Einārs Siliņš

Einārs Siliņš

Makšķernieks, kopš sevi atceras. Galvenokārt viss saistīts ar pludiņmakšķerēšanu. Regulāri piedalās pludiņmakšķerēšanas sacensībās. Kā komandā, tā arī individuāli izcīnītas godalgotas vietas Latvijas čempionātos. Mūžīgs eksperimentētājs, kurš šādas rīcības " atļaujas" arī mačos. Pagājušā gadā izdevis grāmatu “Makšķernieka Dienasgrāmata”. Regulāri savās pārdomās par copi dalās arī ar žurnāla “Copes Lietas”, laikraksta “Diena", reģ. preses un citu masu mediju starpniecību. Viens no M.Oltes veidoto copes raidījumu ilggadējiem ekspertiem.

Atbildes

Jautā Diamond

Sveiks! Jautājums jau pazīstams Tev, bet nu tomēr. Aptuveni 12 ha lielā, diezgan aizaugušā ezeriņā ir nejēgā daudz līņi. Ir tādi ap divi, trīs kilo eksemplāri. vismaz esmu redzējis tinās večiem, un pats redzējis nārstojam. Pats tajā ezeriņā zinu katru zālesstiebru, katru bedrīti. Makšķerēju viņā ļoti daudz, rīki man ir pirmklasīgi, tādas puskilogramīgas raudas es velku ljoti daudz, bet kāpēc 15 gadu laikā nav trāpījies neviens līnis. ēsmas esmu izmantojis visdažādākās, taču vajadzēja šo ento copju laikā trāpīties kādam līnītim. Vienīgais gadījums, ko esmu dzirdējis, ka kāds ar makšķeri izvelk līni šajā ezeriņā, bija pirms daudziem gadiem, viens absolūtais nejēga ar lazdas kātu un ulmaņlaiku šņori peldzināja pusdzīvu mailīti, cerot, ka kāds zirgazobs apēdīs. a šim paņēma pusotra kilograma līnis. šis kā bija cirtis laukā tā pēc tam sīkie ilgi pa nātrēm un krūmiem bija rušinājušies, kamēr šamējo atraduši:D. vai tiešām man varbūt pamēģināt uz mailīti,vai tā tikai bija nenormālākā cūcene. Ko vari ieteikt?!

Atbild Einārs Siliņš

Varu ieteikt....aizbraukt pie tevis ciemos. Ja tas apmierina, tad raksti uz einis2@inbox.lv.

Atbildēts: 25.jūnijs 2012, 09:23 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Marika

Saki lūdzu,vai Albakorā,tagad vasarā ir pieejams motilis,un ja jā tad kurās dienās???

Atbild Einārs Siliņš

Ar motili ir tā, ka pasūtām tikai tad kad kāds no mums startē mačos. Vasarā Latvijā motili neviens neskalo, jo veikali pasūta mazos daudzumos. Iemesls viens. Motils ātri aiziet bojā. Uz mačiem pasūtām no Lietuvas vai Polijas. Taču atvest arī no šīm valstīm ir liels risks, ka tārpiņī neatnāk vienkārši "izceptā" veidā. Turklāt tas nav lēts prieks. Iesaku no piektdienas rītiem, līdz pirmdienām ieskatīties portālā "Copes Lietas", "forumā" kur sadaļa "veikali". Ja mums ir motils, tad tur tūlīt pat dodam ziņu.

Atbildēts: 24.jūnijs 2012, 16:13 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā primaats

labdien gribēju pajautāt par līņiem!vai priekš vienas copes reizes trijām vietiņām piebarot kadus kg 4 nau par daudz es nepārbarinu???paldies

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Noteikti, ka nav. Vienu daļu tāpat apēdīs smalkāka zivs. Parasti līnim taisu divas barošanas reizes, jo vislabākie lomi ir tad kad tu konkrētā vietā nostājies jau laicīgi, nu aptuveni ap plkst 18, tad iebaro 70 % no barības masas. Otro barojumu veicu ap plkst 21 un vados pēc tā cik pa pagājušām stundām apkārtnē ir bijusi liela rosība. Ja mazās ir daudz tad attiecīgi izlietoju visu barojumu, bet ja maz, tad ar pāris bumbiņām katrai vietai pilnīgi pietiks.

Atbildēts: 23.jūnijs 2012, 18:02 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā NaudasBende

Sveiks, Einār! Es tev vēlējos pajautāt kādu testu tu man varētu ieteikt mačkātam lai pa dīķi padzenātu foreles un ik pa laikam paķertu līņus? Var būt arī varētu iedot konkrēto mačkāta modeli, bet ja nav laika ar testu arī pietiks. Paldies :)

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Ja tu domā foreles ķert spiningojot, tad diez vai atradīsies kāds tik universāls kāts kas atbildīs pirmajai situācijai un arī līņu copei. Ja foreles domā ķert ar pludiņu, tad es tev drīzāk ieteiktu kādu fīderi ar garumu ap 420cm un 80 gr testu, vai arī vieglo bolonēzi. Man piemēram ir Colmic NIKITA - XS, garums 420cm, tests 30 - 130. Izklausās briesmīgi, bet kad paņem rokās tad ir skaidrs, ka tā ir patīkama copene, ļoti jūtīga, bet nav pātaga. Pašai makšķerei svars 310 gr.... Patīkami darboties. Ja tomēr paliec pie mačkāta, tad testam vajadzētu būt ap 30 - 60, jo nevar jau zināt cik lielus " kukaiņus" taisies vilkt...:))))

Atbildēts: 20.jūnijs 2012, 11:16 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā FaceMaker

Sveiki!

Esmu atsācis makšķerēšanu (amatieru līmenī) pēc 15 gadu pārtraukuma, pa šo laiku daudz kas ir mainijies-ekipējumā, inventārā u.t.t.

Man jautājums tāds-Ko jūs ieteiktu, kā iesācējam iegādāties copei fjordā (Norvēģijā)? Kas šeit un kur ir nopērkams? Man interesē - kādas auklas (biezums), vizuļus (labāk)? Protams, kā iesācējam nevajag profesionālu komplektu par dārgām naudām. :)) PALDIES JAU IEPRIEKŠ!

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Vari atbraukt pie mums uz Albakoru un savāksim tev pilnu komplektu. Ir gan auklas, attiecīgi kāti, pilkeri, spoles. Ja domā makšķerēt fjordos regulāri un nopietni tad jāzina tavas vēlmes konkrētāk. Tā pa vidam viss izskatās aptuveni šādi.

Aukla tev nepieciešama, ja monofilā, tad 0,5, ja pītā tad 0,4, kāts ap 2 metri un testu līdz 500 gr. Spole maksās ap 30 - 40 latiem. Vēl dažādu smagumu un lielumu pilkeri. Aptuveni sanāks ap 80 - 120 latiem. Lētāk neiesaku pirkties, jo var iznākt, ka nāksies pirkt vēlreiz.....

Atbildēts: 20.jūnijs 2012, 10:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Grizly

Sveiks.

Gribu padalīties ar neveiksmīgo pieredzi Alberta dīķos (karūsu dīķī).

Uz copie protams sagatavojāmies nopietni sapirkām visu nepieciešamo lai varētu veiksmīgi savilkt zivis Traper līņu un karusas barību un melnezeme + atrakatoru līņiem + un uz āķa kabinājām nakteņus. Sākām zivi barot 5 : 00 . līdz pulkst 12 dienā nebija nevienas copes, nu vispār liekas ka tur vairāk nekad nebraukšu makšķerēt šī bija jau otrā reizi šajā dīķi braucot mājās tukšā.

Ko jūs varētu ieteikt.

Vnk tā braukšana uz līņu copi ir tāds padārgs prieks.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Alberta dīķos nekad neesmu makšķerējis, jo es parasti cenšos izvairīties no privātiem dīķiem vai ezeriem. Ir pārītis izņēmumu, bet tas arī ir viss.

Tavā gadījumā es nebūtu licis klāt līņu barībai vēl līnim domāto atraktoru. Ļoti iespējams, ka tu vienkārši barību sataisīji par stipru. Vispār jau tas laika posms no plkst. 5 rītā, nav tas labākais. Izņēmumi ir tikai dažās ūdenskrātuvēs un tad arī cope notiek dziļumā un purva dīķos ar duļķainu un tumšu ūdeni. Labākais laiks ir pievakare un es parasti visas darbības sāku ap plkst 19 . Iebarošana, un cope. Līdz vieniem naktī viss ir skaidrs, vai līnim ir šovakar apetīte vai nav.

Starp citu rīt pievakarē filmēsim ar Oltīti tieši raidījumu par līņu copi ezerā kurā nekad neesmu bijis, bet vietējie sakot, ka līņi esot, tīklos ejot, bet uz makšķeres neķeroties. Redzēs kā mums ies.

Kas attiecas uz dārgo prieku, tad nemaz jau tik traki nav. Paņem STIL LĪNIS-KARŪSA 2,5 kg iepakojumu, kurš maksā 2,83 pieliec klāt kastīti baltos, un trešo daļu zemes. Ar to pilnīgi pietiek. Vēl labāk ir ja izdodas samalt putrā sliekas un pievienot barībai. Ir vietas kur līņi un karūsas pieradinātas pie kukurūzas. Starp citu karpas gribētāji tieši Alberta dīķos varētu iebērt itin daudz šo dzelteno graudu, tā kā iespējams, ka nošāvi greizi ar ēsmu.

Atbildēts: 17.jūnijs 2012, 14:29 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā milijonas9

Vasals! Eini, lasīju Stepana Počinska grāmatu par makšķerēšanu. Lasīju par līni. IR doma pirms jāņiem noķert savu pirmo.. Bija minēts, ka labas ēsmas ir kukukurūza un klimpas uz mata sistēmas un naktenis, baltais un vēžu astītes uz āķa. Nezinu kādēļ, bet man ir drausmīgs riebums pret sliekām. NEvis tāds, kā meitiešiem, bet man viņas nepatīk izmantot kā ēsmu. Ja vien var, lietoju kādiu alternatīvu. Kura alternatīva manā gadījumā varētu būt rezultatīvāka? Copēju seklā purva ezerā, tukuma rajonā. Netālu no kliģu ezera, par kuru rakstīji ziemā. :)

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks.

Par tām sliekām nepārdzīvo. Cilvēkiem ir visādas alerģijas...:))

Tik pat labi līnis, pie visām tevis nosauktajām barībām ņem arī rupjmaizes bumbiņu. Tikai veido to no "ķieģelīša" un vēl labāk būtu ja tā tiktu samīcīta kopā ar iebarojamo barību. Kukurūzu ne visās vietās līnis ciena, bet katrā gadījumā jāizmēģina ir. Baltie strādā praktiski visur, vienīgi mazās zivtiņas arī šos tārpiņus ļoti ciena, bet tu samauc uz āķa kaut divdesmit gab. Tad tie sīkaļas tik ātri nenoskrubinās. Uz vēža astes gabaliņa esmu mēģinājis, bet tā īsti neesmu sapratis vai tam līnim šī manta patīk vai ne.Turklāt nav nemaz tik viegli pie šīs ēsmas tikt kā teiksim nakteņa. Taču noķerti līņi uz šo ēsmu ir.

Atbildēts: 17.jūnijs 2012, 07:12 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Linksss

Sveiks!

Copēju es Aiviekstes upē un ir velme pievērsties vairāk līņu copei tajā. Esmu atradis arī tādu perspektīvu vietu, kur upes līcis dziļums 0,5-1,5m aizaudzis ar zālēm.

Saki, vai vienmēr var redzēt līņu esamību copes vietā ( zāļu kustēšanās, burbulīši no grunts), jo pagaidām man tāds baigais klusums tajā vietā, tik ruduļu klātbūtne ir jūtama.

Vai varbūt mūsu pusē līnis vēl nav tā pa īstam sakustējies galvenais, ka ticamība tam procesam sāk zust .

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Kas attiecas uz līņu copi Aiviekstē, tad tā zivtiņa, protams, tur ir. Taču man tevi jāapbēdina, jo tās tur nav ne tuvu tik daudz cik ezeros.

Mēģināt protams, var, taču tādus pašus burbuļus, uz tava uzklātā barības galda, vai bez tā, var izveidot arī karpas, ālanti, brekši. Visas trīs zivju sugas šeit ir vismaz 5 reiz vairāk kā līņu.

Ja tev nav tālu Lubānas ezers, tad labāk līņus pameklēt tur, jo šajā lielajā vannā, šīs zivis ir ļoti daudz.

Atbildēts: 16.jūnijs 2012, 19:20 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Spot

Sveiki.

Ar kādu ēsmu gaujā kert raudas karūsas kautko tādu?

Cik gramu pludiņu likt?

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Man jāsaka, ka Gauja nun galīgi nav tā upe kurā esmu kaut cik daudz, lai spriestu kas un kā, makšķerējis. Viss atkarīgs no vietas. Viennozīmīgas versijas nebūs ne attiecībā uz zivīm, ne arī pludiem. Dažādas straumes, dažādi dziļumi, dažādi pludiņmakšķerēšanas versiju pielietojumi.......

Atbildēts: 15.jūnijs 2012, 21:23 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā kuzijs

Labdien. Man ir šāds jautājums-kā Jūs domājat, ja uz grunts ir zāles un augošas lēpes-Līnim liekot tārpu uz grunts - vai viņš atratīs, vai tomēr labāk ir provēt likt virs tās visas zangas savus 30-40cm no grunts.Vai vienkārši jaliek augstāk saucamais podsaks.

Atbild Einārs Siliņš

Sveiks. Kaut arī līnis peld arī vidējos slāņos, tomēr vairāk viņš barojas no grunts. Ļoti pazīstama situācija. Ēsmai tomēr jābūt maksimāli tuvu gruntij vai patiesībā, uz tās. Jāizvēlās vai arī jāatīra ir vieta kur copēsi un tā lai iebarojamā barība, kas atradīsies uz grunts, būtu ar ēsmu sasniedzama. Ir jau, protams, piedzīvoti dažādi gadījumi.

Podpasoks tev neko īpašu nedos. Ja nav pārliecības, tad labāk pielieto īsu pavadiņu. Aptuveni 15 centimetru pietiks.Ja ēsma arī uzkārsies uz zāles tad tomēr tā atradīsies netālu no grunts.

Atbildēts: 15.jūnijs 2012, 21:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager