sanak ka vienmer.gadus 20 atpakal iebridu uz forelem.loti daudz bija mazo forelisu.nekad vairak tur negaju,lavu izaugt un tikos ar vinam Licupe.jaa, ar tiem taiminiem un lasiem ta jocigi.lai vini tur tiktu butu jasak ar Doles hesa nojauksanu.mana berniba 60 - to gadu beigas gan lasi tur narstoja.un ari otra upite kas ietek no otra krasta.tagad karte ta apzimeta ka Kazupite,agrak sauca par Brikumupi.tur bija majas Brikumi. mana mamma tur berniba kadu laiku dzivoja.stastija ka rudenos tur lasu bijis kaa liellopu sudu.diemzel tas reiz bija.un izbija.

23.05.17 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager