Aivars Rudzinskis

Aivars Rudzinskis

Makšķerē karpas Latvijā un ārpus tās robežām kopš 1997. gada piekopjot moderno "noķer un atlaid" principu kā arī visas iespējas, ko piedāvā modernās karpu makšķerēšanas teorijas. Vai tas ir ezers vai upe Latvijā, Volga, Ebro, St.Lawrence vai cita tūristu iecienīta karpu vieta pasaulē - jautājiet un mēģināsim kopīgi rast atbildes.

Karpa nav ēdiens, karpa ir draugs

Atbildes

Jautā kaza

Sveiks Aivar !!! Man tāds jautājums kā labāk likt kartupeli karpai??? Uz mata sistēmas vai var vienkārši spraust uz āķa mazus gabaliņus ??? Un vai ir vērts pie iebarojamās baribas griezt klāt kartupeli ja es uz viņa taisosos copēt ?? Paldies!!!!

Atbild Aivars Rudzinskis

noteikti uz mata. pie iebarojamās likt var, tikai rēķinies, ka ja to uzreiz neviens neapēdīs, viņš tur ūdenī sāks pūt un nevienu karpu tuvumā neredzēsi.

Atbildēts: 20.augusts 2008, 22:18 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā RooT

Vēl 2 jautājumi,

1) kadas garshas labāk izvelēties rudenī/ aukstā laikā

2) zig-rig, vai sho sistemu var taisit sliidosho, lai iemetiens buutu sakariigs, un eesma ieksha urbt korkji lai droshi vinjsh parautu auklu augshaa ? Vai tam ir kaadi reaali miinusi ?

Atbild Aivars Rudzinskis

1. nu, līdz aukstam laikam vēl tālu. palasi manas atbildes pavasarī, tur jau minēju. galvenais ir nevis garša, bet uz kādas bāzes veidots atraktors. aukstā ūdenī labāk ūdenī izplatīsies smarža, kas nāk no atraktora uz spirta bāzes. nutrbaitam šādi atraktori tiek apzīmēti ar EA un arī uz gatavajām boilām ir tādas atzīmes. tipiska aukstā laika boila ir ananasu smarža, piemēram.

Atbildēts: 13.augusts 2008, 20:21 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā RooT

Sveiks Aivar, lieta pavisam vienkarsha, lenam saku apguut karpu copi (Lielakoties pateicoties Viecham aka Sazaans) ir viens ezers/diikjis publiskais, ieksha labas karpas, BET aizaudzis totali, ir protams briivi plekji, bet klaat, jeb precizaak araa naak no zaaleem negrib (logjiski), copejam uz kartupeli + dilles, kukuruza, atraktori , pa kadai boilai (nutrabaits), rezultati vaji 4 reizes 2 copes, 0 realizetas, ja saprotu meistaribas trukums utt, bet kaut ka tachu ir jasak un pieredze jakraj :)

Tagad jautajumi:

1) Vai vari ludzu pateikt isuma kas ir zig-rig, vai arii kur par to var izlasit?

2) Ja dikjis ir garens, un viens gals ir manami seklaks par otru, kopeja platiba varetu buut kadi 6 hektari taada desa, kas platuma vareetu buut 100-200m garumaa nu apmeram kilometrs, seklaja gala videjais dziljums apmeram nu ne vairaak par 60cm, dziljajaa galaa 3-4m (tur ir brivais udens) vai ir ceribas nakot tuvak septembra beigam kad uudens saks atdzist, ka karpa parvietosies liidzi siltajam udenim un rezultata izlidis no zalem uz brivo uudeni, kur es vinju jau gaidiishu ar triga ice vai kjiploku kartupeli :)

Liels paldies jau ieprieksh!

Atbild Aivars Rudzinskis

1. zig rig ir pop-up pavadiņa, bez atsvara. līdz ar to no svina tā stāvēs vertikāli uz augšu. pavadiņas garumu veido tik, cik augstu vēlies pacelt boilu no grunts. turklāt tie var būt daži desmiti centimetru un var būt pat vairāki metri. karpa var paņemt peldošo boilu arī pusūdenī un arī pēdu zem ūdens virsmas. problēmas ir ar tādas garas pavadiņas iemešanu. tādēl to mēģina skaisti izlikt kādā lielā bļodā piemēram un met ār pēc iespējas līganu iemetienu. vai arī ieliek no laivas. svins var būt gan fiksēts, gan slīdošs. protams, āķa aizķeršānās ir mazāk droša ar tik garu pavadiņu, tomēr iespējama, tādēļ zigrigu parasti lieto totālas necopes gadījumos, kad karpas dzīvojas ūdens virsējos slāņos un ar piebarošanu nav pierunājamas doties lejā. ja nu ļoti gribas kaut ko piebarot, tad baro ar lēni grimstošu barību tieši virs āķa un pastāvīgi pa drusciņai, lai ūdenī veidojas tāds kā barības stabs.

2. kad ūdenszāles rudenī sāks pūt, karpas tās pametīs un dosies uz tukšajām un dziļākajām vietām. ūdens temperatūra, kas tiešām būs siltāka dziļumā tam tikai palīdzēs.

Atbildēts: 13.augusts 2008, 14:34 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā marchello

Labdien! Uz kādām boilām tagad būtu labāk makšķerēt? Jau iepriekš paldies!

Atbild Aivars Rudzinskis

labrīt! uz šitādiem jautājumiem atbild tikai tie, kam boilu ražotāji maksā. man vēl ne...

pa lielam - uz visām. vislabāk - uz tām, kuras kaimiņš jau mēnesi ber iekšā ūdenī. vai arī uz tādām, kuras ne reizi nav redzētas. ja nu ļoti gribi konkrētāk - nutrabaits BFM sērija ir stipri piemirsta un pilnīgi nepamatoti. tur ir Fruit special, Salmon Caviar & Black Pepper un citas, kas strādās līdz vasara beigām un visu rudeni.

Atbildēts: 12.augusts 2008, 23:02 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā jorku

Sveiks.Vai helikopter rig sistēmai griezulīša vietā var likt ātro sakabi t.i ne ar sprādzi bet to otro lai ātrāk varētu nomainīt pavadiņu vai tur ir kāds knifs.

Atbild Aivars Rudzinskis

man domāt, ka foxam ir speciāls helikoptera griezulis ar ātro sakabi. tas ļauj ātri mainīt pavadiņas un ir ļoti kompakts, kas uzlabo tālmetienu (kam helikopters principā ir domāts). griezuļus lieto tādēļ, lai iemetiena brīdī un ārā velkot ar vai bez zivs pavadiņa nesavērptos, jo savērpjoties tā zaudē savu izturību - pat 30lb pītā aukla var pārtrūkt uz desmitnieces zivs.

Atbildēts: 12.augusts 2008, 22:57 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā kody

Laba diena.

Gribēju pajautāt par nutramix. Kāda būtu maksimāli efektīvākā recepte un ko vēl vēlams pievienot un kādos daudzumos, lai sanāktu pilnvērtīgas boilas. Izejvielas - nutramix, šokolādes atraktors,šīdrums boiliem "prservabait" un Nutramino. Jā un vēl cik ir vēlamais olu daudzums uz piemēram 1 kg. mixa? Palasīju mazo melno grāmatiņu, bet par olu pievienošanas devām neko nevarēju atrast. :)

Jau iepriekš paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

par olām - parasti aptuveni 4 olas uz 0,5 kg miksa, bet tas var nedaudz mainīties atkarībā no olu izmēra, sķidro atraktoru un barības vielu pievienošanas un paša miksa. tādēļ parasti jauc, teiksim, 4 olas kopā ar visiem šķidrumiem un pulveriem un tad pievieno miksu tik ilgi, kamēr mīkla ir sasniegusi vajadzīgo konsistenci - tā nelīp pie rokām, bet nav arī pārāk cieta un sausa, labi rullējas boilās. mazliet vairāk vai mazāk miksa boilas īpašības diez ko nemainīs.

par to, cik kuras papildvielas pievienot. iesākumam vajadzētu vadīties pēc tā, kas rakstīts uz iepakojuma. ja tur raksta, ka uz 1 mārciņu, kas ir mazliet zem pus kg un atbilst 4 olām, vajag 4ml šķidruma, tad tos arī liec. var arī vadīties pēc tā, kas rakstīts melnajā grāmatiņā, parasti jau būs daudzmaz tas pats. jebkuru no papildielām noteikti var likt arī mazāk, toties ar vairāk likšanu jābūt uzmanīgam. atraktorus (nutrafruits, šokolāde utml) noteikti nevajadzētu īpaši pārdozēt, jo tā ir ķīmija. kaut gan, ja gribas ļoti stipri smaržojošu boilu, var nākties likt vairāk. tomēr labāk ir nevis likt to pašā boilā, bet gan dazuus pilienus pēc tam maisiņā, kurā ievieto boilas saldēšanai. savukārt tādas garšīgas barības vielas, kā nutramino, GLM extract, Betaine u.c. var gāzt klāt, cik nav žēl un cik maks atļauj. arī eļļas.

jautājums - priekš kam tev Preservabait? tas ir konservants, kas boilu vērtīgāku nu noteikti nepadara, drīzāk otrādi. tāds ir lietojams tikai tad, kad gribi iegūt tādas boilas, kas stāvēs tāpat kā veikala boilas. parasti tā nedara, bet gan gatavās boilas pēc nelielas apžāvēšanas vai nu sasaldē, vai žāvē labi vēdinātā vietā kādu nedēļu - divas. abos gadījumos boilas saglabāsies pietiekoši ilgi.

Atbildēts: 12.augusts 2008, 22:53 | 1 komentārs | Adrese atbildei
Jautā RaimondsT

Sveiki!

Šoreiz jautājums ne par pašu copi un varbūt vairāk kā komentārs. Pēdējā Copes Lietu žurnālā ir konkurss lielo karpu vilcējiem un mani tur piesaistija ne pats konkurss, bet tas, ka svara apliecinājumam ir nepieciešams zīmogs. Cik saprotu, tad tas ir veikala zīmogs, un tas nozīmē, ka lielā karpa tomēr ir vai nu jāslaktē nost vai arī jāpasūta zivju vedamā mašīna līdz veikalam un atpakaļ. Varu iedomāties tikai to "jauko" foto sēriju kas sekos pēc konkursa beigām. Varbūt Copes lietu žurnālam nevajadzētu iedrošināt reklāmdevējus, kas atrodas tālu no karpu lietu saprašanas uz šādām akcijām. Ja esmu ko noteikumos pārpratis, tad atvainojos.

Atbild Aivars Rudzinskis

smags jautājums. mēs pagaidām nevaram atteikties no kaut kāda apstiprinājuma, jo negodīgu lasītāju diemžēl mums vēl netrūkst. tai pat laikā dalība konkursā ir brīvprātīga, ja nu nav nekādas iespējas aizgādāt zivi līdz veikalam un pēc tam sveiku un veselu atlaist (kas principā nav nemaz tik sarežģīti), tad nāksies atteikties no dalības. reklāmdevēji konkursus neorganizē, to dara redakcija. savukārt, reklāmdevēji žurnālam ir vajadzīgi, lai tas varētu pastāvēt. visbeidzot, ceru, ka būsi pamanījis, žurnāls dara daudz, lai beigtu zivju bilžu tajā būtu pēc iespējas mazāk un tas ir tikai un vienīgi no makšķerniekiem pašiem atkarīgs, kādas tās bildes saņemam.

Atbildēts: 11.augusts 2008, 20:11 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Jurgis

Vai nav iespējams iegūt informāciju par Iļģa ezeru Lietuvā,tel.nr. kur zvanīt lai sarunātu copi,un arī kādus ieteikumus par šā ezera copi ja tur esat bijis jo nēesmu profesionālis un gribētos kautko arī noķert nevis tikai nosēdēt tur daudzas dienas par velti.Jau iepriekš paldies.

Atbild Aivars Rudzinskis

palasies iepriekš, esmu jau atbildējis uz šo.

Atbildēts: 11.augusts 2008, 20:00 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Jurgis

Zinu ka daudzi karpinieki makšķerpiederumus pasūta internetā no anglijas vai kur citur jo tā iznākot daudz lētāk.Vai Jums ir zināma kāda interneta adrese ?

Atbild Aivars Rudzinskis

veikalu ir daudz, piem www.tacklebox.co.uk lētāk gan diez ko nesanāks, jo klāt nāks pasta izdevumi, kas ir sevišķi lieli, ja prece ir liela vai smaga. boilas, kātus, teltis utml lietas jau nu noteikti būs dārgi atsūtīt. toties tur var atrast tādas lietas, kas latvijā nav pieejamas.

Atbildēts: 11.augusts 2008, 20:00 | Komentēt | Adrese atbildei
Jautā Kripsis

Sveiki gribeju jautat.vai karpas keras upes un ja keras tad sakas upe vinas ir daudz vai maz???PAldies jau iepriekš

Atbild Aivars Rudzinskis

karpas noteikti dzīvo upēs un daudzas Latvijas upes ir slavenas ar savām ievērojama izmēra karpām - Venta, Daugava, Aiviekste, Rēzekne, Bārta un citas. Par šo konkrēto nezinu, bet par labu karpu koncentrāciju varētu liecināt tas, ja upes tuvumā ir kāda zivju audzētava, no kuras tās kādreiz mēdz aizmukt.

Atbildēts: 10.augusts 2008, 23:31 | Komentēt | Adrese atbildei
Uz augšu
 
Creative templates for Google Ad Manager