Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
_MP_ | 21.decembris 2017, 14:01 | 6 komentāri | 7100 skatījumi

Dīķu sezona turpinās …

Kamēr ziema mūs lutina, un nav ne aukstuma, ne sniega, ļoti labi var turpināt dīķu sezonu. Katru nedēļu sanāk vismaz uz pāris stundām nodoties foreļu ķeršanas priekiem. Nu jau zivs ir ieņēmusi ziemas sezonas paradumus, lielākā daļa piespiežas tuvu gruntij, un aktivitāte arī nav ļoti liela. Tiesa tas gan ir atkarīgs no zivju koncentrācijas dīķī. Sestdien devos uz dīķiem, un par cik pāris dienas pieturējās zema gaisa temperatūra, pāris dīķi bija pārvilkušies ar ledus kārtiņu.

Raimonds Kinerts un Andis Freivalds, man pievienojās, kā arī vēlāk Foreļpuikas atbrauca, testēt Filis šūpus. Sporta apaļais dīķis bija ar ledus vāku, bet tā saucamais grāvis vaļā. Attiecīgi tad rīta sports sākās grāvī. Zivs tur ir daudz, bet nevarētu teikt ka atsaucās uz visiem mānekļiem. Pamatā es darbojos ar vobleriem – ir man iepatikušies šie mānekļi. Ja iedziļinās dažādos modeļos, tad paliek skaidrs, cik daudz dažādās variācijas ar animācijām var izspēlēt, attiecīgi vobleri ir gana rezultatīvi. Sāku ar Mukai Deep Spec dzeltenīgā krāsā. Lēna animācija, un pirmās copes. Pēc pāris metieniem arī tiek parkotas pirmās zivis. Sajūta paliek ka šis vobleris tomēr neatrodas vajadzīgajā horizontā, attiecīgi pāreju uz Full Spec. Krietni dziļāka iegrime. Oranžs ar sudraba elementiem krāsojums Vangažos man vienmēr ir strādājis. Atkal lēna auklas ietīšana un viss notiek – foreles raiti atsaucas.

FOTO: Nories Crankin Pupa – vairāk kā skaidrs, ka manā kolekcijā pievienosies vēl vairāki eksemplāri.

Nākošais, kas tiek likts lietā, ir Nories Crankin Pupa, dzeltenā krāsā. Iegādāts nesen, attiecīgi gribēju saprast kā ar šo darboties. Pareizā atslēga bija, ka šim māneklim ir jāļauj viegli uzpeldēt, pēc tam lēni iekustināt, un ir cope. Uz vienkāršu, monotonu auklas ietīšanu šoreiz nekas nenotika. Kopumā ļoti pat patika māneklis, vienīgais arī šim nāksies kombinēt āķus, lai nemūk zivis nost. Nākošais darbā gāja Zanmu DR violetā krāsā. Arī šis māneklis man ir ļoti rezultatīvs. Super lēna auklas ietīšana, un pēc pāris metieniem foreles sāk atsaukties. Pēc tam mēģinu nedaudz seklākus voblerus, bet tomēr ir skaidrs, ka zivs ir stipri pie grunts, un ja gribās copi, tad nākas strādāt vai nu ar dziļās iegrimes, vai grimstošajiem mānekļiem.

Pāreju uz šūpiem. Sāku ar spilgtajiem, Dohna 3gr. Pāris metieni un nekā. Rozīgo manu uz oranži/sarkano, metieni un pāris copes. Skaidrs ka jāpāriet uz tumšākiem. Tās pašas dohnas, tikai jau melnas, ar spilgtām maliņām. Un jā, zivs atsaucas.

Pēc kāda brīža ar Raimondu Kinertu nospriežam, ka šoreiz sistēma vienkārša – strādā mānekļu maiņa. Viena zivs – un mainām šūpu nost. Turklāt visas krāsas tumšās – melns, tumši brūns, olīvkrāsa utt. Timon Tearo 2.4 grami pelecīgs ļoti labi strādāja. Ivylina Penta, tumši zaļu ar melnu aizmuguri, tā arī nevaru iedarbināt. Šūps ir kompakts, smags, bet nevaru viņam atrast pareizo spēli. Arī šoreiz nevienas copes! Pēc Ukrainas brauciena, iegādājos vairākus Rodio Craft QM šūpus, ukraiņi man nedaudz pastāstīja par vajadzīgo animāciju šim māneklim, ietīšanas ātrumu, un tiešām, strādā šie šūpi ļoti labi. Tikko nositas nost no pareizā ātruma, tā viss, šūpiņš klusē.

FOTO: Berkley bumbas šoreiz nostrādāja. Jāsaka gan ka divas nedēļas atpakaļ viņas tikpat labi strādāja

Aerators apaļajā dīķī bija izdarījis savu darbu, un ledu izkausējis, tā ka pārvācāmies uz to, lai palīdzētu vēl kādu daudzumu zivis izvilkt, un pārcelt uz citu dīķi. Apaļajā dīķī zivs koncentrācija ir stipri mazāka, 400-500 gb palikušas. Bet tas ir pietiekami. Šeit var arī padarboties ar silikona mānekļiem. Šoreiz sāku ar Lucky John jauno Spanky worm 3.2 collu izmērā. Paņēmu tīri dēļ testa, salīdzināt ar Trout Zone, Red Machine. Forma jau labi zināmā, rievots tārps, ar bumbiņu astes galā. Izvēlējos baltu krāsu, un vieglu galvu 0.18 grami. Bija copes, bet nepameta sajūta, ka zivs negribēja šo mānekli rīt iekšā. It kā pats silikons mīksts, māneklis kustīgs. Ir arī siera aromāts, bet ne tuvu tik traks kā Trout Zone.

Blakus Freivaldam ir copes uz chartreuse krāsas tārpu, un arī zivis noparkotas. Varbūt ne īstā krāsā? Ņemu Gulp resno tārpu, tautā zināmu kā činčiku :), lieku garo āķi 4. izmēra un aiziet. Parādās drošākas copes, zivs sāk sūkt iekšā mānekli. Cita lieta… Vēl uzlieku Trout Zone mazo Plamp, arī viss notiek… Pa to laiku Raimis jau sācis uz bumbām darboties, un zivs ir katrā metienā. Par cik šeit ir mērķis pēc iespējas vairāk zivis izvilkt, pirms ledus uznāk, tad pieslēdzamies mēs ar Freivaldu arī. Katrā metienā zivs, velkam uz nebēdu. Bet nu uz pusdienas pusi, dodamies atpakaļ uz grāvi, tomēr gribās man ar vobleriem padarboties. Faktiski no vobleriem iedarbinu Zanmu IDO, tiesa ar suspend dotiem, un spiningu ūdenī. No šūpiem mēģinu vēl Rodio Craft Jakyll. Lielisks šūps, un viegla tviča zivs labi atsaucās.

FOTO: Melnā mamba.

Šoreiz biju paņēmis līdzi divus spiningus – abi Rodio Craft – White Wolf 62L un Gray Wolf 610ML. Abiem Stella C2000S un Sunline Small Game PE 0.2 un 0.3 pītās auklas. Siglon FC fluorokarbons 14lb kā pavada. Protams, šādā laikā problēma bija ar gredzenu aizsalšanu. Lai arī Rodio spiningiem viņi ir nedaudz lielāki spices daļā, bet vienalga aizraujas ātri ciet. Labi vismaz ka nebija vējš. Ir laiks ielikt silikona aerosolu kastē.

Ziemassvētki tūlīt jau klāt, bet par cik ir daudz brīvdienas ieplānotas, un ārā sola stabili siltu laiku, būs jādodas turpināt skolot foreles. Katrā no šādiem izbraucieniem, es priekš sevis kaut ko jaunu atklāju, un man liekas, ka tieši tas arī ir dzinulis un visas copes būtība. Nesēžam mājās brīvdienās, dodamies baudīt ziemrudeni!

O R I Ģ I N Ā L S

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(3 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[6] Komentāri | dilst | aug
 
Copmanis

Nākošā copes reportāža no Maximas akvārijiem :)

21.12.17 Atbildēt | Ziņot 1
maituputns

oi nē, no Centrāltirgus. Visticamāk ka rītdien braukšu! :)

22.12.17 Atbildēt | Ziņot 0
Winnie

Būtu labi Mārtiņ, ja Jūs pastāstītu par izmantoto kātiem, to īpašībām/īpatnībām, izvēli un salīdzinājumu ar konkurentiem.

23.12.17 Atbildēt | Ziņot 2
maituputns

Area spiningus esmu dažādus mēģinājis, bet pa īstam iepatikās tieši Rodeo Craft. Rodio ir ļoti populāri gan Ukrainā, gan Krievijā, nerunājot par Japānu. Pirmos es dabūju iemēģināt no Kristiāna Godiņa - ja nemlados viņš bija pirmais kurš Latvijā sāka Rodio ēru :) Īsumā par kātiem. Šobrīd man ir trīs Rodio, ceturtais jau ir pasūtīts, taisīs man viņu janvārī, attiecīgi janvāra beigās dabūšu. Principā visi kāti ir roku darbs, turklāt konkrēti meisteri veido vai nu tikai vienu konkrētu modeli, vai arī teiksim divus vai trīs. Izmantotas ir lieliskas blankas, koka spoles turētāji, augstākā labuma korķis, vai EVA materiāls, titāna gredzeni ar Torzite materiāla ieliktņiem, dekoratīvā apdare no sudraba un perlamutra. Īsāk sakot ar Rodio ir gan prieks copēt, gan turēt rokās :) Tātad šobrīd man ir šādi - Meister 64ULF, White Wolf 62L, Grey Wolf 610ML. Pasūtīts ir Gold Wolf 633ML. 64ULF ir tipisks area spinings, mīksts. Šo es lietoju šūpiņiem līdz 1.5-1.8 gramiem, un gumijām. Ne apjomīgām, bet teiksim nimfām, pinčediem, kūnām, mazajiem Trout Zone utt. 62L - šim jau lieku līdz 2.5-2.8 gramiem šūpus, voblerus. Arī spilikonu, pat lielo Trout Zone. Šis ir visuniversālākais no visiem. Turklāt lieliski tiek galā ar mūsu zivs izmēru 400-500+. 610ML - lielisks tālmetējs. Faktiski viens no garākajiem no Rodio klāsta. Šim jau šūpi līdz 4-5 grami, lieli vobleri, vobleri grimstošie ar dziļo iegrimi, lielie Trout Zone, smagi silikon mānekļi. Metiena attālums ir lielisks, pat ar vieglākiem svariem, teiksim 1.5 gramu! Tālmetējs. Nu un 633ML, man savā veidā dublēs 610ML. Metiena attālums nedaudz tuvāks, toties tikpat labi tiek galā ar zivi, visiem mānekļiem.

No tiem, ko esmu mēģinājis, man ļoti patika Yamaga Blanks Blue Current 68II, Maximus Midori. Tāpat Daiwa Presso ir ļoti interesants, Major Craft Finetail Area spec. Galvenais saprast kādiem mānekļiem spiningu vajag, cik daudz to izmantosi. Jo Rodeo ir salīdzinoši dārgi...

27.12.17 Atbildēt | Ziņot 2
Winnie

maituputns, paldies! Un tad vēl tāds jautājums ābeces līmenī: no kuriem kātiem vajadzētu izvairīties, un kāda akcija ir vispiemērotākā foreļkātiem?

29.12.17 Atbildēt | Ziņot 0
maituputns

Es teiktu ka ne tikai akcija ir svarīga. Svarīga ir visa blanka un kā tā strādā. Pēc teorijas - regular vai regular fast. Reāli dzīvē ir dažādi. Yamaga Blanks Blue Current 68II, kas ir fast, ļoti labi tur foreli, un lieliski strādā blanka. Turklāt universāls spinings, lieliski der arī upes forelei. Graphiteleader Bellezza Correntia - akcija atbilstoša, bet kaut kā tā zivs mūk nost. Tad nākas variēt ar auklu izvēli. Es nevaru teikt ka no kādiem ir speciāli jāizvairās, vienkārši katram spiningam ir savs pielietojums. Vienīgais ko gribu teikt, ka manuprāt ar īsajiem 6 pēdu kātiem īsti pie mums nav ko darīt. Voldemāra dīķos šādi viennozīmīgi ir par īsu. Vangažos principā var darboties. Viss ir atkarīgs, cik daudz plāno darboties dīķos un kādā līmenī.

29.12.17 Atbildēt | Ziņot 1
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager