Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Aigars Garais | 20.jūnijs 2017, 11:05 | 9 komentāri | 6084 skatījumi

Skats no iekšpuses. Alūksnes posms

Aigars Garais. foto: parcopi.lv

Kā jau iepriekš tiku rakstījis, tad šajā sezonā esmu daļa no Eboat Fishing Team komandas, kurā pildu tiesneša funkcijas sacensību laikā un iespējams, nedaudz palīdzu treniņos.

Sākšu šo atskaiti ar mazu atkāpi kas ir komanda un kas ir tiesnesis, jo man bija vairāki jautājumi par šo tēmu. Latvijas čempionātā spiningošanā no laivām komanda sastāv no divām ekipāžām un katrai ekipāžai ir tiesnesis, kurš ir ekipāžas un komandas sastāvdaļa. Sacensībās šis tiesnesis tiesā kādu citu ekipāžu, ko nosaka izloze pirms sacensībām. Tātad sanāk, ka katrai komandai ir četri dalībnieki un divi tiesneši. Protams, ka var būt komandā treneri, ārsti, masieri, menedžeri un dažādi citi amati, bet sacensībās piedalās seši cilvēki no komandas. Četri spiningo, divi tiesā. Ir vēl individuālās ekipāžas. Tā ir viena ekipāža, ar savu tiesnesi, kas piedalās sacensībās par individuālo vērtējumu. Šādas ekipāžas nepiedalās komandu vērtējumā. Un vēlreiz nedaudz par punktu skaitīšanu šajā disciplīnā. Sportistiem ieskaitē iet 20lielākās zivis, kas noķertas sacensību laikā. Pie kam zivis nesver, bet mēra. Mēra tiesnesis, speciālā silē, pēc kā zivs parasti tiek atlaista, ja vien kāds negrib paturēt sev kādu zivi maltītei, ko noteikumi atļauj. Par katru nomērīto zivi iet punkti. Punktus skaita pēc formulas - zivs izmērs kvadrātā. Asari sacensībās ieskaitē iet no 20cm, tātad 27cm asaris dos 729 punktus, bet 80cm līdaka dos 6400 punktus. Katrs sacensību posms ilgt divas dienas pa sešām stundām. Pirmajā dienā starts ir pa dienu un finišs vakarā, bet otrajā dienā ir agrais starts ar finišu pusdienlaikā. Tas arī īsumā viss, ceru ka sanāca saprotami un vienkārši uzrakstīt.

Tagad par pašu posmu. Es Alūksnē ierados ceturtdienas vakarpusē, kopā ar vēl vienu mūsu komandas tiesnesi Mārtiņu. Lielākā daļa abu Eboat Fishing Team komandu dalībnieki jau bija uz vietas un piedalījās treniņu procesos. Dzīvošana mums bija turpat pie ezera, Jaunsētās. Pēc ierašanās uzreiz devos uzmest acis ezeram. Pirmais iespaids ļoti labs - ezers smuks. Uzreiz pārsteidza tas fakts, ka ūdens ir ļoti caurspīdīgs. Tālāk devos iekārtoties, doties uz copi šajā vakarā nebija plānots. Vakarā aprunājos ar tiem, kas jau bija bijuši ezerā un kādam jau bija skaidrs kā darboties sacensībās, kāds vēl tikai taustījās.

Piektdienas rīts. Beidzot arī pats varēšu pacopēt Alūksnes ezerā un iepazīties ar to.

Piektdienas rītā sadalījāmies tā, ka laidos uz copi ar komandas treneri Jāni Briedi. Manai ekipāžai Gintam ar Ivaru bija specifiski mērķi piektdien uz ūdens, tāpēc man nesanāktu īsti pacopēt ar viņiem. Jānim arī ir savi uzdevumi treniņu procesā, bet pacopēt un tīri daudz sanāca arī man. Ielaidāmies ar Jāņa laivu un es jau biju gatavs, kaut tūlīt izdarīt pirmos iemetienus, bet līdz tam bija nedaudz jāpagaida. Jānis vadīja laivu pa ezeru, meta līkumus, kaut ko pētīja eholotē, reizēm samazināja ātrumu līdz minimumam, līdz beidzot pienāca pirmais enkurošanās punkts, kurā varēju izdarīt pirmos metienus Alūksnes ezerā. Jau kādā trešajā metienā sekoja pirmā cope un zivi man izdevās piecirst, bet līdz laivai atvilkt neizdevās gan. Jānis eksperimentēja un meklēja ko noderīgu priekš sacensībām. Man pa to laiku vēl dažas tukšās copes. Vēl, pēc pāris metieniem, līdzi māneklim, līdz pašai laivai, atskrēja līdaka. Nedaudz pastāvēja un aizpeldēja dziļumā. Metu atkal tajā virzienā. Atkal atnāca līdz laivai, bet nepaņēma. Man jau māneklis izvilkts, bet viņa stāv pie laivas. Es instinktīvi ielaidu mānekli no laivas ūdenī, kā ar ziemas makšķeri un nedaudz pakustināju. Līdakai nervi laikam jau bija uzvilkti un viņa pakampa šo mānekli un tika iecelta laivā. Līdaka bija zemmēra, toties šāda copes metode ļoti uzjautrināja Jāni. Kādu brītiņu pasmējāmies abi tā, ka skanēja laikam pusezers. Pēc tam mainījām vietas, copējām un ķērām zivis. Nekas tāds iespaidīgs mums netrāpījās, tomēr zivis bija un ķērās. Vienā laivā ar Jāni un pēc viņa norādēm, tas pat bija samērā viegli. Pa nepilnām četrām stundām uz ūdens, no kura liela daļa laika netika copēts, es jau biju ticis pie četrām līdakām, plus bija vēl tukšās copes un shodi.

Jānim pašam noķerto zivju skaits bija lielāks. Tādā caurspīdīgā ūdenī ir bauda izvadīt zivi. Velc līdaku un jau divi metri zem ūdens viņu vari saskatīt. Baigi skaisti.

Bezvējā un saulē ezera apakšu varēja saskatīt arī 4m dziļumā. Skaties no augšas kā uz citu pasauli. Vienā šādā vietā redzēju arī palielu zuti, tātad šie arī dzīvo Alūksnes ezerā. Izbraucām pusdienās. Pēcpusdienā pārgrupējāmies un laidāmies atkal iekšā ezerā. Šoreiz jau bijām tikuši pie lielākas un jaudīgākas laivas un mums piebiedrojās vēls viens EFT tiesnesis Edgars.

Braukājām pa ezeru, copējām. Zivis ķērās. Bet ļoti daudz tukšo copju, kad tikai pabaksta un viss. Otrajā ielaišanās reizē man sanāca noķert 3 līdakas un 9 asarus. Tātad kopā, iepazīšanās reizē, es biju ticis pie 7līdakām un 9 asariem. Normāla cope bija sanākusi pateicoties Jāņa norādēm!

Ezers ļoti interesants. Straujas dziļuma maiņas, kantis, zāles, ūdens caurspīdīgs, krasti ar skaitām ainavām, zivis arī ir. Super!

Piektdienas vakarā notiek komandas sapulce, kurā izteikties var jebkurš komandas dalībnieks un tiek kalta stratēģija pirmajai sacensību dienai. Tālāk sportisti sāk sieties un gatavoties jau tieši pirmajai sacensību dienai. Viss notiek vieglā un nepiespiestā gaisotnē, tomēr redzams, ka sportisti jau domās ir rītdienas mačos.

Sestdiena. Pēc brokastīm notiek pēdējie sagatavošanās darbi, komandas dodas uz atklāšanu un izlozi. EFT 2 izlozēja BCL Services. Es pirmajā sacensību dienā tiesāju BCL Services ekipāžu no Ventspils Viesturu Šauriņu un Gati Kalniņu. Jau pusstundu pirms sacensībām visi ieriktējās laivās un iebrauc nedaudz nost no krasta, bet nekur braukt vēl nedrīkst. Puse no dalībniekiem varēs braukt uz izvēlēto vietu 15min pirms starta, otra daļa 10min pirms starta, bet pašu copi varēs sākt tikai pēc tiesneša norādes, tieši noteiktajā starta laikā.

Sacensības var sākties. Gatim jau pirmajā metienā cope un laivā tiek iedabūta līdaka. Zemmērs. Pie kam slikta zīme, ka pirmajā metienā. Tālāk seko vēl vairākas copes, bet laivā tiek vilkti tikai zemmēri. Jau padsmit līdakas uz ekipāžu, bet neviena nebija mērā. Komanda nolemj mainīt vietu. Atkal zemmēri. Tomēr izdodās tikt arī pie pirmās mēra zivs. Beidzot viena līdaka ir mērā. Pēc brītiņa arī vēl viena līdaka iztur mērīšanas kritērijus.

Divas ir, bet tas nav daudz. Džeki turpina strādāt, bet noķert var tikai zemmērus. Pat žēl viņus palika, jo zivi atrast un paņemt viņiem sanāca, tikai nevarēja trāpīt uz ieskaites zivīm. Sacensības jau iet uz otru pusi, tiek pieņemts lēmums ķert asari, jo BCL Services otra ekipāža padeva signālu, ka atraduši asarus. Aizbraucām. Daži asari trāpījās, tomēr mazi. Atkal neturēja mēru. Pēc brītiņa atkal tiek meklētas līdakas, bet viņu vai nu nav, vai ir zemmēri. Vēlreiz tiek izmēģināta cita asaru vieta. Asari tur ir, bet atkal zemmēra. Zemmēri ir apsēduši šo ekipāžu pirmajā sacensību dienā. Tā arī Gatis un Viesturs noslēdza pirmo sacensību dienu ar divām mēra zivīm.Bet bija noķetas kādas 25zemmēra līdakas un kādi 6-7asari, kas arī neturēja mēru.

Tālāk seko sacensību protokolu nodošana galvenajam tiesnesim, punktu skaitīšana un pirmās dienas rezultātu publicēšana. Abām Eboat Fishing Team komandām viss ir +/-labi, visa cīņa izšķirsies otrajā dienā. Individuāli pēc pirmās dienas pirmie EFT1 Armands Ērglis un Kaspars Holms! Vakarā seko komandas sapulce un tiek izstrādāta stratēģija otrajai secencību dienai.

Svētdiena. Agrs rīts, ezers izskatās kā pasakā. Agrās brokastis, neliela sakārtošanās un visi kāpj laivās. Šoreiz kāpu otrā BCL Services ekipāžas laivā, pie Andra Mileiko un Aleksandra Zikova. Viņiem pēc pirmā dienas individuāli bija otrā vieta. Labais pirmās dienas rezultāts, vismaz no malas, uz Andri un Aleksandru nespiež. Viņi mierīgi gatavojās startam. Viņu izvēlētajā vietā viņi sākumā vieni paši, visai plašā teritorijā. Starts! Jau pirmajā metienā Andrim līdaka. Jau pie laivas un izskatās +/- mērs. Aleksandrs skaita buramvārdus, lai līdaka noraujās, jo pirmajā metienā un viņam tas izdodas - līdaka noraujās pie pašas laivas! Pāris tukšās copes un pēc kā laivā tiek iecelta mēra līdaka. Pirmais stresiņš noņemts un Andris ar Aleksandru sāk darboties tādā kā čilliņā. Pat tiek ieslēgta mūzika un nekāda stresa, neskatoties uz to, ka jānosargā vakardienas otrā vieta. Apbrīnojami. Sporta copes režīms ar atpūtas elementiem. Malači. Ne tikai piedalās un labi startē sacensībās, bet arī izbauda copes dienu!

Drīz laivā vēl viena mēra līdaka un tad vēl viena. Tad seko klusums. Copes pazuda. Tiek mainītas vietas un tiek meklēts. Vai nu copes nav, vai ir tukšās copes, vai copē tikai zemmēri. Vienu brīdi tiek mēģināts ķert asarus, taču tie ķeras slinki un ir mazi. Tālāk Andris ar Aleksandru atkal meklē līdakas. Iet grūti, tomēr līdz sacensību beigām vēl divas mēra līdakas laivā tiek ievilktas.

Ar 13730 punktiem iespējams varētu pietikt vietas nosargāšanai trijniekā un arī komandu vērtējumā varētu pacelties uz augšu, jo šoreiz otrai BCL Services ekipāžai Gatim un Viesturam arī ir kādi padsmit tūkstoši punkti un smuka līdaka virs 90cm.

Es atkal turu īkšķus par abām Eboat Fishing Team komandām un visām četrām ekipāžām. Protokolu nodošana un punktu skaitīšana. Pēc rezultātu publicēšanas, viss ir ļoti skaisti. Individuāli Armands ar Kasparu atkal pirmie, bet EFT2 Amunds ar Gati ir trešie!

Komandu vērtējumā EFT1 ir pirmie, BCL Services otrie, bet EFT2 trešie! Kopvērtējumā pēc abiem posmiem indivuāli pirmo un otro vietu dala EFT1 Armands Ērglis/Kaspars Holms un EFT2 Amunds Liepiņš un Gatis Zariņš. Komandu vērtējumā pēc abiem posmiem pirmo un otro vietu dala arī abas divas Eboat Fishing Team komandas. Lieliski. Vienkārši lieliski!

LČ spiningošanā no laivas rezultāti pēc diviem posmiem

Pašam atkal pēc otrā posma kaudze ar informāciju un daudz vielas pārdomām. Iegūta jauna pieredze un jauni paziņas. Ne mirkli nenožēloju, ka esmu iesaistījies Eboat Fishing Team komandā. Šādā komandā darboties visas sezonas garumā ir neatsverama pieredze. To nevar apskatīties kādā copes video, vai izlasīt copes žurnālā. Tas ir tiešais kontakts ar komandu un tās gatavošanos, kā arī iepēja vērot citu komandu sportistu darbošanos sacensību laikā un mācīties arī no viņiem! Ar nepacietību gaidu trešo posmu, kas notiks Koknesē - Daugavā! Pēc šī posma atkal padalīšos ar to, kā tas viss izskatās no iekšpuses. Ne asakas visiem!

O R I Ģ I N Ā L S

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(11 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[9] Komentāri | dilst | aug
 
RN85
RN85 :

Nākamajā posmā pie mums :))

20.06.17 Atbildēt | Ziņot 1
parcopi.lv

Bez problēmām! :) Bet kā izlozēsies!

21.06.17 Atbildēt | Ziņot 0
kraft

Lielisks raksts!

20.06.17 Atbildēt | Ziņot 1
Valeryevich

Ekselenti! :)

20.06.17 Atbildēt | Ziņot 1
Vits
Vits :

žetons!

20.06.17 Atbildēt | Ziņot 1
Trio
Trio :

Varētu jau nedaudz inventāru aprakstīt, t.i., kātus, to parametrus, ar kādiem mānekļiem strādā utt.

Tas tiešām būtu interesanti!

Vai aprakstot e-boat piedzīvojumus vispār to var darīt, ja nu mazums neizmanto pašu tirgotos brendus :)

21.06.17 Atbildēt | Ziņot 0
parcopi.lv

Es pārsvarā visos savos rakstos, blogos un atskaitēs par inventāru nerakstu. Vairāk rakstu par sajūtām, emocionālo un visu, kas neskar inventāru. Ir izņēmuma gadījumi, kad nevar nepieminēt inventāru, bet šis nav tas gadījums. Savas komandas inventāru un copes metodes nerakstīšu, tas lai paliek komandas iekšienē. Reku Armands nedaudz atver priekškaru kas un kā bija - www.copeslietas.lv/site/blogi/24...-snetoki-1.htm

Un ar ko un kā strādā citas komandas arī īpaši nevēlos atklāt, to lai dara viņi paši, ja ir tāda vēlme. Nezinu, vai visi var redzēt, bet Fbukā Andris Mileiko arī uzrakstījis rakstu, kurā apmēram apstāsta kas un kā - www.facebook.com/events/187819...7/?pnref=story

Varu vien piebilst, ka nekas tāds pārdabisks sportistiem nav, bet viss aprīkojums ir labs un pārdomāts. Mānekļi sākot ar vienkāršiem, kādus lieto vairums, beidzot ar kaut ko specifisku un dārgu. Bet ne jau aprīkojums ķer zivis, bet cilvēks. Viss atkarīgs ko kurš var atļauties, jo pārējais tāpat ir pašu galvās un rokās! Ne asakas! :)

21.06.17 Atbildēt | Ziņot 1
parcopi.lv

Paldies par labiem vārdiem. Man pašam tā ir ļoti vērtīga pieredze, tāpēc arī iedvesma kaut ko raksstīt un padalīties ar savu redzējumu :)

21.06.17 Atbildēt | Ziņot 1
A....sM

Raksts Tiešām Labs! Prieks bija kopā atrasties laivā :)

22.06.17 Atbildēt | Ziņot 1
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager