Einārs Siliņš

Einārs Siliņš

Makšķernieks, kopš sevi atceras. Galvenokārt viss saistīts ar pludiņmakšķerēšanu. Regulāri piedalās pludiņmakšķerēšanas sacensībās. Kā komandā, tā arī individuāli izcīnītas godalgotas vietas Latvijas čempionātos. Mūžīgs eksperimentētājs, kurš šādas rīcības " atļaujas" arī mačos. Pagājušā gadā izdevis grāmatu “Makšķernieka Dienasgrāmata”. Regulāri savās pārdomās par copi dalās arī ar žurnāla “Copes Lietas”, laikraksta “Diena", reģ. preses un citu masu mediju starpniecību. Viens no M.Oltes veidoto copes raidījumu ilggadējiem ekspertiem.

Atbildes

Jautā gusinsh

sveiks:)

jautājums tāds--kad izslāpst vairāk zivis vasarā vai ziemā?

jautajums tapec ka domaju pie majam mazā dīķītī salaist pāris mazos līņus bet vins ir kadi 5X2,5m un dziļums vasaraā apmeram 1m un ziemā 1,5m ar visu ledu....ir jēga tādā laist tās zivtiņas vai viņas nomirs tur? P.S pavasari salaidu dažas karūsiņas un viņas vel tur ir,nav noslapusas....un esmu dzirdejis ka līņiem nevaig īpaši daudz skābekli..tā tas ir?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Es domāju, ka šajā ziņā nekāds padomdevējs nebūšu un kaut ko gudri muldēt nav nekādas mākslas. Te vairāk jautājums ir ihtiologiem, jo runa nav tikai par dziļumu vai platumu. Te jautājums ir arī par gultnes īpatnībām, ūdens svārstībām, barības bāzi.....

Kas attiecas uz līņiem un karūsām, tad tās patiešām ir pašas izturīgākās zivis attiecībā uz skābekļa patēriņa daudzumu, ja neskaita rotanu.....

Atbildēts: 4.jūlijs 2012, 13:22 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā dali

Sveiki.

Vai var būt tā ka iebarojot, manuprāt, pirmo reizi tajā upē, zivis sākumā pat aizbēg prom no tās vietas, jo parasti visi baro ar parasto kombikormu. Vai var tā būt ka aromāts ir par stipru? iebaroju ar SALMO breksis un upes barība.

Grunts ir apmēram vienā krāsā ar barību.

Paldies

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Starp iebarojamo barību un kombikormu nav tik milzīgas atšķirības, lai zivs muktu projām. Arī Salmo breksis un upe ir tautas klases barība kas nebūt nav apveltīta ar kādu ļoti spēcīgu aromātu. Ja tomēr tev tas šķiet saistoši tad piejauc klāt zemi un ja ir straume tad arī līmi. Barībā noteikti pieliec klāt to ēsmu ko liksi uz āķa, un neaizmirsti, ka šis ir diezgan dīvains gads un zivs varbūt stāv uz tavas barības, bet vienkārši neņem.

Atbildēts: 4.jūlijs 2012, 13:17 | 5 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Gaujinieks

Hei ,ja tā "OFICIĀLI" zushu cope sākas jūlijā ;D ,ta cik ilgi vēl ir AKTĪVA zushu cope? Paldies ;)

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Nu ja tā pavisam "oficiāli", tad pirmais, agrākais zutis ir paņēmis Ventā aprīļa beigās.....

Ja runājam par normālāko laiku sauszemes ūdeņos, tad praktiski ūdens temperatūrai būtu jāsasniedz vismaz 12 grādi plusos. Taču viss atkarīgs no laika apstākļiem. Piemēram, šogad viss ir pilnīgā d........Tādu pavasari un vasaras sākumu es vispār neatceros. Brekši klusē, līņi tāpat, sami "neceļas"....

Ko dara šogad zuši vēl neesmu mēģinājis.

Parasti aktīvākais laiks sākās ar jūnija beigām līdz augusta ........( te viss atkarīgs no laika apstākļiem)

Atbildēts: 4.jūlijs 2012, 13:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā janko100

Sveiki! Cik lielu āķi iesaki uz sapalu, ēsma kukurūza

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Nu sapalam mute nav no tām mazākajām, savukārt kukurūzas graudi arī ir dažāda lieluma. Ja es pludinātu ar pludiņu tad izvēlētos vidēja lieluma graudus un liktu 8 numuru ar diviem graudiņiem. Turklāt āķi izvēlētos ar pēc iespējas īsāku kātiņu, plakano galvu ( nevis gredzenu) un dzeltenā krāsā. Gruntenei liktu par izmēru lielāku āķi un arī lielos graudus skaitā ap 3 - 5 gab. Aptuveni tāpat kā karpai.

Atbildēts: 2.jūlijs 2012, 17:42 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā dali

Sveiks.

Esmu redzējis raidījumus , kuros esi ķēris vēdzeles.

Kā būtu ar kādu raidījumu par samiem?

Paldies.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Atklāti sakot tāds raidījums tika šogad plānots, arī vieta jau apzināta un ilgus gadus izsildīta, taču šogad laikam atliksim, jo tas viss prasa smuku naudiņu.

Atbildēts: 2.jūlijs 2012, 17:35 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā veiksminieks

Sveiks Einār, man ir viens jautajums par līņu baribu.... piemerem iebarojam līņu baribu cik tad aptuveni ta baribas smarža atālums atdalās.

Un gribeju uzparasit kados metros sastopams viss biežak 1.5-2 kg liels līņi vai tik liels līnis ari var but ap kadiem 0.7 metru dziluma? ;)

Liels paldies jau ieprieks :)

Atbild Einārs Siliņš

Nu uz pirmo jautājumu diez vai tev kāds divkājainais spēs atbildēt, jo kā tu zini, tad zivis dzīvo ūdenī, bet cilvēks sausumā...:))) Līdz ar to smarža izplatās pavisam citādi un citos attālumos.

Kas attiecas uz līņu dzīves pamatdziļumiem, tad pārsvarā tie ir līdz 4 metriem. Protams, lielākam līnim vieglāk ir kustēties brīvākos ūdeņos taču barības bāzes vairāk ir seklumā. Tāpēc lielos makanus droši vari meklēt arī 40 - 50 cm dziļumā. Tas ir pierādījies un ir pilnīgi neapstrīdams fakts. Man pašam ir dažos ezeros izpļautas vietas kur ieairēt ar laivu nevar, bet var ar rokām, ieķeroties zālē, aizvilkt laivu uz attiecīgu vietu. Stādies pats priekšā kāds tur ir dziļums.....

Atbildēts: 2.jūlijs 2012, 17:31 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Didulis

Sveiks Meistar !!!

Biju uz copi no 18:00 līdz 10:00

Cope bija tikau uz 7:30 un tie paši bija trīs mazi līnīši uz kukurūzu. Mēģināt uz to pašu kukurūzu nav jēga, es tā domāju, jo tajā dīķī ir ļoti daudz karūsu un karūsas visu kukurūzu norij pirms līni. Ko labāk likt uz āķa un kāpēc cope mums bija tikai plkst 7:30 ? Ļoti interesē :)

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Interesanti būtu zināt kā tajā vietā ir ķēries citus gadus. Man pat ezeros ir vietas kur es labi zinu, ka lielākus par 700 gr diez vai noķeršu kaut gan otrā ezera pusē būs pavisam cita izmēra eksemplāri.

Kas attiecas uz kukurūzu kā ēsmu līnim, tad priekš manis tā ir pēdējā ēsmas izvēle. Lai ķertu līni uz kukurūzas tam ļoti labi šī ēsma jāpazīst. Parasti izmantoju kārtīga izmēra nakteni vai balto + mēslu sliekas. Vadmotīvs vienkāršs. Līnis ir kūtrs meklētājs un daudz labāk skatās uz to kas kustās.

Kas attiecas uz plkst laiku tad nav pamata nekādam izbrīnam. Mēs esam ķēruši līņus arī divos dienā pie pilnīgas saules un neviena mākonīša. To zivju domāšanu mēs neatkodīsim nekad. Varam tikai paturēt prātā vai veikt pierakstus par dažādām situācijām.

Atbildēts: 1.jūlijs 2012, 19:00 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā soks

Sveiks.

Nu neņem tas līnis ne traks! Barojām pārmaiņus 4 dienas, turklāt vairākās vietās. Brekši ir....līnis nav, bet iepriekšējos gadus tak esam tur vilkuši.

Negribi atbraukt?

Atbild Einārs Siliņš

....:)))))

Nav problēmu. Raksti einis2@inbox.lv

Atbildēts: 29.jūnijs 2012, 14:10 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā marcis2511

Sveiks! Man ir doma nelielā upē sakopt nelielu pleķīti, kur pašam būtu patīkami pamašķerēt. Vai jūs nevarētu pateikt pec kadiem pamatprincipiem izveleties savu idealo vietu labai copei? Sakumā savu izveleto vietu domāju sakopt un tad jau lēnam ķerties pie zivju barošanas. Ko jūs sakat par šadu domu varbūt jums pašam ir kadreiz nācies peimeklēt sev patīkamu vietu copesanai?

Atbild Einārs Siliņš

Ideja tiešām ir laba. Praktiski visas mazās upītes lēnām aug ciet. Tu neesi vienīgais kas mēģina kaut ko lietas labā darīt. Ja priekš sevis, tad iesaku izvēlēties vietu kas veido padziļinājumu, aizstraumi un vietu kurai pašam ir ticība vai pierādījumi, ka varētu būt zivs. Pats pa mazām upītēm ganos ļoti maz, lai neteiktu, ka vispār nemaz. Pārsvarā tās apmeklē foreļu tīkotāji, sapalu copmaņi, un elektriķi. Man savukārt ir "paniskas" bailes no tiem mazajiem pretīgajiem kukainīšiem kas var vienā mirklī izjaukt visu tavu dzīvi....:))))

Atbildēts: 27.jūnijs 2012, 19:38 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā seregins

Labdien Einaar vai ir veerts apmekleet Dubkalnu karjeru Ogres novadaa? Gribeetos netaalu no Riigas aizbraukt bet Daugava ar Lielupi apnika.Mekleeju jaunas vietas. Vai nebuus problemaatiski makskereet tur ar grunteni vai labaak gatavot pludinjus ? paldes par atbidi

Atbild Einārs Siliņš

Sveicināti.

Dubkalnos nekas vairāk par karūsām un asarīšiem nebūs noķerams. Karūsas gan ir lielas un gadījušās arī kilogramnieces. Labākais laiks ir pievakarē. Gultne ir klāta ar nepatīkamu dūņu. Iebarošana diezgan sarežģīta. Ar grunteni gan tur nekas nesanāks, kā vienīgi cīņa ar zāļu kušķiem. Viennozīmīgi ar pludu. Vēl rēķinies, ka ir ļoti dzidrs ūdens, tātad prasīsies pēc smalkākiem rīkiem. Es gan labāk aizbrauktu uz Lielo Juglu. Tur būtu daudz interesantāk.

Kāpēc apnikušas Daugava un Lielupe?

Atbildēts: 27.jūnijs 2012, 13:06 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager