Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Forelpuikas | 31.augusts 2017, 14:50 | 10 komentāri | 9262 skatījumi

Foreļpuikas vs Bebri: challenge accepted! +Video

Ir augusts. Svētdienas rīts. Viss liecina par to, ka diena būs vēsa un uzlīs lietus. TV, grāmata vai muzeja apmeklējums šādai dienai piestāvētu daudz vairāk, bet...

Nekā nebija! Mēs, Foreļpuikas, vienojāmies, ka no rīta tiekamies un dodamies talkot. Šo talku gan es drīzāk sauktu par parāda atdošanu dabai... Tu visu sezonu atrodies pie dabas, baudi tās skaistumu, ķer zivis, atpūties. Un te pienāk saprašana, ka mēs varam ne tikai ņemt, bet arī dot – palīdzēt.

Attīstot Arturs Līmežs ideju "Nekāp pāri! Nograuj dambi!”, nolēmām, ka varam dot iespēju kaut vienai upei tecēt raitāk. Ziedojām dienu tam, lai noārdītu veselu kaskādi bebru dambju. Darbs lietū un vēsumā un slapjums praktiski līdz ādai. Kas var būt labāks par šo?! :D Kā aprakstīt sajūtas, kuras rodas brīdī, kad nojauc jau trešo dambi, un nepacietībā gaidi, kad sastapsies ar nākamo? To sapratīs tikai tie, kuri to dara nesavtīgi.

Pastrādājām nežēlojot spēkus:

• nograuti 6 dambji;
• līdz galam nojaukti 4 pusgrauti dambji;
• attīrītas 2 vietas, kurās bija izveidojies pamatīgs saskalojums.

Ugunskurs un vakariņas, sarunas un smiekli – prieks un lepnums par padarīto. Ko saka paši pasākuma dalībnieki?

Parakstītos uz šāda veida "tusiņu" vēlreiz?
Edgars Libeks: Mierīgi! Svaigs gaiss, laba kompānija!

Kādas bija sajūtas staigāt pa upi bez makšķeres rokās?
Alvis Libeks: Ha! Tas bija pats grūtākais moments visā šajā pasākumā! Ejot pa upi un redzot visus tos spotus ar potenciālu, un neiemest tur mānekli... vot, tas ir grūti. Dambi nojaukt – viegli.

Kādi iespaidi radās talkas laikā?
Arturs Stauga: Iespaidi nenormāli labi! Negaidīti laba kompānija. Laba sajūta. Tagad liekas, ka esmu pelnījis pavadīt laiku pie upes. Talkas laikā uzcēlām taimiņu, tas vienmēr ir “ooooo” moments. Katrā ziņā skaistu un interesantu skatu netrūka.

Vai uzskati, ka Tevis paveiktais darbs ir lietderīgs?
Mārtiņš Jaunzemis: Nojaukti 6 dambji, viens no tiem – īsts monstrs. Vai tas ir lietderīgi? Pilnīgi noteikti! Pirms talkas izgājām jaunu posmu. Vietās, kur dambju nebija, aktīvi ķērās foreles un alatas, bet dambja uzpludinājumu vietas – tukšas. Arī grunts visa ar glumiem dubļiem. Pēc dambja nojaukšanas, noskrienot lielajam līmenim, parādās lieliskas vietas, akmeņaina un pat krāčaina upe. Šādus mītingus vajag rīkot katru gadu. Aicinu forelistus neiet garām, bet dambjus nojaukt!

Tu esi idejas "Nekāp pāri! Nograuj dambi!" idejas autors. Vai esi gandarīts, ka savācāmies un izdarījām?
Arturs Līmežs: Tātad... Vai esmu gandarīts par paveikto? Protams, ka esmu. Pirmkārt jau satiktie cilvēki. Daudz jaunu draugu un copes biedru.

Bet nu par pašu dambju jaukšanu. Ir neskaitāmas reizes dzirdēts: Priekš kam to darīt... Tas lops pēc dienas atjaunos, un viss būs pa vecam... Talkas laikā es redzēju to, kā upe mainās, kā dīķis ar zāļainu ūdeni un dūņām klātu krastu 20 minūšu laikā pārvēršas par teicamu copes posmu. Es redzēju biedru acīs neviltotu sajūsmu par padarīto darbu, kuru var redzēt tikai tad, kad dabai dod pretī. Nevar visu laiku ņemt. Atgriežoties pie nograutajiem bebru dambjiem pēc 2 nedēļām, tikai katrs otrais ir atjaunošanas sākuma stadijā, un nograut to vēlreiz prasa vien desmit minūtes. Tas nozīmē, ka, ja copmanis nepārkāps dambim pāri, tad ar bebru dambjiem ir iespējams cīnīties. Nobeigumā varu pateikt, ka pasākums bija nereāli foršs un jautrs. Vakarā kopīga pasēdēšana pie ugunskura un vakariņas pie dabas. Sajūtas, kuras mājās sēžot un TV ekrānos skatoties, nekad nenoķersi! Paldies mūsu mugurkaulam Arturs Zabors, ka no dažādām Latvijas malām viņš savācis mūs visus kopā!

Foreļpuikas – No Dabas Dabai!

O R I Ģ I N Ā L S

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 4.8333333333333 no 5
(12 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[10] Komentāri | dilst | aug
 
ButesVanags

Video no talkas :

youtu.be/VkUZfSeHcx8

31.08.17 Atbildēt | Ziņot 2
D0cents

Bebram izpostītas mājas :DDD :DDD :DDD

Dzīvnieku aizsardzības likums

4.pants. (1) Aizliegta cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem, tas ir:

13) citu tādu darbību veikšana, kuras izraisa vai var izraisīt dzīvnieka sakropļošanu vai nāvi, radīt tam ciešanas.

01.09.17 Atbildēt | Ziņot 1
Forelpuikas

Filmēšanas laikā necieta neviens bebrs. Viņiem vien tika ierādīts virziens uz tuvējo dīķi ;)

01.09.17 Atbildēt | Ziņot 2
ZivjuZaglis
ZivjuZaglis > Forelpuikas:

labāk, ja būtu cietis ;)

01.09.17 Atbildēt | Ziņot 2
Forelpuikas
Forelpuikas > ZivjuZaglis:

Ja neņem vērā divas lietas:

1) viņu ir pārāk daudz

2) viņi grib dzīvot tur, kur viņi nav vēlami

...viņi ir forši zvēri :D

01.09.17 Atbildēt | Ziņot 0
onkyo

Cik man zināms, tad bebru ir mazāk kā cilvēku un vēl mazāk kā zivju.....tā kā tas ir diskutabls jautājums kurš kuram traucē :D

01.09.17 Atbildēt | Ziņot 0
Karlis_K

Jebkura radība kura traucē cilvēkam dzīvot, izplesties, baroties, pelnīt, izklaidēties, ir ieskaitāma kaitnieku kārtā un iznīdējama :) poh ka vislielāko kaitniecību dabai nodaram mēs paši.

01.09.17 Atbildēt | Ziņot 1
Marfim

Diskutēt var par daudz ko, bet būtība ... vai upei, no tā, ko puikas izdarīja, palika sliktāk vai palika labāk? Nosliecos uz to, ka palika labāk. Jebkurā gadījumā spriest objektīvi nevaru, jo lašveidīgo nārsta vieta man ir augstākā vērtē, nekā uzpludinājums ar purvainu apkārtni, kurā paslēpties bebra kunga ģimenei.

Katram sava vieta, bet zivs nevar bebram "palūgt" neaizņemt vietas, kas nepieciešamas pēcnācēju radīšanai, tāpēc labi, ka ir puikas kuri palīdz.

01.09.17 Atbildēt | Ziņot 3
Budulajs

Vēsturiskās lašupes aizdambētas ar elektrostacijām vai veciem dambjiem, bet bebru kungiem brikšņu, kur pludināt savus aizsprostus pāripārēm ... Cilvēks sabūvējis un cilvēks palīdz - itkā forši un stulbi tajā pašā laikā :)

01.09.17 Atbildēt | Ziņot 2
Marfim
Marfim > Budulajs:

Ja tie būtu vieni un tie paši cilvēki, tas būtu tikai apsveicami - ne tikai grābt, bet dot pretim. Stulbi ir tas, ka tiem, kas sabūvēja un gūst labumu, ir pilnīgi pie vienas vietas kas ar tām upēm notiek un papildus tam maksā par lobiju, lai skaitītos ka kaitējuma nav, vai lai lieku kapeiku nevajadzētu par pašu nodarīto maksāt.

Šeit, no manas puses, ir tikai apsveicami, ka tiek darīts.

02.09.17 Atbildēt | Ziņot 2
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager