Veidosim saturu kopā!
  • Jūsu novadā gaidāmas vai jau aizvadītas copmaņus saistošas aktivitātes?
  • Jums ir viedoklis par copmanim aktuālu tematu?
  • Esat izbaudījis aizraujošu copes piedzīvojumu?

Rakstiet mums! Pievienojiet attēlus (vai uzticiet tos piemeklēt CL redaktoram) un mēs nodosim Jūsu vēstījumu visai Latvijas copmaņu saimei!

Jaunākie komentāri

Seko līdzi

RSS barotne
Seko līdzi jaunākajiem CopesLietas.lv biedru rakstiem sev ērtā veidā izmantojot RSS barotni.
Inventārs | 14.oktobris 2020, 15:41 | 2 komentāri | 3758 skatījumi

Mazie copes izpalīgi

Plānojot šo rakstu, pārskatīju, ko šajā laikā esmu stāstījis iepriekšējos gados (dikti negribas atkārtoties tēmās, ko man tā jau bieži pārmet). Tad nu skatos un redzu, ka maz ir runāts par visādiem copes aksesuāriem un palīgierīcēm, kuru patiesībā mūsu somās ir gana daudz.

Tad nu šoreiz eju copes veikalā, skatos plauktos un skaidroju, ko ar kuru štruntu var un vajag darīt.

Ekstraktors Pilnīgi neaizvietojama lieta fīdera un pludiņa copē. Plastmasas vai metāla irbulis, ar kura palīdzību izņem āķi zivij no mutes, turklāt tik veiksmīgi, ka zivi praktiski netraumē.

Dažs teiks, ka to pašu var izdarīt ar jebkuru zāles stiebru vai koka zaru. Nē, nevar vis, jo pareiza ekstraktora forma ir tāda, ka to uzver uz auklas un bīda pa auklu uz leju, līdz ekstraktors uzveras uz āķa. Tad atliek tikai nedaudz pastumt āķi uz leju, tādējādi izņemot no vietas, un mierīgi vilkt ekstraktoru kopā ar āķi no zivs mutes. Super ērti, ātri un viegli, un tas viss par 30–50 centiem līdz eiro. Šis ir tas gadījums, kad laba un vajadzīga lieta nemaksā milzu naudu, turklāt vienādi labi var strādāt gan 30 centus, gan 2 eiro vērtā.

Veikalos ir pieejami gan pavisam tievi un smalki ekstraktori, gan diezgan resni. Ja esi copmanis, kuram patīk ķert visu, kas ķeras, arī nelielas un vidējas zivis, ja izmanto arī 14.–12. izmēra āķus, tad ņem smalkākos, ar tiem mazus āķus izdabūt būs krietni vieglāk. Ja pamatā ķer brekšus, līņus, karpas, tātad izmanto āķus 10.–8.–6., tad droši lieto vidējus vai resnus ekstraktorus, tiem āķim paredzētais caurums ir lielāks, attiecīgi būs vieglāk izņemt lielu āķi.

Pludiņu krāsu–laku Pludiņmakšķernieki zina, ka ar laiku pludiņu antenas krāsa mēdz saplaisāt un nolobīties, vai arī it kā foršam pludiņam antena noķellēta kaut kādā nesaprotami blāvā krāsā. Šo problēmu viegli var atrisināt ar pludiņu krāsu–laku. Tās, sevišķi jau gaismu atstarojošā, fosforizētā, ir populāras vēdzeļu ķērāju un citu nakts copes cienītāju vidū – tiek krāsoti zvaniņi un citi signalizatori, lai tumsā ātrāk pamanītu, kurš kāts ir nostrādājis.

Veikalos ir pieejamas daudzu krāsu un nokrāsu lakas, pašas populārākās ir šīs bildē (koši dzeltena, oranža un atstarojošā). Salmo veikalos to cena ir no 3,75 līdz 4,95 eiro; ja pieskata un neļauj krāsai sakalst, tad ar šādu pudelīti remontdarbiem pietiks vairākām sezonām.

Makšķeru savilcēji – ļoti vajadzīga lieta jebkuras divu un vairāk daļu kātu pārvietošanas laikā: ja skatās statistiku, tad tieši nepareizas transportēšanas dēļ tiek traumēts un salauzts vislielākais kātu skaits.

Daži iztiek ar parastajām naudas gumijiņām, kas nopērkamas jebkurā kancelejas preču veikalā. Var, un arī pats reizēm tās izmantoju, bet tās ļoti ātri plīst un vēl ātrāk pazūd, tāpēc jebkuras konstrukcijas savilcēji būs ērtāki.

Modeļi ir ļoti dažādi, arī to cenas atšķiras pamatīgi. Tomēr šis ir kārtējais gadījums, kad izstrādājuma cena nekādā veidā neietekmē kvalitāti, jo tāds bezvārda neoprēna savilcējs strādā tieši tāpat kā pasaulslavenas firmas vārdu nesošs izstrādājums, kas maksās 5–7 reizes dārgāk. BET, kad copmanis ir sasniedzis zināmu labklājības līmeni, tad jau kļūst principiāli svarīgi, kas rakstīts uz katra sīkuma, nemaz nerunājot par somām un apģērbu, tāpēc veikalos jābūt ļoti dažādām precēm.

Funkcionāli ērtāki ir no neoprēna vai cita elastīga materiāla gatavoti savilcēji, jo, liekot uz kāta, mēs tos nedaudz nostiepjam, palaižot vaļā, tie savelk kātu, un transportējot nekas nekratās un neberzējas. Pārvadāšana reizēm notiek arī auto jumta bagāžas kastē, ar lidmašīnu utt., kad kātiem jāiztur vairāku tūkstošu kilometru brauciens, bet lidojuma gadījumā arī ne pārāk saudzīga krāvēju attieksme.

Vienkāršākie savilcēji veikalos maksā 1,5–2 eiro, dārgākie – 15+ eiro par pāri. Ja tie tiek tirgoti komplektā pa 2 gabaliem, tad nebrīnies, ka viens būs garāks, otrs īsāks: tad īsākais spicei, garākais resnajam kāta galam. Tas ir labi spiningam, bet, ja meklē variantu fīderim (3 posmi), tad labāk uzreiz veikalā pamēri, vai savilcēja garuma pietiks visu 3 posmu apķeršanai. To saku, jo pats esmu trāpījis uz visādiem brīnumiem.

Metiena uzpirkstenis – lieta, par kuru aizdomājas tikai tie, kuri ar fīderi, jūras vai karpu kātu met 80–100–120–150 metrus. Sevišķi, ja to dara ar pīto auklu, bieži un, nedod dievs, ar slapju roku – tad var ļoti viegli atvadīties no pirksta gala vai, labākajā gadījumā, palikt ar sagrieztu pirkstu.

Pirksta aizsardzībai ir vairāki veidi. Var likt gumijas uzpirksteni, var notīt ar izolācijas lenti (pats tā daru, kad fīderēšanā sākas metieni jau no 70 metriem). Karpu copes piekritēji, kas bieži vien ir spiesti mest arī 150 un pat 200 metrus, šim jautājumam pieiet ļoti nopietni, tur ir speciāli uzpirksteņi.

Izkapts – jā, jā, ļoti noderīga lieta, ja bieži copē no krasta un mēdz klīst pa dažādiem ūdeņiem, kad vajag iztīrīt vietu. Runa ir par izkapti, ko pieskrūvē pie teleskopiskā vai saliekamā uztveramā tīkliņa kāta. Tie ir 2–5 m gari, un kā likums visiem ir vienāda izmēra skrūvējamā daļa, attiecīgi arī izkaptij ir tieši tāda paša diametra skrūve. Kad ūdenī saaug lēpenes, niedres un citas zāles un kad pašam negribas līdz jostas vietai vai pat dziļāk bradāties, šāda izkapts ir praktiski neaizstājama.

Salmo veikalos, no kuriem ņēmu visas šeit aprakstītās lietas, ir tikai šāda konstrukcija – vienpusējā, bet vispār ir nopērkami arī citi veidi. Cenas, kā redzams bildē, nav lielas, turklāt, ja vien pats nepazaudēsi, rīks kalpos tev gadu desmitiem.

Šķēres pītajai auklai Varbūt kādam tas liekas jocīgi, bet patiesībā labas šķēres, kas griež pat nenostieptu pīto auklu, ir zelta vērtas. Zinu, ka daudzi spiningotāji pērk šķēres i par 20, i par 30 eiro, jo, kad pierodi pie labām lietām un pie tā, ka katra lieta pilda savu uzdevumu, ir grūti paņemt rokās citu instrumentu.

Taču laiks iet uz priekšu, lētāki kļūst ne tikai labi kāti un pītās auklas (ir tāda tendence jau vairākus gadus, un es nerunāju par pasaules brendu produktiem, bet par vidējās klases lietām), bet arī aksesuāri. Vēl pirms gadiem 5–7 pat iedomāties nevarēju, ka bez grama šaubu pītajai auklai ieteikšu šķērītes par 3–4 eiro. Savukārt šodien daru to pilnīgi mierīgi, jo tādas tiešām ir un maksā pilnīgi godīgu naudiņu. Protams, šīm 3 eiro šķērēm mūža jeb asuma laiks tīri teorētiski var būt mazāks nekā brendotajiem analogiem, bet, zinot, kā reizēm šķēres un citi sīkumi mēdz nolikties, es izvēlos uzreiz nopirkt 2–3 vienkāršākas un salikt visās somās, nevis auklēties ar vienām labām. Tomēr nenoliedzu, ka strādāt ar labu, smalku instrumentu ir patīkami. Katram savs, es esmu lācis un visu laužu un zaudēju...

Humanizators jeb, cilvēciskā valodā izsakoties, zivju sitamā vāle. Nu piedodiet man, zivju bučotāji un neēdāji, es viņas ēdu un reizi pa reizei nesu mājās. Un zivis, kuras paturu, nemoku, tāpēc man abās spiningošanas somās ir pa šādai vālei. Gribu tādu ielikt arī sēžamajā kastē, ar kuru parasti dodos fīderēt vai pludiņot, jo reizi pa reizei krastā nav nekādu sprunguļu, ar ko iemidzināt mājās vedamo zivi, bet ļaut tai spārdīties un lēkāt pa spaini vai somu nav īsti pareizi. Savus pretiniekus un ēdienu arī vajag cienīt.

Protams, kārtīgs vecis uztaisīs sev tādu humanizatoru pats no jebkuras pagales. Bet ko darīt tādiem jocīgajiem kā es, kam rociņas aug no...? Neko citu, kā pirkt gatavu copes veikalā. Turklāt humanizatori ir dažādi – gan lielāki gan mazāki, gan koka, gan metāla, gan dīķa forelei, gan kārtīgam lasim vai samam. Atšķiras arī to cenas – no 5 eiro līdz pat gandrīz 20.

Teleskopiskie un saliekamie kāti uzveramajiem tīkliņiem, izkaptīm, mailīšu tīkliņiem ir pilnībā neaizstājama lieta, ja gribi paturēt rokās, nobildēt un aiznest mājās savu lomu. Runa ir par tīkliņiem 2–3–4–5 m garumā. Tie tiek ražoti gan no stiklašķiedras, gan no grafīta.

Kā zināms pēc makšķerēm, tad grafīts mēdz būt ļoti dažāds, attiecīgi arī cenas tādiem rokturiem var būt ļoti atšķirīgas. Te kā piemērs ir 3 kāti, ļoti veiksmīgs divmetrīgs (bija arī 3 m) teleskopisks stiklašķiedras modelis, salīdzinoši viegls, izturīgs un veikalā maksā mazāk par 9 eiro. BET tas ir tikai 2 m garš: ja darbojas no laivas, laipas un ne pārāk augsta krasta, tas ir pietiekami, toties citās vietās ar to ir par maz.

Ir arī 4 m garš teleskops, cena ap 28 eiro, jaudīgs, bet... nu smags gan. Un teleskopiskā varianta mīnuss ir tas, ka vai nu to saliek visā garumā, vai tad, izbīdot tikai 1–2 posmus, kaut kā pietin pārējos posmus, lai tie netraucē un kāts negrozās un nešļūkā. To visu var izdarīt. Stikla šķiedras kātu pluss ir zemā cena un izturība, mīnuss – svars, kas ļoti ir jūtams garajos modeļos.

Savukārt grafīta analogi parasti ir saliekami, nevis teleskopiski, un tas ir liels pluss. Tad, nopērkot, teiksim, 4 m garu 4-daļīgu kātu, tu patiesībā esi sagādājis 4 dažādus kātus. Katrs posms ir aptuveni metru garš, attiecīgi tu daudz vieglāk vari pielāgot garumu konkrētajai vietai.

Grafīta kāti ir krietni vieglāki, bet arī krietni dārgāki. Jā, izturīgs un jaudīgs, jā, labs, bet 70 naudiņas, un daudziem no mums ir smagi psiholoģiski pieņemt, ka par uztveramā tīkliņa kātu jāmaksā tāda summa. Sportā mēs pie tādiem cipariem jau sen esam pieraduši. Tur uzveramo tīkliņu cenas aiziet vairākos simtos eiro, jo plus garumam, izturībai un funkcionalitātei ir vēl prasība pēc maksimāli maza svara, jo reizēm ar tādu 4–5 m garu uztveramo tīkliņu zivi nākas uztvert ļoti stiprā straumē vai vējā un ar vienu roku turēt ir grūti.

Tāpēc apsver savas vajadzības un iespējas: ja esi ceļotājs pa dažādiem ūdeņiem, tad varbūt tomēr vajag padomāt par gara, saliekama daudzposmu uztveramā tīkliņa–izkapts kāta iegādi.

Uztveramo tīkliņu galvas – tās, ko var pieskrūvēt pie iepriekš aprakstītajiem kātiem. Arī tās ir ļoti dažādas gan materiālos, gan svarā, gan izmēros, gan, protams, arī cenās. Cenas šīm galvām ir no nepilniem 6 eiro līdz 12–15 eiro.

Ļoti būtisks ir galvas svars – jo tas mazāks, jo vieglāk būs darboties straumē un vējā. Pamatā tīkliņu galvas tiek izgatavotas no viegla metāla stīpas, tur viss ir kārtībā. Vislielāko svaru dod pats linums, tīkls. Sevišķi, ja tas ir no materiāla, kas uzsūc ūdeni, – tad tava tīkliņa galva no standarta 120–140 gramiem samirkstot kļūs par 300+ gramu galvu, kas vēl taisīs milzīgu buru straumē vai vējā, un jebkuras zivs uztveršana būs nopietns pārbaudījums tavām rokām un tīkliņa kātam.

Tieši šī iemesla dēļ no sporta arī ikdienas copē pamazām ienāk tīkliņu galvas ar linumu no makšķerauklas un palielām acīm. Tādai galvai plusu ir daudz vairāk nekā mīnusu – tā ir viegla, netaisa buru ne straumē, ne vējā, atliek nopurināt, un tā jau ir sausa, un makšķeraukla neuzsūc smakas. Šāda modeļa mīnuss ir tas, ka linums ir trauslāks, jo izmantotā aukla ir patieva un tīri teorētiski var novecot ātrāk, teiksim, par kaprona un kādu gumijoto analogu. Bet manā gadījumā svars un ērtums atsver ilgmūžību.

Ir ūdenstilpes un copes veidi, kur ir prasība, ka tīkliņam jābūt īpaši saudzīgam pret zivīm un tai pašā laikā tas nedrīkst uzsūkt ūdeni – lai, makšķerējot dažādos ūdeņos, tu ar tīkliņu nepārnestu kaut kādas zivju slimības. Jā, jā, tur viss ir stipri nopietni. Atceros, ka, braucot uz pasaules čempionātu Īrijā, mēs visi tikām brīdināti: uzglabājamiem tīkliņiem vēlams būt pilnīgi jauniem, vēl veikala iepakojumā. Pretējā gadījumā tie tiks dezinficēti speciālos šķīdumos, un neviens, kurš šo procedūru ignorēs, netiks palaists uz startu.

Tāpēc veikalos ir nopērkamas arī gumijota linuma galvas, kuru lielākais mīnuss ir fakts, ka tās ir praktiski dubultā smagākas par makšķerauklas modeļiem. Visādi citādi ļoti ērtas, ūdeni neuzsūc, izturīgas. Man tāda ir, un izmantoju to karpu dīķos, jo tādā linumā neieķeras karpu un karūsu muguras spuras. Arī vairākumā foreļu dīķu, kur aukstā laikā praktizē sporta copi, zivis ļauj ķert un laist vaļā (bezatskabargu āķi, tikai noteikti mānekļi utt.), arī galvenā prasība ir gumijoti tīkliņi, jo tie ir vissaudzīgākie zivij. Mirkstošie tīkliņi, precīzāk – tīkliņu galvas, arī veikalos ir, tie bieži vien ir pat lētāki, un, ja neieciklēties uz svaru un mirkšanu, tad arī ar tādiem var ķert un baudīt copi. Kā jau vienmēr – visas problēmas ir mūsu galvā...

Katrā gadījumā, ja tev rodas kādi jautājumi par šo vai citu copes inventāru, droši uzdod tos man mūsu žurnāla mājaslapā www.copeslietas.lv. Nepretendēju uz vienīgo patiesību, bet šo to līdzēt ar padomu varu noteikti.

@Normunds Grabovskis

 
 
Novērtē rakstu:
  • Vērtējums ir 5 no 5
(4 balsis) - lai vērtētu, nepieciešams reģistrēties
[2] Komentāri | dilst | aug
 
begatuks

Īsi, konkrēti. saprotami un neviena lieka vārda.

15.10.20 Atbildēt | Ziņot 2
Lauris74

Meistars piemirsis kaķenes pieminēt. Neatsverama lieta copējot distancē.

15.10.20 Atbildēt | Ziņot 1
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager