Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Jānis Stikuts | 6.septembris 2017, 09:13 | 6 komentāri | 5899 skatījumi

Jūtos līdzatbildīgs par LMSF notiekošo

Lai gan LMSF lēmumu pieņemšanā jau labu laiku piedalos tikai kā RMMB pārstāvis, tomēr sekoju tam, kas notiek šajā biedrībā un kā biedrs jūtos līdzatbildīgs par notiekošo.

Šobrīd sarunas grozās ap Latvijas spiningotāju rezultātiem PČ spiningošanā no laivas Krievijā. Analīze prasīs laiku, par notikušo spriežu diezgan virspusēji, tikai no protokoliem un savas iepriekšējās pieredzes. Latvijas izlases rezultāts liek man publiskai apspriešanai piedāvāt vienu būtisku priekšlikumu. Tā būtība - mums jāizmet ārā no sacensību noteikumiem pants, ka tiek vērtētas tikai MN atbilstošās zivis. Būtu jāvērtē visas plēsīgās zivis un ar jebkuru garumu.

Argumenti. Spiningojot neviens nevar paredzēt, kāda zivs uzķersies. Visas zivis tiek atlaistas. Izņemot mūsu politisku vienošanos, nav iemeslu, kādēļ jāieskaita tikai MN atbilstošās. PČ noteikumiem nevajadzētu būt par šķērsli, lai mēs neuzlabotu savējos. Tas protams, iespaidos rezultātus sacensībās. Šobrīd, piemēram, ja tiesnesis nmērī līdaku un tās garums ir 49,8 cm, protokolā sportists saņem 0 punktus, ja tiesnesis pasaka 50 cm, saņem 2500 punktus. Tā ir milzu starpība. Rezultātā valdošā stratēģija - lai nepaliktu tabulas lejasgalā, ieskaitīto zivju skaitu vispirms aizpildīt ar asariem.

Vienlaicīgi neapstrīdams ir fakts, ka pasaules čempionātos šajā disciplīnā rezultātus 90% gadījumos nosaka līdaku lomi.

Pie reizes jāsaprot, ka visos gadījumos spēlē ir iesaistīts ne tikai veiksmes faktors, bet arī cita problēma - kur meklēt līdakas. Vienmēr esmu definējis, ka eksistē divas atšķirīgas startēģijas - ķert zāļu līdakas un ķert dziļumos mītošās. Zāļu līdakas parasti ir sīkākas, taču to ir skaitliski vairāk, tās ir aktīvākas, jo sevišķi periodos, kad notiek sacensības. Pie tam tās vieglāk atrodamas arī bez speciāliem tehniskiem līdzekļiem. Ja mēs mainīsim spēles noteikumus, manuprāt, varēsim gan orientēt sportistus uz līdaku copi, gan precīzāk izmērīt sportistu spiningošanas iemaņas. Protams, tā saucamo, bonusu efekts paliks, taču tas samazināsies.

Pie reizes - nedomāju, ka izlases komandas veidošanā kaut kas jāmaina. To LMSF nesekmīgi ir darījusi vairākkārt. Rezultāts pierāda, ja gribam būt priekšgalā arī pasaulē, jāmēģina jameklē jauni resursi, tai skaitā sportistu potenciālā.

O R I Ģ I N Ā L S

FOTO: FB / Jānis Stikuts

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 2.1428571428571 no 5
(7 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[6] Komentāri | dilst | aug
 
Marfim

Pilnībā nepiekrītu.

Neredzu kā priekšlikums uzskaitīt visu noķerto palīdzēs uzlabot sportisko sniegumu un noteikt labākos sportistus, komandas? Zivs izmēra ierobežijumi ir PČ prakse. Sūtīt uz PČ sportistus kuri prot saķert daudz zivis, tas nekas ka neatbilstoši nolikumam, man personīgi nešķiet prāta darbs.

Orientēt sportistus uz līdaku copi var nosakot maksimāli pieļaumo asaru skaitu (5,7,10) un minimālo loma izmēru asarim (25,27,30), tas ir lai asaris būtu interesants loms, bet ne mērķa zivs uz kuru veidot un balstīt uzvaru.

Tieši tāpat ir ar izlases komandas veidošanu un priekšlikumu tur neko nemainīt... panākumi ilgtermiņā ir objektīvākais prasmu rādītājs, tomēr pēdējam sniegumam arī būtu jāietekmē vērtējums, tāpat kā spējai sastrādāties komandā, darboties vienota mērķa sasniegšanai.

60% vērtējumu būtu jādod punktiem kas saņemti LČ pēdējo 5 gadu laikā, 20% Latvijas kausa vai citu LMSF organizētu vai LMSF atdzītu sacensību rezutltāti, 20% atbildīgā par rezultātu piešķirtais vērtējums ņemot vērā treniņa rezultātus... atvainojos, 3 labākie šogad un pārējie labākie šogad rindas kārtībā, ja pirmie atsakās ... NESTRĀDĀ!!! Saprotams varam turpināt un pārliecināties par to atkal.

06.09.17 Atbildēt | Ziņot 2
sliwer

Ko tad no 5-iem gadiem rēķināt? Cik procenti no pēdējo 5-u gadu godalgoto vietu ieguvējiem vispār vairs piedalās Latvijas čempionātā?

06.09.17 Atbildēt | Ziņot 0
Marfim

Tā ir viņu izvēle. Var samazināt uz 3 gadiem. Katrā ziņā pieredze un stabilāks sniegums ir tam, kas ilgstoši piedalās LČ. Šāda vērtēšana prasīs nopietnāku attieksmi attiecībā uz komandu un dalību LČ.

06.09.17 Atbildēt | Ziņot 0
krumujancis

Cik saprotu PČ nolikumu LMSF izmainīt nevar. Tātad līdz ar to arī debates par sīkzivju ieskaitīšanu lomā atkrīt, vismaz līdz tam brīdim kamēr šādas iespējas radīsies.

Ko un kā darīt savās mājās - tā ir diskusijas otra daļa.

Ja nepiemērojamies PČ noteikumiem, tad sportistu izvēle, lai piedalītos PČ, pēc iegūtajām vietām vietējās sacensībās, nekādi nesaskanēs ar šiem sportistiem vajadzīgajām prasmēm PČ.

Tā ka, objektīvi ņemot, pat nopietna izvēles varianta nav. Ir iespēja tikai pačalot un sevi pareklamēt.

07.09.17 Atbildēt | Ziņot 1
jurciks66

Mani vairāk interesē - kas tie par cilvēkiem, kuri tiešām uztraucas par šo cirku?

07.09.17 Atbildēt | Ziņot 0
onkyo

Zivju trūkst, ka jāpārorintējas uz zemmēriem, varbūt tā vietā lietderīgām būtu mainīt ķeršanas stratēģiju.

07.09.17 Atbildēt | Ziņot 0
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager