Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā Minalgo

Labrīt! Ir marts, līdaku ķeršanas liegums. Nesapratu vakardienas dižošanos ar Ventā noķertu līdaku mammu. http://www.copeslietas.lv/site/video/player/3380-ventas-lidaka.htm

Varat izskaidrot lieguma būtību un to vai ķerot un atlaižot liegums netiek pārkāpts? Šis ir kāds priviliģēts kungs vai es ko nesaprotu? Paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Makšķerēšanas noteikumos ir rakstīts ka no 1. marta ir aizliegs PATURĒT līdakas. Principā ja noķer līdaku un atlaid, tad tas nav noteikumu pārkāpums. Tomēr es gribētu aicināt, atcerēties arī par ētisko pusi, un līdakas šobrīd, vietām, jau iet uz nārstu. Būtu jauki ja tomēr copmaņi paciestos un netraucētu līdakām nārstu, vismaz šos divus mēnešus!

Atbildēts: 13.marts 2017, 10:29 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā deniss1990

Sveinaks,,man ir aizķērusies jauna, neatpakota spole salmo diamond spin 6fd 1830 fd.

Vai šī spole derēs spiningam daiwa megaforce jiggerspin 2,20 1-9 vai 2,40 2-14 kāatiem,,upes sapalam un varbūt pajigot dažreiz vai kādu rotiņu uzmest.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Principā derēs. Pēc artikula spriežot spole vairāk derēs 2-14 gramu kātam, par cik spole ir lielāka izmēra. Principā ar džigu un rotiņu spole tiks galā.

Atbildēts: 12.marts 2017, 22:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Juveris

Saki lūdzu, vai ir liela nozīme ievērot auklas LB izvēli vadoties no kāta max ieteiktā. Piem .ASPRO ir max 18 LB.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Ir :) lb norādītie uz spininga, kalpo diviem mērķiem. Pirmkārt izmantojot auklu norādīto lb robežās tiek sasniegti labākie metiena attālumi, faktiski tas ir rekomendējamais auklas izmērs, ar ko konkrētais spinings vislabāk strādā. Kaut kā nedaudz samocīti sanāca, bet ceru ka saprati :) Otrkārt - ja izmantojam rekomendējamo auklas izmēru, tad, piemēram, ja ierausim mānekli kādā ķērājā, un mēģināsim atbrīvot, aukla plīsīs bet ne spinings. Par šo punktu 100% neviens ražotājs negalvo, bet principā šis lielums tiek pieņemts, tā pat kā norādītais tests gramos. Pārsniegt labāk nevajag, un ja pārsniedz uz savu galvu :)

Atbildēts: 10.marts 2017, 09:40 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā AR.AR

Sveiks Martin!

Jautajums par multiem.Tu raksti visu laiku kad twicham izmantot multu vislabak.Man ka ka multu iesacejam intrese Daiwa Tatula bet nav nekadas saprasanas par tiem izmeriem kadu labak nemt.varbut varetu ieteikt kadu labak nemt?Kats twicham ir Daiwa ar testu 7-28g.otra lieta kadu PE auklas izmeru tit virsu?un tresa lieta vai no sakuma kamer macisos ar multu twichot nemetis visu laiku baigo bardu un ka to novers?negribas aizbraukt uz copi un tik bardu pinkeret vala.Paldies

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Jā, es uzskatu ka tvičot ar multiem ir ļoti ērti, ir daudz plusu. Konkrēti par Tatula. Vecajam modelim es zinu, ka bija problēmas ar T-Wing auklas uzklājēju, kurš vienkārši nebija paredzēts pītajām auklām. Copējot ar pīto, šis uzklājējs tika vienkārši pārzāģēts. Labot to varēja sūtot T-Wing, kuram ir titāna nitrīda pārklājums. Bet protams, tās ir papildus izmaksas. Japānā Tatula pamatā izmanto ar fluorokarbonu, attiecīgi nav vajadzības pēc speciālajiem pārklājumiem T-Wing. Šobrīd ir iznākusi jaunā Tatula SV versija. Spole ir svaiga, līdz ar ko nezinu vai šī lieta vēl pastāv. Pēc ražotāja informācija jaunajai Tatula ir trešās paaudzes T-Wing, kurš ir tāds pats kā klasi augstākajam Zillion. Turklāt jaunajai Tatula ir izmantota Daiwa SV tehnoloģija. Kopumā es gan labāk izvēlētos Zillion TW SV modeli. Šī spole ir jaudīga, ar SV konceptu. Turklāt Zillion gadījumā man neprasās mainīt gultņus, Tatula, vismaz vecajā, gan. Auklu, ja izvēlēsies PE, tad 1.5 vai 2. Multam iemetiena attālums nesamazinās, ja lieto resnāku auklu.

Pirmos soļus ar multu es iesaku veikt pļavā, ar svinu auklas galā, un uztītu kādu vecu auklu. Iepriekš paskaties YouTube video par metiena tehniku, bremžu regulēšanu. Attiecīgi pēc tam mētājot sapratīsi un piešausies pie spoles, kas tad arī novērsīs copes laikā bārdas un citas nebūšanas.

Atbildēts: 9.marts 2017, 11:12 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Alfreds112

Sveiki.Gribeju paprasit kam ir domata spole Akara 20FD spiningot jeb vairak pludinot. Paldies par atbildi.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiki

Nav īsti tādas spoles, kas domātas pludināšanai vai spiningošanai. Vismaz es tādas nezinu. Pieņemu ka šī ir spole ar ko var spiningot.

Atbildēts: 9.marts 2017, 10:56 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā valdis1

Sveiks.

Nedaudz esmu apjucis. Esmu nolēmis šosezon sākt ar džigu un dropšotu. Apjucis esmu pie kāta izvēles. Nav skaidrs kāds test nepieciešams ja copēšu prakstiski tikai daugavā no laivas līdz 11m palielam 8m. Vai ar testu 5-20 būs gana. Straume nav prakstiski. Vieta virs Ķeguma hes. Koknese izpaliek!

Paldies

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Dropam es izvēlos cietus spiningus, ar extra fast akciju. Pamatā daru to dēļ tā, lai varētu tikt galā ar straumi, veiktu spēcīgu pieciršanu un vēl varētu izvilkt gan zandartu, gan visu sistēmu no dziļuma. Tavā gadījumā straumes nav. Bet vienalga vajadzētu ņemt spiningu ar jaudas rezervi. Attiecīgi es meklēju extra fast vai fast akcijas spiningu ar testu vismaz līdz uncei - 28 gramiem. Rēķini ka lielāki dropa mānekļi, jau paši pa sevi sver stipri pāri 10 gramiem pluss vēl svins. Garuma ziņā noteikti ieteiktu ne īsāku par 2.3m, drīzāk pat 2.4m. Tiesa arī šis ir gaumes jautājums. Ir copmaņi, kas dropo ar 7 pēdu jeb 2.13m gariem spiningiem.

Atbildēts: 7.marts 2017, 21:25 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā nesaulens

Sveiks jau atkal

Kāda lielākoties ir atšķirība starp šiem kātiem LGS902M un CBL-902M ? Un kurš ir labāks džigojot no krasta?:)

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks Ar Cobalt neesmu strādājis. Es teiktu ka viņš ir biki par garu, vismaz man. Ja ietu uz lašiem tad ņemtu Cobalt, jo viņam ir gan regular fast akcija, gan labs garums. Džigam laikam paliktu tad Laguna, kuram ir fast, ātrā, akcija. Garuma ziņā, manuprāt 2.7m ir tomēr par garu. Tad jau drīzāk 8 pēdas, jeb 2.44.

Atbildēts: 7.marts 2017, 21:21 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā nesaulens

Sveiks

Vēlējos vēl uzjautāt, kāds kāta garums būtu labāks džigojot no krasta? Ēsma 16-20 grami.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

No krasta es izmantoju garākus spiningus, vismaz 8 pēdas jeb 2.44 cm. Ar šādiem metiena attālums palielinās, kas krasta copē ir ļoti no svara!

Atbildēts: 7.marts 2017, 16:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā deniss1990

Paldies par iepriekšējo atbildi---vēl gribētos precizēt dažas nianses.

kāda tieši izmēra spolīti izvēlēties???

Vai ir liela atšķirība starp Daiwa Megaforce kātiem 2.20 un 2.40..Vai krasi varēs just atšķirību starp 1-9 vai 2-14... Jautāju jo man augums ir 2 m un komfortablāk darboties ar nedaudz garāku kātu kā visiem ierasts,,bet 'dēļ tā vienmēr nākas ziedot par sliktu testam...Varbūt ieteiksiet kādu jums zināmu variantu ar līdz 10g testu un garāku kātu???

Starpcitu,,vai manā gadījumā kātam jābū "ātras akcijas" ,un ja nē-tad kurā gadījumā ir nepieciešama šī ātrā akcija.

Paldies par atbildi

Atbild Mārtiņš Babris

Spoli es tomēr ņemtu 2500 izmēru, ideāli ja ar seklo auklas kaseti. Mazajām upēm, kur lietoju īsos spiningus sapaliem, tur es lietoju 2000 izmēra spoli. 2.40 spinings būs nedaudz cietāks. Te ir drīzāk jautājums vai šo spiningu izmantosi tikai sapaliem, vai arī kādām citām zivīm. Attiecīgi ja arī citām, tad 2.40 dos lielāku mānekļu izvēles iespēju. Garākam spiningam par 2.40 es neredzu jēgu. 2.40 būs labs metiena attālums. Salacai es izmantoju garāku spiningu, tīri dēļ tā, lai varētu aizmest pavisam vieglos voblerus tālu, talu :) Ieteikt šādu spiningu var, bet jautājums ir par budžetu. Šādi spiningi ir tipri virs budžeta. Der gan ātrā akcija jeb fast, gan vidēji ātrā jeb regular fast. Pēdējā man personīgi patiktu labāk. Tiesa arī šī akcija ir specifiska un tīrā veidā sastopama nav gana bieži. Principā spiningam jābūt vidēji cietam, asam. Ātro akciju lieliski var lietot gan džigam, gan pavadiņu sistēmām. Arī tvičam daudzi copmaņi izvēlas fast spiningus.

Atbildēts: 7.marts 2017, 16:13 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā nesaulens

Sveiks!

Kāds varētu būt labs džiga kāts, metot 16-20 gramīgas ēsmas? Budžets kātam 80 eur.

Biju skatījies salmo elite jig 20, garumā 2,40, Favorite LGS-802M.

Un varētu ieteikt kādu spoli priekš džiga? Budžets 70 eur.

Paldies jau iepriekš!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks

Jā, Laguna par savu naudu, ir labs spinings. Garums krastam/laivai atbilstošs, akcija arī. Vēl ir tāds virsbudžeta variants Pontoon21 Booch BCS762MF, ar testu līdz 21 gramam. Spoli - ieteiktu jauno Nasci. Modeli - 2500 vai 3000. Spolei ir Hagane materiāla korpuss, X Ship un daudzas citas Shimano tehnoloģijas.

Atbildēts: 7.marts 2017, 16:04 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager