Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
mammadaba | 29.jūnijs 2017, 18:41 | 3 komentāri | 4505 skatījumi

«Atlaid mammu!» ražīgais jūnijs

Gadās Latvijā vēsas vasaras, kad reta tā diena, kad jūnijā prasās izmesties no drēbju nastas un ļauties laiskām saules peldēm. Nozied jasmīni un turas ziemeļrietenis. Pēc "Atlaid mammu!" datiem, zivīm vēsais laiks un ūdens ir itin pa prātam.

Jūnijā pārsteigumus gādāja Gulbju ezers, kurā, kā to rezultatīvi pierāda talsenieks Juris Bārtulis, mīt salīdzinoši daudz lielu līdaku – filmējot "Makšķerē ar Olti", īsā laikā tika noķertas un atlaistas trīs prāvas līdakas un Kaņiera ezers - absolūti garākās līdakas – 116 centimetri, pieteikums konkursa pastāvēšanas laikā saņemts no ilggadēja Kaņiera makšķernieka Gunāra Grikova.

Gulbju ezers – "mazā Somija"

Gulbju ezers Ventspils šosejas malā ar tā krastā esošo LVM atpūtas bāzi "Spāre" atsevišķās makšķernieku aprindās ieguvis labdabīgu palamu "mazā Somija". Gan specifiski zaļganās ūdens nokrāsas, gan prāvu līdaku eksemplāru dēļ šī gada maijā un jūnijā. Vispirms jau džerkotājs Juri Bārtulis vinnēja "Atlaid mammu!" maiju ar 86 centimetru zaļsvārces pieteikumu, bet jau jūnija trešajā dienā pārspēja pats savu rekordu par 8 centimetriem, izvilkdams un atlaizdams 94 centimetru līdaku. Juris stāsta, ka viņa ceļš uz "ķer un atlaid" principiem nav sācies vienā dienā – pirms dažiem gadiem, interneta copes forumos pamudinājies, Juris līdakas sācis ķert, izmantojot smagā tipa spiningu jeb džerku. Noķerto eksemplāru izmēri viņa lomos krietni palielinājušies. "No izmēra nav jābaidās", smaidot nosaka makšķernieks. Pirms vairākiem gadiem viņš Gulbju ezerā noķēris virs metra līdaku, kuru toreiz paturējis. Arī Juris, tāpat kā daudzi "Atlaid mammu!" konkursanti un sekotāji, vienu otru lielo ir paturējis, lai nonāktu pie TĀS sajūtas, kura ved pie dziļas pārliecības, ka lielās ir jāatlaiž. Aiz cieņas un lai vairojās! Juris Bārtulis uz copi ņem 2,20 m spiningu lieliem gumijas mānekļiem līdz 90 gramiem un 1,80 m garu džerka kātu, izmanto klasiskās ABU spoles. Viņa mānekļu tops secīgi – Strike Pro Buster Jerk, Svartzonker McRubber un Strike Pro Pig Shad. Braucot uz lielajām līdakām, uztveramais tīkliņš ir obligāts, uzskata Juris, aiz cieņas pret zivi. Svarīgi ir izvēlēties uztveramo tīkliņu ar gumijotu linumu, materiāls netraumē zivs ādu un atvieglina atbrīvošanu no āķa.

“Atlaid mammu!” muša pret džerku

Lai pārbaudītu Gulbju ezera labo slavu “Atlaid mammu!” organizatori gada garākajā dienā uz simboliskām sacensībām aicināja divu dažādu makšķerēšanas skolu pārstāvjus – mušiņmakšķerniekus un džerkotājus. Todien tika noķertas vairākas līdakas, taču iespaidīgākais loms trāpījās pazīstamajam spiningotājam Ingum Goltiņam, kurš pēc kārtas noķēra 84, 83 un 82 centimetru garas līdakas.

Kāpēc braukt uz LVM ezeriem un piedalīties akcijā “Atlaid mammu!” – skaties raidījuma “Makšķerē ar Olti” sižetā...

Kaņieris Līgo dienā dāvā līdz šim garāko “mammas pieteikumu”

Jūrmalnieks Gunārs Girkovs ir pastāvīgs Kaņiera ezera makšķernieks jau daudzus gadus, jo šis ir mājām vistuvākais saldūdens. Viņš atšķirībā no lielā vairuma “Atlaid mammu!” konkursantiem līdakas ķer ar pludiņa makšķeri un ēsmas zivtiņu. Ēsmas zivtiņām, ar smalku makšķerīti un mušas kāpuru, turpat pie LVM laivu bāzes laipām saķer raudiņas, plicīšus vai rudulīšus. Līdaku makšķerei izmanto attiecīgu pludiņu un 30 centimetru pavadiņu ar vienžubura āķi, lai vieglāk būtu līdakas atbrīvot. Ēsmas zivtiņu aizsprauž aiz lūpas. Par labāko ēsmas zivs sugu un izmēru nevarot izdarīt nekādus slēdzienus. Citreiz lielas zaļsvārces paķer pavisam mazu ēsmu, galvenais nosacījums ēsmas zivs izmēram – lai būtu ērti makšķerēt. Laimīgajā Līgodienā Gunārs izmantojis 100 gr smagu plicīti.., kaut gan viņš ir Kaņierī ķēris pat vairāk nekā 10 kilogramus smagas līdakas, šis eksemplārs bijis pamatīgs pārsteigums. Pilns garums 116 centimetri! “Atlaid mammu!” žūrija šo eksemplāru vērtē apmēram 13,5 līdz 14,5 kilogramu robežās. Diemžēl fotoaparāta Gunāram pie rokas nav bijis, tāpēc pieņemts lēmums pieliet laivu ar ūdeni zivij un aizairēt uz netālo bāzi, kur izdarīti mērījumi un foto. Pēc nelielas reanimācijas zivs aizpeldējusi.

“Atlaid mammu!” un LVM laivu bāzes aicina – piedalies arī tu! Piesaki konkursam savas noķertās un atlaistās zivis mūsu ezeros, tiec pie Goda Makšķernieka nozīmēm un pretendē uz balvām par mēneša 3 garākajām līdakām un 2 garākajiem asariem. Mūs atbalsta: Salmo, Lucky John, Norfin, Eboat, Rapala un Anglers Studio.

O R I Ģ I N Ā L S

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(4 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[3] Komentāri | dilst | aug
 
jurists

nekad tā ideja nav patikusi, bet nu kā tēma jau tā nekas.

29.06.17 Atbildēt | Ziņot 0
ZivjuZaglis

Fufelis, draugi! Esiet nu godīgi, C&R bez likvidētām atskabargām ir tas pats, kas drošs sex bez prezervatīva ;) . ja dalības noteikumos nav nosacījuma ķert tikai ar mānekļiem bez atskabargas - tik vien kā LVM popularizēšana, nevis rūpe par mammu! cheer!

02.07.17 Atbildēt | Ziņot 0
Jurcik

Nu nevajag jaukt pi**i ar pirkstu. Līdaka nav trausla forele, tāpēc spriedelēt par atskabargam ir bezjedzīgi. Un cerams LVM ezeros driz bus 100% C&R. Partikas programmas cienītājiem lai paliek cūku kūtis un zivju dīķi.

03.07.17 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager