Einārs Siliņš

Einārs Siliņš

Makšķernieks, kopš sevi atceras. Galvenokārt viss saistīts ar pludiņmakšķerēšanu. Regulāri piedalās pludiņmakšķerēšanas sacensībās. Kā komandā, tā arī individuāli izcīnītas godalgotas vietas Latvijas čempionātos. Mūžīgs eksperimentētājs, kurš šādas rīcības " atļaujas" arī mačos. Pagājušā gadā izdevis grāmatu “Makšķernieka Dienasgrāmata”. Regulāri savās pārdomās par copi dalās arī ar žurnāla “Copes Lietas”, laikraksta “Diena", reģ. preses un citu masu mediju starpniecību. Viens no M.Oltes veidoto copes raidījumu ilggadējiem ekspertiem.

Atbildes

Jautā blutt

Sveils atkal

Kadu signalizatoru tu ieteiktu?

Laikam jau tos dargos?

Ir ari ar uzladejamiem akumulatoriem?

Kuraa vietaa aukla ir vinjaa jaaieliek?

Fiiders jau ar iespejams var neradit zivs copi, ja taa velk esmu uz krasta pusi?

paldies :)

Atbild Einārs Siliņš

Attiecībā uz signalizatoriem, neesmu to piekritējs, bet tajā pašā laikā arī netaisos tos noliegt. Man vienkārši nepatīk, ka ja apkārtnē atrodas ap 20 makšķernieku kam katram zem katras copenes stāv pīkstētājs, nākas nepārtraukti klausīties pīkstienus no visām debess pusēm. Varbūt kādam tas patīk, man nē.

Par to dārdzību runājot, es savu laik izmantoju lēto galu, cenā ap 10 latiem. Kur problēma? Vāja un mazizturīga mikroshēma, kas pie katra mazākā trieciena beidza savu darbību. Tad vēl mitruma sindroms. Regulēšanas varianti....

Makšķerkāts liekas uz signalizatora ar auklu virs rullīša kas redzams mehānisma loka apakšējā daļā. Tas viss ir ļoti labi aprakstīts karpu copes sadaļā pie Aivara Rudzinska.

Fīderim ir pavisam cita loma zivju makšķerēšanā un pavisam cits izpildījums. Šeit signalizātorus parasti nepiemēro, bet visu nosaka ar divām vai četrām acīm.

Atbildēts: 21.maijs 2012, 14:55 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā sems

Einār, esi tik labs, mani ieinteresēja tā tēma par elektroniskajiem signalizatoriem. Tavas iepriekšējās atbildes par šo "rīku" tomēr ir visai skopas. Vai nevarētu, lūdzu, precīzāk - kādos gadījumos vislabāk lietot elektronisko signalizatoru gruntenei ( nekarpu makšķerēšanai), vai to lieto tikai karpu mekšķerēšanai, vai var arī citām zivīm? Kā jānoregulē bremze tādā gadījumā? Karpenieki liek klāt vēl kaut kādu "ričagu"- kas tas tāds, un vai ir obligāts?

Vismaz iesaki, kur varētu tā kārtīgi iepazīties ar elektroniskā signalizatora pielietojumu, plusiem un mīnusiem. Izņemot karpu makšķerēšanu, nekur citur tas netiek aprakstīts. Kāpēc? Ir kādi trūkumi?

Atbild Einārs Siliņš

Elektronisko signalizatoru gruntenei vislabāk lietot stāvošos ūdeņos. Tur kur būs straume, būs iespēja tev sačakarēt smadzenes pat nelielam, garām peldošam zāļu kušķim vai koka zariņam.

Nav svarīgi vai makšķerē karpas vai vīķes. Svarīgi ir tas kā tu būsi noregulējis spoli. Iesaku spoli ar baitraneru, noregulē to līdz tādam stāvoklim, ka pat mušai uzsēžoties uz auklas, tas nopīkstēsies. Protams, nedaudz pārspīlēju, bet ideju ceru, ka saprati.

Kā noregulēt bremzi varu tikai parādīt, bet ne pārstāstīt.

Tevis pieminētais "ričags" ir svingers, kas domāts brīdī, ja zivs, kas paņēmusi mutē ēsmu nāk uz krasta pusi, jo ne katrai zivij būtu nepieciešams skriet tālēs zilajās un projām no makšķeres spices...:))

Atbrauc uz Alabakoru un es tev par šiem verķiem visu izstāstīšu.

Atbildēts: 21.maijs 2012, 14:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kuzijs

Gribas pajautāt - boilas un līņi. Šis variants ir provēts, un ja nestrāda kads tam varetu bīt iemesls. Jo uz grunts šis liekās smaržas daudz utt. Paldies.

Atbild Einārs Siliņš

Labs jautājums. Neesmu mēģinājis, jo neesmu sastapis boilas kas domātas būtu līņiem. Kā karpa tā līnis mīl siltu ūdeni, dūņainu grunti. Taču garšu receptori tiem ir pavisam atšķirīgi. Varbūt iemesls ir daudz vienkāršāks kā domājam un tas skar zivju iespējamos izmērus. Breksim arī, cik zinu, nav boilu. Samam kaut kas līdzīgs ir izdomāts, bet rezultāts? Katrā gadījumā šī barības niša ir brīva......:))

Atbildēts: 21.maijs 2012, 13:48 | 4 komentāri | Adrese atbildei
Jautā copesmans

Kā pēc pludiņa stāvokļa vai kā savādāk var pateikt vai ēsma līņu makšķerēšanā ir uz grunts un svins virs tās? kāda ir metode?

Atbild Einārs Siliņš

Vispirms izmēri vietas dziļumu bez pavadiņas. Velc pludiņu pa pamatauklu uz augšu tikmēr kamēr pludiņš sāk kā minimums izlīst par daudz virs ūdens kā normālā stāvoklī. Pieliec pavadiņu, aprēķini pavadiņas garumu un par tieši tik garu posmu novelc pludiņu atpakaļ. Tad tev svins būs virs grunts, bet pavadiņas ēsma tuvu gruntij. Ja gribi ļoti precīzi pavadiņas ēsmu pakarināt tieši virs grunts, tad viss iepriekš minētais jādara ļoti precīzi. Citas formulas šim pasākumam nav.

Atbildēts: 21.maijs 2012, 08:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aivishs

Paldies, ļoti izsmeļoši :)

Nesaprotu, es kaut ko ne tā kārtējo reizi pajautāju, ka man obligāti jābrauc 10 km cauri Rīgai uz veikalu atrādīties un pajautāt uz kādiem vobleriem labāk Lielupē copēt? :)

Nu patiesībā ir tā, ka internets mūsdienās ir ļoti ērts saziņas līdzeklis, arī ekspertiem ir iespēja uzdot jautājumus, bet braukt darba laikā uz otru Rīgas galu, kas nu nepavisam nav pa ceļam ne uz darbu, ne uz mājām laikam neesmu šobrīd gatavs.

Ja nevarat vai negribat atbildēt, vai neesat šīs jomas speciālists (kaut gan norādīts, ka var uzdot jautājumus arī par spiningošanu ko atbildēs Uģis) tad neatbildiet.

Man tomēr interesē ekspertu viedoklis nevis pārdevēju viedoklis.

Atbild Einārs Siliņš

Viss ļoti vienkārši. Ar atbildi tev būs mazlietiņ jāpaciešās, jo Uģis pašlaik ļoti cītīgi trenējas Burtniekā gaidāmajam Latvijas spiningošanas čempionāta pirmajam posmam un darbā būs tikai nākamo nedēļ.

Atbildēts: 17.maijs 2012, 19:14 | 6 komentāri | Adrese atbildei
Jautā blutt

Sveiks, vel dazhi jautajumi:

Zvaninjsh jau laikam nesignalizees ja zivs velk esmu uz krasta pusi?

Vai shajaa gadijumaa nav ertak izveleties elektronisko signalizatoru?

Vai elektroniskais signalizators nav tikpat jutigs copes noteicejs ka miksta fidera spiciite?

paldies.

Atbild Einārs Siliņš

Jā, zvaniņam diemžēl tāda tendence ir, ka auklai nākot uz krastu šis nez kāpēc negrib tinkšķēt...:))). Signalizātors šajā gadījumā būs neapšaubāmi noderīgāks. Pieliksi vēl svingeri, un viss notiks. Cope ar fīderi tomēr ir kaut kas pavisam cits. Arī līdakas ar dzīvo zivtiņu kā ēsmu var ķert ar gruntsmakšķeres palīdzību. Ceru, ka manu domu saprati....:))

Atbildēts: 17.maijs 2012, 19:10 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā copesmans

kā īsti pareizi izsvarot līņu sistēmu? Lai sviniņš ar pavadu uz grunts? Lai svins pāris cm virs grunts un puspavada uz grunts, vai kā?

Atbild Einārs Siliņš

Svinam noteikti ir jāatrodas virs grunts, bet ēsmai tieši uz tās. Sevišķi tas jāievēro vietās kur gultne nav cietā veidā.

Atbildēts: 17.maijs 2012, 19:00 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā aivishs

Ok, paldies par atbildi, noteikti, kad būs pa ceļam iegriezīšos arī Piedrujas ielā, Rīgā.

Varbūt var arī pārprast jautājumu. Tātad - lielākoties līdakas copēju uz dzīvo uz pludiņu. Kastē man ir gumijas un rotiņi un vairāki nezināmas izcelsmes vobleri. Bet rapalas nav (skatoties pēc attēliem i-netā pieejamos).

Jautājums - kādus konkrētus rapalas voblerus jūs kā eksperts ieteiktu iegādāties priekš velcēšanas ar airu laivu un spiningošanai Lielupē?

Atbild Einārs Siliņš

Atbrauc uz Albakoru, pateikšu...:)))

Atbildēts: 16.maijs 2012, 12:04 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā blutt

Sveiks, jautajums par gruntsmakskjeri.

Vai ir kada priekshrociba fiderim pret klasisku gruntsmakshkjeri ar zvaninju vai signalizatoru?

Vnk nekad neesmu kjeris ar zvaninjiem, bet uz spiciiti skatities ir diezgan apgrutinoshi.

Atbild Einārs Siliņš

Nu ja sākam no teksta otra gala, tad protams, zvaniņš ir izdevīgāks tāpat kā signalizators. Fīderim neko " galā" nekarina, bet tiešām copi meklē ar acīm. Ja gribi copēt pa nopietnam un esi devis sev uzdevumu kaut arī noķert lai vai kas, tad izmanto labāk fīderi.

Ja gribi krastmalā uzgrillēt gaļu, samīlēt teltī meitas, tad ņem klasisko grunteni.

Priekšrocība fīderim ir tā, ka tas ir daudz jūtīgāks un tā izmantošana tiešām tiek uzskatīta, un arī ir, kā " universālam kareivim" . Viss atkarīgs no garuma, testa un pielietojuma vietas.

Atbildēts: 16.maijs 2012, 12:03 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā copesmans

Sveiki!!!

Man jums divi jautājumi...

1) aizvadītajā nedēļas nogalē biju copēt līņus mēmelē... vieta bija itkā līņiem piemērota pleķītis starp jaunmeldriem, dziņums ap pusmetru, dūņu paklājs....BET!! Tā arī neredzēju nevienu līņa copi, baroju ar stil brekša barību, copēju uz nakteņa, uz baltajiem, uz manku..... m,ainīju āķus, mainīju pavadas.... vai pie vainas varēja būt sliktie un vēsie laikapstākļi, jo visu nedēļu bija silts, bet tagad pēkšņi 4 grādi un ellīgs vējš..

2) kā īsti pareizi izsvarot līņu sistēmu? Lai sviniņš ar pavadu uz grunts? Lai svins pāris cm virs grunts un puspavada uz grunts, vai kā?

Atbild Einārs Siliņš

Vai tajā vietā kaut vienu līni esi noķēris, jeb redzējis, ka kāds cits to izdara? Varbūt viņiem šī vieta nemaz nepatīk...:))

Vēsie laika apstākļi un pēkšņas tā maiņas nepatīk nevienai zivij. Taču daudz ko izšķir iebarojamā barība un vietas izvēle. Tas pats mums notika arī tiko Latvijas 'cempionātā Ventā. Laika apstākļi mainijās kā garastāvoklis, bet ja trāpiji izlozē pareizajā vietā, tad zivis ķērās ļoti labi.

Atbildēts: 16.maijs 2012, 11:19 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager