Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā baiter

Labdien, Aivar! Vai Tu kādreiz esi Latvijas apstākļos lietojis Dynamite baits The Source boilas? Ko varētu par tām teikt? Man kolēģis piespēlēja pāris kilogramus.

Atbild Aivars Rudzinskis

es pats ne, bet mans kolēģis pagājušajos jāņos vinā daudziem zināmā dzirnavu dīķī uz source pacēla padsmit karpas divu dienu laikā, turklāt ar minimālu iebarošanu.

Atbildēts: 27.septembris 2008, 23:24 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kody

Sveiks Aivar!

Gribējās uzzināt Tavu viedokli par JRC brenda izstrādājumiem - konkrēti makšķerēm. Vai esi praksē testējis JRC ražojumus? Tā kā sezona iet uz beigām ir doma nomainīt ekipējumu. Otrkārt - atmosfēras spiediens. Kādās robežās tas ir, būtu vis labvēlīgākais copei? Ne asakas Tev.

Iepriekš paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

JRC ir kvalitatīvu preču ražotājs. par kātiem diez ko nezinu, rokās neesmu turējis, bet saprotu, ka tur ir budžeta grupa, kas nekas super diez vai ir, un ir Dave Lane sērija, kas labi maksā un noteikti ir arī augstākās kvalitātes produkts. katrā ziņā izvēloties kātus cenā virs 200 latiem es ieteiktu atrast iespēju tos patestēt pirms iegādes. kārtīgs pārdevējs tev šādu iespēju nodrošinās. tad arī pats jutīsi, kas tev labāk derēs, sevišķi, ja ir jau kaut kāda pieredze. katrā ziņā Dave ir normāls džeks un savu vārdu uz mēsliem virsū nerakstīs. žurnāls plāno ar šiem kātiem iepazīties tuvākajā laikā, tad jau redzēs.

Atbildēts: 27.septembris 2008, 23:20 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā roriro

sveiki. par cik nespēju karpas atrast ar marķiera un boilu palīdzību,tad mēģināšu ar mūsdienīgām metodēm.

jautājums,kam jāpievērš uzmņība iagādājoties ehalotu,lai ar to būtu viegli strādāt ūdens krātuvēs,kur nav liels dziļums ,apmēram līdz 10 metriem?(vajadzīgie parametri,kam pievērst uzmanību)?

Atbild Aivars Rudzinskis

nu, es tā īsti nesapratu, kādēļ tev tas eholots. uz viņu karpas neķeras. un arī karpu atrašanai viņs palīdzēs reti. galvenais, kas mūs interesē ir gultnes reljefs un struktūra. reljefu uzrādīs jebkurš eholots, struktūru - arī, jo gandrīz visiem ir funkcija greyline. pirmais, kas jāizdomā, vai vēlies to stacionāru - tad tas būs piestiprināts tavai laivai, vai arī portatīvo, ko var pieskrūvēt pie jebkura borta. arī stacionāro var pārtaisīt par portatīvo, bet ir čakarēšanās ar to.

man ir arī svarīgi, lai eholots ir savienojams ar datoru, jo tad varu zīmēt gultnes dziļuma kartes. palasi žurnālā kaut kad vasarā par šo.

vēl ir ērti, ja eholots ir saslēdzams ar GPS, tad pašā eholotā ērti ir iemarķēt perspektīvos punktus. noderēs arī temperatūras mērītājs.

un dažreiz noder, ja eholots ir 3D un darbojas vienlaicīgi ar 6 stariem. tas ļauj vieglāk uztvert gultnes reljefu un arī vieglāk ieraudzīt zemūdens zarus un citus ķērājus.

Atbildēts: 27.septembris 2008, 23:15 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā roriro

veikalos ir parādījušās ZOOM boilas,ja nemaldos itkā Ungārijā ražotas un JEXON firmas boilas,vai esat šādas boilas mēģinājis copē?

es vienreiz ķeru kopā ar čomu uz zemeņu boilām,man bija dinamit baits,bet viņam tās zoom zemeņu boilas,copes bija abiem,bet protams, tas nav rādītājs,tāpāc gribēju zināt jūsu viedokli.

Atbild Aivars Rudzinskis

zoom un jexon neesmu mēģinājis.

Atbildēts: 27.septembris 2008, 23:08 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā pop-up

hmmm... kā pareizi ižāvēt boilas, lai tās pēc divām trim dienām nesāk pelēt?

Atbild Aivars Rudzinskis

pēc vārīšanas boilas nedaudz nosusina, pimēram, ar dvieli un tad atstāj vienā kārtā uz kādas paplātes vai labāk sietiņa istabas temperatūrā, labi vēdinātā vietā. pēc dažām dienām tās var sabērt tīkliņā un pakārt kaut kur caurvējā. galvenais, nedarīt to visu saulē un lietū.

Atbildēts: 27.septembris 2008, 23:07 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā emshiks1

Sveiki.Gribeju jums pajautāt kas ir svingeri un kam tie ir vajadzigi,un tad veelviens jautājums ja tev ir signalizatori tad kad ir cope tad vini pikst vai kā.Paldies jau ieprieks

Atbild Aivars Rudzinskis

elektroniskais signalizators pīkst no tā, ka karpa velk prom auklu. tādēļ svarīgi ir spoles lociņu atstāt vaļā vai atgriezt vaļā bremzi, lai kātu neaizvelk. vai arī litot baitrunner tipa spoles, kurām ir 2 bremzes. paralēli pīkstēšanais signalizators arī spīdina mazu diodi, kas naktī ļauj redzēt, kurš kāts ir nostrādājis.

savukārt, ja karpa pēc pieķeršanās peld uz krastu, tad auklā ārā netiek vilkta bet gan atslābst un signalizators neko nepīkstēs, ja nebūs svingera. tas ir tāds atsvars, ko iekarina auklā starp signalizatoru un spoli. šādas copes gadījumā svingeris krīt uz leju, velk auklu cauri signalizatoram atpakaļ un tādēļ tas pīkst un arī var dzirdēt copi. šie atsvari var būt dažādi, svingeris ir tāds atsvars, kas cietā kajiņā stiprinās pie signalizatora, tādēļ nešūpojas vējā un nerada viltus trauksmes.

Atbildēts: 18.septembris 2008, 21:31 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā pop-up

Labdien! Jautāšu par boilu pagatavošanu... kaut ko tādu darīšu pirmo reizi un tāpēc, protams, iegādājos vienkāršāko mixu 50/50+chocolete cream elite+sweet cajouser. ko veel var pielikt, lai boiliņas sanāktu karpai tīkamākas? Visus tos multimino un nutramino?

Atbild Aivars Rudzinskis

jā, kāds no šiem aminoskābju kompleksiem derētu. vai arī Bataine.

Atbildēts: 18.septembris 2008, 16:33 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā baiter

Labdien, Aivar. Ar jautājumiem Tevi nemocīšu. Gribēju tikai palielīties, ka beidzot man sāk parādīties kaut kādi rezultāti. Pagājušajā copē izdevās nomakšķerēt manu līdz šim lielāko karpu- 5,200. Skaidrs, ka priekš Tevis tas tāds karpubērns vien ir, bet man prieka bija daudz. Kad vilku, likās ka nāk kaut kas vismaz divtik liels. Rīki gan man vēl nav tie paši nopietnākie, bet prātīgi strādājot uzvara bija mana. Bija arī divas mazākas- 1,5kg un 2 kg.Plus esmu iemācījies atbrīvot savas zivis, kas agrāk man nebija raksturīgi(atklāju, ka arī no tā var iegūt prieku). Liela daļa no maniem panākumiem pieder Tev, jo centos darboties saskaņā ar Taviem padomiem šajā lapā.Paldies Tev par to un ne asakas!!!

Atbild Aivars Rudzinskis

nu man tiešām liels prieks! arī par to, kā veicās ar izvadīšanu un par atlaišanu divtik prieks. tā pati karpa tevi noteikti atalgos nākotnē. Pie velna un Tev arī ne asakas!

Atbildēts: 18.septembris 2008, 16:32 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Monvids

Sveiks, Aivar! Paldies par iepriekšējo atbildi. Pēc atbildes saņemšanas biju 2 reizes savā ezerā copēt. Pirms tam izbraukāju ezeru krustu šķērsu ar eholoti, atradu ezerā vienīgo ieplaku kur uz kantes tusējas zivis. Pēc vietējo nostāstiem tā arī ir karpu pulcēšanās vieta. Katrā no cepēm makšķerēju 10 stundas. Gruntenes centos mest uz kants, piebarojot ar kaķeni SENSAS barību (boilas tur karpas pagaidām nepazīst, jo nav karpinieku) un uz mata liku nutrabait BMF un 3 D sērijas boilas. Ik pa 2 stundām gruntenes pārmetu, bet copes nebija. Uzvedos klusi tā ka ar to nav problemu. Vēl gribēju pieminēt, ka abas reizes pūta Z vai ZA vējš, kas tajā ezerā diez ko labu copi nesola.

Otrreiz aizbraucu pēc Tavas atbildes saņemšanas un darīju sekojošo. No laivas iemetu 3 SENSAS KARPA lielas bumbas un tur noliku arī boila - viena Richworth KG1 un peldošais nutrabaits. Otrai makšķerei uz mata liku HI ATTRACK boilu ar PVA maisinu, uz kura pec 3 stundām uzķērās brekšuks. Pēs 4 stundu copes sāku uz abām makšķerēm likt PVA maisiņu ar dažādām boilām taču rezultātu nebija.

Mani jautājumu Tev būtu sekojoši:

1. Kā Tev šķiet, vai esmu pieļāvis kļūdas, ja jā tad kādas?

2. 2 reizes esmu bijis tajā vietā, cik ilgi ir jēga copēt vienā vietā, ja nav copes?

3. vai vēja virziens vien var mainīt karpu uzturēšanās vietas?

Paldies par atbildem!

Atbild Aivars Rudzinskis

1. iespējams, kaut kas nav kārtībā ar pavadiņas sējumu - karpa paņem boilu un izspļauj, bet āķis neaizķeras. vai arī pavadiņa slikti noguļas, sevišķi, ja met no laivas, tai ir tendence grimstot sapiņķerēties.

2. ZA vējš Latvijā bieži nozīmē atmosfēras spiediena straujas izmaiņas, tas negatīvi ietekmē karpu aktivitāti. tomēr man ir bijušas arī labas copes pie A un ZA vēja.

3. ja nu galīgi negribi barot ar tām boilām, ar ko ķer, tad vairāk eksperimentē ar tām, ko liec uz āķa. ļoti bieži gadās, ka desmit kombinācijas izmēģini un neķeras, bet uz vienpadsmito aiziet viena pakaļ otrai.

4. ja ķeras brekši, tad tajā vietā tajā laikā karpu parasti nav. kad brekši pārstāj ķerties, var cerēt uz karpu, jo tā laikam tos padzen malā.

5. piebarošana tev stipri skopa, daži brekšuki notiesā tavas 3 bumbas pusstundas laikā, karpai tur diez kas nepaliks. tapēc jau iesaku barot ar boilām, jo tās baltās zivis tik vienkārši nevar notiesāt.

6. 10 stundas nav nekāds baigi ilgais laiks, naktīs mēģināji copēt? daudzos ezeros karpas ķeras gandrīz tikai naktīs.

Atbildēts: 17.septembris 2008, 01:56 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā gunta

sveiks aivar man tada lieta ir neliela upite taja pavasari sanaca karpas 3 4 kg svara vietejie nosmela ne pa jokam bet ieksa vel ir un nepaklaujas nekadam provokacijam trapas tikai epizodiski gan ar barosanu gan bez pilnigi vienadi cik es saprotu tad tas ir dikenes un varbut ir verts atgriesties pie vecumvecam baribam dikos vinas baro ar tiriem graudiem tacu es neizsledzu tadu variantu ka sis barojas noteiktas vietas un citur nelien ne sisdamas ja ta tad ka sis izkustinat

Atbild Aivars Rudzinskis

ja tās barojas noteiktās vietās, tad tās vietas vajag atrast un tur arī ķert. kādēļ tu gribi, lai tās barojas citur? katrā ziņā upē, kurā ir straume un barība tiek nonesta lejup, ir ļoti sarežģīti mēģināt karpas koncentrēt kaut kādā vienā vietā. tāpēc arī tā sanāk, ka ķeras epizodiski un itkā arī bez barošanas. es šādos apstākļos barotu tikia tādēļ, lai pieradinātu pie vienas konkrētas boilas, turklāt tai jābūt labai boilai, tad uz to boilu ķersies karpas visdažādākajās vietās, jo karpa upē pārvietojas daudz vairāk nekā ezerā. barojot vienā vietā var gūt rezultātu pavisam citā. un tad var mēģināt saprast, kur tā barība tiek sanesta - parasti kādas bedrītes vai kanšu kabatas - tur arī būs lielāka cerība noķert.

Atbildēts: 13.septembris 2008, 19:17 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager