Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā baiter

Labdien, Aivar. Jautājums par tādu lietu kā PVA foam nuggets. Ja pareizi saprotu, tiek lietots, lai uz āķa nesaķertos visādas drazas. Vai Tu tādu lieto un vai ir pietiekami efektīvs? Paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

kad ir vajadzība, protams, lieto. pluss ir arī tas, ka tas uzpeld pēc iemetiena un var precīzi redzēt, kur āķis iekritis. arī matam neļauj sapīties pie iemetiena. savu funkciju pilda 100%.

Atbildēts: 12.septembris 2008, 08:06 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā roriro

sveiki.

vai esat karpu barošanā izmantojis eļļas rapsi un soju(sojas mērci)?ja esat,tad cik lielas devas var lietot,lai tos nepārdozētu?

Atbild Aivars Rudzinskis

neesmu un neesmu dzirdējis, ka no tām būt kāds labums. sojas miltus izmanto kā pamatsastāvdaļu vislētākajās boilās, no tiem nav praktiski nekādas jēgas. izmanto zivju, kaņepju utml. eļļas.

Atbildēts: 12.septembris 2008, 08:05 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā silvestrs

Man tads jautajums

Esu galigs iesacejs uz karpam es velejos uzinat ko man butu japerk lai saktu copet uz karpam sakon no pasa kata beidzot ar aki

ps.paldies jau ieprieks

Atbild Aivars Rudzinskis

karpu kāts 12", vidēja izmēra spole, makšķeraukla 0,3mm, svins 100g, klipsis svina stiprināšanai, pretsavērpšanās trubiņa, pavadiņu materiāls, karpu āķis, shrink-tube trubiņa āķa piesiešanai, pāris mietiņi un elektroniskais signalizators, karpu uztveramais tīkls, kads iebarošanas rīks, piem. kaķene, - tas nu būtu totālais minimums. latvijā atļauts makšķerēt uz 2 makšķerēm, tādēl to visu var reizināt ar 2. plus - barība.

Atbildēts: 9.septembris 2008, 21:23 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā DIGLIS

kurs ir vislabakais laiks lai kertu karpas un uz ko labak copet??

Atbild Aivars Rudzinskis

vislabākais laiks ir tad, kad tev pašam ir pietiekoši daudz (2-3 dienas vismaz) laika veltīt šai nodarbei. nu jā, ledus arī mēdz traucēt. uz ko ķert - palasi iepriekšējās atbildes.

Atbildēts: 9.septembris 2008, 00:47 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Monvids

Sveiki, Aivar!

Pavisam nesen sāku interesēties par karpu makšķerēšanu. Vēlos Jums uzdot jautājumu par boilām, kādas rudenī vidēji dziļā ezerā (mak. dziļums 3,5 metri - grunts ir smilšaina) būtu lietojamas? Vai spraust vienu vai vairākas? Cik ilgi gaidit karpu paradishanos? Vai mainit vietu, ja cope nav, piemēram, 6 stundas? Kur šajā laikā uzturas karpas - zālēs vai tās iznāk arī brīvā ūdenī? Pal

Atbild Aivars Rudzinskis

pie zālēm karpas vairs diez ko nav ko meklēt - drīzāk brīvākos ūdeņos vajag meglēt gultnes nelīdzenumus, kas var būt aktīvo karpu patrulēšanas maršruts. šobrīd tās aktīvi meklē barību, tādēļ ir viegli atrodamas visdažādākajās vietās. vislabākās boilas rudenī tāpat kā jebkurā citā laikā ir tās, ar kurām baro, ja vien tās nav supersmaržīgas lētās sērijas. palasi iepriekšējos jautājumus par šo.

vairākas, parasti divas boilas lieto 2 gadījumos - ja vēlas sakombinēt divas dažādas garšas piedāvājot karpai kaut ko unikālu un nebijušu. otrs - kombinējot grimstošo ar peldošo boilu iegūst t.s. sniegavīru - neitrālas peldamības ēsmu, kas stāv vertikāli, papildus piesaista karpas uzmanību, uzvedas dabiskāk un labāk aizķeras ar āķi. liela daļa karpu makšķernieku lieto sniegavīru praktiski visos apstākļos.

Atbildēts: 9.septembris 2008, 00:46 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā emshiks1

tad nu ta sveiki aivar!gribu maksceret upe uz karpaam bet nezinu isti ar ko piebarot un uz ko copeet uz boilaam galiigi negribu varbut vari ieteikt kadu iebarosanas veidu un ar ko iebarot.Paldies jau iepriekš.

Atbild Aivars Rudzinskis

no jautājuma man nav diez ko skaidrs, kas tev pret boilām? upē tās darbojas ne sliktāk kā citur. jebkurā gadījumā, barot var ar visu, kas karpai garšo - kukurūza, kaņepes, kombinētās barības utt. ja tā ir upe, tad jāņem vērā straumes faktors - tā var nonest ēsmu uz leju vairāk vai mazāk - atkarībā no straumes stipruma un gultnes reljefa, kā arī dziļuma konkrētajā vietā. lai barību mazāk nonestu, to iemīca, piemēram, mālos un taisa apelsīna izmēra bumbas, kuras tad samet ķeršanas vietā. straume barību skalo ārā no bumbām un veidojas tāds kā barības ceļš, uz kura tad arī jāmeklē karpa. svarīgi ir arī pēc iespējas precīzi saprast gultnes reljefu, jo straume mīl sanest barību bedrītēs un kanšu kabatās. karpas šīs vietas labi zin un pastāvīgi meklē barību tieši tur. iemest pāris metru uz vienu vai otru pusi un var palikt bez rezultāta. katrā ziņā barošana straumē ir krietni sarežģītāka matemātika, kuru atalgo upju karpu nesalīdzināmi lielāks spēks pretojoties.

Atbildēts: 9.septembris 2008, 00:40 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā vencs

Sveiks!Veelos saakt maksskkereet ar bolaam,un jautaajums taads:pie mata iespeejas stiprinaat uz PVA auklas saveertas boilas vai pusiites,ko taada sisteema dara taalmetienos(neaiziet par pieskari),vai ari labaak stiprinaat PVA maisinnu un ko tajaa labaak likt iekssaa?Jo liela piebarossana uz doto briidi finansiaali nav iespeejama bet pamazaam gribas saakt maaciities.Kuru sisteemu no mineetajaam ieteiktu tu?Jau iepriekss paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

ja pva aklu sasiesi cilpā, tad nekas pa pieskari neaizies. cita lieta, ka metiena attālums strauji samazinās. slaidais maisiņš lidos labāk. maisiņā var likt ne tikai boilas un to pusītes, bet arī sasmalcinātas boilas, granulas, birstošās barības. utt. visu, kas nav slapjš.

Atbildēts: 8.septembris 2008, 17:57 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā TeraFlood

Sveiki,

Paliek vēsāks, drīz būs salnas, ūdens arī paliek vēsāks!

Pa vasaru ejošas boilas bija zemene,banāns,medus,tīģerrieksts.

Tagad uz rudeni plikas saldās nav tik rezūltatīvas, līdz ar to vai vajadzētu pāriet uz zivīgām boilām vai turpināt uz saldajām jaucot ar zivīgajām KG1, halibut, Triga, multiplex jaucot ar medu, zemeni utt.?

Nutrabaits BMF ir vairāk siltam vai vēsam laikam?

Pie kādas ūdens temp. nevajadzētu vairāk lietot sprajus un dipus?

Atbild Aivars Rudzinskis

pirmkārt, ir jāsaprot, ka pazeminoties ūdens temperatūrai, visas smaržas ūdenī lēnāk šķīst un lēnāk izplatās. tieši tādēļ dipus pārsvarā lieto tieši aukstā ūdenī. un arī tās boilas, kas smaržo intesīvāk.

BFM un arī visi pārējie nutrabaits miksi ir vienlīdz labi gan vasarai gan ziemai, tās ir muļķības, ka zivju barības boilas jālieto aukstā laikā, es nezinu, kas tādas teorijas ir izlpatījis. izņēmums ir trigga ice, kas tiešām ir paredzēts aukstam ūdenim, un cik zinu, šobrīd uz to labi ķeras. tomēr arī uz to vasarā tiek gūti labi lomi.

svarīgāk ir zināt, uz kādas bāzes ir atraktors - aukstam ūdenim ir labāk piemēroti uz spirta bāzes veidoti atraktori, kas nutrabaits gadījumā tiek apzīmēti ar EA gan uz gatavajām boilām, gan pašiem atraktoriem un sprejiem. piemēram nutrabaits zemeņu boila ir EA boila un daudz labāk ir piemērota tieši ziemai. savukārt vissliktāk ir lietot eļļainas lietas, piem halibut granulas un boilas, jo eļļa ļoti slikti šķīst un arī nesagremojas vēderā, kas nokauj karpai apetīti.

ļoti vērtīgi ir ieiet ražotāja lapā piem. www.nutrabaits.net un rūpīgi izlasīt aprakstu katram elementam, ko lieto, tad arī veidosies kaut kāda skaidrība. piem ananasu smarža ir izteikta ziemas smarža.

Atbildēts: 8.septembris 2008, 17:54 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā alisdz

Sveicināts Aivar!!!

Nesen biju Vitkopu ūdenskrātuvē.Dabūju tikai trīs karpas pa divām dienām.Smuki iebaroju vietu pēc kādas stundiņas apskatīju piebaroto vietu ar binokli.Karpas tur rosijās šat tad kāda arī izleca.Izmēģināju dažādas boilas,riekstus,kukurūzu,makaronus,kartupeli,kombinēju pat uz sienāžiem pamēģināju.Vai tiešām es izvēlējos nepareizu vietu?Vai tomēr ir arī dienas kad karpas vienkārši atsakās no piedāvātās barības?Jo vīriem kas atradās blakus sektoros gāja vēl sliktāk(pārsvarā visi bija tukšā).

Atbild Aivars Rudzinskis

nu tā tiešām nav, ka tās barojas 24 stundas diennaktī un 7 dienas nedēļā. laika apstākļiem un citiem faktoriem joprojām ir nozīme. jo mazāka konkrētajā brīdī ir karpas apetīte, jo grūtāk to ir noķert. šādos apstākļos vislielākā nozīme ir barības izvēlei, lai tā būtu tiešām visaugstākās kvalitātes, arī pavadiņa un visi citi elementi kļūst daudz svarīgāki nekā tad, kad ir t.s. žors.

Atbildēts: 8.septembris 2008, 17:45 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā vidijs7

Labdien. Skatijos šīs lapas foto atēlus, ieraudziju 3jiem cilvēkiem Eiķēnu ezera noķertus sazamus smukus. Nolēmu,pats doties uz šo ezeru, nemakšķerēju ar boilām, bet gan ar gruntsmakšķeri divi āķi un barotaviņa. Problēma- Aizbraucu skatos šajā ezerāgūltne ir tik dūņaina, ka vienkārši vājprāts. Varbūt esi bijis šajā skaistajā ezerā? Ko varētu ieteikt, šajā gadijumā, mēģināt ķert ar boilām? Runāju ar vietējiem spinigotājiem tie nemācēja neko precīzi teikt, bet zinot vien,ka šeit esot noķerta 23kg karpa, kuru atlaidis atpakaļ, kāds kaislīgs karpinieks. Arī gribētos pacīnities ar šo 23kg, kas zina cik tagad viņa ir smaga :)

Atbild Aivars Rudzinskis

ezerā neesmu bijis. lai cīnītos ar dūņām, parasti lieto pop-up boilas, kas ir peldošas. tās ar papildus atsvaru balansē tā, lai tās atrastos nedaudz virs dūņām. pavadiņu sien tik garu, lai svins iegrimstot dūņās neievilktu dūņās arī boilu ar āķi. nevajadzētu lietot zivju bāzes boilas, jo tās ātri uzsūc dūņu smaku. ja negribi lietot pop-up boilas, vari lietot jebkuru citu ēsmu, kuru padara peldošu piestiprinot tai kaut vai korķa gabaliņu.

tomēr var arī paļauties uz karpas neticamo spēju arī no dūņām izrakt ārā visu garšīgo. 23kg izklausās draudīgi, lai veicas, tikai atlaid, ja noķersi.

Atbildēts: 8.septembris 2008, 17:41 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager