Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā emshiks1

nee ar netikai biju domajis ka ne tikai kur var apskatit karpu inventaaru bet arii lidaku utt nu tad varbuut zini kadu arzemju adresi kur so visu var apskatiit

Atbild Aivars Rudzinskis

ir daudz interneta veikalu, piem. www.tacklebox.co.uk www.tack... un citi.

Atbildēts: 11.oktobris 2008, 23:24 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā automeistars

Sveicināts.Kādam jābūt kobras diametram mm.,ja es lietoju boilas 20 un 21mm.Un kāds ir aptuvenais attālums boilu iemešanai ar to.Vai ir kas tāds,kam jāpievērš uzmanība iegādājoties šo rīku.

Atbild Aivars Rudzinskis

loģiski, diametram jābūt lielākam nekā boilai. ja būs daudz lielāks, tad divas boilas sprūdīs iekšā un nāksies mest pa vienai. pasaules rekords ir kaut kur pie 120m, normāli cilvēki met 50-80 metrus. tas gan arī no boilas atkarīgs. izvēloties kobru jāizšķiras par pilnīgi taisnu vai līko. ar taisno ir vieglāk iemācīties mest, ar līko ir jāpiešaujas. ar taisno, manuprāt, mazāk nogurst roka, ja jāsamet vairāk nekā kilograms, bet ar līko, ja labi satrennējas, var nedaudz tālāk aizmest. ļoti svarīgi, lai kobra būtu maksimāli viegla. visplašāk lietotās ir Kordas līkās un Fox taisnās. man pašam ir taisnā un esmu ļoti apmierināts ar to jau 6 gadus.

Atbildēts: 10.oktobris 2008, 20:28 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā emshiks1

Sveicinats! varbut vari ieteikt kadu adresi kur var apskatit karpu inventaru un ne tikai(velams butu lai saits irlatviesu valodā)Paldies jau iepriekss.

Atbild Aivars Rudzinskis

Latviski nav un nebūs. ja nu vienīgi ar "ne tikai" nebiji domājis kādu seksa lapu?

Atbildēts: 10.oktobris 2008, 20:21 | 1 komentārs | Adrese atbildei

Sveiks Aivar. Jautājums par manām draudzenēm.Tagat tak ir vēss, bet kāpēc karpas dzīvojās pa sēri un tur neņem,bet dziļumā bedrēs ņem,bet vasa tas viss bija otrādi.Kur ir atrisinājums.Un apsveicu ar pers... rek... 20.9kg un 7 vietu WORLD CARP CLASSIC 2008

Atbild Aivars Rudzinskis

šādās siltās rudens dienās man ir aizdoma, ka pa dienu seklumā ūdens nedaudz uzsilst un karpai tur patīk iegriezties pēcpusdienā, savukārt vēlāk naktī, no rīta un dienas pirmajā pusē tās ķeras dziļumā. līdzīgs laiks bija pagājušogad oktobrī Radutā, kur pēcpusdienā un vakarā karpas ķērās metru dziļumā. cits jautājums - kāpēc tās tev neķeras seklumā, ja jau viņas tur ir. visdrīzāk tādēļ, ka tur ir gaišs un ļoti labi var saskatīt tavas montāžas. tieši tādos apstākļos vissvarīgāk ir piedomāt pie katra sīkuma, lai aukla un pavadiņa perfekti gulētu uz grunts, būtu praktiski neredzama, ko panāk izvēloties pareizo krāsu, varbūt pat izraibinot pavadiņu ar flomasteru. kategoriski nevar izmantot spīdīgus āķus, griezuļus utt. es vispār cenšos tādās reizēs iztikt bez visādām trubiņām, leadkoriem un šoklīderiem, bet tikai flurokarbons - tievāks pavadiņai un mazliet resnāks līderim. un vēl back lead, kas noslīcina auklu. un minimāls āķis, ar teflona pārklājumu.

Atbildēts: 10.oktobris 2008, 00:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā machinjsh

kad būtu vis labākais laiks ķert karpas Ebro upē,es domāju mēnešus,kad ieplānot atvaļinājumu nakošgad.

Atbild Aivars Rudzinskis

vai, tas nu ir ļoti grūts jautājums. tu nekad nevarēsi ieplānot labu laiku. atceries, ka zivju aktivitāti visvairāk ietekmē spiediena maiņas, gaisa un ūdens temperatūrai nozīme ir daudz mazāka. ebro ir fantastiski lomi gan jaungada naktī, gan vasaras vidū. tāpat arī pavasarī un rudenī. un jebkurā periodā var uznākt pamatīga necope. jārēkinās, ka vasarā parasti ir nenormāli karsts, ziemā, savukārt, karsts nav. karsti nav arī februārī un martā, bet neslikti ķeras, tomēr kalnos kūstošie ūdeņi var visu pamatīgi atdzesēt. un arī vietas ir dažādas un dažādos laikos var būt dažādi rezultāti.

ja man būtu jāizvēlas, es brauktu uz turieni tad, kad vairs nevar nociesties, bet nekur citur nevar aizbraukt, jo spānijā tomēr ir krietni siltāks un ledus nav. no otras puses, tādos periodos tur ir arī vairāk makšķernieku un mēdz būt problēmas ar vietas atrašanu.

http://www.ebroangling.co.uk/ ši ir tā populārākā firma... pašam uz savu roku pirmo reizi es neieteiktu, bet kad būsi visu apguvis, tad jau varēs braukt bez gidiem.

Atbildēts: 9.oktobris 2008, 19:58 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kasis113

Sveiks . Jautājiens tāds

Copes lietās pēdējās lasīju tavus padomus un neiebraucu :) Es nopratu ka tu neiesaki makšķerēt uz zivīgajām boilām dūņainās vietās vai tā ? Upē kurā makškerēju ir dūņas virs dūņām saucamā eglīte :) rudenī izmantoju tikai zivīgās boilas

Atbild Aivars Rudzinskis

dūņas tiešām ir dažādas, bieži ir tādas, kas smird un to smaku zivju barības boilas uzsūc daudz intensīvāk, nekā boilas uz citām bāzēm. un vēl - "zivīgās" boilas ir nosaukums, ko latviešu tauta ir izdomājusi un kam ne vienmēr ir sakars ar boilas bāzi. Piem, Nutrabaits BFM Pinapple & buturic ir zivju bāzes boila, kaut gan ļoti smaržo pēc ananasa.

Atbildēts: 9.oktobris 2008, 19:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā SAMODURS

Sveiks Aivar ! Esmu iesacejs makskeresana uz boilam.Tapec gribetu uzzinat par montazam ko vairak. Kur un kadu izmantot?Tas ir slidosa,helihopters un parasto fikseto.Kads butu optimalais boilu un aka lielums,lai nokertu 1kg karpu? Un vai tiesam karpas ir tik piesardzigas uz( montazu,pavadu,aku) krasam.Un kad pienak tas bridis ,kad nonak pie sledziena "karpa nav ediens ,bet draugs"?

Atbild Aivars Rudzinskis

par helikopteru aizmirsti, tas tev nav vajadzīgs pagaidām. atšķirība starp slīdošo un fiksēto ir tāda, ka ar fiksēto karpa pati aizcērtas un pieciršana nav vajadzīga. ar slīdošo ir jāpiecērt pie pirmās kustības, toties var saprast, ka kaut kas tur apakšā notiek arī tad, ja āķs tik droši nav ieķēries. sāc noteikti ar fiksēto.

1kg karpu neesmu nekad mērķtiecīgi ķēris, tādēļ man liekas, ka boilas izmēram nav nekādas nozīmes. āķa izmeram gan - jo mazāks, jo lielāka cerība uz copi, bet var gadīties nogājieni. mans personīgais rekords 20,9 kg karpa ir uz 8.nr āķa.

par tām krāsām - domā mums nav ko darīt, kad mēs iesakām pēc iespējas nomaskēt visu uz grunts? protams, tam ir liela nozīme.

tas brīdis pienāk tad, kad ieguldīts lērums zināšanu, mīlestības, laika un naudas, pacietīgi gaidījis utt. un beigās noķēris savu pirmo sapņu zivi. un tad, ja neesi galīgi stulbs, sapratīsi, ka tādu zivju tur nemaz nav tik daudz un ja katrs sāks tās ēst, būs jāiegulda vēl vairāk laika, naudas un smadzeņu, lai atkārtotos tās fantastiskās emocijas. bet tiem, kas štepselē kilogramnieces karpu dīķos, tas tik drīz nedraud.

Atbildēts: 9.oktobris 2008, 15:01 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kungs

Sveiks Aivar! Lūdzu salīdzini šos divus kātus un ko Tu ieteiktu labāk: Century SP 12ft 3; 3,5lb un Bruce Ashby Perimeter XP 12ft 3,25: 3,5lb.

Atbild Aivars Rudzinskis

Century SP aprakstā rakstīts, ka nepieciešama ļoti augsta mešanas tehnika. un tā arī ir. tas ir ātrais kāts, ļoti ciets visā garumā izņemot spici. tas ir kāts, kas ir uzstādījis pasaules rekordu tālmetienos, bet vēlreiz - ir nepieciešana ļoti augsta tehnika, un arī spēks. pluss ir arī tas, ka tas ir praktiski nesalaužams metot - volgā es ar SP metu 10Oz svinu un vēl ap 100g PVA barības un viss ok. ne vairāk par 80m, protams, bet tomēr. izvadīt karpu ir nedaudz riskantāk. kaut gan spice labi amortizē rāvienus. tomēr mazas karpas ar tādu nevajadzētu vilkt - mazāk kaifa un lielāks risks izraut āķi no mutes. vēl viens mīnuss - tas ir tālās distances kāts un nelielā attālumā var būt problēmas ar precizitāti.

Perimeter ir paraboliskais kāts un ar to mest ir daudz vienkāršāk. tas ir arī vieglāks un krietni elastīgāks pie izvadīšanas. salīdzinājām abus kātus tālmetienā un ar savu vidēji augsto tehniku sasniedzām līdzīgus rezultātus - 150-160m. XP labāk met vieglāku svinu, līdz 4,5 Oz, SP labākie rādītāji ir ar 5Oz. Var jau arī ar XP mēģīnāt desmitnieku svinu žvidzināt, bet kaut kā nav tik liela pārliecība. bet mests ir un arī nelūzt. tomēr 200m ar XP neuzmetīsi pat pēc pāris gadu treniņiem.

Katrā ziņā abi ir visaugstākās kvalitātes kāti, tomēr ļoti atšķirīgi. es, personīgi, palieku pie SP. pirms izvēles noteikti vajag pamēģināt, uzreiz redzēsi atšķirību.

Atbildēts: 9.oktobris 2008, 14:50 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā resnais13

Labdien cienījamo ekspert gribu pajautāt pa Bait Boats vai tas ir to vērts un vai viņu drīkst pielietot visos ūdeņos.

Atbild Aivars Rudzinskis

Bait Boat - radio vadāma laiva, kas domāta ēsmas ar āķi ievešānai un iebarošanai. par to, ka Latvijā tāds būtu kaut kur aizliegts, dzirdējis neesmu. nav arī pamata, jo es zinu tikai vienu cilvēku, kam tāds ir. lietuvā gan ir krietni populārāk izmantot šīs laivas un mežonīgajos ezeriņos tā tik vien ķer - paved kaut kur zem pretājā krasta krūma vai kādā citā neaizsniedzamā vietā. aizliegts ir vienīgi sacensībās, izņemot tās, kurās atļauts ar laivām un arī ar šādām. Bait boatam var uzstādīt mazu eholotu un arī GPS tādejādi tas noder gultnes pētīšanai un arī tumsā ar to kaut cik var orientēties. katrā ziņā tā ir interesanta rotaļlieta un daudzu karpenieku sapnis, jo pilnā komplektācijā var aizvilkt lidz 2k LVL.

man tādas nav, jo es savā galvā salīdzinu Bait Boat iespējas ar parastās laivas iespējām un tomēr ar laivu izdarīt var vairāk. pirmais un galvenais - bait boat visu iebarojamo izbērs vienā kaudzē, bet no laivas ar rokām var izbarot jebkurā intensitātē dažādā plašumā un formā. un tas ir ļoti svarīgi. arī ielikt makšķeri no laivas ir daudz rezultatīvāk, jo var precīzi uztaustīt nelīdzenumus uz gultnes un daudz labāk izprast, kas tur lejā notiek. bait boat galvenā prekšrocība pret laivu mūsu apstākļos - tas ir kluss un nebiedē zivis (domājams). protams, arī zināmas ērtības salīdzinājumā ar to ņemšanos, kas saistās ar laivu.

visas tās dažādās fiškas, kas katram bait boat ražotājam ir savas, es nekomentēšu, jo dabā neesmu pārbaudījis. jārēķinās tikai ar to, ka angļi ražo un pērk tās tādēļ, ka daudzās ūdenskrātuvēs laivas nav atļautas, bet šīs mazās radiovadāmās ir, tādēļ bieži tās kļūst ļoti noderīgas. arī pie mums, kad pavasarī ir aizliegts makšķerēt no laivas, šis būtu labs risinājums.

Atbildēts: 8.oktobris 2008, 13:57 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā Boilie

Sveiks!

Trīs nedēļas nogales pēc kārtas nav nevienas karpas copes. Barots un ķerts tiek ar Nutrabaits gan saldajām, gan smirdīgajām boilām. Karpas brīžiem sevi pārāda un izlec, bet tikai zālēs vai pie zālēm. Provējām copēt gan seklumā un arī dziļākās vietās, neņem! Aivar, Kas notiek ar Karpām Latvijā?

Atbild Aivars Rudzinskis

nezinu, citiem ķeras.

Atbildēts: 7.oktobris 2008, 18:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager