Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Andris Pauls-Pāvuls | 17.augusts 2017, 23:06 | 11 komentāri | 11606 skatījumi

Par nolaisto Nigras HES

Aizvakar vakarā šeit norisinājās drāma. Ap septiņiem vakarā SIA GM piepacēla aptuveni par 50 cm vienu no apakšējiem aizvariem, to tā nostiprināja un aizbrauca. Klāt esošie vēroja pēdējo ūdens palieku aizplūšanu un, tumsai iestājoties, redzot, ka lielās zivis nepeld pa upi lejup, bet paliek dūņās, metās tās ķert ar rokām - krastā tika mestas 10nieces karpas, 7nieces līdakas...

Smiltenes novada dome (15.08.2017.): SIA "GM ūdens līmeņa samazināšanu ir saskaņojis gan ar Smiltenes novada pašvaldību, Blomes pagasta pārvaldi, gan ar Valsts vides dienesta Valmieras reģionālo pārvaldi."

O R I Ģ I N Ā L S

SIA GM valdes priekšsēdētāja Jura Pētersona komentārs:

Nigras ūdenstilpnes slūžu aizvari tika nomainīti 2000.gadā, tie bija savu laiku nokalpojuši un atradās sliktā tehniskā stāvoklī. Šī iemesla dēļ vasaras sausuma periodos no ūdenstilpnes aizplūda prom vairāk ūdens, nekā pietecēja. Makšķernieki, kā arī citi interesenti, kas pēdējo trīs gadu laikā vasaras periodos ir bijuši pie šīs ūdenstilpnes to būs pamanījuši, jo ūdens līmenis ezerā bija zemāks pat līdz pus metram zem normālā uzstādinājuma līmeņa. Jāpiemin, ka šis zemais ūdens līmenis nav saistīts ar mazā HES darbību, jo vasaras sausuma periodā tas nestrādā. Dēļ aizvaru sliktā stāvokļa, pēc katras pārciestās ziemas to stāvoklis pasliktinājās arvien vairāk un tas radīja risku, ka kādā no pavasara palu laikiem tie varētu neizturēt slodzi un pārlūzt, kas radītu neiedomājamus postījumus. Secinājums ir viennozīmīgs – nepieciešama aizvaru konstrukciju pilnīga nomaiņa. Aizvaru slikto tehnisko stāvokli arī apstiprina Valsts vides dienesta apsekošanas akts 2016.gadā.

Runājot par zivju resursiem ir jāmin, ka aizvaru sliktais stāvoklis un pazeminātais ūdens līmenis visdrīzāk ir negatīvi ietekmējis arī zivju nārstu pēdējos gados. Attiecībā uz veicamajiem darbiem, atbilstoši tehniskajiem noteikumiem bija paredzēts pārvietot palikušās zivis. Ar Blomes pagasta pārvaldnieku vienojāmies, ka pagasta iedzīvotāji viņa vadībā pārvietos šīs zivis uz Blomes Dzirnavu ezeru, kas atrodas augšpus Nigras ūdenstilpnes un abas šīs ūdenstilpnes ir savienotas ar Nigras upi.

Taču pateicoties Andra Paula Pāvula publiskajām aktivitātēm un slikta tēla radīšanai, šie darbi tika pārtraukti un zivis aizplūda lejup pa straumi vai arī tika izņemtas no ūdenstilpnes, ko veica uz vietas sanākušie interesenti. Kas attiecas uz nodarītajiem zaudējumiem zivju resursiem, tad atbilstoši likumos noteiktajai kārtībai šie zaudējumi tiks aprēķināti un ieskaitīti Valsts kasē. Kaut arī tas nav mūsu pienākums šos zivju resursus atjaunot, mēs Nigras HES īpašnieki plānojam to darīt, sadarbojoties ar Blomes pagasta pārvaldi un vietējiem iedzīvotājiem, Latvijas zivjaudzētavām, kā arī ar speciālistiem no BIOR. Neskatoties uz publiskajā telpā radīto negatīvo tēlu par mazajiem HES, kas neatbilst realitātei un patiesībai, arī to īpašnieki ir saimnieciski cilvēki, kuriem rūp daba un sakārtota apkārtējā vide.

Jebkuras darbības rezultātā, vai tā būtu slūžu aizvaru nomaiņa, vienkārša bezdarbība vai sliktākajā gadījumā avārija, zivju resursi ciestu zaudējumus. Tas paliek katra paša ziņā izvērtēt, kurš no šiem scenārijiem būtu labākais risinājums. Mēs rīkojamies atbilstoši ūdenskrātuves ekspluatācijas noteikumiem un Ministru kabineta izstrādātajiem normatīvajiem aktiem.

Es aicinu ikvienu lasītāju objektīvi izvērtēt publiskā telpā pieejamo informāciju, vai tā ir atbilstoša un patiesa, vai arī tas ir kārtējais negatīvais un kliedzošais raksts par cilvēkiem, kas saimnieko un cenšas kaut ko Latvijā izdarīt.

O R I Ģ I N Ā L S

FOTO: Andris Pauls-Pāvuls

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 0 no 5
(Nav balsu) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[11] Komentāri | dilst | aug
 
margers

Vienkarshi sodit ar hesa nojaukshanu un mazak tadi idioti butu

18.08.17 Atbildēt | Ziņot 9
krumujancis

Vai tomēr pareizāk nebija šo HES-u nojaukt pavisam, ja reiz tas bija jau nolietojies? Kāpēc šāds risinājums nebija dienas kārtībā ne pašvaldībā un nekur citur? Regulāri sagandēt ūdeņus ar pūstošām zivīm, droši vien, ir vienkāršāk? Kāds pienesums ir no šāda HES, kas vasarās nedarbojas? Vai te atkal nav kaut kāds sviests un kārtējā shēma, kā teiktu VID?

18.08.17 Atbildēt | Ziņot 9
Petnieks

Visi mazie HESi ir shēma. Tauta caur OIK samet naudu dažiem izredzētajiem, kas 2000-šo sākumā prata izmantot situāciju. Viss. Citas jēgas tur ir visai maz.

18.08.17 Atbildēt | Ziņot 12
ZivjuZaglis

Pacietību veči! Pasaulē tos hesus (mazos) jauc nost. Nojauks arī LV. Lai arī kā daži cūkmeņi nepretotos.

18.08.17 Atbildēt | Ziņot 8
777
777 :

1. Ja nemaldos VISI mazie HESi Latvij sarazo labi, ja 1%no visas sarazotās el.energijas!

2. Zivju resursiem nodarītie zaudējumi aprēkinās pēc mistiskas formulas, kas reāli neatbilst patiesībai! HESam par sagandēto upes posmu tie būs labi ja 20 euro!!!

3. Mēs no mazajiem HESiem iepērkam viñu sarazoto el.energiju par 3x dārgāku cenu!

4. Latvijai viñi izmaksā dārgi! Vai tie mums ir vajadzīgi?!

Skaisti būtu, ja Nigras HES īpaßnieks publicētu inf-ju, par aprēkinātajiem zivju resursiem nodarītajiem zaudējumiem!

18.08.17 Atbildēt | Ziņot 8
tataars_

vai zini kam tie HES i pieder????? ja nepiederētu konkrētiem indivīdiem tad nebūt obligātā iepirkuma komponente utt.

18.08.17 Atbildēt | Ziņot 5
Gabors

Pētersons ar pagastveci esot vienojies ka iedzīvotāji pārvietošot zivis... Tās neesot Pētersona zivis, viņam esot vienalga.

19.08.17 Atbildēt | Ziņot 0
Girts7

Kaut kāds idiotisms. Kārtējais stulbums. Sabojās noteikti vienu skaistu copes vietu.

30.08.17 Atbildēt | Ziņot 0
Bobiks85

Pats nebiju klaat, bet draugi gan ija visas lielaas karpas ar trako udens plusmu atsitaas pret akmeniem un gatavas un ta ar visaam ziviim! Solija ka sargaas, ka ta nosargaja, ja ezera otraa galaa telsu pilsetina uzcelta un visi lasija, ko vien var salasit! Redzeju bildes kur lidakas kaa malkas greedaa sakraameetas! Mani comi nemas, darija ko vareja lasija visu, ko vareja salasit un veda uz centra diki! kas pusdzivi, to ielaida turpat privaataa diki!

Aizgaja zivis taa pa straumi, ka talaak ir meza ezerins, kur jau tikli drosi bija krustu skersu salikti!

Par sito cucibu, kaa vis notika atbildigos vajag sodit ar cietumu! Ezers ir jaanolaiz pakapeniski, mazie lini jalasa kas jau duunas palika! Laikam kaads biezais kungs palika bez kuupinajuma!

31.08.17 Atbildēt | Ziņot 1
pipars1987

cik gadiem japaiet lai atkal izaugtu kartigas zivis!Hesa ipašnieks ieskaitišot Valsts kassē naudu par nodarito kaitējumu,tas jau ir vienkārši pārskaita piķi viss ok!Vaidzēja lai tagad nopērk zivis un salaiž atpakaļ! 10Gadiem japaiet lai izaugtu normāls asaris!par kādu naudu mēs te runājam Valsts kassē???Par zivju iznīcināšanu te ir jārunā HES MĒSLAINE !!!

01.09.17 Atbildēt | Ziņot 2
Armands38

Kur tagat ir *VIDES FAKTI* vai sklavenais OLTE ? Vai kārtīgi ir visiem samaksāt lai būtu klusums!

02.09.17 Atbildēt | Ziņot 2
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager