Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Mānekļi | 20.maijs 2020, 20:56 | 1 komentārs | 3739 skatījumi

Foreļu sporta ABC II daļa – dzelži

Vienkāršs lietošanā un rezultatīvs – tā pāris vārdos var raksturot rotējošo vizuli jeb rotiņu. Nekļūdīšos, sakot, ka rotiņš ir viens no populārākajiem un universālākajiem mānekļu tipiem, un tieši ar to daudzi makšķernieki uzsākuši savas spiningotāja gaitas.

Kopš franču inženieris Andre Melnārs izgudroja Mepps rotiņu, pagājis 81 gads. Šajā laikā tas ir piedzīvojis daudzas metamorfozes un nu ir pieejams visdažādākajās variācijās, izmēros un krāsās.

ROTIŅŠ

No kā sastāv rotiņš

Stienis – elastīga nerūsējošā tērauda stieple, uz kuras tiek salasītas kopā visas rotiņa sastāvdaļas. Visbiežāk tiek izmantota stieple ar diametru 0,6–0,8 mm, mikro rotiņiem attiecīgi 0,4 mm. Kur atbilstošu stiepli iegādāties? Viens variants ir zobārstniecības piederumu veikalos internetā, vēl var meklēt specializētos vizuļu sastāvdaļu (lure components) interneta veikalos vai eBay.

Pats jau kādu laiku izmantoju Japānā ražotu stiepli ar griezekli galā – kā slavenajam Smith rotiņam Niakis. Šai stieplei ir pāris mīnusi. Viens – pats mazākais diametrs ir par lielu, lai uz tās taisītu izsvarotu un harmonisku mikro rotiņu. Tāpat no kolēģiem ir dzirdēts, ka gala griezeklis neiztur slodzi un izjūk. Man pašam nekas tāds nav gadījies, jo, lietojot 3–4 LB mono vai 0,3 PE, drīzāk notrūkst māneklis, nevis izjūk tā griezeklis.

Mepps un Blue Fox

Skava (ang. clevis) – kalpo par savienojumu starp stieni un lapiņu un nodrošina lapiņas rotēšanu ap asi. Šai detaļai ir daudz variantu. Pirmais – hromēta pakavveida stieple ar saplacinātiem galiem, kuros izurbti mazi caurumi, caur kuriem izver stiepli. Otrais – dubultā salocīta 0,3–0,5 mm elipsveidīga misiņa plāksne, piemēram – visi Mepi. Trešais variants – iegarena alumīnija plāksnīte, izliekta pakavveida formā, ar izurbtiem caurumiem kā pirmajā variantā. Šādu skavu jau izgatavo juvelieris pēc pasūtījuma, un to galvenokārt izmanto mikro modeļos.

Mufta – elements, kas atrodas starp skavu un konusu. Tā galvenā funkcija – kalpot par savdabīgu skrošriņķi, kas samazina berzi un ļauj vieglāk un ātrāk lapiņai uzsākt rotāciju. Šāds elements gan pastāv tikai vēl Blue Fox, pārējiem ražotājiem tas ir aizstāts ar lodīti, kas manā skatījumā ir pareizāk, jo starp skavu un lodīti veidojas mazāka berzes virsma.

Konuss (jeb atsitējs) – šis elements nodrošina to, ka lapiņa mazāk pielīp un trinas gar serdīti. Īpaši, ja rotiņu vada ar piepaceltu kātu, kad augšpusē leņķis starp asi un lapiņu palielinās, bet lejasdaļā paliek minimāls un lapiņa sāk sisties gar serdīti. Mūsdienās lielie ražotāji, krāsojot mānekļus, izmanto noturīgas poliuretāna krāsas un lakas, kas labi tur triecienus pret akmeņiem un iztur asos zivs zobus, bet nekas nav mūžīgs, un konuss palīdz izvairīties no pāragras krāsas nolobīšanās.

Serdīte – galvenais konstrukcijas līdzsvara elements (pret lapiņu), no kura atkarīgs, cik tālu māneklis lidos, kādā dziļumā ies un kādas nemainīgas krāsas akcentu zivs redzēs kopējā kustīgajā rotiņa areolā. Serdīte mēdz būt izvirpota no misiņa, izlieta no svina vai volframa, kā arī var sastāvēt no vairākām atsevišķām misiņa, vara vai volframa galviņām, ko parasti izmanto mušotāji nimfu siešanai. Forma – zvanveida (Blue Fox Vibrax). Pēdējos gados, pieaugot informētībai par kaitīgo svina ietekmi uz veselību un dabu, volframs makšķerēšanas piederumu pasaulē ir iesoļojis uz palikšanu. Tā galvenais pluss – lielāks blīvums nekā svinam (1,7 reizes), kas ļauj izveidot kompaktākus un līdz ar to tālāk lidojošus mānekļus. Mīnuss – augstā kušanas temperatūra, kas neļauj to izkausēt un izliet vēlamajā formā mājas apstākļos.

Lapiņa – rotiņa galvenā sastāvdaļa. No tās formas, svara (izmantojamā materiāla), biezuma un apdares (krāsojuma, uzlīmēm) būs atkarīgs, kāds būs lapiņas griešanas leņķis ap asi. Jo šaurāka un vieglāka, jo ātrāka kustība un šaurāks leņķis pret stienīti, ap kuru rotē.

• Aglia tipa lapiņa samērā lēnas vilkšanas laikā rotē 60° leņķī un ūdenī rada ievērojamu pretestību un vislielāko vibrāciju. Nepārtaisīti Aglia rotiņi vairāk būs piemēroti stāvošam ūdenim un mērenai straumei.

• Comet tipa lapiņa rotē 45° leņķī, radot mazāku pretestību nekā Aglia, un to var lietot jau straujākās vietās.

• Aglia Long (vēl saukta par willow) tipa lapiņa griežas 30° leņķī, un nelielās pretestības dēļ tā vislabāk strādās straumē.

Kāds tad ir sausais atlikums? Jo šaurāka lapiņa, jo dziļāk ies rotiņš un labāk turēs straumi. Jo platāka, jo vairāk to cels ārā, palielinoties straumei, un jo vairāk vērps auklu. Vēl jāpiebilst, ka katram lapiņas tipam ir savs attēls, ko tas rada ūdenī, kā arī skaņa un vibrācija. Tā, piemēram, Aglia 3. numurs reāli rūc kā helikopters (mepps.com/resources/lure-sounds).

Plastmasas pērlītes vai volframa (mušu) galviņas – tās nereti tiek pievienotas konstrukcijas beigās un ir kādā UV krāsā, lai radītu papildu akcentu jeb tā saucamo uzbrukuma punktu.

Rotiņa uzbūve

Mepps Aglia, Comet un Long lapiņu griešanas leņķi

Izmērs un svars

Lūk, šie abi ir galvenie raksturlielumi. Grozies, kā gribi, bet rotiņa etalons ir Mepps, un, runājot par izmēriem, par pamatu tiek ņemti Mepps ražojumi. Tātad, pēc Mepps klasifikācijas, sportam derēs rūpnieciski izgatavoti rotiņi no 00 (1,5 g) līdz 3. numuram (6,5 g). Kaut gan izmērs 00 ir pats mazākais, ko šī kompānija ražo, mēģinot noķert durtu zivi vai pavisam mazu strauta forelīti, nepieciešami vēl mazāki. Te jau talkā nāk dažādu meistaru darinājumi, kuri ir no mikro (nr. 000) līdz pat mikroskopiskam (nr. 00000). Pats mazākais rotiņš sver vien dažas grama desmitdaļas, atgādina mazu mušiņu un ļauj noķert visas baltās zivis, ko gan mačos ieskaitē neņem.

Lacko saime

Konstrukcijas veidi

Pēc konstrukcijas veida var iedalīt klasiskos, in-line rotiņos un modeļos ar priekšējo izsvarojumu.

In-line. Lapiņa ir uzvērta tieši uz ass, un šādi rotiņi atgādina uz vienu sānu nobīdītu propelleru. Tiem lapiņa praktiski nepielīp, tie uzreiz sāk griezties un stabili to dara pat ļoti stiprā straumē. Jāsaka, ka in-line modeļu radītās vibrācijas, vizuālās kontūras un skaņa būtiski atšķiras no klasiskā varianta, tāpēc maču laikā nomaiņa no klasiskā uz in-line var izrādīties gana efektīga.

Kopš savos pirmajos upes mačos pirmajā dienā ar Smith AR-S in-line rotiņu uzvarēju zonu, šis tips manā topā ir tikai nostiprinājis savas pozīcijas. Principā, lai ietu pa foreļupi, pietiek ar vienu 2. numura AR-S!

Citi ievērības cienīgi in-line modeļi: Agat Mario, Lacko XD, Leon In-line, Panther Martin, Mepps XD, Palms Spin Walk QR, Lucky John Excentric In-line un citi.

Vjunovkas

Ar priekšējo izsvarojumu. Tā kā latviski nosaukumu šādam tipam nezinu, man labpatiktos to saukt par džigrotiņu. Šo mānekļu galvenās priekšrocības – tie griežas, arī brīvi krītot, nesavērpj auklu un ļauj apmakšķerēt dziļu tuvējo krastu, kā arī izmantot dažādas džigošanas tehnikas. Galvenie mīnusi – iemetiena brīdī māneklis bieži sametas, kā arī tam mēdz būt vairāk tukšu ņēmienu, jo kritiena brīdī āķis (bez mušas) nevis planē aizmugurē, bet karājas ~90° leņķī.

CITI RADINIEKI

Spinerbaiti un bazbaiti. Spinerbaits ir populārs lielmutes asara māneklis. Tā kā šī zivs mūsu platuma grādos nemīt, krasta spiningotāju, jo īpaši forelistu, arsenālā tāds māneklis ir reta parādība, bet šur tur to lieto un ar panākumiem. Šogad pasaules čempionātā pats biju liecinieks, kā franču sportists nopresētā sektorā uzlika spinerbaitu un tika pie 2 zivīm.

Ar ko tad spinerbaits un bazbaits izceļas salīdzinājumā ar to pašu rotiņu? Pēc būtības tie ir divi mānekļi vienā: augšējā kustīgā daļa un apakšējā fiksētā. Runa nav par tiem spinerbaitiem, kur apakšējā daļā ir džiggalva ar vienžubura āķi tvisterim vai citam silikona māneklim – tas skaitās kombinētais māneklis, kurš krasta spiningošanas disciplīnā ir aizliegts. Kādas ir priekšrocības? To var mest gan uz augšu pa straumi, gan uz leju, vadīt vienmērīgi vai dažādās džigošanas tehnikās, tāpat iespējams apmakšķerēt dažādus upes padziļinājumus, jo tas spēlē kritienā. Plus var nomainīt lapiņu, neizjaucot visu konstrukciju.

Ievērojamākie mikro spinerbaiti: Daiwa Silvercreek Spin (6 g), Lucky Craft Area’s (5,2 g), Jig Power Yogo Spin (3,5 g), Volkien Mini Hurricane SB (3,5 g), Adam’s Nano’x (4 g).

Propelleri jeb turbīnīte. Ar šo rotiņa paveidu pirmoreiz saskāros, vēl skolā ejot. Vasarās bieži mēdzu spiningojot laisties pa Ventu ar gumijas laivu. Reiz, slīdot cauri Briežu braslam, kad laiva tikko izgāja cauri kārtējai krācei, izdarīju metienu pa virspusi. Uz robežas, kur krāce pāriet dziļumā, sekoja pamatīgs blieziens. Pēc izvadīšanas laivā kūļājās puskilogramīga alata. Nu man veiksmes atslēga bija rokā, un pie Kuldīgas krāces pārbaudīju smuku eksemplāru esamību, līdz propellers tika norauts un... tā potenciāls aizmirsts.

Pašlaik manā arsenālā ir Field Hunter Don Pulse, Field Hunter Pulse un dažāda kalibra un krāsu paštaisītie propellerīši. Ar tiem veiksmīgi ķeru alatas un mēdzu tos lietot arī mačos.

Labās īpašības – mazi un kompakti, līdz ar to labi lido tur, kur mikro rotiņš nesniedzas, turklāt vienmēr griežas ļoti ātri. Galvenie mīnusi – mēdz savērpt auklu, un tiem nav tik labas pretestības kā rotiņiem.

Šūpiņi un mikro rotiņi

Šūpiņš. Šis laikam ir senākais māneklis. Dažāda izliekuma, formas un krāsojuma metāla plāksne. Tam ir sava spēle, labi lido, planē, brīvi grimstot. Aprīkots ar vienžubura āķi, tas retāk aizķeras (kas ļauj drošāk vadīt tuvu gruntij), kā arī mazāk savāc visādas peldošas ūdenszāles un lapas. Līdz ar dīķa foreļu disciplīnas attīstīšanos mikro šūpiņi ir ieguvuši otro elpu. Krāsu variācijas, formu un svaru daudzveidība ļauj piemeklēt rezultatīvus mānekļus arī upei.

Biežāk lietotie rotiņi foreļu sportā

Par veco labo Mepps un tā neatzīto radinieku Blue Fox Vibrax es daudz vairs nestāstīšu. Vien piebildīšu, ka mana skepse par lieliem Aglia un Comet tipa modeļiem izzuda pasaules čempionātā Slovākijā – tajā itālis Maksimiliano Gibaudo ar 2. numura Comet darīja brīnumus. Pēc tam vairākkārt savu pārliecību esmu nostiprinājis LV mačos. Pēdējās sacensībās šogad Slovākijā pārtaisīti (palielināts svars) 2. un 3. numura Aglia deva labu rezultātu izteiktā gumijas sektorā, atkārtoti provocējot zivis pie pašas grunts.

Smith AR-S un Niakis. Smith viennozīmīgi ir ikona starp aprīkojuma ražotājiem foreļu spiningošanai, un tādi ir arī šie divi modeļi. Plašā krāsu un svaru palete, oriģināls dizains un teicama spēle. Vienos mačos skatos – Reinis B. mētā Niakis ar tā kā redzētu nestandarta krāsojumu, esot atradis upē. Man prieks, ka mans krāsojums atzīts par labu esam!

Vjunovkas. Vēl ne tik sen krievu meistara Alekseja Vjunova rotiņus varēja dabūt tikai, tā teikt, pa blatu caur paziņām sportistu aprindās. Nu tie ir pieejami arī Latvijā. Aleksejs ļoti skrupulozi pieiet katra modeļa izstrādei un testēšanai, tāpēc nav brīnums, ka Pontoon21 zīmola rotiņus izstrādā tieši viņš. Modeļu klāsts ir plašs – no 000 līdz džigveidīgajiem. Cena (un kvalitāte), iespējams, viena no augstākām starp hand made ultra light mānekļiem.

Lacko. Slovāku meistars Lacko jau gadiem ar rotiņiem apgādā daudzkārtējos pasaules čempionus (savas valsts izlasi), tāpēc viņa izstrādājumi ir uzticami, kvalitatīvi un pārbaudīti kaujas apstākļos. Lacko rotiņu saime ir plaša – no mikro līdz pasmagiem longiem. Pirms vairākiem gadiem sportisti no pasaules čempionāta atveda dažus Lacko in-line variantus, un man palaimējās vienu dabūt. Tā kā nopirkt tos nekur nevarēju, aizgāju pie juveliera, pasūtīju silikona formu un nokopēju, izlejot sudrabā. Liels bija prieks, kad mačos tie labi ķēra un pat titulēti krievu sportisti centās saprast, kas tas par zvēru.

Agat Mario – oriģinālie un pārtaisītie

Agat Mario. Šim lapiņa salīdzinājumā ar citām in-line lapiņām ir biezāka un smagāka, līdz ar to griežas nedaudz smagnējāk un ar mazāku frekvenci. Komplektā ar volframa serdīti rotiņš labi spēlē un tālu lido. Šie izstrādājumi drīz būs meklējami starp retiem, vien izsolēs nopērkamiem eksemplāriem, jo tā vien izskatās, ka autors Igors Fiļippovs ir pārstājis tos ražot. Praktiski ar Mario vien es ķēru veselu sezonu visa veida ūdeņos un visas iespējamās zivis.

Leona rotiņi

Leona rotiņi. Meistara Leona Grečanika izstrādājumi priecē forelistus nu jau trešo gadu desmitu. Kādam mūsu sportistam no attālākas Latvijas pilsētas pasaules čempionāta Bosnijā ar Leona rotiņu izdevās ieslēgt atpakaļ pierimušo zivju apetīti, tādējādi pārsteidzot vairāku valstu dalībniekus un rosinot to interesi par mīklaino super ķērāju. Ne tik senā Leona in-line rotiņu parādīšanās izraisīja ažiotāžu sportistu vidū, un teju katram otrajam tas bija uzkabināts jau startā. Savukārt citā čempionāta posmā turpat pie krasta nopērkamā super smagā Īkstīte dažiem palīdzēja izlīst no nullēm.

Bez visiem iepriekšminētiem vēl pastāv daudz labu vai pārtaisīšanai noderīgu rotējošo vizuļu modeļu: Pontoon21 Trait, Pontoon21 Ball Concept, Palms Spin Walk, MF Craft, Angle Blaze, Daiwa Siver Creek Spinner, Manjačkas un citi.

Pašrocīgā rotiņu uzlabošana

Nobeigumā daži aspekti attiecībā uz pārtaisīšanu. Galvenā doma ir izveidot optimālu mānekli, kas atbilst noteiktiem copes apstākļiem. Manā arsenālā gandrīz visi rotiņi ir pārtaisīti, pārbaudīti un iezīmēti kādiem noteiktiem apstākļiem. Nelielu daļu es pielāgoju tieši pirms mačiem, vadoties pēc informācijas par konkrēto upi. Citreiz, lai nokomplektētu vienu strādājošu rotiņu, rezerves daļas tiek ņemtas no diviem vai pat trim citiem, kas tiek pirkti speciāli šādam mērķim. Visu pārējo – visa veida volframa, vara, niķeļa skrotis, plastmasas UV bumbiņas, stieples un skavas – pērku atsevišķi internetā.

Kā panākt, ka rotiņš sāk griezties, līdzko iekrīt ūdenī, lai lapiņa nepielīp, lai nav liekas vibrācijas, lai ass negriežas līdzi lapiņai, savērpjot auklu?

Konstrukcijā visam jābūt harmoniskam. Nevar mikro rotiņu taisīt uz 1 mm stieples, uzlikt skavu kā 2. Mepam un cerēt uz nevainojamu rezultātu.

Lai māneklis būtu izsvarots un ietu pēc iespējas horizontāli, smaguma centram jābūt maksimāli tuvu lapiņai.

Lai mikro rotiņam sanāktu smuka augšējā cilpa, stieples vienu galu iespiež skrūvspīlēs un tad, stiepli nostiepjot, otrā galā uzgriež cilpiņu. Uztinot augšējo cilpu, atlikušo stiepli nokniebj, pieslīpē, lai nepaliek asumi, un pārklāj ar laku. Tādējādi tiek izslēgta iespēja, ka pinuma vietā ķersies smalkās ūdenszāles. Apakšējai cilpai, pie kuras stiprina āķi, nav tik lielas nozīmes, tāpēc stiepli ap asi tin nepilnu vienu reizi.

Gredzenus starp rotiņu un trīsžuburi cenšos neizmantot, lai āķis būtu tuvāk serdei, uzreiz aiz lapiņas rotēšanas konusa. Ja lapiņa griežoties nosegs āķi, var būt tukšas copes, jo zivs dabūs sitienu no lapiņas, pirms vēl būs sakampusi āķi.

P.S. Kāpēc daudzkārtējam pasaules čempionam Aleksandram Vorobjovam zivis turpina pieteikties, kad citiem vairs neķeras?! Jo viņš ir uzkonstruējis rotiņu, kas griežas uz pretējo pusi! CL

@Māris Rublāns

Saistītie raksti: Foreļu sporta ABC I daļa – vobleri

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(4 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[1] Komentāri | dilst | aug
 
BrunoL

???

21.05.20 Atbildēt | Ziņot 1
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager