Mārtiņš Babris

Mārtiņš Babris

M.Babris (maituputns) – plēsīgo zivju mednieks. Spiningot sācis no agras bērnības, un līdz pat šai dienai turpina šo nodarbi. Spiningošanas teorētiķis un praktiķis, mīl izmēģināt dažādu spiningošanas inventāru, un copes tehnikas. Līdaka, zandarts un asaris – sporta zivs, bet zivs dvēselei – forele. Daudzu sacensību, kā arī Latvijas Čempionāta dalībnieks, publikāciju autors. Catch & Release piekritējs. Zivis nav ēdiens, bet gan mūsu draugi!

Atbildes

Jautā vobleris12

Sveiks!

Varbūt zini kur var iegādāties klipšus makšķerei?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Ko tu domā ar - klipšiem makšķerei?

Atbildēts: 8.jūlijs 2016, 13:18 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā janni

Sveiks!

Varbūt vari padalīties pieredzē par rotiņiem - vai lieto griezuļus, lai izvairītos no auklas vērpšanas un ja jā tad uz kuru firmu ražojumiem ir jēga skatīties? Kāda izmēra viņus izvēlēties teiksim 0tajam un kāda 4ajam izmēram, vai arī tam nav nozīmes? Manīti divkārši un trīskārši, kā arī ar gultņiem, vai ir vērts ko tik lielu rotiņam priekšā kabināt un vai zivs nebaidās no tādiem? Vai un kādas pavadas izmanto atkarībā no rotiņa izmēra un vietas, arī ja zināms, ka līdaka tur bieži sastopama? Paldies!

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Jā, es rotiem lietoju griezuļus, tīri dēļ tā lai auklu pārāk nesavērptu. Principā es izmantoju Owner vai Decoy firmu griezuļus. Pie rota, ar mazu gredzenu, pielieku griezuli un miers. Vēl varu ieteikt kombināciju karabīne kopā ar griezuli. Piemēram, Owner W Crane Swivel 16 izmēru. Lielisks griezulis ar labu karabīni, ātri var mainīt mānekļus. Griezuļi ar gultņiem ir ļoti laba lieta. Tiesa tikai tie kas ir kvalitatīvi. Un tādi attiecīgi arī maksā. Latvijas copes bodēs praktiski tādus neesmu redzējis... Pavadas izmantoju pelēkā flexonit materiāla, vai arī pats taisu no sienamā titāna materiāla. Attiecīgi pats varu likt pavadām furnitūru pēc saviem ieskatiem, kā arī taisu pavadas tik garas, cik man vajag.

Atbildēts: 7.jūlijs 2016, 21:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Janis_Z

Sveiks Mārtiņ.

Man ir jautājums par Megabass vobleriem. Kādi būtu piemērotākie šaurām upēm kā Mēmele un Mūsa. Un kur Latvijā var vispār šobrīd iegādāties Megabass voblerus, jo esmu nesen atgriezies no UK uz palikšanu.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks,

Megabass liela izvēle ir Skaistkalnes ielas veikalā, kā arī Prūšu ielā.

Konkrēti par modeļiem. Pirmkārt būtu jāzin dziļums, kādā plāno strādā. Man personīgi patīk Vision 95 Q-go, Vision OneTen, Ito Shiner, Flap Slap, Shading-X

Atbildēts: 7.jūlijs 2016, 09:26 | 7 komentāri | Adrese atbildei
Jautā eDZH

Sveicināti.

Ļoti interesē šāda situācija:

Garumā izstiepta uzpludināta ūdenstilpe, kas beidzas ar dambi. Dambja gals ir dziļais, tur nav zāļu, bet jo tuvāk otram galam, jo vairāk tur lēpju un citu zāļu, respektīvi, seklāks.

Zivis: Līdakas, asari, karpas, līņi, raudas.

Esot ļoti savairojušās līdakas, nepieciešams paretināt to skaitu, īpašnieki paši ļoti priecāsies, ja kāds to kaut vai nedaudz izdarīs.

Tātad jautājums - šajā laikā kurā vietā ūdenstilpē labāk meklēt līdakas, ko tām piedāvāt? Spinings, dzīvā makšķere - uz dzīvās raudiņa. Cik dziļi parasti jālaiž dzīvās makšķeres zivtiņa un kādus mānekļus labāk piedāvāt?

Plēsīgo zivju makšķerēšanā esmu ļoti uz "Jūs", tāpēc ļoti priecāšos par pēc iespējas detalizētāku atbildi :)

Paldies jau iepriekš,

Edgars.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Par copi uz dzīvām zivtiņām, nevarēšu neko daudz komentēt, par cik es tikai spiningoju. Pieņemu ka šeit līdakas ir pietiekami labi paēdušas, jo barības bāze noteikti ka ir laba. Attiecīgi nebūs ļoti viegli viņas izķert. Iesaku mēģināt gumijas mānekļus, tos pašus vecos labos Relax. Tāpat šeit noteikti strādās roti un līdaku šūpiņi. Nedaudz jau iedziļinoties, var strādāt arī ar vobleriem uz tviču.

Atbildēts: 6.jūlijs 2016, 17:37 | 2 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Crazycat

Sveiks,

Radās doma pamēģināt paķert foreles Pededzē, tikai esmu nesaprašanā ko likt galā? Gumijas zivtiņas, rotiņus? Ko iesaki? Cik lielus, smagus, kādu krāsojumu izvēlēties? Ķeršu ar spiningu. Vieglā kāta man vēl nav. Man viens no kātiem sākās ar testu 5gr, vai maz ir vērts mēģināt ar tādu?

Paldies.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Foreles parasti ķer ar salīdzinoši īsiem spiningiem, ar testa diapazonu līdz 6/7 gramiem. Lielākoties vari strādāt ar rotiņiem, gumijas mānekļa nav nemaz tik aktuāli upēs. Svaru ziņā jāskatās pēc ūdenslīmeņa, bet var ņemt līdz 2 gramiem smagus mānekļus. Tikai iesaku novīlēt atskabargas āķiem. Foreles ir jāsaudzē, un dosim arī pašai zivij iespēju aizšmaukt no mums! Ķeram foreles, uztaisām skaistu bildi, un laižam atpakaļ savā stihijā skaisto zivi!

Atbildēts: 6.jūlijs 2016, 17:33 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Skaties_daba

Sveiks!

Meklēju vasaras kreklu ar garām rokām, to plāno, lai saulainā laikā nav karsti(tāda tipa ko sacensībās velk sportisti)

Īsti nekur nevar atrast, reklāmas netraucētu, bet piedāvājuma īsti nav.

Varbūt vari ieteikt kādu mājaslapu kur var pasūtīt?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Šos kreklus var izgatavot dažādos uzņēmumos, kas nodarbojas ar reklāmas materiāliem. Faktiski visas krāsas un reklāmas uzlikšana uz krekla saucas sublimācija. Reāli šie krekli ir pilnīgi balti. Uz datora tiek veidots dizains, ar visiem logo, rakstiem utt. un pēc tam tas viss tiek uzlikts uz krekla virsū un sašūts kopā. Šādus gatavus kreklus esmu redzējis tikai pāris vietās. eBoat veikalā var iegādāties Shimano Fan Wear Dry kreklu. Tāpat pie eholotes.lv ir pieejami viņu krekli.

Atbildēts: 5.jūlijs 2016, 22:30 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Tarakans

Sveiks!

Vienā veikalā (nesauksim vārdā, bet gan jau tu pats zini) šobrīd ir akcija, kas mani ir ieinteresējusi - piedāvā iegādāties par salīdzinoši skaistām naudām komplektu spole+kāts. Piedāvājumā ir komlekti Shimano Aernos+Shimano Forcemaster BX un Shimano Technium+Shimano Beastmaster DX?

Varbūt vari aprakstīt šos komplektus - vai ir vērts pirkt un kurš no tiem varētu būt labāks - ja atsevišķi apskata gan spoli, gan kātu.

Ir doma iegādātie vienu no šiem komplektiem asaru copei. Gribēju pievērsties tādam pasākumam jau labu laiku, pagaidām tikai ķeru līdakas ar salīdzinoši jaudīgiem kātiem. Vai šie komplekti derētu, piemēram, viena no spolēm 1000 izmērā un, piemēram, kāds SBMDX18L ar testu 3-14, garumu 1.80? Vai kāds nebūs pa īsu un ar pārāk lielu testu? Ko tu ieteiktu? Varbūt tomēr neskatīties uz šo piedāvājumu?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Ja pareizi saprotu tad ir vēlme pēc asaru spininga. Te noteikti būtu jāsaprot, kādā tehnikā ķersi asarus - džigs, pavadiņu sistēmas, vobleri? Katrā ziņā teikšu tā ka 1000 izmēra spole man liekas biki par mazu. Attiecīgi es paliktu pie Technium 2500 modeļa. Spolei ir dažādas tehnoloģiskās iestrādnes, turklāt viņa būs pietiekami laba dažādām tehnikām. Spininga ziņā, ideāli derētu light (L) jaudas instruments. No piedāvājuma tāds ir Force Master 240L, bet manā skatījumā viņš ir nedaudz par garu. Attiecīgi es ņemtu Beast Master 210L. Pats galvenais, šeit būtu Tev pašam aizbraukt uz veikalu un izkratīt noskatītos modeļus, pielikt viņiem klāt spoles, lai saprastu vai komplekts vispār ieguļas rokās!

Atbildēts: 5.jūlijs 2016, 22:26 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā citizen

Sveiks! Kādu universālāku kātu, spoli un auklu ieteiktu dropšotam un džigam?

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Lai arī varētu likties ka dropam un džigam spiningi ir identiski, bet ja iedziļinās tad tā tomēr nav. Turklāt abām šīm tehnikām katram copmanim ir nedaudz sava izpratne par ideālo spiningu. Manā skatījumā, ja meklējam universāli, tad tas būtu spinings 7'6'' līdz 8' garš, jeb 2.29 līdz 2.44 m garš. Akciju es noteikti izvēlētos extra fast, vai arī fast akcijas spiningu, bet tad medium hard (MH) vai hard (H) jaudas. Svarīgi ir kurā vietā droposi vai džigosi. Ja upēs, piemēram, Daugavā, spiningam ir jābūt jaudīgam, asam. Tādam lai varētu aizmest 30-40 gramus smagu svinu un vēl papildus lielu dropa gumiju. Tai pat laikā lai varētu just mazāko zandarta copi un piecirst zivi, un izvilkt no 10 un vairāk metru dziļuma. Tiesa šādi apstākļi nav visur, tāpēc es teiktu ka vidējais aritmētiskais ir kāts ar testu 28 - 35 grami. Nezinot budžetu ir grūti kaut ko konkrētu ieteikt, jo pats saproti, cenu diapazons ir tiešām liels šādiem spiningiem. Spoles ziņā es lietoju jaudas spoli vai multiplikatoru. Principā džigam tomēr nav tik liela pretestība tāpēc uz spoles arī nav tik liela slodze. Tāpat ir svarīgi zināt ar kādiem svariem strādāsi. Ja virs 20 gramiem, tad noteikti 3000 vai pat 4000 izmēru. Auklu es lietoju pīto. Turklāt 8-dzīslu. Šī aukla ir daudz gludāka, ar smalkāku pinumu. Attiecīgi nedaudz palielinās metiena attālums. Un dēļ lielākas izturības var izmantot mazāka diametra auklu, kas attiecīgi ļauj ātrāk mānekli nogremdēt, un veido mazāku buru. Dropam atkal ir svarīgi izmantot fluorokarbonu. Es faktiski esmu pārgājis uz tīro fluorokarbonu, bet var arī pie pītās auklas siet dropa sistēmu, kas veidota uz fluorokrabona. Kopumā Tevis uzdotais jautājums ir ļoti plašs, un nezinot konkrētu copes akvatorijas specifiku ir grūti ko konkrētāk ieteikt.

Atbildēts: 29.jūnijs 2016, 21:58 | 3 komentāri | Adrese atbildei
Jautā Crazycat

Sveiks, Mārtiņ

Jautāju šo pašu forumā, bet atbildi nesagaidu, par cik laiks spiež, jautāju tev.

Lieta tāda, ka spiningošanā esmu iesācējs, tik liels, ka vēl nekas nav galā piekodies :d, bet mētājis esmu, un tā lieta aizrauj, pašam ir kaut kāds salmo supreme (laikam) 2,1m kāts ar testu 5-15, saprotu ka diezgan mīksts, gala riņķim ir nolobijies apmetums, tas kļuvis nedaudz abrazīvs, bet lietot vēl var, mētāju gumijas, un pa kādam šūpiņam pagaidām. Drīz jālaiz copē uz Norvēģiju, un veči iesaka paņemt līdzi parasto spini, lai no krasta var pamētāt, tāpēc būtu vajadzīgs jauns. Esmu noskatījis shimono catana, un spoli tādu pašu, vai man ka neprofesionālim šis komplekts būtu labs, testu domāju 14-40 vai 10-30, kurš būtu labāks, lai tālāk varētu aizplivināt gumiju? Pamatā zvejoju ezeros, visvairāk Alūksnes, upēs ļoti reti, Gauja un Pededze. Pašam sajēga nav liela, bet pagaidām kamēr taustos pa spiningošanu vēlos sev maksimāli universālu rīku. Ko iesakiet? Un spoli 3000 vai mazaaku?

Ķeršu, asarus, līdakas, ja sanāks tad zandartus, un tik cik Norvēģijā no krasta kamēr nebūšu jūra, bet tas būs tik periodiski, ka nav laikam pat vērā ņemami.

Paldies par viedokli! :)

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Catana laikam ir pieskaitāma pie viena no klasiskākajām spiningu sērijām :) Ar Catanu ir daudzi spiningotāji uzauguši, un vēl šodien turpina lietot. Faktiski Catana ir tāds nosacītais universāls. Kādai specifiskai tehnikai es šo spiningu neattiecinātu, bet laiku pa laikam pamētāt bleķus, gumijas ir o.k. Faktiski kā Tavā gadījumā paņemt līdzi uz Norvēģiju, krasta copei. Es gan ieteiktu ņemt 10-30, lai spinings būtu nedaudz stingrāks. Spoles ziņā arī 3000 izmērs ir ļoti labs. Tiesa gan šajā gadījumā es padomātu par nedaudz augstākas klases spoles iegādi. Manā skatījumā optimāli būtu Exage. Lai arī šīs spoles cena stipri kontrastē ar spininga cenu, spoli daudz ātrāk var sajāt, līdz ar to tomēr ir svarīgi, lai spole kalpotu labi un būtu uzticama.

Atbildēts: 29.jūnijs 2016, 21:47 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Budzis

Sveiks Mārtiņ,

Vēlos nokomplektēt jaunu spininga komplektu. Ir sanācis tā, ka esmu ticis pie Abu Garcia Venerate spininga 2.40m garš ar testu 10-35.

Plānots ir iegādāties Mitchell Avoce Gold 4 3000, vai spole ir pietiekami laba? Vairāk interesē tāds universāls variants, vai varbūt ieteiksi kaut ko citu?

Aukla pītā ar izmēru 0.17 būs tas optimālais variants?

Gaidīšu atbildi, paldies jau iepriekš.

Atbild Mārtiņš Babris

Sveiks, Ar šo Mitchell neesmu copējis, līdz ar ko objektīvu vērtējumu nevarēšu teikt. Izmēra ziņā, manuprāt, esi izdarījis pareizo izvēli. 0.17 pītā aukla ir jau salīdzinoši resna. Ar šo auklu droši vari strādāt ar smagām lietām - ķert līdakas pa zālēm, darboties ar smago džigu.

Atbildēts: 27.jūnijs 2016, 21:20 | 4 komentāri | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager