Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā artursap

Seiks Aivar! Kā jau teicu iepriekš esmu ķēris tikai maksas dīķos un ne uz boilām. Šogad gribētu iegādāties karpu makšķeres un pārējo inventāru. Gribētu uzzināt kādu kātu un kādu spoli varētu ieteikt, var būt ja ir iespēja tad konkrētus modeļus lai zinātu ko meklēt. Vai pīto auklu, vai monofīlo. Ja pīto tad kāda man kā iesācējam būtu labākā? Gatavs būtu iztērēt apmēram 350 Ls. Jā un kāda būtu starpība starp svingeru un piekarmo atsvaru. Paldies

Atbild Aivars Rudzinskis

Nebūšu oriģināls teikdams, ka no kātiem būtu jāizvēlas Fox Warior, tie maksās ap 70ls/gab. zem 100 latiem tie noteikti ir labākā izvēle. laicīgi pasūtot uz pavasari dabūsi, piem. Karpu Namā. var arī pameklēt lietotus, būs lētāk. šādiem kātiem ļoti labi atbilstu Fox stratos 10000 spole, ap 90 latiem. tā ļoti vienmērīgi uztin auklu, kas nodrošina tālāku iemetienu un ilgāku auklas mūžu, tomēr tā nav Big Pit spole, kurai būtu vajadzīgs jaudīgāks kāts. kā lētāku alternatīvu var pameklēt copes veikalos quantum spoles ar baitrunner mehānismu par kādiem 50 latiem. katrā ziņā kā iesācējam es noteikti ieteiktu izvēlēties spoli ar baitrunner mehānismu, bet neņem nedrošas firmas. pītā aukla nav vajadzīga, monofilā 03-0,35 būs pilnīgi ok, galvenais, lai ir pilna spole ar auklu, tipa 250m. monofilās auklas ir tik ļoti līdzīgas, ka īpašus ieteikumus nevar ieteikt. lielās spolēs pa 300-500 un vairāk metriem ir, piemēram Fox Steel aukla, kas ir karpu makšķerēšanas klasiska aukla, bet vari ņemt arī jebkuru citu kaut cik zināma ražotāja, piem. Salmo. nezinu, vai Tev ir statīvs, ja nav, tad par 40-60 latiem ieteiktu kādu no mazajiem Fox statīviem - tam būs ilgs mūžs un stabilitāte. elektroniskos signalizatorus vajadzēs, te ir plaša izvēle lētajā galā, ja jau ķērāmies pie Fox, tad ir fox Warior signalizatori, laikam ap 20 latiem. galvenais, lai abi vienādi. svingeris noteikti ir labāks par piekaramo atsvaru, jo nešūpojas vējā, tavā gadījumā es ņemtu fox swinger micro. vēl es atstātu kādus 40 latus pavadiņu materiāliem, āķiem un pārējiem montāžas sīkumiem. tas nu būtu tas minimums, kas vajadzīgs makšķerēšanai.

Atbildēts: 7.janvāris 2009, 19:06 | 4 komentāri | Adrese atbildei
Jautā delins

Laimi,prieku,saticību un skaistus karpu lomus 2009 gadā Aivar!!!!!

Atbild Aivars Rudzinskis

paldies, Tev un visiem CL lietotājiem lai tā!

Atbildēts: 3.janvāris 2009, 11:33 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā artursap

Sveiki. Man interesētu vai pie mums Rīgā ir kādi kursi kur būtu iespējam iegūt zināšanas, teorētiskās un praktiskās? Esmu ķēris daudz karpas maksas dīķos, bet ar parastām barotavām, ko pārdod veikalos gatavas, vai pagatavojis pats. Gribētos sākt nopietnāk. Lai tās karpas ezerā atrastu domāju ka ar kokā sēdēšanu un vērošanu bez palīdzības neiztikt. Paldies. Priecīgus svētkus!

Atbild Aivars Rudzinskis

Pie mums Rīgā ir žurnāls Copes Lietas un Karpu Lietas, kurus lasot var iegūt ļoti daudz teorētisku zināšanu. Vecos eksemlārus var meklēt veikalā Karpu Nams, tur arī dabā var apskatīt inventāru, pavadiņu siešanas variantus, ēsmas utt. arī kādus video tur var noskatīties. var palasīt manas iepriekšējās atbildes, tur, manuprāt, arī ir daudz vērtīga.

Atbildēts: 23.decembris 2008, 19:35 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā gonzo

Sveicināts,Aivar!Karpas ar boilām ķeru pirmo gadu.Pavasarī tika iegādātas dažādas boilu pakas.Kārtojot copes inventāru uz ziemu dažās pakās boilas palikušas miltainas!Vai viņas jau ir sviežamas ārā??Riktīgi arī nezinu kā boilas glabāt pa ziemu!Viens ska tā otrs tā!!!???Paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

vislabāk jau būtu neatstāt, lai gan zinu, ka tas nav viegli. tās, kuras ir miltainas, ārā gluži sviest nevajag, iebarošanai lietot gan jau varēs. ja sāk pelēt, tad gan ir cauri. uz ziemu var mēģināt boilas sasaldēt.

Atbildēts: 18.decembris 2008, 00:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā ruris

..veel raidiijums nav beidzies(ar makshkjeri)..bet man jau liekaas..un sen jau likaas,ka Oltes kgs ir pajociigs..ja ne bezsmadzenis..Vinjsh reklamee (praktiski) karpu kjershanu cemmereejot..man kaa boiliniekam tas neliekas normaali..un kaadas Tev par to visu domas..?

Atbild Aivars Rudzinskis

ļaudis, kas vada raidījumus, raksta rakstus utt. neko nereklamē, tikai stāsta par savu pieredzi un spējām. es arī savos rakstos neko nereklamēju, vienkārši stāstu, ka es, lūk, daru tā, bet jūs dariet tā, kā jums liekas pareizi. pat Grabovskis, kuram ir savs tirdzniecības bizness, neko nereklamē, bet stāsta par savu taktiku, stratēģiju, pieredzi. tā tas arī ir jāuztver. reklāma Latvijā ar likumu ir nodalīta no satura un tās mērķis ir kaut ko pārdot.

kas attiecas par cemmerēšanu - nu šī nav tā vieta, kur man uzdot tādus jautājumus, jo necenzētus vārdus cienījamā portālā nav jālieto.

Atbildēts: 8.decembris 2008, 20:36 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā dexters21

Sveiks Aivar. Zinu ka lieto NASH boilas. Kādas tu varētu ieteikt ņemt,kuras garšas tev liekas labākas. Ieprieks paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

es praktiski nelietoju neko citu, kā tikai nutrabaits. tas nav tādēļ, ka man būtu stingra pārliecība par šīs firmas produktu kaut kādām priekšrocībām pret citiem, vinkārši tā ir sācies vairāk kā10 gadus atpakaļ. produktu klāsts ir pietiekoši plašs, lai būtu vietas gan pieredzes krāšanai, gan eksperimentiem. es izmēģinu vienu un to pašu boilu dažādos apstākļos dažādās vietās un redzu, ka rezultāti var būt ļoti atšķirīgi. tā boila, kas strādā vienā veidā var nestrādāt citur un otrādi. līdz ar to man pamazām veidojas spēja prognozēt, kādu boilu kādos apstākļos mēģināt, nevis šaut uz dullo, kā to dara lielākā daļa Latvijas karpenieku (pagaidām). protams, pluss ir arī tas, ka nutrabaits vismaz nedaudz atklāj savu boilu sastāvdaļas, kas ļauj mēģināt izskaidrot un prognozēt katras boilas darbību attiecīgos apstākļos. tāpat es cenšos kaut nedaudz savai pieredzei censties pievienot citu cilvēku pieredzi gan no stāstiem, gan rakstiem presē un netā. tas viss ir ārkārtīgi komplicēts process, un ja tam piejauc klāt vēl kādas firmas ražojumus, tad var saiet galīgā ķīselī.

katrai boilai un tās darbībai ir milzums faktoru, tai skaitā kāda ir iebarošanas taktika (cik daudz, cik plaši, cik bieži, ar kopā utt.), un lai saprastu, kādos apstākļos ir vislabākais rezultāts, ir jāizmēģina pēc iespējas daudz variantu. skaidrs ir tikai viens - neviens sevi cienošs ražotājs neražo boilas, kas nestrādā vispār. makšķerniekam, savukārt, pašam ir jāspēj izdomāt, kuru boilu kuros apstākļos lietot un kāpēc.

nākošais solis ir mēģināt rezultātu uzlabot, pārtaisot kādu konkrētu boilu pa savam. piem, ilgu laiku mēģināju Triggu dažādos apstākļos, un tad, kad sāku pats rullēt un pievienot sastāvam dažas papildus piedevas, rezultāti uzlabojās, bet tikai noteiktos apstākļos un pie noteiktas iebarošanas stratēģijas. bet arī šeit vēl ir jūra ar iespējām eksperimentiem.

kaut vai tā pati cope volgā, kur izdodas aizbraukt kaut reizi gadā. visi krievi vienā balsī apgalvo, ka ricworth volgā strādā vislabāk. man principiāli negribējās tam piekrist. praksē tas izskatījās tā - visi baro ar dažādu boilu kokteili un eksperimentālā kārtā cenšas atrast, uz kuru boilu tad šodien ķersies. rezultātā vienu dienu ķeras uz medu, rīt jau uz zemeni, bet parīt uz scopex vai vēl kaut ko. man, savukārt, gribējās atrast veidu, kā ķert 3-4 dienas pēc kārtas uz vienu un to pašu boilu vai 2 boilu kombināciju, lai katru dienu nebūtu jāzaudē laiks un zivis eksperimentējot. šogad tas izdevās, kas deva mums 1. vietu un lielāko zivi piedevām, turklāt no sektora, kas nebija slikts, bet arī ne vis perspektīvākais. tai pat laikā varu droši teikt, ka šī konkrētā stratēģija nav lietojama nevienā citā vietā, katrreiz ir jādomā atbilstoši apstākļiem.

Atbildēts: 6.decembris 2008, 15:09 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā baiter

Labdien, Aivar. Man pie Tevis nav jautājums, bet tāda kā ideja vai lūgums. Cenšos lasīt Tavus padomus un ieteikumus gan šeit, gan arī Karpu lietās.Ļoti gribētu izlasīt kādu rakstu, kurā detalizētāk tiktu apskatīta makšķerēšanas vietas marķēšanas tehnika un marķieru veidi.Marķieri atšķiras pēc formas, izmēra, pielietojuma veida utt. Otra lieta, kas liekas visai interesanta ir viss, kas saistīts ar iebarošanu. Zinu, ka esi daudzreiz pieskāries šim jautājumam. Pašlaik ir pieejams vājprātīgs daudzums iebarojamā materiāla veidu. Esmu redzējis, kā cilvēciņš iztērējis ap 100ls tikai iebarošanas sastāviem, gāž to visu iekšā pilnīgi bez saprašanas un jēgas. Saprotu, ka cik makšķernieku, tik variantu. Bet galvenie pamatprincipi, daudzumi, regularitāte, iebarojamā materiāla veidi un kombinācijas būtu ļoti pamācoša lasāmviela daudziem. Ļoti vērtīga būtu arī informācija par iebarošanas palīglīdzekļiem. Šeit es domāju kobru, PVA produktus, iebarošanas liekšķeri, kuģīti utt. Kādas ir efektīvās distances katram veidam, pēc kādiem kritērijiem izvēlēties katru no šiem veidiem? Būtībā ir jau iespējams info atrast internetā utt., bet , manuprāt, varētu iznākt ļoti vērtīga rakstu sērija Karpu lietās, kur tādi speci kā Tu un tavi kolēģi pamēģinātu apkopot savu pieredzi. Problēma tāda, ka produktu klāsts un to cenas ir visai iespaidīgas, bet bieži vien tirgoņu zināšanas ir nepietiekamas, lai detalizēti izskaidrotu svarīgas nianses. Kopumā ļoti novērtēju Jūsu darbu pie žurnāla un mūsu makšķernieku izglītošanas.Tā turēt! Cerams, neņemsi ļaunā, ka lienu iekšā "ne savā lauciņā" Ne asakas!

Atbild Aivars Rudzinskis

Pirmkārt, paldies par ieteikumu. noteikti ņemsi vērā veidojot nākošās karpu lietas. vienīgais, ko varu pateikt uzreiz - nav pareizi skatīties uz iebarošanu kā uz atsevišķu tēmu, ja neskaita tos jautājumus, kas saistās ar iebarošanas rīkiem. iebarošana ir visas karpu makšķerēšanas filozofijas sastāvdaļa un ir praktiski neiespējami to atraut no pārējām - sākot ar laika un vietas izvēli un beidzot ar to, kādu guļammaisu izvēlēties. tas, ko es cenšos ar saviem rakstiem un atbildēm paskaidrot, ka svarīgi ir mēģināt izprast karpas domu gājienu, vajadzības un paradumus un tad mēģināt to apmānīt - ar attiecīgu iebarošanas taktiku, ēsmas un pavadiņas izvēli utt. lasot dažādas copes atskaites šādu pieredzi ir ātrāk sasmelties un arī izrunājot ar kolēģiem katru atsevišku gadījumu ir pamazām iespējams nonākt līdz arvien pareizākam domu gājienam. tā kā kustināsim pelēkās šūniņas kopā, savukārt visus karpu copes biedrus aicinu iesūtīt savas atskaites neatkarīgi no tā, ir bijis rezultāts vai nav, neaizmirstot pieminēt visas kaut cik būtiskās nianses. priekš tam ir blogu sadaļa, forums un arī e-mail, kuros uzkrāsies šāda pieredze un varbūt kādreiz kopīgiem spēkiem nonāksim līdz tādiem līmeņiem, kas ļaus uzrādīt gan cienījamus lomus, gan rezultātus sacensībās. turot sveci zem pūra paliksim sildoties ar svecēm....

Atbildēts: 2.decembris 2008, 20:27 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā carpix

Sveiki! Būdu interesanti dzirdēt Jūsu domas par "FREE SPIRIT" karpu kātiem.Zinu,ka Krievijā tie ir diezgan populāri un arī atsauksmes ir labas.Paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

nezinu, rokās neesmu turējis un pazīstamam arī nevienam nav. cenu grupā virs 150 latiem izvēle ir samērā plaša, noteikti ieteiktu pamēģināt, pirms iegādāties.

Atbildēts: 1.decembris 2008, 22:30 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā toms004

Sveiks!!!

Tu nezini kādu interneta veikalu kur var nopirkt karpu inventaru??? Un vai tu pats inventaru perc interneta veikalos???

paldies jau iepriekš!!!!!

Atbild Aivars Rudzinskis

www.tacklebox.co.uk piemēram. es pats pērku internetā tikai tad, ja Latvijā nevar dabūt kādu konkrētu lietu. pasta izmaksas tomēr ir ļoti augstas no anglijas, atmaksājas pasūtīt tikai sīkas un dārgas lietas, piemēram, spoles.

Atbildēts: 29.novembris 2008, 20:32 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā kody

Sveiks!

Atkal par tām kartēm. Tur tā lieta ka to nummuru kur par to bija aprakstīts palaidu garām. Kura mēneša nr. tas bij? Iešu uz biblioteku lasīt.

Atbild Aivars Rudzinskis

žurnālus vajag abonēt un pēc izlasīšanas likt plauktā nevis izdāļāt draugiem, radiem un kaimiņiem. tad arī nekas svarīgs nepazudīs. atsūti adresi un aizsūtīsim Tev vienu ar to rakstu.

Atbildēts: 25.novembris 2008, 20:50 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager