Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā andriits

Sveiks! Daiwa J-Braid x8 ir ok?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Savā cenu kategorijā šī ir laba pītā aukla. Pinums ir pietiekami blīvs, metiena attālums salīdzinoši labs.

Atbildēts: 11.septembris 2017, 16:53 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā nor4a

Sveiks Mārtiņ,

ieintresēja Rīgas kauss,spiningošana no krasta?

Saviem vārdiem īsumā par noteikumiem un norises vietu,jo nesaprotu no kura tilta līdz kuram tiltam tas būs?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Īsumā pasākums man liekas būs ļoti interesants, jo faktiski šāds formāts, gan laivām, gan strītam mūsu ūdeņos vēl nav bijis. Strītam noteikumi ir adaptēti pēc citu Eiropas valstu pieredzes. Būs izloze, un tiks izlozēti pāri. Attieīgi starts/finišs ir no Laivu centra. Pāri dodas 8 stundu copē. Nedrīskt izmantot ne auto, ne sabiedriskos, ne velosipēdus, ne ko tādu, tikai kāju spēks :) Pirmās četras stundas vadošais ir viens no pāra copmaņiem, respektīvi iet kur grib, otrs seko. Otrās četras stundas - otrs. Nedrīkst attālināties no vadošā sportista tālāk par 20 metriem. Lomi būs jāfotografē, kopā ar mērlentēm, lai skaidri var redzēt zivs garumu. Protokolu attiecīgi apstiprina pārinieks. Principā teritorija nav ierobežota. Svarīgi ir cik tālu pats ar savām kājām aiziesi, un otrs moments - sacensību laiks katram ir ierobežots, turklāt laicīgi jābūt finišā!

Atbildēts: 11.septembris 2017, 16:49 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā cupix

Sveiks ! Apgūstot jauno tehniku mikro jig sastapos ar virkni problēmām kuras uzreiz neatkodu: Izmantoju pīto auklu 0.9 un 7gr svariņu copējot Daugavā ar nelielu straumi (dziļums ~6-11 m) divreiz sanāca "atšaut" mānekli nezināmā virzienā.... kāpēc tā notiek? Svariņš pa lielu?

Dažkārt arī aukla uztinas makšķeres galā... cik sapratu iespējams ka pa daudz auklas?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Pītā aukla 0.9? Tas ir milimetros? Vai pēc Japāņu klasifikācijas? Bet tad drīzāk 0.8 vai varbūt 0.6? Nu tas ka aukla uztinas ap spicīti, pieņemu ka spiningam nav tulpīte un augšējie gredzeni ar speciālām kājiņām, lai aukla neaptītos. Lai gan jāsaka ka arī ar šādiem gredzeniem aukla mēdz apmesties apkārt. Par to kāpēc atsvars aizlido - grūti teikt, vai nu metiena tehnika, varbūt bojāta aukla, vai arī kāds gredzens spiningam, pārrīvē auklu. Ja uz spoles ir uztīta par daudz aukla, tad metiena brīdī aukla brūk nost no spoles.

Atbildēts: 7.septembris 2017, 21:37 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Robiss1

Sveiks!

1)Kāda būs atšķirība shimano spolēm starp 2500 hgfk un c3000 hgfk modeli, tikai kasetes ietilpība un roktura dizains, vai vēl kas cits?!

2)Iesaki spoli spiningam +- 100 eiro budžetā. Pagaidām skatos uz nasci un ultegru, nagi niez arī uz stradic, bet paņemot rokās būtisku atšķirību nejūt?! Pašam ir freams šobrīd un esmu ļoti apmierināts, bet prasās pēc vēlvienas spoles.

3)Varbūt vari īsumā mīnusus pakomentēt 6,0 pārnesumam, jo plusi apmēram skaidri?! paldies par atbildēm!!!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Ar C Shimano apzīmē vārdu compact, kas nozīmē, kas spolei ir mazāks korpuss nekā attiecīgam standarta izmēram. Tavā gadījumā C3000 korpuss ir kā 2500 izmēram, bet auklas kasete un rotors ir no 3000 izmēra. Atšķiras arī knobs spolei, kas ir T veida. Šajā budžetā, šobrīd mans favorīts ir Ultegra. Spole ir ļoti labi nostrādāta, ar daudzām jaunām tehnoloģijām, jaudīgām "iekšām". Konkrētajā budžetā man šī spole liekas ļoti laba. Pārnesumam nav īsti mīnusi. Vismaz es tādus neredzu. Vienkārši vienai vai otrai tehnikai ātrāks pārnesums ir labāks, citai - lēnāks labāk.

Atbildēts: 7.septembris 2017, 21:31 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā 8Edgars6

Kādu multiplikator spoli ieteiktu?Un mazākais ar kādu naudiņu jāreiķinās?Un kādu kastinga kātu ieteiktu ar testu apmēram 10-35gr.tā lai var izraustīt Deps Balisong Minnow Longbill 130 un pārējās lielās mailes un arī lai der gumijai.Un ar kādu mazākais naudinu jāreiķinās?Un uzrakstiet kādu kastinga komplektu.

Paldies!!!

Atbild Mārtiņš Babris

Es esmu vienmēr teicis, ka lai nopietni darbotos ar multu, un arī no tā gūtu baudu, uz spoli naudu noteikti nevajag taupīt. Manupārt visoptimālākais ir Daiwa Zillion SV TW. Šo spoli nāksies sūtīt internetā, visticamāk no Japānas. Cena tai - nedaudz pāri 300 EUR. Opcija ir iegādāties Daiwa Tatula, kura ir lētāka, bet attiecīgi man ir pretenzijas pret dažām šīs spoles daļām. Zinu daudzus cilvēkus, kas iegādājušies Tatula, un pēc tam mainījuši gultņus, lai spole darbotos nedaudz labāk. Par kastinga spiningu. Latvijā izvēle principā gandrīz vai nav. Ja var ko atrast tad tie ir kastinga kāti ar testu līdz 28 gramiem. Ja vēlies darboties ar Balisong Longbill - nu te 35 grami ir pat minimums. Ir modeļi pieejami no Major Craft Volkey vai Corzza sērijas. Bet es silti ieteiktu sāk darboties ar lielajām mailēm līdz 25-28 gramu robežas. Pēc tam ja multa komplekts iepatiksies, varēsi meklēt jau spiningu ar lielāku testu.

Atbildēts: 7.septembris 2017, 21:23 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā cupix

Kādus mānekļus iesaki asaru/zandartu copei . Iesāku ar lucky john tioga , bet esmu dzirdējis ka jāmēģina vēžveidīgie un dēles kā arī lielāka izmēra gumijas zivtiņas.

Kādam jābut vilšanas ātrumam džigojot ar pauzi? Asākam vai lēnam un vienmērīgam?

Atbild Mārtiņš Babris

Šobrīd ir vesela jūra dažādu silikona mānekļu. Turklāt krāsu un izmēru daudzveidība arī ir iespaidīga. Es teiktu ka ir mānekļi, kuri vairāk vai mazāk ir universāli, bet ir tādi, kas strādā labi konkrētos apstākļos. Tioga starp citu ir gana veiksmīga. Tāpat kā dažādie Japāņu ēdamgumiju modeļi. Pašam man patīk Bait Breath Bugsy dažādos izmēros - 2 vai 3 collu asarim, 3.5 un lielāki zandartam, arī līdaka nesmādē šo. SL Remix dīvainais kalmāra formas māneklis ļoti labi strādā. No Keitech Easy Shiner - 2 collas asarim, lielākie zandartam un līdakai. Vēžveidīgie strādā labi, bet manā skatījumā ne visās ūdenstilpnēs. Bait Breath Rush Craw ir mans iecienītākais. Animācijas džigam ir daudz un dažādas. Konkrēti uz Tavu jautājumu varu teikt ka - gan, gan. Ir reizes kad zivij patīk asāki rāvieni, mānekļa animācija ar sava veida metienu. Citreiz atkal ir nepieciešama ļoti lēna, filigrāna animācija.

Atbildēts: 5.septembris 2017, 16:36 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā cupix

Sveiks Mārtiņ! Iesāku savas makšķerēšanas gaitas jaunā virzienā - mikro jig. Copes rīks labi nokomplektēts un jau kaudzēm video saskatīti . Ir pavadītas 2 dienas pie Lielupes- Kalnciema pusē un tikai viens asarītis. Kur ieteiktu paaugstināt savu meistarību?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Noteikti ieteiktu maksimāli daudz dažādās vietās copēt. Labas asarus vietas ir Ķīšezerā, Daugavā. Katra no šīm vietām ir savādāka, ar savādāku konfigurāciju, prasību pēc animācijas, mānekļiem utt.

Atbildēts: 4.septembris 2017, 13:04 | 7 komentāri | Adrese atbildei
Jautā asmenis

Sveicināts Mārtiņ!

Ir sasāpējis jautājums par pīto auklu...

Kāpēc aukla savērpjas un rada riktīgas nepatikšanas?

Pat jauna aukla. Vai vainīga spole? Un kā var novērst voblera vai gumijas mānekļa griešanos metiena brīdī?

Bet - arī tad kad māneklis negriežas metiena brīdī vienalga aukla tērpjas... Neesmu baigais speciālists makšķerēšanā bet mākšķerēju kopš sevi atceros un kā pārgāju uz Līgo auklu tā sastapis ar šo kaitinoši problēmu...

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Šajā gadījumā teikšu, ka šī noteikti ir spoles vaina. Spoles uztinējrullītis netiek galā ar auklu un savērpj to. Šeit var palīdzēt tikai spoles nomaiņa. Tas ka metiena laikā, lidojumā, māneklis griežas, to jau ietekmēt nevar, faktiski tā ir mānekļa specifika, tas ka māneklis nav pareizi nobalansēts. Bet pamatā Tavas problēmas ir saistītas ar spoli.

Atbildēts: 4.septembris 2017, 13:03 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā coperis14

Sveiks,kadas atsauksmes par FENWICK HMG762L 1-10gr

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Nemācēšu neko precīzi pateikt. Fenwick spinings man viens ir bijis, bet jau ļoti sen.

Atbildēts: 31.augusts 2017, 16:12 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā marex1

Sveiki!

Ik pēc cik ilga laika, ja necopē, Jūs mainat mānekļus?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki Īstenībā labs jautājums. Principā nav tādas vienas formulas. Es to izvērtēju pēc dažādiem apstākļiem, tai skaitā zivs aktivitātes. Ja tvičoju varu veikt trīs animācijas, pēc kurām ja nav nekādas reakcijas no zivs puses, mainu vobleri. Bieži vien mānekļa maiņa izprovocēt plēsoņu uzbrukt, attiecīgi šis ir viens no paņēmieniem ar ko var iekārdināt plēsoņu.

Atbildēts: 31.augusts 2017, 13:42 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager