Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Juris Šteinbergs | 6.jūlijs 2017, 14:11 | 6 komentāri | 7440 skatījumi

Karpu mači «Baļotes karpa 2017». Papildināts

8. jūlija rīts. Iemetu aci protokolos

Šodien Jēkabpils pilsētas svētki. Šur tur jāpastaigā pa pilsētu, tādēļ, kad aizbraukšu līdz Baļotei, pagaidām vēl nezinu. Jāizlīdzas ar acs iemešanu pēdējā protokolā. Ilgi gaidītā otrā nakts vairumam komandu liekas pagājusi samērā mierīgi. Pirmās zivis noķērušas MMK Zaube, Carp Hanter un VRV. Liekas, ka īsti gulējuši nav vienīgi Mītavas vīri, kas savu noķerto zivju skaitu uzdzinuši līdz 30, izvirzoties pārliecinošos līderos ar 60 kg. Lielākais šīs nakts eksemplārs viņiem virs 5 kg, bet pārsvarā ķērušies standartiņi zem 2 kg. Sešas fišas arī līdzšinējiem līderiem igauņu Solo un co, bet ar tām pieticis tikai lai saglabātu otro vietu – 19 zivis un 35 kg. Trešajā vietā Leax Baltix. Ja iepriekšējā vakarā viņi no 2. vietas atpalika tikai par 800 gramiem, tad tagad starpība pieaugusi līdz 15 kg. Nu trilleris….

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Ceturtā svēršana. 7. jūlijs 20.00.

Atkal ir vakara svēršana un es esmu klāt. Situācija salīdzinot ar iepriekšējo vakaru ir mainījusies un mainījušies arī līderi. Pirmajā naktī katra pie vienas zivs tikušas vēl trīs komandas – Leax Baltix (28. sektors), Mītava (29.) un Family Carp (2.). Visiem zivis ap 2 kg, bet tas tomēr ir vairāk nekā nulle. Vislabāk pa tumsu klājies igauņiem no Solo un co, kas pirmās dienas divām karpiņām piepulcināja vēl piecas, lielākā no kurām sver 4 kg. Tas viņiem ļauj otro copes dienu uzsākt kā līderiem ar 7 zivīm kopsvarā 18,160 kg. Uz otro vietu, naktī noķerot vienu nelielu zivtiņu, pacēlušies Bebri no līdz šim visaugstāk vērtētā 12. sektora, uz trešo vietu nobīdot pirmās dienas līderi Golden carp, kas naktī savai astoņniecei spēja piepulcināt tikai vienu 2 kg zivi. Pusdienu svēršanas protokols savukārt rāda, ka igauņi sāk atrauties. Pa 24 stundām viņi tikuši pie 9 karpām un otro vietu apsteidz jau par 12 kg. Teju 6 kg smaga zivs uz ceturto vietu katapultē Leax Baltix, bet 2. un 3. vieta ir nemainīga. No nulles nost tikusi arī Ziemeļvidzeme 1. sektorā.

© FB/Ilmārs Luksts

Šito visu noskaidrojis, atkal slāju līdzi Normundam pa to pašu krastu, pa kuru gājām vakar. Pirmie pieci sektori tukšā. Sestajā pie pirmajām ieskaites zivīm tikusi otra Igaunijas blice Hell Carp. Izpalīdzējuši tautieši, kas padalījušies ar savām slepenajām boilām. Vīri gan smej, ka tik mazas zivis vēl nekad neesot noķēruši.

Arī nākamajos piecos sektoros nav ko svērt. Vienā gan copmaņi tikuši pie smuka zandartiņa ap pusotru kilogramu dzīvsvarā. Kaut kas neticams, saka veči, paņēmis uz saldās boilas. Atšķirībā no karpām, kas tiek saudzīgi atlaistas, kaulaģīmis jau bija uzsācis ceļu uz grila oglēm.

21. sektorā, kurā saimnieko ziemeļu kaimiņi, atkal darbs svērājiem. Līderi noķēruši vēl 4 zivis, un vismaz līdz laikam, kamēr pienāks ziņas no otra krasta, liekas ir stabilā vadībā. Bet situācija var mainīties… Jau braucot uz Baļoti benzīntankā satiku Ilmāru, bet viņš bija nevaļīgs – vienā sektorā, 28, vai 29,, jau septiņos aptrūkušies maisi, kuros uzglabā zivis. Bet maisiem katrai komandai jābūt astoņiem… Gaidām ziņas no otra krasta. Tikmēr veči stāsta kā nu kuram gājis – cits apmēram septiņnieci nav varējis pacelt no grunts, citam divas karpas ieskrējušas zālēs un norāvušās. Vārdu sakot – parastie makšķernieku stāsti. Beidzot pienāk ziņas arī no Ilmāra – 28. sektorā no pusdienlaika noķertas 5 zivis, bet 29. – desmit, un vienpadsmito stīvējuši ārā, kad svērāji jau braukuši prom. 28. un 29. sektors ir pašā Baļotes tālākajā galā, un copmaņi sprieda, ka vējš silto ūdeni tur sapūtis un tam līdzi aizgājušas arī zivis. Var jau būt… Nenociešos un vienam no neveiksminiekiem pavaicāju, kurā brīdī zvērinātus karpiniekus mačos sāk pārņemt izmisums, ka nekas neķeras. Pēc divām diennaktīm, šis atbild.

Ilmārs no vientuļajiem sektoriem atver gandrīz vai neticamu stāstu par it kā divdesmitnieci, kas večiem it kā aizgājusi. Kārtējais makšķernieku sapnis vasaras naktī? Cerēsim, ka ne un ka tādi monstri patiešām ezerā dzīvo.

Kad visi gali savilkti, izrādās, ka Solo & co savu 12 kg pārsvaru pār tuvākajiem sekotājiem ir saglabājusi. Sekotāji gan ir mainījušies. Pēc sacensību pusdistances 2. vietā izvirzījusies Mītava ar 12 zivīm un 21 kg, par mata tiesu jeb 800 g apsteidzot Leax Baltix. Otrās dienas vakarā pie pirmās zivs tikusi vēl viena manšafteChill out. Bez zivīm gan vēl joprojām ir 9 komandas, bet priekšā otrā nakts, un pēc sportistu domām viss vēl var mainīties.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Pirmā svēršana. 6. jūlijs 20.00

Ar tiesnesi Normundu izstaigāju vienu ezera krastu, kurā ir 12 aizņemti sektori, bet Ilmārs aizbrauca uz otru pārbaudīt pārējos piecus.

Pirmās zivis bija tikai 12. sektorā komandai “Bebri” – 3 karpas. Lielākā mazliet virs 3 kg., pārējās stipri mazākas.
Kamēr svērāji vēl bija 12. sektorā, iepīkstējās signalizators. Šoreiz gan gaidītās karpas vietā smuks breksis.
Zivis bija arī 21. sektorā igauņu komandai Solo & co. Karpa smuka – 4440 g. Otra krietni atpalika.
Lielākoties veči pēc pirmajām 9 stundām bija tukšā. Neizskatījās, ka tas viņus pārlieku satrauktu.
Es sapņoju par lielām baltām zivīm….
Kaut kur starp 5. un 8. sektoru.
Dienas big fish (astoņniece) tika kam? Protams, ka vietalvietim Jānim Kūlītim (Golden Carp), kas Baļotē ir pieveicis gan 12, gan 10 kg smagas karpas un divreiz ar tām uzvarējis Krustpils novada konkursā “Par lielāko zivi”. Šoreiz mammīte (vai papiņš) ned
See you later alligator…

Viena lieta gan mani pārsteidza. Aprunājāmies ar vienu vietējo kompāniju, kas piknikoja ezera krastā. Šie baigi brīnījās, ka zivis tiek laistas vaļā. Hm, ir ko padomāt…

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Šodien, 6. jūlijā, Krustpils novada Baļotes ezerā sākās karpu mači “Baļotes karpa 2017”, kurus rīko Krustpils novada pašvaldība sadarbībā ar biedrību “Mālpils zivīm”.

Piedalās 17 komandas: Carp Hunter, Golden carp, Mītava, Ziemeļvidzeme, Mālpils zivīm, Zīles, Chill out, Hell carp, MMK Zaube, VRV, VRV1 u.c. Mači, var teikt, pat starptautiski, jo ir arī divas igauņu blices. Tā kā esmu nolēmis uzrakstīt par šīm sacensībām garāku rakstu, iespēju robežās šīs 72 stundas līdz svētdienas pusdienlaikam, kamēr veči bez mitas, cerams, vilks zivis, šeit mēģināšu aprakstīt, kas tur notiek (cik jau nu būs iespēja sekot līdzi). Vēlāk savus vērojumus mēģināšu apstrādāt daudz maz literāri. Beigās, protams, būs arī rezultāti.

Sektori. Labākie pēc dažu copmaņu domām ir peldvietai pretējā pusē – mazāk traucēs konkurenti.

Sacensību laikā makšķerniekiem parastajiem ezers faktiski slēgts – ar laivu pa to braukt aizliegts, nepārdod arī vienas dienas licences. No krasta varbūt kaut kur arī var pacopēt, netraucējot sportsmeņus.

Sektoru izloze. Kopā sagatavoti 32 sektori, bet pirms izlozes vairāki tika izslēgti.
Sacensību atklāšana bija 8.00, bet starta signāls tika dots 12.00.
Maču tiesneši karpu maratonam arī, liekas, ir gatavi. Tā kā arī pašiem organizatoriem nav īsti skaidrs kas un kā ķersies, sacensību ieskaitē ies visas karpas, neatkarīgi no lieluma.
Liekas, ka nekāda sauļošanās un gulšņāšana šoreiz nesanāks. Visu nedēļas nogali sola vēsu un lietainu.

O R I Ģ I N Ā L S

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(3 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[6] Komentāri | dilst | aug
 
badapiicka

Tur karpas "parastajam" copmanim arī klausa, jeb jau sabojātas ar boilām un visādām peletēm? Nu, gaidīsim rezultātus!

06.07.17 Atbildēt | Ziņot 0
MADHAUSE

Ar ko tad tu taisies viņas ķert un barot-sliekām un putru lai uzpūšas?

08.07.17 Atbildēt | Ziņot 0
badapiicka
badapiicka > MADHAUSE:

Kas te tik ļoti pārsteidzošs?! Ar putru es nevienas zivis nebaroju, tikai sevi ;)) Zivīm- gatavās barības, slieka, baltais utml. Zives jau ir ieraduma lopiņš- ja pieradina pie visām boilām un dipšiem, tad jau es varu iet bekot ar savu bundžas kukurūzu, ne?

08.07.17 Atbildēt | Ziņot 0
zuja
zuja > badapiicka:

Domā,ja cilvēks pagaršo austeres,viņš karbonādi vairs neēd?

09.07.17 Atbildēt | Ziņot 0
zuja
zuja :

Sačos divas karpas noķēru uz kukurūzas!

09.07.17 Atbildēt | Ziņot 0
badapiicka
badapiicka > zuja:

Ar mani laikam būtu otradi- ja pagaršotu norm karbonādi, tad uz tiem lemekļiem i neskatītos ;))))

Uz nelielajiem izmēriem tā līdz 5kg tas laikam neattiecas- tām vēl nav tada pieredze ar visām karpotāju štellēm, tas drīzāk ir par spec.komercdīķiem, kur pikšķerē "lielās" ;))

09.07.17 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager